kategorie: A4000, Sprzęt
[#361] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Pawelek, post #360

Na tym samym
[#362] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #361

Czy ma ktoś może z Was konfig z Firebirdem i kartą PPC z 256MB lub 512RAM? Ja miałem wcześniej Apocalypse G4 z 256MB i miałem problem z Gorky17 z powodu braku pamięci. Teraz zmianiłem na Ragnarock z 512MB, ale problem jest nadal i znalazłem przycyznę... jest widoczne tylko 223MB pamięci dla PPC. Tak jest dla obu kart. Zastanawiam się czy to jest ograniczenie Firebirda (wiem, że pod Mediatorem może być max. koło 380) czy kwestia konfiguracji. Nie znalazłme nic na ten temat w dokumentacji Sonneta.

1
[#363] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #362

Jaką masz kartę graficzną?
Coś innego niż Voodoo3?
[#364] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #363

Tak, mam Voodoo 3 i ustawione DMA na 2048KB oraz kartę sieciową Realtek.

Próbowałem odpalić kartę na bibliotece openpci.library od Thora w wersji 40.11.
1. podgrałem nową wersję openpci.library
2. usunąłem prometheus.library
3. W MMU-Configuration dodałem PCIInit
4. W PCI-Configuration dodłem Emulate PROMETHEUS
Po tym wszystkie karty działają poza PPC (tj. Voodoo3 i Realtek), przy uruchaminiu InitPPC wyskakuje, że nie znaleziono karty PPC.

Co cikawe przy tych całych walkach z tymi bibliotekami raz zaczął widzieć 386MB, alepo wyłączeniu Amigi i ponownym włączeniu z powrotem widzi tylko 233MB.
[#365] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #364

Jedno jest pewne, że jest gdzieś konflikt adresowy.
Więcej nie pomogę bo mam Mediatora, Workbench 3.9, stary P96 i bez wynalazków Thora- przynajmniej na razie
1
[#366] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #364

tu zapytaj:
https://eab.abime.net/showthread.php?t=76633&page=299

jestem pewien ze szybko dostaniesz clarity.
1
[#367] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@neoCDTV, post #366

Dzięki, zapytam jak mi tylko aktywują konto.
Jednak problem dotyczy raczej biblioteki openpci.library, a nie samego Sonnet'a.

Znalazłem ciekawą rzecz w pliku PCI-Configuration, tak jakby to urządzenie nie działało z tą wersją openpci.library. Niestety wykomentowanie tych linijek nie pomogło.

[#368] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #345

Część problemów rozwiązałem i mogę powiedzieć, że aktualne konfiguracja tj. ApocalypsePPC [...]

Mógłbyś dla mnie sprawdzić jak masz ustawione zworki J2 w Apocalypse żeby działało? Jak kupiłem to nie miałem tak zworek a wiem, że jakieś powinny być założone. Mam wersje 128MB. Wolę od razu zapytać zanim zacznę coś robić :).
[#369] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #368

Powinny być zwarte piny jak tu na zdjęciu:
1
[#370] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #369

Super, dzięki!
Mój nowy carrier już do mnie jedzie od JLCPCB więc niedługo będę robił próby :).
1
[#371] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #370

OK
[#372] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #369

U mnie też tak jest.

1
[#373] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #372

A mógłbyś mi jeszcze zmierzyć jaką wysokość mają te cztery metalowe dystanse do przykręcenia karty do carriera? Bo u mnie ich nie było razem z kartą.
[#374] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #373

Mają równo 10mm.
[#375] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #374

Dzięki!
[#376] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #375

Czy ktoś z Was używa sterowników Voodoo do Firebirda (mam na myśli Prometheus.card i 3dfxVoodoo3.chip) i Picasso96 w wersji z Aminetu?

Ja używam wersji od Jensa i działa, ale chcę potestować na tej starej wersji z Aminetu i po raz kolejny po podminaie plików o ile Workbench działa to niektóre gry się nie uruchamiają. Teraz akurat testowałem na MK3, ale to samo miałem na Garky17 czy RetchArch.

Komuś to działa?
[#377] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #376

Te prmlibs najlepiej podobno używać najnowszych stąd:
https://eab.abime.net/showthread.php?t=76633

A Picasso testowałem 2.0 z Aminetu i teraz testuję 2.1b którego od kogoś dostałem. Mam jeszcze 2.1e którego będę próbował wieczorem czy mi poprawi FPS w Quake.

Quake działa. Podobno wersje od Jensa są dużo wolniejsze w grach 3D. Innych gier jeszcze nie testowałem :).
[#378] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #231

Właśnie jestem na etapie SBLive i mam ten sam problem. Karta LBLive CT4830, świeżo z Allegrolokalnie, kupiona jako sprawna. Karta w ogóle nie jest wykrywana przez prmscan albo lspci kiedy jest jedyną kartą w mostku.

Na początku myślałem, że ją zwyczajnie zepsułem przy wcześniejszych kombinacjach. Ale w końcu się wkurzyłem i odkopałem jakąś starą płytę z PCI od PC i karta normalnie pojawia się w biosowej tabelce urządzeń PCI, czyli OK. Dalej nie wiem bo nie mam do tej płyty systemu.

Żeby było śmieszniej, karta pojawia mi się w prmscan jeżeli w innym slocie mam voodoo 3. A jeżeli nie mam to się nie pojawia.

Podejrzewam, że jako karta działająca typowo na 5V PCI, słabo się dogaduje z Firebirdem który ma IO na 3.3V. Wiem, że wiele innych kart też jest 5V a się zazwyczaj dogadują, może mają większą tolerancję.

Także trochę klops, bo jak jej prmscan nie widzi to znaczy, że sprzęt się nie dogaduje na najniższym poziomie.
[#379] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #378

Karty PCI muzyczne i sieciowe nie działają samodzielnie (bez buforu ram z karty graficznej PCI) . Od tego trzeba zacząć ale może już to masz.
[#380] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Rafał A-3000, post #379

To prawda ale chyba prmscan powinien widzieć kartę na poziomie inicjalizacji PCI. Trudno powiedzieć bo amigowe programowanie ma brzydki zwyczaj nie wyrzucać żadnego debugu na konsolę.
1
[#381] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #380

O ile moi następcy go za bardzo nie zepsuli, to PrmScan pokazuje wszystkie karty jakim przydzielono zakres adresów, czyli wszystkie, które zgłosiły się do konfiga. Nawet takie, do których nie ma sterownika.
[#382] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Krashan, post #381

No tak, ale prmscan nic nie pokazuje. Więc albo karta w ogóle nie odpowiada w fazie konfiguracji PCI albo odpowiada coś, co bibliotece nie pasuje i ją ignoruje. Ciekawym byłby dowiedzieć się co tam właściwie się dzieje bo inaczej nie ruszymy problemu.

Teraz widzę, że w prmlibs.lha jest "prometheus.library_debug", może ona coś więcej pokaże, ale dzisiaj już nie potestuję bo Prometheus został w warsztacie.

Czy ja dobrze kojarzę, że konfiguracja urządzeń PCI następuje przy pierwszym otwarciu biblioteki prometheus.library?
[#383] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #382

Teraz to nie wiem jak jest, na starym Prometeuszu tak było. A pierwsze otwarcie następowało przy starcie systemu, w momencie wykrycia Prometeusza jako karty Zorro.
[#384] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #382

U mnie jak sterownik nie jest załadowany to pokazuje urządzenie tylko nie ma informacji o sterowniku. Tak np. jest z kartą sieciową zanim odpale Roadshow.

Po podgraniu biblioteki openpci od Thora można też użyć narzędzia 'lspci'. Niestety nie działą z nią ppc :(.

Ja kiedyś próbowałem odpalić SBLive i o ile wydała jakieś dźwięki to nie do końca mi z nią wszystko działało i zmianiłem na kartę na Zorro, na początku Amiblaster, a niedawno wsadziłęm AmiGUSa i mam wrażenie, że z tym drugim znacznie lepiej to współpracuje.
[#385] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #382

Pisałem tutaj sporo w jakim gnieździe PCI w Prometeuszu należy umieścić SBLive w zależności od karty graficznej aby system ją widział . Ja używam SBLive w A4000 i spisuje się znakomicie, ale w Aa3000 + będzie Amigus którego pomału kończę.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem