kategorie: A4000, Sprzęt
[#211] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #206

działa z Firebird
[#212] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Dorian3d, post #211

Jak kiedyś zbuduję A3000 lub A4000 to taki adapter będzie kuszącą opcją.

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2025 23:31:53 przez bobycob
[#213] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Dorian3d, post #211

No tak, mam na stole pustą płytkę Firebirda i tam jest stabilizator liniowy z 5V na 3.3V, który zasila wszystkie sloty PCI.

Odważnie... przecież jak karty pociągną 5 amper to na tym stabilizatorze odłoży się 5A*1.7V=8.5 wat. A jak więcej to się wyłączy. Dlatego w tym przejściówkach AGP są przetwornice.
[#214] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bobycob, post #212

Buduj, buduj, dopóki Screemo z Amibaya ma chipsety. Jak ci się znudzi to sprzedasz ;).
[#215] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #207

Pececiarze też ciągle używają kart PCI do swoich retro sprzętów. Dlatego raczej więcej kart się nie pojawi.
[#216] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #215

dokładnie
[#217] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #207

Nikt nie palił się zbytnio żeby pomóc to sam sobie zrobiłem przejściówkę AGP->PCI :P.

1) 4-wastwowa płytka PCB z JLCPCB z cenie 7 dolarów za 5 sztuk. Port AGP wylutowany opalarką z jakiejś płyty walającej się w piwnicy podczas wizyty u rodziców :).

2) Pierwsze testy wykonane w płycie Pentium 4 zakupionej specjalnie w tym celu za 25 złote.

3) Działa! :)

4) No to teraz do A4000D

5) Też działa! :) Ale trochę mi zleciało żeby ruszyło. Musiałem zamienić miejscami z sieciówką bo nie wykrywało Radeona. Dopiero jak mi się sieciówka przypadkiem wysunęła ze slotu to ruszyło. Prometheus twierdzi, że Radeon działa na interrupt D ale karta ruszyła nawet gdy zdjąłem wszystkie zworki przerwań. Więc nie wiem, zachowuje się trochę inaczej niż karta PCI ale działa.

Kolejny proof of concept i kolejna wiedza bezużyteczna zaliczona.
12
[#218] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #217

Fajnie, że działa. Radek jest wąski więc to całkiem dobre rozwiązanie. Dobrze widzę, że PCB nie wystaje za płytę A4000?
[#219] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #218

PCB radeona to raczej będzie niższe razem z przejściówką niż zwykła karta wysokoprofilowa tak mi się wydaje.

Normalnie można by wyrzucić całe to wyjście VGA na tasiemce i zostawić samo DVI, które ma w sobie też VGA i używać przez adapter DVI->VGA. Wtedy przy odpowiednim śledziu z przodu całość będzie normalnych rozmiarów. Problem w tym, że obraz po tym złączu DVI ruszył mi na płycie PC ale w Firebirdzie już nie. Muszę to jeszcze potem sprawdzić, ale to pewnie kwestia sterownika.

Dużo się dzieje w temacie openPCI za sprawą Thomasa Richtera więc jest szansa, że i to DMAsize i aktywowanie wyjścia DVI zostanie ogarnięte. Sam bym chętnie w tym pogrzebał, ale chyba źródła bibliotek są pilnie strzeżone albo to wszystko jest pisane w ASM. :).
[#220] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #218

No ale Radki to mam z 8 to jest do dorwania poniżej 200
pl
[#221] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Dorian3d, post #220

No właśnie, ja mojego Radeona 9200 PCI kupiłem za 160 zł z roku temu, właśnie sprawdziłem. Żaden biznes taki adapter, ale może w przyszłości dostępność PCI będzie gorsza.

Dorian3d a napisz nam jakie modele Voodoo działają ci z twoim adapterem.

Problem z kartami AGP jest też taki, że jeżeli nie są kompatybilne z napięciami 3.3V to się zjarają w takiej przejściówce. Radeon 9200 według specyfikacji jest AGPx4 (czyli napięcia 1.5V) więc byłem przygotowany, że może pójść dym, a działa.
[#222] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #221

Ale Voodoo na PCI a Voodoo na AGP to już dobry biznes.
[#223] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Mirq, post #222

Wiem, właśnie przeglądam oferty :D:D:D

Tyle, że kurde. Ładowanie się w technologię Voodoo kiedy za grosze są karty z Radeonem, który ma 128MB albo 256MB pamięci, nie grzeje się i pewnie jego możliwości 3D są kilkakrotnie lepsze niż stare Voodoo, jest bez sensu. Od wielu lat już tego nie śledzę ale podejrzewam, że Linux od lat obsługuje Radeona z pełnym 3D więc ktoś to ogarnął w opensource tylko dla Amigi nie ma sterowników.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2025 17:14:48 przez bfgmatik
[#224] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #223

nie ma niestety dostępnych driverów 3d dla radeona, to jego najwieksza wada
[#225] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@michal_zukowski, post #224

są ale nie che gość dać
1
[#226] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Dorian3d, post #225

A jak to jest z wyjściami cyfrowymi (DVI) w Radeonie w przypadku Firebirda, czy jest obsługiwany ten sygnał cyfrowy przez sterownik?
W przypadku Mediatora ma obraz "cyfrowy" przez Radka ok, racja
[#227] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #226

To jest automatycznie wykrywane? Biorąc pod uwagę, że ten driver "czerpie z pełnymi garściami z elboxowego" to jest szansa, że tutaj DVI zadziała tak samo.
[#228] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #226

dajesz DVI na hdmi i działa jak pamientam
[#229] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #19

Ja również mam problem z 320x240, na A1200 Mediator Voodoo3 (driver 43.313) i openpci.library mam wszystkie działające tryby od 320x200 aż do fullhd, ale rozdzielczość 320x240 nie chce działać...
Na sterowniku Elboxu ten tryb chodzi bez problemów.
Ostatnia aktualizacja: 14.03.2025 12:40:02 przez Pawelek

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2025 12:41:43 przez Pawelek
[#230] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Pawelek, post #229

pomogła nowa instalacja Picasso96 z utworzeniem nowego pliku konfiguracyjnego i teraz działa rozdzielczość 320x240
1
[#231] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #183

Czy ktoś może spotkał się z sytuacją że w Firebird PCI nie są widoczne karty Sound Blaster live . Posiadam dwie live i jedną live 2 i żadna nie jest widoczna mimo że inne karty są
[#232] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #231

a jakie masz wersje ? jak pamietam te najtańsze i okrojone value, zupełnie mi nie działały. Dodatkowo, skanujesz sloty PCI? czy nie widzi ich w AHI. Bo SB Live przy firebird chodzi tylko na AHI 6.8 jakiejś becie.
[#233] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #231

No właśnie są różne Soundblastery Live. W prawym górnym rogu karty masz numer, powinien chyba być 0100 a nie 0220 bo to są dwa różne chipsety. Na razie wiem to tylko z teorii bo nie mam jeszcze tych kart.
[#234] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #232

Karty mam takie

Niestety przy skanowaniu widzi wszystkie karty jakie posiadam z wyjadkiem SBLive i nec1394

[#235] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #234

Mam jeszcze taką kartę muzyczną Creative też je nie wykrywa za to tunera wykrywa .Czyżby Firebird nie lubił się z Creative

[#236] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #235

To bardzo ciekawe bo na poziomie enumeracji PCI wszystkie karty powinny być wykrywane. A próbowałeś użyć Prometeuszowy "prmscan verbose". Jeżeli dobrze rozumiem, to on robi dokładnie to samo tylko używa do tego biblioteki prometeus.library, może coś znajdzie.
[#237] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #236

Nie próbowałem na dziś dałem sobie już spokój. Jutro spróbuję jeszcze raz, muszę przejrzeć jeszcze raz Firebirda o ile dobrze pamiętam to gdy próbowałem uruchomić grafikę to SBlive były rozpoznawalne i widziane w systemie jako 3 urządzenia dlaczego teraz nie są widziane i akurat karty muzyczne nie wiem .
[#238] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #237

Ja miałem np. coś takiego, że mi prmscan w ogóle wisiał po odpaleniu i nic nie pokazywał. Wydawało mi się, że tak się dzieje kiedy karty są zenumerowane przez openpci.library zamiast prometeus.library. Ale potem w dziwnych okolicznościach prmscan zaczął działać poprawnie ale nie mam pojęcia co się zmieniło. Pewnie w międzyczasie zmieniłem wersję którejś biblioteki.

Może spróbuj też powyjmować wszystkie karty albo wrócić do AGA i wyłączyć sterowniki grafiki, sieci, usb czy co tam masz jeszcze i wtedy sprawdzić pciinfo albo prmscan. Enumeracja urządzeń USB chyba następuje w momencie pierwszego otwarcia biblioteki openpci albo prometeus. I chyba może mieć znaczenie czy robi to openpci czy prometeus. "Nie wiem, choć się domyślam".
[#239] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bfgmatik, post #238

Parę godzin modłów i jest ,wykryło w sumie nie wiem jakim cudem ale żeby nie było za dobrze to zamiast dźwięku jest komunikat

[#240] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Berr131268, post #239

Gdzieś tu ktoś na forum pisał parę miesięcy temu, że mu wywalało ten błąd jak nie miał DMASIZE karty graficznej. Tzn. tej osobie to nie działało bo nie miała karty dającej pamięć, ale ty masz S3Virge, więc pewnie chodzi o coś innego :). Muzyka potrzebuje tej pamięci tak samo jak sieciówka.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem