kategorie: A4000, Sprzęt
[#331] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #330

Voodoo też żyje i dostał nowe chłodzenie , teraz już nie parzy jak wcześniej. Oberwało kilka pinów w przejściówce PCI / AGP po wymianie wszystko śmiga szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech
[#332] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #331

To gdzie ty to zwarcie miałeś, że poleciały piny na adapterze? :)
[#333] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #332

Też chciałbym wiedzieć szeroki uśmiech jeszcze nie dorobiłem się mocowania kart więc chyba to spowodowało główny problem, okazało się również że zasilacz atx na wyjściu 3.3 dawał 3.7 .Dorabiana gniazdo 3.3 też miało zwarcie na jednym pinie masy ale to wyszło po wymianie xilinxów wcześniej chodziło i było ok
1
[#334] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #332

Wreszcie obudowa skończona i śmiga, bez obaw że jakaś karta wyleci i pójdzie z dymem

2
[#335] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #334

Ale te podstawki do wywalenia. Wszystkie oprócz kickstartu OK
1
[#336] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Bartek2075, post #335

Jedyne podstawki jakie wywaliłam to właśnie te od kickstartu .Były precyzyjne i nie sprawdzały się w A2000atx również reszta na razie zostaje, chyba że zaczną się kiedyś problemy. Narazie ich nie ma więc nie będę ich szukał szeroki uśmiechszeroki uśmiech
1
[#337] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #336

U mnie precyzyjne też się nie sprawdziły. Układy potrafiły same wstawać i traciły styk.
[#338] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Rafał A-3000, post #337

U mnie też był podobny efekt , mimo że płyta leżała poziomo to układy wychodziły z podstawek i co ciekawe dotyczy to tylko kickstartu .W A2000atx wszystkie układy mam w podstawkach precyzyjnych i tylko kickstart wychodził
[#339] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #338

wszystkie układy mam w podstawkach precyzyjnych i tylko kickstart wychodził

jeżeli jakikolwiek scalak sprężynuje i wyłazi z podstawki to trzeba podgiąć jego nóżki !

mi to najlepiej wychodzi na gładkim stole :) lub krawędzi stołu,
w zależności w która stronę chcę coś wygiąć :)
[#340] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Bartek2075, post #335

Wywalanie podstawek czas zacząć. Pozostało jeszcze cztery i zastanawiam się czy z pod Bustera też wywalić ?
1
[#341] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #340

Jak masz 11 to wywal
[#342] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #340

Nie urwij padów. :)

Moja Amisia 4000 rdzewieje nieużywana od czerwca... ale jeszcze do niej wrócę!
[#343] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@QUAD, post #341

Mam 11 i już wywaliłem .Pozostało jeszcze 8520 tylko że z nimi mam jakiś problem , a mianowicie wygląda że jeden z nich nie jest całkiem sprawny gdyż jeśli zamienię je miejscami to nie działa stacja dyskietek ,port joysticka i klawiatura .Po zamianie wszystko to działa .Jest jeszcze jeden mankament ,po wlutowaniu baterii okazało się że zegar zapamiętuje czas ale go nie modyfikuje i cały czas jest ta sama data i godzina
[#344] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #342

Moja na pełnych obrotach prawie non stop szeroki uśmiechszeroki uśmiech
[#345] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #344

Ja z moją cały czas walczę, chyba już ponad 1,5 roku. Część problemów rozwiązałem i mogę powiedzieć, że aktualne konfiguracja tj. ApocalypsePPC, Voodoo3 i Realtek na PCI oraz Amiblaster i a4091 na Zorro i Indivision z Ratte switchem chodzi w miarę dobrze, ale z małymi problemami.

Dlatego podkusiło mnie, żeby spróbować podmienić sterownik do Voodoo z dedykowanego do Firebirda monitora "Prometheus" na "Voodoo" z aminetu (tego co jest też w P96). Sterownik działa, ale problem jest z Warp3D i z tego co wyczytałem w readme do sterownika wynika z jego nazwy. Do biblioteki W3D_Picasso96.library jest patch, który rozwiązuje problem (podmienia Prometheus -> Voodoo w bibliotece) i Warp3d na 68k działa. Niestety patcha do ppc nie ma i ono się wywala.

Korzystacie z tego sterownika z PPC? Ma ktoś na to rozwiązanie?
[#346] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #345

Ja mam tylko BFG@100MHz, Voodoo3 na adapterze AGP/PCI, Realteka, Firebirda i wydaje się, że to działa wszystko razem stabilnie.

Apocalypse PPC leży w garażu zakupione chyba z rok temu i czeka na lepsze czasy aż skończę projekt adaptera PMC albo kupię gotowy. Ale do zimy raczej tego nie ruszę.
[#347] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #346

Działa stabilnie i jak na razie to najlepszy konfig, ale próbuje aktualnie rozwiązać dwa problemy:
1. RetroArch ma pokaszanione kolory - dlatego spróbowałem innego sterownika (to już wiem, że nie pomogło)
2. Gorky17 - tnie się, jak używam karty dźwiękowej i czasami dźwięk zamienia się w taki niemiłosierny szum (to samo jest na Diablo). Szum pojawił się po zamianie FastATA na a4091, więc chciałem jeszcze raz spróbować odpalić Formedie. Jak przestawię AHI na Paulę to gra chodzi płynniutko.
[#348] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #347

1. RetroArch ma pokaszanione kolory - dlatego spróbowałem innego sterownika (to już wiem, że nie pomogło)

Żeby było ok, trzeba przeinstalować cały system P96 (w raz z bibliotekami) z Aminetu (chyba, że to zrobiłeś a ja Cię źle zrozumiałem).
2. Gorky17 - tnie się, jak używam karty dźwiękowej i czasami dźwięk zamienia się w taki niemiłosierny szum (to samo jest na Diablo). Szum pojawił się po zamianie FastATA na a4091, więc chciałem jeszcze raz spróbować odpalić Formedie. Jak przestawię AHI na Paulę to gra chodzi płynniutko.

Tego problemu może Ci się nie udać przeskoczyć i trzeba się będzie uśmiechnąć do Pauli.
Z reguły wystarczy zjechać z częstotliwością próbkowania do 22khz lub ewentualnie niżej dla UNIT 0 (mam do tego zrobine gotowe skrypty które pod czas uruchamiania takiej gry automatycznie przestawiają preferencje AHI a po wyjściu z gry przywracają ostatnio zapisane.
Zdarzają się tez gry, u mnie chyba Diablo, Proboom i teraz Settlers2 dla których potrafi zrywać dźwięk przez sterownik SoundBlastera i da tych gier ten myk nie wystarcza.
Wtedy można:
- sprawdzić inny sterownik do karty dźwiękowej (inne timingi)
- sprawdzić na AHI 6 (nie trzeba nic przeinstalowywać, wystarczy do testów podmienić plik ahi.device w DEVS:).
- zmienić SoundBlastera na ForteMedia, u mnie taka zmiana pomogła w grze ProBoom (wydaje się, że mniej obciąża szynę, lub ma "lesze timingi") ok, racja
[#349] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #348

A co nie dziala konkretnie? moj config jest prostszy bo mam tylko 4000TX, Z3660 (z BFG tak samo dziala), Prometheus PCI, Voodoo3 i Apocalypse.
Z tego co pamietam zawsze instaluje:
- mmulib
- stery do promka z https://eab.abime.net/showthread.php?t=76633&highlight=CyberVision+64%2F3D (PrmLibs.lha)
- p96 z cd promka (jakas stara), potem robie update na 2.x, no teraz musialem na 3.x bo stery do z3660 GFX nie chcialy,
- stery do PPC (https://eab.abime.net/showthread.php?t=76633&highlight=CyberVision+64%2F3D) SonnetLibrary.lha
- sprawdzam z warpos instalacja czy soft lazi
- warp3d 4.2a z aminetu
- sprawdzam dema na warp3d czy laza

Moge calosc przy okazji jeszcze raz zweryfikowac. Uzywam niestety wciaz tylko os3.1.
[#350] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #348

Masz promka czy medka?
[#351] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@neoCDTV, post #350

Medek
[#352] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #351

Myslalem ze medek ma Native SB-Driver i ze jakos to lepiej dziala niz z Promkiem, ktory ma tylko OpenPCI stery. Ale tez musze powiedziec ze nigdy nie probowalem tych sterow.
[#353] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@neoCDTV, post #352

No właśnie w Firebirdzie jest problem ze sterownikami do karty dźwiękowej. Bo Formedie kiedyś testowałem to się wywala, ale chcę jeszcze raz spróbować ją odpalić, a SoundBlaster działa tylko z AHI 6.0, a w dokumentacji SonnetLib jest jasno napisane, że wymaga AHI 4.8, no i jak to testowałem to nie działa jak trzeba.
[#354] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #348

Żeby było ok, trzeba przeinstalować cały system P96 (w raz z bibliotekami) z Aminetu (chyba, że to zrobiłeś a ja Cię źle zrozumiałem).

No właśnie próbowałem i to nie pomogło, teraz się RetroArch nie uruchamia. Dlatego chciałem jeszcze sprawdzić sterownik Voodoo zamiast Prometheus, ale też lipa. Postawiłem nowy system od początku z P96 z Aminetu, ale muszę jeszcze doinstalować do niego sterowniki PPC i wtedy sprawdzę czy to pomogło.

Tego problemu może Ci się nie udać przeskoczyć i trzeba się będzie uśmiechnąć do Pauli.

Liczę się z tym, wolę lekko pierdzący dźwięk z pauli, ale płynną rozgrywkę :). Spróbuje Twój patent i zobaczę. Zdaję sobie sprawę, że to może być ograniczenie szyny Zorro i już tego się nie przeskoczy.
Jeszcze mi chodzi po głowie czy super hiper karta dźwiękowa AmiGUS by sobie tu nie dała rady :). Ma w końcu 32MB do którego można wgrać sample, ale pewnie też gra to musi obsługiwać.
[#355] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #354

A ja się zastanawiam, czy będzie jeszcze możliwość kupić nowego Firebirda…
[#356] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #343

Wszystkie podstawki wywaliłem a mimo to dalej szwankuje ,chodzi to jakby na ręcznym. Aby pokazała się tapeta na blacie trzeba odczekać duszą chwilę, CPU na 100 procęt, kopiowanie plików to dyskietka wymiata a gdy wyjmę pendrive to pokazuje jakieś błędy w odczycie mimo że nic nie kopiowałem .Byłem więc zmuszony do wywalenia A4091 i wtedy wszystko działa idealnie. Wygląda że kontroler USB w Firebird nie bardzo chce współpracować z A4091. Ktoś może miał takie problemy ?
[#357] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #353

SoundBlaster działa tylko z AHI 6.0, a w dokumentacji SonnetLib jest jasno napisane, że wymaga AHI 4.8

Jest zalecane 4.18 bo jest trochę szybsze i to nie zawsze.
Z AHI 6 ma prawo działać i w większości wypadków nie ma kłopotów, a do tego to nowsze AHI ma lepszej jakości mikser wewnętrzny ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2025 13:57:29 przez BULI
[#358] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@OSH, post #355

Nowego znaczy, ulepszonego modelu?
[#359] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@neoCDTV, post #358

ver 1.1.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem