[#31] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #30

Najlepiej to się pozażynajcie, pobijcie, oplujcie i g...o kto będzie jeszcze produkował.

Zamiast się cieszyć że ktokolwiek cokolwiek robi to jeszcze nie pasuje.

Nie dziwne potem że to wszystko wygląda tak jak teraz.

[#32] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #22

EDIT: widzę, że dorian3d mnie uprzedził

Nie RAFQC tylko RAFGC

RAFC - tak z ciekawoci - pokaz co zrobiles dla innych

Proszę bardzo:
1) Multikick - http://www.ppa.pl/multikick.a1200,1449;graffiti.html - mam też wersję dla A500(+)/A600/A2000 (A1000 z przystawką) no i od niedawna zgodnie z tym watkiem http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=73855 mogę wgrywać kickstart 3.9 do kości dla zainteresowanych.

2) Pamięć do A600 wersja 5.5MB oraz 9.5MB:
http://www.ppa.pl/rozszerzenie.pamieci.do.a600,1352;graffiti.html
http://img163.imageshack.us/img163/3037/rama6095.jpg

Pierwsze urządzenie sam wymyśliłem, nie jest to może coś skomplikowanego, że by zaraz robić z siebie geniusza ale nigdzie nie znalazłem niczego podobnego z wyjątkiem czegoś w stylu kickflashera, ale tam można załadować tylko jeden kickstart na raz.

Pamięc do amigi - wziąłęm sobie darmowy projekt stąd http://lvd.nedopc.com/Projects/a600_8mb/index.html (8mb na sztywno bez możliwości konfiguracji i wyłączenia) i zrobiłem dwie wersje, 5.5MB PCMCIA friendly z możliwością wyłączenia pamięci oraz wersję 9.5MB z wieloma opcjami konfiguracji pamięci 9.5/5.5/1.5/0MB oraz innym układem PLD. Ay tego dokonać, musiałem nauczyć się programowania układów PLD na poziomie potrzebnym do osiągnięcia danych modyfikacji. Kontaktowałem się z autorem tego rozszerzenia i powiedział, że mogę sobie to sprzedawać skoro włożyłem w to swoją pracę.

przepraszam, chyba czegos sie nie doczytalem na forum, ale czy ty jestes jakas wyrocznia ??? organem opiniotworczym ??

Ja jestem tylko kroplą ze swoją opinią i nie jestem z nią odosobniony, razem z innymi użytkownikami myślącymi podobnie tworzymy całe morze, czyli mniej więcej ten organ opiniotwórczy, ale to teraz mnie się oberwie, bo udzieliłem głosu jako pierwszy a reszta (z paroma wyjątkami) jak milczała tak milczy dalej. To tak jak na zebraniach w firmie, jak nie ma szefa to wszyscy narzekają, że pożal się Boże a jak szef przychodzi to milczą a obrywa po premii ten co zgłosił zażalenia jako przedstawiciel.

nie sa ogromne, ale reszta sporo zjada

O takie coś mi właśnie chodzi, żeby uświadomić ludzi, którzy mówią "drogo", że nie da rady inaczej. JA np nie jestem świadom dodatkowych kosztów jakie musisz ponieść oprócz zakupu części i stąd ta dyskusja po prostu.

a po co ??? szkoda czasu na flame bez sensu

Wcale nie :), kto powiedział że będę się kłócił? Konstruktywna krytyka zawsze mile widziana.

wybacz, ale gubię sie w twoim toku myślenia. Musisz mi wybaczyć, ja z tych mniej inteligentnych jestem - wiesz, wiek robi swoje, opary z lutownicy, stres...

Mój tok myślenia jest normalny, po prostu nie wiem od czego uzależniona jest tak wysoka cena. Wcale nie myślę, że jesteś mniej inteligentny, nawiązałeś kontakt z autorem i udało Ci się nawiązać też współpracę by coś sobie dorobić. Więc albo masz głowę na karku albo jesteś głupi i masz szczęście, ja obstawiam za pierwszym. Widzę, że udzielasz się w środowisku atari, robisz coś i to jest docenianie. Moja opinia i dyskusja dotyczy tylko i wyłącznie ceny za to urządzenie, przecież nie mogę obwiniać piekarni, że sprzedaje drogo chleb, ale człowiek taki już jest, że będzie narzekał na piekarnię póki się nie dowie, że zboże jest drogie i inaczej się na da. a ja jestem z tych narzekających :)

swietnie - chętnie kupie ramik do a600
To napisałeś na poważnie czy to jakaś ironia ? Nie muszę przecież sprzedawać tego na allegro, kto chce ten pisze mi na miala zawsze.

[b]STRIM - Jestem w stanie zapłacić komuś za pracę nad dobrze przygotowanym sprzętem, który działa bez problemów i spełnia swoją rolę.[/b]

Chyba nie do końca wierzysz w to co mówisz, co byś powiedział, gdybyś musiał zapłacić za to 50.000zł? Oj, znowu się czepiam :)

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 13:12:33

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 13:15:00
[#33] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #32

pisze jak najbardziej powaznie - zawsze chcialem mieć ramik extra w mojej 600

co prawda mam moda do 2mb chip ale moge go wywalić.

ps. a moze jaks wieksza wpsolpraca dot ww rozszerzenia ???
mam niezly rynek na zachodzie

ps. dot pld ? cupl ? vhdl ?

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 13:23:55
[#34] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #30

To może jeśli czujecie się na siłach, zróbcie partię emulatorów i wypuście je za 100 zł za sztukę. Nawet jeśli wydaje się Wam, że idea tego urządzenia jest poroniona to chętni i tak się znajdą. Konkurencja wpłynie na unormowanie cen i rynek nie będzie się zawężał - jak to ujął rafqc.

[#35] Re: HxC Floppy Emulator

@frywolny_marian, post #34

Marian....prosze Cie... przemysl to chlopie co napisales

wnioskuje z tego ze dla Ciebie urzadzenie jest FEEE bo kosztuje ile kosztuje

a jakby kosztowalo polowe to byloby juz super ???

ja nie moge...

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 13:25:36
[#36] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #35

Zupełnie mnie nie zrozumiałeś. Kierowałem swoje słowa do rafgc'a i doriana. Pisałem, że ludzie, którzy mają pojęcie o elektronice (czyli między innymi rafgc), będący w stanie skonstruować urządzenie za mniejszą kasę, powinni to zrobić jeśli tak im zależy na amigowym rynku, a nie ograniczać się do krytykowania.
Dla mnie urządzenie nie jest FEEE, a wręcz przeciwnie. Przypomnij sobie, męczyłem Cię w jego sprawie na priva po tym jak zapowiedziałeś jego powstanie na PPA po czym umilkłeś na parę miesięcy. Pisałeś, że chwilowo nie masz czasu na pracę nad nim. Niestety później przegapiłem moment gdy sprzedawałeś emulator na Allegro, a z pewnością bym go kupił. Odpowiada mi jego cena i jeśli jeszcze kiedyś będziesz go sprzedawał to chętnie sztukę wezmę, co nie znaczy, że nie ucieszy mnie wiadomość, że rafgc zrobił go i sprzedaje za połowę Twojej ceny.

[#37] Re: HxC Floppy Emulator

@pampers, post #31

Jedne rzeczy są przydatne dla innych jedni ich nie potrzebują
Jedni mają kompleksy i nie można im nic powiedzieć
Z innymi można normalnie podyskutować
Jak mam inne zdanie to mam się nie odzywać ?
Niech lotharek robi te emulatory i je sprzedaje dużo osób je kupiło
I są zadowoleni tylko pisze jakie mam o tym zdanie
Niech tworzy dalej może kiedyś coś zrobi co z chęcią kupię
Co do ceny to jakby kosztowało 50 zł też bym nie kupił bo mi to jest nie potrzebne
Biorąc pod uwagę że sprzedałeś tego 100 sztuk cena powinna iść w dół
No ale jak jesteś monopolistą jak microsoft to sobie dyktujesz ceny jak chcesz

Przykład Adapter myszy USB kosztował 75 zł
Teraz można kupić od 29 do 35 zł

[#38] Re: HxC Floppy Emulator

@frywolny_marian, post #36

Marian - nie zrozumialem. Przepraszam

[#39] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #37

Tylko że adapter myszy usb w przypadku tego co ja kupiłem to g...o które nie było opisane że działa tylko z myszkami z protokołem ps2, a akurat żadna z 3 moich myszek takiego protokołu nie obsługuje.

[#40] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #37

Dorian3d - zapytam wporst - widziales w srodku te adaptery ???

USB a nie proteza ps2 wciaz kosztuej sporo i jest warty tej kasy

edit - wlasnie to mailem na mysli co kolega wyzej

edit2- zdjecia azzorek dal juz gdzies ??

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 14:13:40
[#41] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #33

Moda 2mb nie potrzeba wywalać, bo są gry whdload, które wymagają 2mb chip bez względu na ilość fast.

Nie wiem, czy jest jakiś sens produkować to masowo. Na angielskim forum ostatnio ktoś robił 100sztuk tych pamięci ale 8mb, więc nie miałbym przebicia ze swoją mikroprodukcją z cenami części 5 razy droższymi niż przy masówce. A po za tym to jest trochę nerwów czasem przy składaniu i testowaniu.

ps. dot pld ? cupl ? vhdl ?

Nie wiem, dokładnie o co mnie się pytasz, jesli chodzi o język opisu sprzętu z tego RAMu, to jest on w Verilogu, nie musiałem się dużo tego uczyć, ale trudno było na poczatku dobrze załapać o co w tym chodzi.

frywolny_marian

Jeśli chodzi o prototyp na kartę SD to za 100zł dałoby się, gdybym miął kasę na zamawianie 50 sztuk płytek, jeśli musiałbym założyć firmę, to pewnie musiałby być już za 120zł. Nie wiem czy musiałbym płacić jakieś odstępne autorowi, bo prototyp był darmowy. Ale jeśli bym musiał to byłoby 170zł. Chciałem zrobić parę sztuk, ale mi odeszło jak wyszła nowsza wersja tego emulatora, a ja nie lubię robić przestarzałych rzeczy, bo firmware prawdopodobnie będzie aktualizowany już tylko do nowszej wersji, więc zdarzyć się może, że pojawi się obsługa zapisu do ADF i nie będziecie mogli z niej skorzystać. Próbowałem tez się skontaktować z autorem tego emulatora, ale nie odpowiadał.

Dorian3D

Lotharek raczej nie jest monopolistą, bo cenę dyktuje pewnie autor i ja cały czas piję do autora a nie Lotharka.

Czy ma ktoś może procesory 020 z A1200?

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 14:17:13
[#42] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #40

Nie powiesz mi że jak kupujesz 100 płytek
To masz w tej samej cenie co byś zamówił 5

[#43] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #40

Idę na rower bo ładna pogoda :)
Nie mam ochoty się tu sprzeczać

[#44] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #41

Czy ma ktoś może procesory 020 z A1200?

mam 40 może być ?

[#45] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #44

Sprawne? Ile za sztukę?

[#46] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #41

Nie wiem czy musiałbym płacić jakieś odstępne autorowi, bo prototyp był darmowy. Ale jeśli bym musiał to byłoby 170zł.

Post nr. 7:
gdybym chciał zrobić 5 sztuk, to cena była niższa niż 100zł, więc sam oceń.

rafgc:
No to już sam nie wiem za ile to zrobisz...
Życie nauczyło mnie jednego:
Nie ma czegoś takiego jak dobra cena; kupujący chce zawsze kupić taniej a sprzedający chce sprzedać drożej.
Jeżeli cena i funkcjonalność komuś odpowiada to kupuje.
Jeżeli cena i funkcjonalność komuś nie odpowiada to nie kupuje.
Proste jak cep.

Także albo oferujesz ten sam produkt taniej albo najzwyczajniej na świecie nie wypowiadaj się czy coś jest drogie czy tanie.

lotharek zainwestował swój czas i pieniądze, odpala część zysku autorowi projektu czyli robi to 100% legalnie. A autor projektu zachęcony kasą może coś nowego zrobi/dorobi/wymyśli.
A Ty co?
Krytykjesz go za to. :(
lotharek Twoich projektów nie krytykuje.

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 15:04:21
[#47] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #46

A łapie nie można nic się odezwać
I mieć swojego zdania
Bez kitu nie napisze już nic na ppa
To jest chore

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 15:32:53
[#48] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #47

Chora jest krytyka wszystkiego byleby tylko komuś za przeproszeniem doje...ć

[#49] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #47

Wiesz, najłatwiej jest siedzieć i krytykować.
Swoje zdanie mieć należy i jak najbardziej można je wyrażać.
Gdyby krytyka była poparta dowodami (przedstawienie podobnego wykonanego i działającego projektu) to ja (a myślę że nie tylko ja) chętnie poczyta i popatrzy.

Ale nie wolno osądzać "siedząc i nic nie robiąc".

[#50] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #47

Bez kitu nie napisze już nic na ppa

Dorian3d,
Powiem szczerze że byłaby to strata...
Nie znamy się osobiście ale z naszej korespondencji wnioskuję że nie jesteś przeciętnym czlowiekiem. Piszę to naprawdę szczerze.
[#51] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #50

Ludzie pierwszy raz napisałem coś krytycznego
Chodzi mi o to że dla mnie to jest pół produkt który potrzebuje pc
Nie czyta dms i adf

Ja dam nawet 300 – 350 zł za coś co czyta dms i adf i nie korzysta z pc

[#52] Re: HxC Floppy Emulator

@pampers, post #31

Masz rację. Aż się platformę na Atari chce zmienić jak się takie kłótnie czyta. Tylko oni nie mają chyba takiego fajnego forum i userów jak nasze. Muszę sprawdzić. Ktoś tu na forum z miesiąc temu dawał przykład, że tam robią jakies projekty, wszyscy się cieszą, a tu hałas.

[#53] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #51

Jak zdobędę już wersje na karty SD to zamierzam przeportować na Amigę część softu do konwersji ADF i DMS na format używany przez emulator. Wtedy PC nie będzie do niczego potrzebny... Pracę nad tym już zacząłem :).

[#54] Re: HxC Floppy Emulator

@strim, post #53

No podobno jest taki super to po co chcesz go przeprogramować ?

Pisząc to przyznałeś mi racje że to jest pół produkt

[#55] Re: HxC Floppy Emulator

@Ender, post #52

Dyskusje nazywasz kłótnią ?

[#56] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #46

No to już sam nie wiem za ile to zrobisz...

Przy produkcji 5 sztuk, cena niższa niż 100zł (rownie dobrze może to być 99zł) to cena samych części. Natomiast przy produkcji 50 sztuk, to cena z zarobkiem, oczywiście bez płacenia podatków i odstępnego.

Nie ma czegoś takiego jak dobra cena; kupujący chce zawsze kupić taniej a sprzedający chce sprzedać drożej.
Jeżeli cena i funkcjonalność komuś odpowiada to kupuje.
Jeżeli cena i funkcjonalność komuś nie odpowiada to nie kupuje.
Proste jak cep.

Jest coś takiego jak krzywa podaży i popytu.

Także albo oferujesz ten sam produkt taniej albo najzwyczajniej na świecie nie wypowiadaj się czy coś jest drogie czy tanie.

To znaczy, że co, jak chleb w sklepie podrożeje 5 razy to nie mogę tego komentować, bo nie mam własnej piekarni? A kierowcy nie mają prawa narzekać na ceny benzyny, bo nie mają własnych rafinerii? Oczywiście, można nie kupować chleba ani benzyny, ale jakoś nie widzę aby stacje benzynowe świeciły pustkami.

lotharek zainwestował swój czas i pieniądze, odpala część zysku autorowi projektu czyli robi to 100% legalnie. A autor projektu zachęcony kasą może coś nowego zrobi/dorobi/wymyśli.
A Ty co?
Krytykjesz go za to.
lotharek Twoich projektów nie krytykuje.

Wskaż mi gdzie napisałem coś na temat tego, że to co robi jest złe. Ja cały czas krytykuję tylko i wyłącznie cenę, bo jest dla mnie niezrozumiała i nie wiem od czego uzależniona i to nie tylko ja bym chciał wiedzieć. Nikomu nie wypominam włożonych pieniędzy i pracy. Praca pracą a pieniądze to co innego. Jeśli Lotharek chce krytykować moje projekty, to niech to robi, konstytucja mu to gwarantuje ,a ja mogę chętnie posłuchać co ma do powiedzenia. Przecież teraz to ty mnie krytykujesz, ale ja nie mam ci tego wcale za złe.

Teraz będę traktowany jadem, bo skrytykowałem cenę tego urządzenia. Wy nie rozumiecie, że ja nie mam nic do Lotharka, ani do tego co robi. Po prostu jeśli masz pieniądze, to nie ma dużego znaczenia za co ile dajesz, ale jak masz mało, to amiga staje się luksusem, a czy tak powinno rzeczywiście być?

Dorian3D - ja tu cały czas mówię o HxC na karty SD, bo takie teraz Lotharek sprzedaje, więc już nie masz teraz co się kłócić :) i kupić od niego za 250zł zamiast 350zł. A przecież konwersja na format dla emulatora to nie problem, bo robisz to tylko raz.

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2010 18:40:02
[#57] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #56

HxC na karty SD
nie czyta ani adf ani dms
to po co mi ?

[#58] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #57

A co za problem to przekonwertować?

[#59] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #56

Bardzo się cieszę że taką odpowiedź napisałeś :D
Niniejszym zamawiam 3 sztuki wersji na SD w cenie 99PLN/szt.
Oczywiście dobrze byłoby żeby wykonanie było estetyczne (PCB z soldermaską i opisem elementów).
Podaj proszę przybliżony czas produkcji.

To nie jest żart.
[#60] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #57

Jak dotrze do mnie emulator na karty i będę mógł przetestować program do konwersji na Amigę, to udostępnie go wszystkim i PC nie będzie do niczego potrzebny. Program potrafi już konwertować ADFy i DMSy na format emulatora.

wersja 0.0.1 w działaniu: http://c0ff33.net/diskimage2hfe.png

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem