kategorie: A4000, Sprzęt
[#301] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Don_Adan, post #299

Tak może być, ale dziwne jest to że nie widzenie karty dotyczy SBLive ,,wszystkie jakie posiadam,,inne są widoczne i dotyczy to tak samo z s3virge jak i voodoo tylko w innym ustawieniu i co ciekawe nie dotyczy to przełożenia SBLive bo jeśli w danej kąbinacji wszystko działa a przełożymy np S3virge a SBLive pozostanie bez zmian to i tak zniknie z systemu
[#302] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #300

Tego to nie wiem.
Ale ta (dzisiejsza) wersja moze juz dzialac:

link

Obejrzal zrodla od BSD.
[#303] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #301

A jak sama karte SBLive dasz? To dziala? We wszystkich slotach? Byc moze musi byc pierwsza.
Albo moze cos sie gryzie pomiedzy 2 kartami, ale i tak prawidlowa inicjacja karty powinna raczej to jakos zalatwic.
[#304] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #301

Ale widać wszystko w lspci? Bo jeżeli nie widać w lspci to chyba znaczy, że w ogóle mostek nie widzi karty PCI na najniższym sprzętowym poziomie. To jest robione bezpośrednimi zapytaniami do mostka PCI, bez żadnych sterowników urządzeń. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
[#305] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #304

Nigdzie jej nie widać, to nie że OS jej nie widzi nie widzi jej żaden program do skanowania pci
[#306] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Don_Adan, post #303

A na to nie wpadłem żeby sprawdzać czy jest widoczna jako jedyna karta. Ale jak wiemy SBLive korzysta z pamięci komputera do przeczymywania próbek więc może wymaga w pierwszej kolejności zainicjowania karty graficznej bo chyba tylko z takiej pamięci może skorzystać w Amidze ?
1
[#307] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #306

Podobnie mają chyba karty USB.i sieciowe. Korzystają z pamięci GFX.
[#308] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #306

Musi ją być widać w LSPCI. Nawet bez sterowników. Tak myślę
1
[#309] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #308

Do tej pory szukałem ustawienia w którym działa dziś spróbuję kiedy niedziała
1
[#310] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #309

Warto dodać wynik testu jako np. komentarz do opisu Firebirda w zakładce Sprzęt na PPA, bo wątek łatwo zginie, a opis zostanie.
[#311] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Rafał A-3000, post #310

Sama karta SBLive niezależnie w którym slocie

SBLive niezależnie w którym slocie z kartą usb

SBLive opisywane ustawienie wcześniej

[#312] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #311

To nie widzi SBLive jak jest sam a jak jest z kartą USB to widzi?

Przydałby się prmscan z jakimś debugiem bo może gdzieś wywala błąd przy enumeracji PCI tylko tego nie widać.
[#313] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #311

Nie znam sie na PCI, ale ujemny ROMsize jest na pewno nieprawidlowy.
Cos jest zle konfigurowane/wykrywane wedlug mnie, podejrzewam, ze taka karta PCI to ma max 1MB ROM.
No chyba, ze jakies sample dla MIDI tez sa w ROM-ie to moze byc wiecej, ale pewnie tez pare(nascie) MB gora.
[#314] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Don_Adan, post #313

Wcześniej nie patrzyłem dokładnie na te zdjęcia ale tam właściwie wszystkie dane są niepoprawne. Classcode i IRQnumber chyba też. IOAddr też wydają się bez sensu.
[#315] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #312

Widzi tylko w ustawieniach które opisywałem wcześniej w pozostałych przypadkach nie widzi .Niestety po ostatnich testach poczułem delikatny zapach i adijos ,szczęście że płyta wygląda że działa i wykrywa karty zorro niestety mostek pci takiego szczęścia nie miał . Oby tylko xilinxom się oberwało
[#316] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #315

O kurczaki. Ciekawe co się stało, trudno jest spalić układy cyfrowe napięciem 5V, szukaj co zaśmierdziało :).
[#317] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #316

Może więc winna była jakaś wada mostka Elboxu.
[#318] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Rafał A-3000, post #317

Nie no, Kolega ma Firebirda a nie Mediatora :). Ja też bym obstawiał problem z mostkiem albo z tą kartą muzyczną.
[#319] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #318

Post 315 mówi o mostku (zrozumiałem więc, że mostek mediatora PCI -Zorro).
Firebird to prawie to samo co mediator z tą różnicą, że ma jeszcze Prometeusza dla slotów PCI. Jedyna różnica jest taka, że nie dodaje do systemu pamięci z kart graficznych PCI. Mediator tą pamięć dodaje.
[#320] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #314

Czytajac to, to mozna zrozumiec, ze ta karta jest niestandardowa.

"Standard Sound Blaster PCI
Sound Blaster Live! gwarantuje niemal idealną zgodność ze standardem Sound Blaster do magistrali PCI i zachowuje wszystkie jego zalety. Opatentowana procedura zachowania zgodności rozwiązuje wszystkie problemy za pomocą rozszerzeń programowych i sprzętowych. Sound Blaster Live! obsługuje istniejące gry i programy do systemów MS-DOS i Windows, zastępując w pełni dotychczasową kartę dźwiękową ISA."

link

Najbardziej dziwne dla mnie jest to "Opatentowana procedura zachowania zgodności".
Czyli wyglada, ze potrzebny jest specjalny kod do obslugi tej karty.
Przynajmniej ja to tak rozumiem.
Amigowe sterowniki raczej na pewno takiego kodu nie maja.
Mi to wyglada na jakas forme zabezpieczenia taj karty przed nieautoryzowanym uzywaniem/klonowaniem tej karty.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2025 12:29:54 przez Don_Adan
[#321] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Don_Adan, post #320

Ale Berr chyba pisał, że mu to działało w jakiejś konfiguracji, sam już nie wiem :).
[#322] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Rafał A-3000, post #319

Różnica jest taka, że w Firebirdzie wymieni sobie Xilinxa spalonego za 20 złoty a w Elboxie serwis przekroczy cenę nowego :).
[#323] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #321

Ja bym sie jego spytal:

link

"For the Soundblaster Live! you need exactly the right AHI drivers and there are only a few Soundblaster Live cards that work.
I have a CT4780 and it works on my Firebird4000 but should also work with a Mediator."

Czyli sa rozne wersje tych kart.
Byc moze wystarczy przeprogramowac.
O ile dobrze pamietam to Elbox przeprogramowywal jakiegos SoundBlastera do uzywania z Mediatorem.
[#324] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Don_Adan, post #323

Chyba jakieś USB przeprogramowywali... a SB to nie wiem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem