kategorie: A4000, Sprzęt
[#151] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #149

No ja też byłem w szoku. Gdybym tak zostawił te Voodoo4 na dłużej to zapewne bym je usmażył. Dlatego jeszcze zrobię jej testy na Mediatorze, i w PC, żeby wykluczyć czy same gpu nie jest jakies uszkodzone.
[#152] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #146

Wiedzialem. U mnie było podobnie z Voodoo 3 2000 - bez wentylatora z obudowa temperatura rosła do 80C na voodoo. Po zastosowaniu wentylatora nie przekraczała 50C przy otwartej i 60C przy zamkniętej obudowie. Przy voodoo 3 w podobnych warunkach pomiary były około 10C niższe.
[#153] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #149

Pasty nie wymienię, ewentualnie całe radiatory, bo to wersja Voodoo3 3000 SGR, ona ma przyklejony radiator, tak samo Voodoo4 ma przyklejony na stałe radiator. Napewno przy kolejnych testach to już będą porządne radiatory, i wiatraczki, bo te fabryczne nie daja rady
1
[#154] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #153

Ważny temat z chłodzeniem Voodoo. Zaczynam myśleć o zmianie radiatora i wentylatora na większy zanim ją zamontuję.
2
[#155] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #141

Co do współdziałania Ragnaroka i Voodoo4.
Przeskanuj sobie szynę PCI programem PrmScan lub lspci z parametrem VERBOSE i podeślij wyniki do mnie albo do Dennisa w wątku na EAB ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2024 15:10:33 przez BULI
[#156] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #155

Gdzie pobrać to PrmScan?
[#157] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Rafał A-3000, post #154

Masz cos na oku? Jesli tak to możesz podzielić się na forum.
[#158] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #153

Pasty nie wymienię, ewentualnie całe radiatory, bo to wersja Voodoo3 3000 SGR, ona ma przyklejony radiator, tak samo Voodoo4 ma przyklejony na stałe radiator.

Dziś to już strach ruszać, bo może odejść razem z układem i będzie większa bida.
[#159] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@bobycob, post #158

Przy takiej konieczności usunięcia radiatora zawsze troche zmiękczałem klej hot airem i przeważnie dało się zdjąć.
[#160] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #159

VooDoo też już ma z 20 lat.
[#161] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #146

A ta trytka nie blokuje odpływu gorącego powietrza z radiatora ? na fotce widać że jest zasłonięte z każdej strony, więc musi się nagrzewać, ten wentylator nie jest w stanie upchać tego powietrza jak jest ta trytka.
[#162] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@superbonio, post #161

Też o tym pomyslałem i zmieniłem na cienką gumkę recepturkę która nie blokowała dziurek po bokach ale niewiele to dalo. Myślę jeszcze zeby zdjąć zupełnie i przymocować czyjnik na taśmę silikonową dwustronną ale nie oplatać radiatora.
[#163] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #156

PrmScan chyba powinien być gdzieś w oprogramowaniu do Prometeusza/pirebirda, działa jak PCIINFO dla Mediatora.
lspci znajduje się w ostatnim pakiecie Open PCI.
[#164] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #113

Podpiąłem wczoraj do mojej A4000 Amiblastera (przeróbkę Prelude na krótką kartę pod Zorro) i zauważyłem, że jak wybiorę w AHI wyjście na Prelude to aplikację na PPC zaczynają się delikatnie ciąć, zauważyłem na na Wipeoucie i demach.
Testowaliście PPC/Voodoo z Prelude? Też tak macie?
[#165] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #164

Z każda kartą audio na ahi...pci lub zorro Wipeout działa mi wolniej niż na PaulaDMA i amiblaster nie jest wyjątkiem.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2024 09:24:01 przez jaster
1
[#166] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #165

Ciekawe czy ten problem występuje jak karta będzie na PCI (jak by się udało odpalić...), wtedy działa chyba DMA w obrębie kart PCI? Dobrze to rozumiem, do tego jest ta pamięć 2048k z karty graficznej?
[#167] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #164

Nic takiego nie zauważyłem. Co prawda głównie grałem na tym w Quake 2 ale i słuchałem dużo SIDow na Playerze który obsługuje AHI i dekodowanie w PPC. Sprawdź na tym. Co do amiblastera to zauważyłem podobny problem w przypadku odtwarzania mp3 (Ale wersja na clockport) kiedy bufor AmigaAMPa jest bliski 100%.
[#168] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #167

A piszesz o Quake2 z akceleracją 3D?? Moim zdaniem problem występuje przy akceleracji, ja go obserwowałem na rozdzielczościach 640x480 w Wipeout i demie Sulaco, więc rzeczach dość wymagających. Wydaje mi się, że tu jest jakieś wąskie gardło na Zorro albo brak obsługi DMA skoro tryb Paula DMA działa płynnie.
[#169] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #168

Ja pisałem konkretnie o Wipeout, bo tam te spadki wydajnosci są najbardziej zauważalne. W przypadku glquake to spadek o 2fps. W aplikacjach desktopowych nie zauważyłem problemów.
[#170] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #169

A w jakiej rozdzielczości grasz w wipeout?
[#171] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #167

Będę jeszcze testował. Na razie wróciłem do próby odpalenia SBLive u siebie, bo okazało się, że ten co miałem był na innych chipsecie niż emu10k. Słyszałem, ze model CT4780 działa poprawnie, ale nie mogłem znaleźć i zamówiłem CT4830, też na EMU10k, dzisiaj przyszedł.
Poinstalowałem wszystko zgodnie z Twoją instrukcją i jak wchodzę w ustawienia AHI to dostaje bład "ac97 codec not presest." od "emu10kx.audio" i restart.
Znalazłem w necie, że ta karta ma budżetowy chipset EMU10k1-SEF, może to jest przyczyną... Udało się dzisiaj odnaleźć model CT4780, która w teorii ma pełny chipset EMU10k1-SFF i o którym legendy mówią że działa :). We wtorek powinien dotrzeć i będę testował.
[#172] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #165

Tak, PAULA DMA jest naszybszym trybem audio przy mocnym obciążeniu PPC.
Karty muzyczne zarówno na Zorro jak i na PCI obniżają wydajność na poziomie 2FPSów jak pisał @jaster.
Należy jednak pamiętać, że PAULA 8bit DMA wypluwa cały dźwięk stereo z 4 kanałów do jednego głośnika (w drugim jest cisza), więc trochę słabo
Czasami bardziej opłaca się włączyć 8bit stereo ++ 22khz, jest porównywalne szybkościowo z Paula 8BIT DMA, a przynajmniej mamy normalne STEREO.
Można też obniżyć częstotliwość próbkowania dla karty muzycznej z 44khz na mniejszą wartośćok, racja
No i są gry i programy, które pomimo, że grają przez AHI, mają własne procedury "miksujące" i pomimo, że dźwięk leci przez kartę muzyczną i AHI nie ma spadku wydajności.
Taki manewr zastosował BSzili w najnowszych wersjach portu Carmageddon dla WOS OK
1
[#173] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #170

640x480PC 16bit

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2024 14:11:35 przez jaster
1
[#174] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #171

Sorry za delay! Ale wciągnal mnie nowy projekt. U mnie to działało na każdym SBLive Gold, 5.1, Audigy 1 2 wersjach etc. Nie działało tylko na Value. Bo tam creative inny chip zamontował. Na CT4780 powinno działać, mnie niestety w Polsce teraz nie ma jakbym Tobie wysłał jakaś gratis, bo u mnie kart z emu10k pełno. Jedynym miejscem gdzie mi się to wykładało AHI był juenowy imp3 jeśli natrafił na moduł DBM, a tak to działało, ze wszystkim, Wyjąłem te kartę tylko dlatego, ze dostałem amiblastera i zwyczajnie już miejsca nie mialem.
1
[#175] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #174

Podpiąłem tego SB CT4780 i wgrałem sterowniki które załączyłeś. No niby to działa... ale na takiej zasadzie, że wyda jakiś dźwięk, ale Wipeout i Sulaco (dwie rzeczy na których wszystko testuje) niestety się zawieszają. Problem mija, jak ustawię na unit 0 Paule, ale wtedy dźwięk nie idzie już z karty dźwiękowej, więc jak dla mnie to nie można uznać, że to działa..

Z dobrych wieści to zdoungradowałem ahi.device do wersji 4.18 (która jest zalecana w dokumentacji Sonnet'a i przez sterowniki do Prelude), bo wcześniej nie zwróciłem uwagi na to, że testowałem Amiblastera na wersji 6.0. Problem z cięciem w 3d, który występował jak ręką odjął, może jest niższy fps, ale sprzęt wyrabia, więc jak dla mnie rozwiązaniem jest użycie karty na Zorro.

Pozostały mi jeszcze dwa porty PCI i tu z powodzeniem podpiąłem kartę USB z chipsetem NECa i sieciówkę na Realteku i te dwie rzeczy działają elegancko. Więc taki konfig + FastATA jest dla mnie najlepszy (ewentualnie może podmianka BFG na TF4060 wchodzi w grę), jeszcze będę testował, ale wygląda, że wszystko działa.
[#176] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #175

Ta sieciówka działa Ci elegancko - 8139? Bo u mnie jest tak, że podziała chwile, chcę zaciągnąc większy plik i po 4 sekundach zwis netu. ( na dwóch róźnych sieciówkach)

Sterowniki:
Download latest stable openpci_8139.device 1.2b4 :
stąd http://bvernoux.free.fr/DevPCI.php#drivers
[#177] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Mirq, post #176

.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2024 20:26:41 przez Mirq
[#178] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #175

Ja, jak zwykle, odpisuję z dużym opóźnieniem. U mnie też, po wielu perypetiach związanych z koniecznością ręcznego przełączania ustawień AHI, pozbyłem się jej i zostawiłem AmiBlastera, który działa stabilnie. Niestety, nie udało mi się zmusić do współpracy RapidRoada na X-Surfie, ani w trybie Zorro II, ani w Zorro III, więc zastąpiłem go Freewayem, który i tak leżał odłogiem. Różnicy i tak dla mnie nie ma, bo USB praktycznie nie używam. Tym samym wszystkie możliwe do upchania porty są już wykorzystane.
[#179] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Mirq, post #176

Tak, chodzi bez problemów, przynajmniej na programach 68k, na PPC nie testowałem.
Używam tego sterownika i openpci.library w wersji 2.1 i MiamiDx, chociaż muszę w kocu przejść na RoadShow'a.
Moja sieciówka ma oznaczenie DN-1001C i chipset RTL8139C.

@sand Właśnie też zauważyłem, że nie chcą działać wszystkie karty na Zorro z Fb, np. A4091 mi się gryzła z Amiblasterem, a osobno z Firebirdem oba chodzą. Ciekawe czy zamiana BFG9060 na TF'a by coś zmieniła??
[#180] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #179

Ciekawe czy zamiana BFG9060 na TF'a by coś zmieniła??

Mi już wystarczy zamian. Na razie zostaje przy BFG, chyba ze cos pojawi się lepszego. Ale nawet WARP jakoś ekstra ficzerow nie będzie mial. Jedynie to grafikę, ale bez 3D, to wole swojego Voodoo
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem