kategorie: A4000, Sprzęt
[#61] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #60

Nie, jak sprawdzałem w kodzie biblioteki, to ten komunikat pojawia się dla tych procesorów e300, co są na Killerze i jak jest on zamontowany w Prometheusu i jest też zainstalowane Voodoo.
Jednak jak dla mnie to chodzi stabilnie, zwisy miałem jedynie po dłuższym graniu w Wipeout'a, ale podejrzewam, że to kwestia temperatury, bo nie mam ogarniętego chłodzenia.
A u Ciebie działa to stabilnie?

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2024 09:02:52 przez jargo
[#62] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #61

Wątek z opisem instalacji został przeniesiony tu i uzupełniony:
https://www.amibay.com/threads/basic-guide-on-setting-up-a-prometheus-firebird-daughterboard-on-a3000-and-a4000-now-here-on-amibay.2446084/

Zgodnie z tym co tam jest napisane, Firebird obsługuje Voodoo 3 i Permedie 2, ale obsługuje też poza tym Radeona.

Udało się może komuś uruchomić Voodoo 4 w Firebirdzie?
[#63] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #61

Używam już od kilku dni Quake, Quake 2 oraz Wipeout i nie mam żadnych problemów ze stabilnością. Większość gier i programów działa bez zarzutu. Aby poprawić chłodzenie, zamontowałem wentylator (40x40x10 mm) na Voodoo, które po 5 minutach grania osiągało 73 stopnie Celsjusza . Ze względu na ograniczoną przestrzeń pod Voodoo zdecydowałem się pozostać przy karcie X-Surf, co pozwala na lepsze chłodzenie radiatora Voodoo 3 2000. Próbowałem użyć mojego Voodoo 3000, ale to grzeje się jeszcze bardziej, a różnica w wydajności tych kart pod WOS jest niewielka.

Dodałem również wentylator wyciągowy 60x60x25 mm, który przyspiesza odprowadzanie ciepła z obudowy. Na razie jest zamontowany prowizorycznie, ale planuję go zamocować na prowadnicy slotów z tyłu. Po jego dodaniu temperatura karty Voodoo przy zamkniętej obudowie spadła do około 43 stopni Celsjusza.

Co do dalszych bojów to chciałem dodać kartę dźwiękową, ale FM801 Terrateca jest kapryśna i wywołuje błąd 8000003 podczas grania na AmiAMP3 i SongPlayerze. Próbowałem zarówno ppc-engine, jak i mpeg.library, ale problem występuje w obu przypadkach. Z tego powodu prawdopodobnie wrócę do karty Prelude. Chyba, ze ktoś ma pomysł co zrobić z fm801.

Z biblioteka powerpc to posiedzę chwilkę i postaram się ja zrekompilowac uprzednio wyrzucając ten komunikat. Chyba, ze jest możliwość jego wyciszenia poprzez przekierowanie do :NIL ale tego nie jestem pewny.
1
[#64] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #63

Udało mi się uruchomić SB Live na Firebirdzie. Według forum a1k, karta FM801 może mieć problemy z Firebirdami w trybie DMA. Wszystko działa na AHI 6.1, ahi.device 6.7 i kxdriver. Dźwięk jest w porządku, działa nawet wyjście 7.1.
[#65] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #64

Na stronie OpenPCI nic o nim nie ma o SB Live, na jakim sterowniku odpaliłeś tego ? Jak mierzysz temperaturę Voodoo??
[#66] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #64

Podziel się z nami doświadczeniami :) Jaki model karty konkretnie, jakie sterowniki (a może wrzuć gdzieś paczkę plików?) Mam SB128, SB Live i FM801 i zastanawiam się którą kartę najlepiej użyć.
2
[#67] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@alt_, post #66

Jasne:

Po trudach i niepowodzeniach związanych z instalacją karty opartej na chipsecie F801, poszukiwałem alternatywy. Miałem w pudełku kartę SB Live Value, wersja CT3480 (inne karty na tym samym chipie, w tym Audigy 1, powinny działać bez problemu). Dzisiaj spróbuję dodać Audigy 1 Platinum i SB Live Gold z panelem i wbudowanym MIDI. Postaram się sprawdzić, czy działa, ponieważ sterownik zawiera driver do CAMD.

Aby zainstalować SB Live, potrzebujesz nowej wersji AHIusr 6.1, dostępnej w katalogu udostępnionym poniżej. AHI 6.1 nie posiada skryptu instalacyjnego, więc jedynym sposobem jest skopiowanie plików z katalogu "User" do "SYSTEM:". Kolejną potrzebną rzeczą jest nowsza wersja AHI.device, konkretnie 6.7. Należy tutaj nadpisać device skopiowany z wersji 6.1.

Ostatnia rzecz to nowsze drivery do SB Live/Audigy, napisane przez autora AHI, ale dziwnym trafem nie znajdujące się w żadnej wersji pakietu. Na oryginalnych driverach z wersji 6.1 SB Live nie działa. I to właściwie tyle. Zrestartuj system, i ciesz się dźwiękiem z Creative SB Live. Na pewno ten chipset jest o niebo lepszy od SB128. Była to ostatnia karta od Creative która ciagle odstawała od tanich kart dostępnych w tamtych czasach na rynku.

Przetestowałem powyższą konfiguracje z PPC engine do Amiga Amp 3 i SongPlayerem. Wszystko działa bez zarzutu.

Niestety, nie udało mi się zmusić do współpracy MPEGa.library dla PowerPC, ale prawdopodobnie nie działa ona na emulacji PowerUP Warp. Chciałbym jeszcze spróbować FLAC, ale nie jestem pewien, czy istnieje library dla PowerPC. Może tu być problem z powolnym transferem dużego pliku z dysku.

Katalog z plikami dla sblive

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2024 18:26:52 przez sand
3
[#68] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #65

O SB Live napisałem w osobnym wątku. Co do mierzenia temperatury, miałem dwa sposoby:

1) chałupniczy, używając bezprzewodowego termometru do grilla z Aliexpress.
2) Używając termometru na podczerwień z Lidla. Mój sposób polegał na założeniu obudowy, włączeniu dema Quake, zdjęciu obudowy i mierzeniu górnej części BGA.

Obydwie metody pokazały zbliżone wyniki. Na pewno istnieje wiele różnych sposobów na odczytanie temperatury. Następnym może być zakup prostego termometru dla Arduino czy RPI microkontrolera i wysyłanie danych po WiFi. Możesz zasilić go z 5V, które masz dostępne w molexach.
[#69] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #67

Jesteś wielki! Dziala! Potwierdzam że działa też sb live 5.1 model sb0100
[#70] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #69

Czy karta dźwiękowa na PCI wymaga współistnienia karty graficznej? Czy to tylko sieciowa miała takie ograniczenie?
Chyba, że to dotyczy Mediatora, a nie Firebirda.
[#71] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Rafał A-3000, post #70

Nie mam pojęcia, ale wydaje mi się że nie. Chociaż u mnie teraz voodoo3, sieciowka, ppc pci, i sb live i wszystko razem działa w prometeusie
[#72] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #71

Przez jakiś czas używałem bez karty Voodoo 3 i wszystko działało poprawnie. Dodatkowo, chyba znalazłem błąd, który powoduje zawieszanie się systemu operacyjnego. Na początku myślałem, że to problem z Fast ATA, ale okazało się, że nie. Gdy SB Live jest ustawiony jako domyślna jednostka muzyczna w AHI, podczas odtwarzania modułu system zawieszał się po około 50 sekundach. Po przestawieniu na Paule, problem ustąpił. Więc ustawiłem SB Live na Unit 1, a domyślną jednostkę na 0 ustawiłem na Paule. Problem ustąpił. Być może jest to problem z upscalowaniem, chociaż trudno mi powiedzieć coś konkretnego bez większej ilości testów.

Sprawdziłem też SB Live CT4620, która oczywiście działa. Jest to pełna wersja SB Live. Co ciekawe, działa na niej wyjście SPDIF. Szkoda, ze zajmuje dwa sloty. Bo bym z chęcią ja zostawił.
[#73] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Rafał A-3000, post #70

Chyba, że to dotyczy Mediatora, a nie Firebirda.

Nie wiem jak z FireBird'em, ale na pewno dotyczy to mediatora. Wiekszosc kart pci w mediatorze (a moze wszystkie) korzystaja z pamieci na karcie graficzej. Tak to jest skonstruowane i podobno dlatego zeby bylo szybciej niz z korzystanie z RAM'u. Dlatego wlasnie przy ustawianiu zmiennych mediatora (env/mediator) ustawia sie jeden MB pamieci mniej niz ma karta, czyli np. dla voodoo3 ustawia sie wartosc 15, a dla voodoo4 wartosc 31). Z tego pozostalego MB kozystaja wlasnie pozostale karty PCI. Jezeli ustawimy pelna wartosc pamieci, to pozostale karty pci nie beda dzialac.
[#74] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #49

Co ciekawe u mnie działa i PIO5 i PIO4 przy BFG ustawionym na 100mhz. Sprawdziłem pare aplikacji i jest stabilnie. Kartę mam w najwyższym slocie i używam PFS3.

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2024 20:20:00 przez sand
[#75] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #74

A jaką maskę i maxtransfer ustawiłes przy psf? Bo i ja bym sobie sprawdzil
[#76] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #75

Ja mam defaultowe, wcześniej zapomniałem zmienić i tez działało.

max transfer: 0xfffe00
maska: 0x7ffffffe
[#77] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #72

Dodatkowo, chyba znalazłem błąd, który powoduje zawieszanie się systemu operacyjnego. Na początku myślałem, że to problem z Fast ATA, ale okazało się, że nie. Gdy SB Live jest ustawiony jako domyślna jednostka muzyczna w AHI, podczas odtwarzania modułu system zawieszał się po około 50 sekundach. Po przestawieniu na Paule, problem ustąpił. Więc ustawiłem SB Live na Unit 1, a domyślną jednostkę na 0 ustawiłem na Paule. Problem ustąpił. Być może jest to problem z upscalowaniem, chociaż trudno mi powiedzieć coś konkretnego bez większej ilości testów.

To kiepsko, bo większość gier/dem/programów z definicji próbuje otworzyć AHI UNIT 0, więc u Ciebie dźwięk z automatu w Quake, czy Sulaco poleci przez Paule a nie SB.
Oczywiście większość playerów Frogger, AmigaAMP i niektóre gry mają możliwość definiowania AHI UNIT.

Co do mpeg.library dla PPC pod WarpOSa to jest na Aminecie np to:
http://aminet.net/package/util/libs/mpega-WarpUP
Ja swego czasu używałem mpeg.library pod WOS, która znajduje się w demie SULACO.

Mnie SB Live pod Mediatorem też nie udało się uruchomić na standardowym sterowniku, gdzie jest ten sterownik do SB od twórcy AHI o którym wspomniałeś?
[#78] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #77

Udostępnił google drivem w poscie nr67

Z innej beczki...udało się komuś uruchomić wos gl quake (tego od cowcata) na takiej konfiguracji: bfg9060, prometheus, voodoo3, ragnarok ppc ?

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2024 09:39:42 przez jaster
2
[#79] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #78

Ja mam Apocalypse PPC, Voodoo 3, Prometheus i u mnie nie chodzi. Za to bez GL śmiga aż miło w 800x600.
[#80] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #78

Rozumiem, że Warp3D działa u Ciebie (np dema W3D)?
AHI też?

BlitzQuake od cowcat'a pobierałeś z EAB?

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2024 13:02:02 przez BULI
[#81] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #80

Odnośnie do Gl Quake czy ogólnie? Jeśli ogólnie to warp3d i ahi działa. Tylko Quake nie moge odpalic w warp3d (normalny bez w3d działa swietnie z ppc) Dema z w3d smigają ,podobnie wipeout ake shogo w w3d wysypuje sie po chwili na poczatku pierwszej misji (softwerowo dziala stabilnie)

Nie pamietam już skad pobierałem tego Cowcatowego Quaka

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2024 15:00:37 przez jaster
[#82] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #81

Już znalazłem skąd pobierałem: https://www.amigafrance.com/forums/topic/quake1/
[#83] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #67

Do mnie dzisiaj dotarła Fortemedia i walczyłem z instalacją, jednak jak tylko włączam odtwarzanie dźwięku to wyskakuje "Software Failure" "FM801 PlayerTask". U Ciebie też tak było?
[#84] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #83

Dokładnie mailem to samo. Z tego co czytałem fm801 nie pracuje z firebirdem z uwagi na obsługę DMA. Ja bym poszedł w stronę Sb Live, tania, przyzwoity DAC w wersji pełnej a nawet value itp. Jedyny mankament to ten problem z imp.
[#85] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #83

Ja też zrobiłem tak samo jak sand. Wydaje sie że tak naprawdę jedyna karta muzyczna która sprawnie działa (na PCI) to sb live. Co do FM801 przetestowałem dwie karty na tym układzie i żadna nie działała prawidłowo:(

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2024 08:10:08 przez jaster
[#86] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #82

Pytam dlatego, że pierwsze porty BlitzQuake od Christiana Michaela (nie od Cowcat'a) pod WOS miały problem z działaniem na niektórych konfiguracjach

W przypadku BlitzQuakeGL WOS od Cowcata, sprawdź czy masz włączony parametr -AHI w skrypcie startowym ok, racja

Gdyby -AHI nie pomogło spróbuj też wcześniejszych wersji BlitzQuakeGl_WOS od Cowcat'a, np nr 7.0 (ja tej właśnie używam).

U mnie w Mediatorze karta muzyczna z ForteMedia działa, ale na jednym konfigu miewa dziwne problemy, na drugim działa idealnie i jest rzeczywiście szybsza (mniej obciąża system/DMA). widać to np w porcie Doom'a: PrBoomWOS. Na SB dźwięk potrafi mi się zacinać, a pod ForteMedia jest cały czas płynnie ok, racja
[#87] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #86

Ja odpaliłem wczoraj BlizQuake'a 7.3 (tą najnowszą wersję) z linku, który podałeś i działa pięknie. Ta z Aminetu mi nie działała.
[#88] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #87

Tak, na Aminecie jest wspomniana przeze mnie problematyczna dla WOS wersja od Christiana Michaela ok, racja
Najnowsza 7.3 od Cowcata z parametrem -AHI powinna hulać jak np tu:

No i fajnie prezentują się niektóre mapy z -litfiles (trzeba dograć odpowiednie pliki) ok, racja

Przy okazji ile FPSów wyciskacie na swoich Powerkach w TIMEDEMO DEMO1?
Na tym filmiku na Apocalipse 450mhz mam 58,6 PFSówszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2024 09:39:48 przez BULI
[#89] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #88

Jaką masz rozdzielczość Workbencha?

Widzę, że kursor też Ci się tak kaszani jak mi, tj. ma taką paraprzeźroczystość. Ma ktoś na to rozwiązanie?
[#90] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #89

Workbench mam w 1920x1200x16bit (monitor 16:10)

Ha, ha- kursor mi się nie kaszani
Świadomie włączyłem przeźroczystość-efekt.negatywu- lubię to rozwiązanie, dla mnie jest też praktyczne, można to oczywiście wyłączyć ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem