kategorie: A4000, Sprzęt
[#391] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Mirq, post #390

Widzę, że pojawiły się pliki sterujące command procesorem. To co, za kolejne 48 godzin timedemo Quake1? :)
1
[#392] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #391

Poprawiłem tego rectFilla(), same poprawki optymalizacjne, około 90% wydajności devil's cuta, co mnie zadowala na chwile obecną. Chociaż AI mówi, że poprawne użycie CP moze go przegonić, ale już raz próbował z CP i wywalił się na ryj :D

Jeszcze sama funkcja Draw słabo śmiga, wiec driver jest ślamazarny, ale z poprawionym draw powinno być nienajgorzej.
https://github.com/mirq/r200-p96-driver/releases

Do quake potrzebny bedzie wsad od ekipy pistormowej, nie chce robić trzeciego standardu 3D :D

Zaraz mi się skończą tokeny, wiec będzie to koniec rumakowania w tym tygodniu:
[#393] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #387

Jedna rzecz mnie ciekawi. Byłem pewien, że pamięć DMA jest obsługiwana tylko przez prometheus.library i że driver radeona tego nie obsługuje bo chodzi pod openpci. To jak z tym jest?

Tak jak mówisz, konieczna była modyfikacja samego prometheus.card. A radeon powinien być teraz chip, a nie card.

Mam działającą sieciówke, z DMA Radeona.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2026 10:56:49 przez Mirq
[#394] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Mirq, post #393

https://github.com/mirq/r200-p96-driver/releases/tag/v0.20
[#395] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Mirq, post #394

Gdyby poprosić autorów Pistorm3D żeby dali źródła Quake'a które dostosowali do swojej biblioteki to można by zacząć grzebać w 3D :).

Inna rzecz, że podobno gry portowane na Warp3D natywnie używają MiniGL i mają dodany wrapper do Warp3D który trzeba tylko wywalić. Oczywiście "tylko" to wiele powiedziane ale dla twojego agenta chyba nie ma już rzeczy niemożliwych .
[#396] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #395

są zrodła pluginow do fpse, mozna przerobic ten do wysweitlania grafiki
[#397] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@michal_zukowski, post #396

OFFTOPIC: No nie wytrzymię... obserwuję sobie wiele projektów które powstają na forum i coraz bardziej zdaję sobie sprawę, że totalnie wypadłem z obiegu. Ja od 22 lat programuję mikrokontrolery, od 16 lat w ramach własnej jednoosobowej firmy. Zawsze praca polegała na czytaniu 700-stronicowej dokumentacji i na metodzie napisz-uruchom-popraw-uruchom-popraw-popraw-uruchom-[powtórz_100_razy]-uruchom-działa. "AI to zabawka do robienia prostych aplikacji okienkowych". I nagle wyskakuje Mirq z projektem który powstaje niemal w czasie rzeczywistym, w tydzień zrobił coś czego nikt nie ruszył przez 20 lat i mu to działa, kod jest elegancki, cały projekt jest napisany bardzo blisko sprzętu przy ograniczonej dostępności dokumentacji, operuje na rejestrach sprzętowych jakby to była dziecięca zabawa, skacze między openpci i prometheusem bez zająknięcia, wszystkie zmiany są na bieżąco dokumentowane na githubie bardzo technicznym językiem angielskim. Jak zacząć coś takiego tworzyć? Do tego trzeba mieć jakieś szkolenia (w ramach pracy zawodowej) czy po prostu śledzicie to co się dzieje w AI i sami rozpracujecie jak z tym pracować?
2
[#398] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #397

głównym elementem na ktorym opiera sie ai to dane, im wiecej danych na sieci tym ai lepiej to robi. co do programowania w C to ma sie na czym uczyc bo zrodla bsd czy linuxa czy ton innego oprogramowania sa dostepne. Tak można uznać go za tłumacza, skoro tłumaczy polski na angielski dobrzeb to czemu jakiegoś api linuxowego do pci nie mógłby przetłumaczyc na openpci etc. przeciez w porównaniu do języka mówionego jest do dość proste i schematy działań są powtarzalne. przy programowaniu z ai należy uważać tylko na licencje i/lub patenty. Oczywiscie uważać - napisać ai żeby bralo dane z dokumentacji albo z bsd a nie linuxa.

Z uwagi na to, że kolejny pełny MorphOS bedzie dosc późno to ja nawet nie zacząłe sie bawić kodem MorphOSa jeszcze, pewnie będzie kolejna wersja jeszcze lepszego ai to będzie jeszcze wygodniej. Natomiast testowo zrobilem flashera Biosów dla kart radeon R600+ i działa (tzn sflashowalem i nie popsuło). Dodatkowo wchodzą w wersję leksykalną - portowanie gui - no, masz jakis opis wyglądu, masz jakies podpięte zdarzenia. AI może to przeanalizować jakby to był jakiś język i wygenerować np. odpowiadająca temu interfejs w MUI. Możliwości są nieograniczone. Prędkosc tworzenia jest od 10 do 100 razy. Wystarczy wiedziec o co prosic i dawac dobre przykłady.

dla przykladu, kiedys w portach z linuxa na amidze trzeba bylo dodawac stosu bo sie wywalaly. Teraz wystarczy prompt - "przeanalizuj kod i przerób alokacje na stosie na alokacje przez AllocVec tak zeby rozmiar stosu nie przekraczał 4096b. Sprawdz czy alokacji nie warto przeniesc poza petle zeby bylo ich jak najmniej, jesli jest realloc na malych wartosciach to jesli potrzebujemy realloca o mniejszej wartosci to nic nie rób."

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2026 15:26:13 przez michal_zukowski
2
[#399] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #397

Ogolnie, przy twojej wiedzy to razem z dobrym AI w zasadzie teraz mozesz juz zrobic wszystko, co bys chcial zrobic. Musisz najpierw dobre AI wybrac lub oplacic. Te darmowe albo maja limity, albo sa przydatne tylko jako wsparcie w projekcie (czyli tez moga sie przydac). Wiec najlepiej jest miec dobre AI bez limitu, byc moze sa takie, ale ja nie szukalem, korzystam z 2 (pewnie najbardziej popularnych), szybkosc ich dzialania jest tym czego nigdy, zaden czlowiek nie osiagnie. Oczywiscie AI te robia bledy, i tutaj jest zadanie czlowieka, ktory powinien sprawdzac czy to co stworzylo AI ma sens. Problem poswtaje wtedy, gdy czlowiek malo albo w ogole nie zna sie na tym co chcial by AI mu stworzylo. Wtedy to juz raczej pozostaje tylko liczenie na AI (ze nie zrobilo bledu) lub sprawdzanie danego projektu, przez drugie AI pod wzgledem jego poprawnosci. Angielski nie jest niezbedny, zeby dogadac sie z AI, co ma zrobic. Jezyk polski calkowicie wystarczy.
[#400] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Don_Adan, post #399

chatgpt nie ma limitow jesli pracujesz przez www, to to bardziej upierdliwe ale wystarczy te 100zl miesiecznie
[#401] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@michal_zukowski, post #400

Wiem, ze nie ma, ale nie nadaje sie wtedy do bardziej skomplikowanych zadan, ja chyba z tydzien czasu stracilem na probach jego wykorzystania wtedy. Nim sie zorientowalem, ze tego nie zrobi (nie wazne z jakiego powodu). Wiec korzystam z ChatGPT do tlumaczen, omowien, pytan, konsultacji itp, ewentualnie do bardzo prostych projektow. Bo po prostu przy wiekszych projektach zapomina to co juz zrobil. Za to Claude AI dobrze pamieta, ale ma limity, ktore czasami znikaja blyskawicznie (minuta lub sekundy), a czasami z 1h da sie z nim popisac.
[#402] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Don_Adan, post #401

Ja zmusilem claude by stworzył port fheroes2 na 68k a ja kompletnie nie mam pojęcia o programowaniu pomógł stworzyć środowisko pod wsl w Windowsie a ja tylko kompilowalem, testowałem i pisałem co działa a co nie.
[#403] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@lukzer, post #402

Ja zmusilem claude by stworzył port fheroes2 na 68k a ja kompletnie nie mam pojęcia o programowaniu

No właśnie brat który pracuje w korpo mówił mi, że teraz już w ogóle się nie pisze kodu tylko w kółko promptuje AI żeby poprawiał tak długo aż kod zacznie robić to co ma robić :). Nieciekawa perspektywa.
1
[#404] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #403

No właśnie brat który pracuje w korpo mówił mi, że teraz już w ogóle się nie pisze kodu tylko w kółko promptuje AI żeby poprawiał tak długo aż kod zacznie robić to co ma robić :). Nieciekawa perspektywa.

To pewnie zależy od korpo. U mnie na ten przykład, zanim wprowadzę kod do repozytorium (czy to stworzony przeze mnie czy przez AI), to najpierw pastwi się nad nim Sonar a potem muszą go jeszcze przejrzeć, zrozumieć i zaakceptować jeszcze dwa człowieki. Pytanie tylko jak długo będziemy konkurencyjni na rynku działając w ten sposób.
Z drugiej strony znam ludzi, którzy robią przy pomocy AI całkiem dobrze działające aplikacje nie mając pojęcia w jakim języku je piszą..

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2026 21:44:32 przez valdi74
1
[#405] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@lukzer, post #402

Nie mowie, ze tak sie nie da. Ale tutaj sa jakies kompletne zrodla. Co innego jak tworzy sie cos czego nie ma jeszcze w tej formie na Amidze 68k, i AI musi wszystko sam wytworzyc praktycznie od zera, tutaj jest bardzo duze ryzyko bledow, ktore moga sie nawarstwiac, i informacja "ze nie dziala", to moze byc za malo. Ja wlasnie taki projekt chce stworzyc, glowna praca to robota AI, ja tylko pomagam (pomysl, deasemblacja, optymalizacja, sugestie co wybrac, itp) raczej zaden czlowiek by tego pomyslu nie ukonczyl, w tej formie w jakiej to jest tworzone. Ale jak sie uda i zadziala to bedzie cos bardzo uzytecznego. Przynajmniej tak uwazam. I jak na razie juz bylo paredziesiat bledow (a projekt pewnie w jakis 50% jest dopiero ukonczony). Tylko, ze przyjalem zasade czestego sprawdzania poszczegolnych etapow, a nie najpierw ukonczenie calosci i szukania bledow na koncu. Byly bledy koncepcyjne, brak niektorych informacji (AI musial sie domyslac jak to ma zrobic, nie zawsze prawidlowo), pomogla deasemblacja podobnego projektu napisanego w C. Wiec na razie jest dobrze, ale nie ma zadnej gwarancji, ze ten projekt zadziala "od strzala" po jego ukonczeniu. Mimo, ze AI wykona mnostwo roboty. Ja ogolnie jestem pod wrazeniem tego co AI potrafi, bo myslalem, ze po prostu przerobi istniejace zrodla w C, i je skompiluje. Sam zaproponowal stworzenie wersji w czystym ASM 68k (bo tylko na tym sie znam, o czym mu pisalem wczesniej) od poczatku, to nie moglem odmowic. Troche sie juz nauczyl ode mnie to widac po tym jaki kod ASM 68K juz generuje (np. juz nie uzywa zbednego tst.l Dx).
[#406] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Don_Adan, post #405

polecam jednak zapoznac sie z C, to tylko lekkie przedluzenie asemblera
[#407] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@michal_zukowski, post #406

Za trudne, wole byc w miare dobrym w 1 jezyku niz znac ich za duzo w uzywalnej formie. Nie jestem AI wiec moj mozg ma swoje limity, i raczej sie przepelni od nadmiaru informacji. No i jestem ciekawy co z tego wyjdzie zarowno jesli chodzi o rozmiar samego pliki jak i szybkosc jego dzialania. Oryginal w C mial prawie 100kB, a to ma byc wersja rozszerzona, ale zarazem uproszczona, bez zbednych sprawdzan, oczywiscie ewentualne bledy obslugi moga wystapic, ale ich obsluga ma byc uproszczona do duzo mniejszej ilosci komunikatow o bledzie. Zobaczymy, co z tego wyjdzie i czy w ogole zadziala, na razie jest okolo 2850 linii samych komentarzy, czyli tak na oko 10-20 KB kodu, zakladajac ze komentowany nie jest caly kod, a tylko opis kazdej procedury. Ale to dopiero zobacze, moze juz nawet dzisiaj, jak mi dzisiejszych limitow wystarczy.
[#408] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Don_Adan, post #407

Tutaj jest test 3 AI:
link

Wedlug autora, Gemini bylo najlepsze, ja nie sprawdzalem tego AI. Tylko to bylo pisanie gry w JS bodaj, to nie dziwne dla mnie, ze AI od Google akurat w tym segmencie moze byc najlepsze, bo ma najwieksza baze danych.
[#409] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #397

https://imgur.com/gallery/r200-tinygl-DjMNG86
Jeszcze dużo jest do zrobienia :)

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2026 01:38:35 przez Mirq
[#410] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Mirq, post #409

Jak tak dalej pójdzie to zrobisz to szybciej niż twórcy Pistrom3d :)
[#411] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #410

https://imgur.com/gallery/VKNzivq
640x480@32bpp na 060@50MHz

Pomogłoby mi jakby ktoś mi podał ile fps wyciąga gears na voodoo z podobnym procem, oczywiście w 16 bit.
[#412] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Mirq, post #411

Ja mogę protestować ale nie mam Voodoo.
[#413] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Mirq, post #411

U mnie w wersji 68k nie pojawia się liczba fps i nigdy to nie działało, nie wiem dlaczego.

Na oko jest jakieś 5-7 klatek/s. Na tyle szybko, że nie jestem w stanie policzyć ze stoperem.

640x480@16bpp na 060@50MHz

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2026 13:06:03 przez bfgmatik
[#414] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #291

W Firebird PCI w AA3000 + nie udało mi się zmusić żadnej karty SBLive do współpracy z kartami S3virge, Voodoo3 i Banshee. Karta nie jest widoczna w żadnym gnieździe PCI
[#415] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #414

W ogóle PCI info ich nie widzi?
[#416] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #414

PrmScan
coś pokazuje?
[#417] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Mirq, post #416

U mnie właśnie nic nie pokazywał nawet gdy karta była sama w Firebirdzie (pod A4000). A powinien.

Większość tych karty muzycznych to karty 5V-only. A Firebird jest 3.3V. To nie ma prawa działać stabilnie, ja sobie odpuściłem.
[#418] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #417

Dwie sprawy:

1. prometheus.library czy openpci? prmscan jest do tej pierwszej tylko zdaje się.
2. Karty 5v only działają w Firebirdzie, on dostarcza zarówno 5 jak i 3.3v.
[#419] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@alt_, post #418

Działają jak chcą a jak nie chcą to nie działają bo Firebird ma IO na 3.3V.
[#420] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #419

Jesteś pewien? Układy ALTERA mogą pracować zarówno z 5 jak i 3.3v na pinach IO, zależnie od napięcia na VCCIO. Oryginalny Prometheus na pewno pracował w trybie 5v. Nie wiem jak jest w Firebirdzie.

EDIT: Chyba, że mówimy o wersji na XILINXach... tutaj to kompletnie nie wiem...

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2026 13:34:48 przez alt_
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem