kategorie: A4000, Sprzęt
[#271] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Mokry, post #268

Ja porównuję karty które ja mam więc może inne karty grają lepiej lub gorzej. U mnie prelude na Mc68040 40 Mhz i 68lc060 50 Mhz się przycinała co nie znaczy że u ciebie też tak musi być np. masz kartę graficzną na zorro 3 i dysk na scsi ja mam 3 karty na zorro 2 a prometeusz jest na zorro 3 więc może dlatego SBLive nic nie tną a jeśli chodzi o różnicę między nimi to dzieli je przepaść technologiczna
[#272] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #271

A to nie masz modułu do prelude do sprzętowego dekodowania MP3? Jeżeli nie masz, to potrzeba minimum 060 żeby w pełnej jakości odtworzyć MP3. I z moich testów wynika ze 060 LC bez coprocesor'a daje gorsza jakoś niż pełna 060 (po przez biblioteke mpega.library). A jeśli masz MP3 w jakości 320 bps, to potrzeba 060 minimum na 60mhz. Inaczej będzie zrywać.

PS. Ustaw sobie w opcjach amigaAMP żeby Ci wczytywał cała MP3 do pamięci. No chyba że używasz innego softu.
1
[#273] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Mokry, post #272

Mam sprzętowy dekoder mp3 ale prelude poszła tam z kąd przyszła to znaczy do A2000atx ,Mc68030 50Mhz będzie się z nią męczył w 4000 nie ma już dla niej miejsca bo zajmuje 2 gniazda
[#274] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #273

Ja dlatego zainwestowałem w AmiBlastera, bo jest na pół długości Zorro i da się upchać cztery karty PCI poza nim.
Z niedosowymi rzeczami to jak odpalam z whdload to ładnie dźwięk idzie z karty dźwiękowej, tylko ważne, żeby mixer był odpalony w wbstartup.
[#275] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #274

W whdload SBLive to też dźwięk działa jest nawet ustawienie 7,1 ale to chyba jest jako ciekawostka
[#276] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #264

Amiblaster działa na zorro 3 ? czy tak jak Prelude na zorro 2 , bo jeśli na zorro 3 to może być to świetne rozwiązanie .
[#277] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #231

Może się komuś to przyda więc podzielę się tym spostrzeżeniem a mianowicie w moim przypadku rozmieszczenie kart w gniazdach pci ma znaczenie i aby SBLive była widoczna w systemie to musi być taka kolejność . Slot 0 pusty, Slot 1 S3virge, Slot 2 SBLive, Slot 3 Nec USB tak działa najlepiej . Wydaje się że należy zachować taką kolejność grafika,muzyka ,inne. Jeśli to zmienimy to albo SBLive nie jest widoczny albo usb nie widzi urządzeń albo komputer się wiesza w zależności od kolejności umieszczenia kart
1
[#278] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #277

W wielu miejscach czytałem taką informację, że rozmieszczenie kart ma znaczenie. Oczywiście uważałem to za bullshit i że ktoś coś źle robi albo mu się coś wydaje :). No ale tu mamy kolejne potwierdzenie. To nie jest dobra informacja, bo tak nie powinno być. Może przy kilku kartach długość ścieżek sygnałowych robi się tak długa, że w niektórych konfiguracjach to nie działa. Trochę kiepsko, w PC się z czymś takim nie spotkałem.
[#279] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #278

Jeśli się o tym wie to w większości przypadków nie ma to znaczenia ,problem jest gdy się o tym niewie. Z tego co udało mi się ustalić to grafika działa w każdym slocie, SBLive musi być slot wyżej nad grafiką w innym przypadku nie działa,system jej nie widzi, a USB jeszcze wyżej bo mimo że system je widzi w każdym slocie to nie pracuje prawidłowo. To może być przyczyną że jednym coś działa a innym nie
[#280] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #279

Ja mam taki zestaw: Apocalypse PPC, Voodoo 3, karta sieciowa i USB. Robiłem różne przetasowania i nie zauważyłem, żeby coś nie działało przez to. Problemy zauważyłem prędzej, jak dokładałem karty na Zorro i one powodowały problemy.
Amiblaster to klon Prelude, tylke, że jest na pół slotu i różni się modułem do dekodowania mp3, który obsługuje też ogg i z tego co sprawdziem przed chwilą to działa te na Zorro II.
[#281] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #280

Możliwe że kolejność umieszczania w odpowiednim złączu dotyczy tylko niektórych kart . U mnie gdy usunę SBLive to pozostałe karty działają niezależnie od gniazda w jakim się znajdują
1
[#282] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@wali7, post #55

Kartę montowałeś sam ? Jakie gale użyłeś ? Ja ze swoją walczę już z dwa tygodnie z negatywnym skutkiem. Gdy mam super buster 7 amiga widzi kartę gdy założę 11 czarny ekran ,straciłem już koncepcję co schrzaniłem

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2025 13:15:54 przez Berr131268
[#283] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Mokry, post #268

już stary jestem

Czas nikogo nie oszczędza.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2025 14:56:10 przez Marcin27411
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem