kategorie: A4000, Sprzęt
[#361] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Pawelek, post #360

Na tym samym
[#362] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #361

Czy ma ktoś może z Was konfig z Firebirdem i kartą PPC z 256MB lub 512RAM? Ja miałem wcześniej Apocalypse G4 z 256MB i miałem problem z Gorky17 z powodu braku pamięci. Teraz zmianiłem na Ragnarock z 512MB, ale problem jest nadal i znalazłem przycyznę... jest widoczne tylko 223MB pamięci dla PPC. Tak jest dla obu kart. Zastanawiam się czy to jest ograniczenie Firebirda (wiem, że pod Mediatorem może być max. koło 380) czy kwestia konfiguracji. Nie znalazłme nic na ten temat w dokumentacji Sonneta.

1
[#363] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #362

Jaką masz kartę graficzną?
Coś innego niż Voodoo3?
[#364] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #363

Tak, mam Voodoo 3 i ustawione DMA na 2048KB oraz kartę sieciową Realtek.

Próbowałem odpalić kartę na bibliotece openpci.library od Thora w wersji 40.11.
1. podgrałem nową wersję openpci.library
2. usunąłem prometheus.library
3. W MMU-Configuration dodałem PCIInit
4. W PCI-Configuration dodłem Emulate PROMETHEUS
Po tym wszystkie karty działają poza PPC (tj. Voodoo3 i Realtek), przy uruchaminiu InitPPC wyskakuje, że nie znaleziono karty PPC.

Co cikawe przy tych całych walkach z tymi bibliotekami raz zaczął widzieć 386MB, alepo wyłączeniu Amigi i ponownym włączeniu z powrotem widzi tylko 233MB.
[#365] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #364

Jedno jest pewne, że jest gdzieś konflikt adresowy.
Więcej nie pomogę bo mam Mediatora, Workbench 3.9, stary P96 i bez wynalazków Thora- przynajmniej na razie
1
[#366] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #364

tu zapytaj:
https://eab.abime.net/showthread.php?t=76633&page=299

jestem pewien ze szybko dostaniesz clarity.
1
[#367] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@neoCDTV, post #366

Dzięki, zapytam jak mi tylko aktywują konto.
Jednak problem dotyczy raczej biblioteki openpci.library, a nie samego Sonnet'a.

Znalazłem ciekawą rzecz w pliku PCI-Configuration, tak jakby to urządzenie nie działało z tą wersją openpci.library. Niestety wykomentowanie tych linijek nie pomogło.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem