[#1] HxC Floppy Emulator
Czy ktokolwiek posiada to cudo:
http://torlus.com/floppy/index.php?en

Testy, wrażenia mile widziane

[#2] Re: HxC Floppy Emulator

@Skotos, post #1

było sprzedawane na allegro chyba z 50 sztuk jak nie więcej

Amiga podłączona do pc to nie cudo
To Hańba :)

Ostatnia modyfikacja: 24.04.2010 00:01:46
[#3] Re: HxC Floppy Emulator

@Skotos, post #1

Samo założenie jest kiepskie.
Do działania potrzebujesz podpiętego z drugiej strony tego "emulatora" komputera PC który wyśle obraz dyskietki.
W porównywalnej (równie chorej cenie) są urządzenia ze slotem na kartę i wyświetlaczem gdzie na karcie masz ileś ADFów i wybierasz który pokazać Amidze.

Pozdrawiam
[#4] Re: HxC Floppy Emulator

@Skotos, post #1

Ja mam, co tu dużo mówić - po prostu działa ;). Jestem z niego zadowolony. Dołączone oprogramowanie (co dla mnie istotne) działa też bez problemu pod Linuxem.

Niektórzy sądzą, że to lipa podłączać Amigę do PeCeta, ale ja uważam że większą lipą jest ciągłe żonglowanie dyskietkami - zwłaszcza, że te padają co jakiś czas. Nie mówiąc już o sytuacji gdy trzeba ożywić Amige nie mając dyskietek żadnych... Problem podłączenia do czegoś z drugiej strony jest wyeliminowany w nowej wersji na karty SD (który także zamierzam kupić).

Minusem jest brak obsługi zapisu na obrazy dyskietek.

[#5] Re: HxC Floppy Emulator

@RadoslawF, post #3

250pln to chora cena za nowy hardware do Amigi?

[#6] Re: HxC Floppy Emulator

@strim, post #5

Za taki owszem.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 24.04.2010 10:11:18
[#7] Re: HxC Floppy Emulator

@strim, post #5

Tak, taka cena za sprzęt, który w ilościach 50 sztuk kosztuje mniej niż 80zł jest zbyt duża. Nie wiem czemu autor tego urządzenia powiedział, że taniej się nie da, może ceny części elektronicznych w Francji są sporo droższe niż u nas i z tego wynika ta cena, ale osoba, która to składa mieszka w Polsce i jak kiedyś sobie liczyłem ile to będzie kosztować, gdybym chciał zrobić 5 sztuk, to cena była niższa niż 100zł, więc sam oceń. Oczywiście nie mam nic do tego, że ktoś chce sobie zarobić ale gadanie, że taniej się nie da przy 200% marży jest po prostu nie na miejscu.

[#8] Re: HxC Floppy Emulator

@strim, post #4

Minusem jest brak obsługi zapisu na obrazy dyskietek.

Czy to znaczy, że karta jest niemożliwa do zapisania z Amigi (Read only)? Czy jednak pliki w całości - np. zgraną dyskietke DMSem zapiszę jako jeden ADF?

[#9] Re: HxC Floppy Emulator

@Skotos, post #8

Trochę niejasno się wypowiedziałem.

Czy to znaczy, że karta jest niemożliwa do zapisania z Amigi (Read only)?

Wersja USB jest "read-only" z założenia.

Wersja na karty SD nie obsługuje zapisu na Amidze (na innych komputerach tak).

[#10] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #7

rafgc:

to zrób i oprogramuj. Lotharek od każdej sprzedanej sztuki płaci 50 zł haraczu autorowi czegośtam (chyba oprogramowania). Wyprodukuj za 30 zł przy częściach kosztujących ponad stówkę i miej jeszcze z tego zysk, powodzenia.
[#11] Re: HxC Floppy Emulator

@madman15, post #10

Kolego, nie wiem skąd ty wziąłeś tą kalkulację, że to kosztuje ponad 100zł.

Zamówienie 50sztuk płytek kosztuje 680zł za pierwszym razem bo płaci się 70zł za dokumentację, co daje w sumie 14zł za PCB, do tego wyświetlacz za 12zł, PIC za 25-30zł, slot kart 7zł i drobnica za 15zł. Daje to w sumie 78zł, więc w przypadku 50zł haraczu można poniżej 200zł sprzedać.

Nie rozumiem was ludzie, na państwo narzekacie, że ponad połowa ceny benzyny to akcyza i z was zdzierają a w sprawach amigi przymykacie oko na takie same praktyki, jeśli komuś to pasuje tyle płacić to ok, ale jakby ludzie nie wyrażali nigdy swoich opinii na temat cen i opłat, to byśmy całą wypłatę oddawali na rzecz państwa a sami byśmy trawę jedli.

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 10:58:29
[#12] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #11

Przepraszam, ale dlaczego sam w takim razie nie zrobisz takich urządzonek i nie sprzedaż taniej, przecież miałbyś sporą przebitkę?

[#13] Re: HxC Floppy Emulator

@pampers, post #12

Chciałem robić na wyświetlaczu z podświetleniem RGB, ale nie mam czasu za bardzo na skończenie płytki (muszę dopasować rozmieszczenie otworów pod wyświetlacz, bo nie ma takiej biblioteki w eagle oraz dokończyć połączenia) pod starszą wersję tego urządzenia, które jest dostępne za darmo. Ale na pewno za jakiś czas zrobię.

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 11:05:35
[#14] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #11

chcialen skomentowac ale nie ma sensu...

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 11:18:24
[#15] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #14

Dlaczego uważasz, że nie ma sensu? Gdybyś rzucił nowe światło na całą sprawę, to bym pewnie zmienił zdanie (np prowadzenie działalności i ogromne opłaty na ZUSy z tego tytułu). Jeśli nie chcesz tego komentować tutaj, to mi napisz na maila. Nie wiem, czemu z góry zakładasz, że jestem nastawiony przeciw tobie.

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 11:30:35
[#16] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #15

W obecnej sytuacji, w jakiej znajduje się rynek amigowy... dobrze, że w ogóle ktokolwiek cokolwiek produkuje.

[#17] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #14

No nie ma sensu
nawet te na karty
Nie czytają dms ani adf
Trzeba przerabiać na pc adf na jakiś format dziwny
A potem ładować do amigi to bez sensu
Taki i siak to z pc trzeba korzystać

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 11:56:46
[#18] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #17

Mam wersje na USB i bez problemu czyta ADF i DMS.

Oprogramowanie w wersji na Linuxa wydaje się być przenośne, więc z Pegasosa lub AmigiOne też pewnie zadziała.

[#19] Re: HxC Floppy Emulator

@strim, post #16

Masz rację, ale należy sobie zadać pytanie, czy chcemy aby ten rynek się rozszerzył czy może zawęził w ramach selekcji naturalnej.

[#20] Re: HxC Floppy Emulator

@strim, post #18

No to super
I dałeś 250 zł i możesz przenosić dane amiga pc
Coś niesamowitego
Ja dałem 60 e za używane
USB-Controller for Amiga 1200 compatible clockports
I mogę przenosić dane i podłączyć różne urządzania do amigi

Cena za ten emulator jest zbyt wyrugowana

[#21] Re: HxC Floppy Emulator

@strim, post #18

to do c 64
ale dobra cena
http://www.allegro.pl/item1015348178_interfejs_sd2iec_dla_commodore_c64_c128.html

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 12:15:43
[#22] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #15

RAFQC - tak z ciekawoci - pokaz co zrobiles dla innych ?

"Gdybyś rzucił nowe światło na całą sprawę, to bym pewnie zmienił zdanie"

przepraszam, chyba czegos sie nie doczytalem na forum, ale czy ty jestes jakas wyrocznia ??? organem opiniotworczym ??

" (np prowadzenie działalności i ogromne opłaty na ZUSy z tego tytułu)."
nie sa ogromne, ale reszta sporo zjada

" Jeśli nie chcesz tego komentować tutaj, to mi napisz na maila."

a po co ??? szkoda czasu na flame bez sensu

Nie wiem, czemu z góry zakładasz, że jestem nastawiony przeciw tobie.

skad ten wniosek ? z kontekstu ? podtekstu ? innej mojego posta..

wybacz, ale gubię sie w twoim toku myślenia. Musisz mi wybaczyć, ja z tych mniej inteligentnych jestem - wiesz, wiek robi swoje, opary z lutownicy, stres...

[#23] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #22

http://www.ppa.pl/graffiti/index.php?user_id=3249

[#24] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #23

swietnie - chętnie kupie ramik do a600 !

[#25] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #20

Heh, nie kupiłem HxC żeby "przenosić dane", bo do tego mam kartę sieciową (z resztą kontroler USB też lada dzień będę miał).

Kupiłem bo jest masa oprogramowania NDOSowego które uruchamiam (gry, dema), a szlag mnie trafiał już z ciągłym kopiowaniem obrazów dyskietek na Amigę i nagrywaniem ich tam na 10letnie flopy, które w kółko padały. Wniosek? Nie każdy ma takie same potrzeby.

Jeśli cena czegośtam Ci nie odpowiada to po prostu nie kupuj... Ja się posługuje taką logiką i dobrze mi z tym. Jestem w stanie zapłacić komuś za pracę nad dobrze przygotowanym sprzętem, który działa bez problemów i spełnia swoją rolę.

Btw. SD2IEC do C64 też kupiłem jeśli Cię to interesuje.

[#26] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #24

No sprzedawał je na allegro

[#27] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #26

jestes rafa adokwatem/pelnomocnikiem ??

[#28] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #27

Pokazuję ci tylko bo mało wiesz kto co robi

[#29] Re: HxC Floppy Emulator

@strim, post #25

Róbta Co Chceta mie to rybka

Takie jest moje zdanie na temat tego emulatora

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 13:02:30
[#30] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #27

Przepraszam że zabrałem głos w tej dyskusji i obraziłem majestat
Szanownego pana lotharek

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem