[#121] Re: HxC Floppy Emulator

@Skotos, post #1

Z całej tej rozmowy wywnioskowałem, że chomiki są fajne :D

[#122] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #121

Ja osobiście wolę nieduże brunetki
[#123] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #120

A ktoś kwestionował w tym wątku konieczność płacy za pracę ?
Kwestionowano natomiast wielkość tej płacy.
A pewna grupa kwestionowała prawa do negatywnej oceny ceny i zasadność dyskusji na forum oraz przekonywała że część tej płacy to jednak koszty.

Pozdrawiam
[#124] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #122

To mamy podobne gusta chomiki też są nie duże :)

[#125] Re: HxC Floppy Emulator

@RadoslawF, post #123

Wiem...
Niestety w kapitaliźmie nie ma czegoś takiego jak uczciwa wycena pracy.
A przynajmniej ja nic o tym nie wiem.
Prezes banku "Jakiegośtam" za swoją pracę dostaje 10M$/miesiąc i jakoś nikt tym się specjalnie nie bulwersuje.

Według mnie każdy ma prawo pisać na publicznym forum że cena się mu nie podoba. Ja tego nie robię. Ja po prostu nie kupuję.
I uważam że konstruktywna krytyka poparta faktami (najlepiej w postaci już działających urządzeń) jest jak najbardziej wskazana. Jeżeli ktoś w tej dyskusji zrobiłby coś takiego i faktycznie zaprezentowałby wyniki swojej pracy to myślę że dyskusja byłaby zupełnie inna. Krytyka dla samej krytyki nic nie wnosi.

Pozdrawiam
[#126] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #118

Stał się Straszny gwałt na myszy. Inwencja twórcza nie zna granic :D

[#127] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #122

So...we have something in common ;) (niewysokie brunetki ^^)
Dobra, nieważne. rafgc pisał o wersji standalone bazującej na PIC i tego dotyczyły wyliczenia - oczywiste jest to że jest to tańsza wersja, wersja której lotharek jak dobrze pamiętam nie sprzedawał, a jedynie tą USB opartą o FPGA (droższą i imho gorszą). Nie zmienia to faktu, że nieco większe jednostronne PCB pozbawione napisów i obrysów elementów, ze ścieżkami wykonanymi przy pomocy termotransferu (dla 1-4 egzemplarzy jak myślę) i zworami na TOP w postaci kynaru (jak widać w projekcie na TOP prawie nic nie ma) to koszt ładnie obcięty. Nie trzeba udowadniać, że DA się taniej bo to jest oczywiste. Że te taniej to dużo taniej też wiadomo. Tylko komu by się chciało z tym tak bawić za parę groszy marży? Bez 100% powtarzalności w produkcji, bez odpowiedniego zabezpieczenia ścieżek przed utlenianiem...
[#128] Re: HxC Floppy Emulator

@Papier79, post #126

mało widziałeś :)
http://www.a1k.org/forum/showthread.php?t=13117

http://www.a1k.org/forum/showthread.php?t=21400&goto=nextoldest

http://www.a1k.org/forum/showthread.php?t=20428&goto=nextoldest

http://www.a1k.org/forum/attachment.php?attachmentid=24442&d=1269041994

Ostatnia modyfikacja: 27.04.2010 14:09:49
[#129] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #128

To faktycznie mało widziałem :)

[#130] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #128

Dorian dobrze rozumie ? ktos wlutowal AGA do A600 ? i Blizzarda 68060 ?

[#131] Re: HxC Floppy Emulator

@HOŁDYS, post #130

Ukroił kawałek a 1200 i włożył do obudowy 600

A1200T (Ferrari Edition) :
http://www.a1k.org/forum/attachment.php?attachmentid=6377&d=1218716856
http://www.a1k.org/forum/attachment.php?attachmentid=6376&d=1218716831

Ostatnia modyfikacja: 27.04.2010 16:26:06
[#132] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #117

Podałem Panu wyliczenia dotyczące 3 sztuk, koszt był podany za części i nie rozumiem dlaczego cały czas pije Pan coś do mnie z tego powodu? Czy te ceny sobie z kosmosu wziąłem?

Co do cen przesyłek, to nawet jakby mnie kosztowało załatwienie części 35zł, to przy 10 sztukach wychodzi 3.5zł drożej.

A teraz mi powiedz proszę Panie Sławku, dokładnie, gdzie zostało napisane przeze mnie, że będę sprzedawał to komuś po cenie części? Uczepiłeś się tych 99zł jak rzep psiego ogona, jakbym jakiś wolontariuszem miał być. Wyjaśnij mi dlaczego miałbym robić Panu coś za friko.

Nikogo nie muszę za nic przepraszać, ina pewno nie Pan będzie o tym decydował, bo mam prawo komentować drożyznę, w przeciwnym razie musiałbym przepraszać razem z większością Polski osoby prowadzące monopol i zżynające kasę z ludzi. Mogę tylko przeprosić ludzi, którzy mnie źle zrozumieli, że będę sprzedawał za 99zł

To że kupując coś płacimy za podzespoły + czyjąś pracę nie powinno nikogo dziwić.

I właśnie dlatego by Pan zapłacił 99zł za części jak obiecałem i osobno za robociznę.

Dalej też nie rozumiesz, że podaję wyliczenia dla dosłownie kilku sztuk, które kosztują mniej niż połowa tego co Lotharek. Podałeś, że niby liczyłeś koszt wykonania w granicach 120-140zł przy niby 5-10 sztukach, ale chyba nie zabrałeś się za to zbyt skrupulatnie, podaj mi może swoje wyliczenia na podstawie najtańszych częściach na jakich bazowałeś.

Nie palnąłem żadnej głupoty, ile razy mam Ci to wyliczać i po co mam ci to robić, jak mogę ci pokazać czarno na białym ile to kosztuje. Tak więc dla 10 sztuk:

Zakładając rozmiar płytki dwustronnej 100x65 (być może dało by, mniej, ale wziąłem wymiary od lotharka)

- [(139+VAT) + 8zł przesyłka]/10 = 17,75zł za jedno PCB z soldermaską i opisem na stronie elementów, pominąłem cenę za dokumentację, bo to opłata jednorazowa przy pierwszym zamówieniu płytek
- PIC4620 to 25zł przy zamówieniu + przesyłka 15zl to 265zł dzielone na 10 daje 26,50zł (nie podam żadnego linku, bo taką cenę podał mi przemasIII w hurtowni, z która ma kontakt jego dziewczyna)
- wyświetlacz - weźmy nawet ten za 12,90 na allegro, przesyłka 7.50zł, więc 136,5zł/10 = 13,65zł
- slot kart SD - 5zł
- stabilizator 3,3V - 1,50zł
- 74ls01 - zamiast niego 74ls03 po 1,10gr, potrzeba 2 sztuki więc 2,20zł
- 74hct14-smd - 40gr/szt
- 74hct08-smd - 50gr/szt
- kwarc 10MHZ - 3,16zł
- kondensatory 100nF SMD 0805 4gr/szt, niech będzie, że potrzeba 10, to jest 40gr
- kondenstary 22pF SMD 0805 4gr/szt, potrzeba 2, więc wychodzi 8gr
- rezystory SMD 200 i 100 ohm są po 3 gr/szt, potrzeba 6, więc kosztują 18gr
- microswitche (tact switch) 14gr/szt, potrzeba 3 co daje 42gr.
- listwa kołkowa 80gr jako złącze taśmy fdd
- listwa kołkowa za 70gr na zworki, która starczy na 3 płytki, więc wychodzi 23gr
- ewentualnie listwa kołkowa za 70gr do wyświetlacza
- 3 diody led za 21gr + 3 rezystorki do nich za 3gr daje 72gr
- przesyłka części z TME.pl - 15zł/10 = 1,50zł

Podsumowując:

17,75 + 26,50 + 13,65 + 5 + 1,5 + 2,20 + 0,40 + 0,50 + 3,16 + 0,40 + 0,08 + 0,18 + 0,42 + 0,80 + 0,23 + 0,70 + 0,72 + 1,50 = 75,69zł

Wszyskie te ceny za wyjątkiem PICa (bo nie wiem z jakiej hurtowni podał mi cenę przemasIII) może Pan sobie sprawdzić osobiście w drukowane.pl, TME.pl, allegro.pl,.

Teraz poproszę o Pański kosztorys, z którego wyszło 140zł za 10 urządzeń.

Ostatnia modyfikacja: 27.04.2010 17:07:23
[#133] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #132

http://allegro.pl/item1007644167_lispol_diody_led_3mm_zielone_50szt.html
5mm niewiele droższe :) Jak mówiłem - drobnica jest tania jak barszcz w Polsce względem FR.
[#134] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #132

Panie Rafale,
To jest konkret.
Gdyby było to zrobione wcześniej to dyskusja w tym poście byłaby zupełnie inna.

Moje wyliczenia:
Koszt zakupu moich komponentów bez PCB i LCD) jest prawie taki sam (zaplaciłem drożej o 10PLN bo kupowałem na 3 szt z kilku miejsc i transport wyszedł drożej).
Różnice są tylko na PCB; ja dla 3 sztuk mialem ofertę rzędu 50PLN/szt, na to faktury nie mam bo nie zdecydowalem sie na zakup.

Także ja miałem cenę rzędu 125PLN/szt dla 3 sztuk. I nigdy nie złozyłem tego w całość. Można złozyć to na karb mojego lenistwa.

Tak więc znając cenę komponentów jako sporo niższą od 100PLN (76PLN) to jaki jest uczciwy koszt robocizny po której mogę to kupić?

99PLN uczepiłem się bo to była Twoja informacja że można zrobić całość w cenie poniżej 100PLN (post 41 między innymi).

Pozdrawiam
[#135] Re: HxC Floppy Emulator

@Skotos, post #1

Panie Skotos co pan narobił :)
na drugi raz jak pan będzie się chciał coś spytać niech pan się zastanowi 3 razy :)))))

[#136] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #134

Nie sądziłem, że będę musiał posuwać się do takiej szczegółowości, żeby się rozliczyć ze swych słów, by udowodnić, że nie sieję celowo pustego zamętu jako typowy statysta do robienia "sztucznego krzyku".

W poście nr 41 ująłem jednoczesnie liczbę 50 sztuk, więc jak widać, jeśli przy 10 sztukach da radę zrobić za 80zł (zapomniałem jeszcze doliczyć potencjometru do kontrastu i złącza zasilającego FDD), to przy 50 tym bardziej, tylko ja nie mam pieniędzy na takie produkcje i mnie tak aż ten projekt nie interesuje, aby w niego wchodzić, zwłaszcza, że jest już martwy.

Tak więc znając cenę komponentów jako sporo niższą od 100PLN (76PLN) to jaki jest uczciwy koszt robocizny po której mogę to kupić?

Punkt widzenia zależy od punktu patrzenia, ja swoje ceny często odnoszę indywidualnie do tego czy mnie ktoś wkurza czy nie. Kiedyś zastanawiałem się nad zrobieniem jakiejś ilości tych urządzeń zarobkowo i nie przewidywałem ceny wyższej niż 150zł. 70 zł zysku mógłbym nazwać satysfakcjonującą kwotą, lecz wcale nie mówię, że równie dobrze mógłbym skasować tylko 20zł i sprzedać za 100zł. Więc wersja dla filozofów typu "jestem w stanie zapłacić dobrą cenę za dobry sprzęt bez względu na to ile przepłacam" wyniosłaby 149,99 a dla biedaków 100zł przy produkcji 10 sztuk. Na 100% robienie jednej płytki by nie było możliwe poniżej 100zł dla mnie, przy 5-ciu płytkach wyszedłbym na 0 a przy dziesięciu zarobiłbym 20zł.

Podstawą jest jednak zbudowanie przynajmniej jednego urządzenia na płytce uniwersalnej nawet, tak abym widział na oczy, że to działa, bo to nie sztuk zamówić części, jeśli nie będą działać. Generalnie nie planuję produkcji, ale jeśli już się zbiorę i złożę jakiś działający prototyp, to pomyślę na wykonaniem 10sztuk.

A czemu chciałeś wysyłać płytki do produkcji, przecież potrafisz robić takie jednostronne z laminatu.

[#137] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #135

Pan Skotos wie jak dyskretnie włożyć kij w mrowisko, aby nikt się nie zorientował :)

[#138] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #137

Pewnie on nie ma Amigi tylko Atari zaplanował to :)
Skłócił nas z premedytacją :)))))

[#139] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #138

Aż mi głupio teraz, że tak się dałem podejść :)

Tak poza tematem, kto to jest Mufa, parę ludzi próbowało coś do mnie pisać na GG na przestrzeni dwóch lat teksty typu "Mufa?" albo "kopę lat Mufa, co u ciebie?". Chyba mam takie samo imię i nazwisko jak ten człowiek i jestem ciekaw ile ludzi myśli, że ja to on. Dzisiaj nawet dostałem maila, w którym ktoś pytał się czy nie jestem Mufą z execa.

Ostatnia modyfikacja: 27.04.2010 21:06:57
[#140] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #132

I chyba wszystko jasne :))) Chyba Staszek powinien dac na msze w intencji Rafala :)

[#141] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #136

Ja jestem inżynierem i do mnie przemawiają liczby i konkrety :) Czy to źle czy dobrze nie wiem, ale niestety swojej natury nie zmienię.

Co do kosztów sprzedaży: zgadzam się że każdy projekt jest inny i nie da się przyłożyć tej samej miarki do wszystkiego. Dlatego tak bardzo zależało mi na opinii kogoś kto już wykona daną rzecz. To że coś ładnie wygląda na papierze i na stronie internetowej nie znaczy że będzie łatwe do skopiowania. A to dokumentacja jest niepełna lub z błędami, a to jest jakiś "myk" o którym wie tylko autor projektu i tak dalej. Na przykład ja wczoraj wieczorem miałem "strzelić" prostą na pozór robotę w 3 godziny a położyłem się spać dzisiaj o 4:20 i nic nie działa....

Dlatego gdybyś wykonał przynajmniej działający prototyp, pokazał go i się wypowiedział byłbyś dla mnie wyrocznią.

Twój zarobek na poziomie 70PLN/szt dla tego projektu jest jak najbardziej uczciwy. No i nie zapominajmy o autorze projektu który powinien dać zgodę na sprzedaż. Ile on chciałby za to i jak musiałbyś go "maglować" to przecież też dodatkowy koszt dla kupującego.

A PCB sam nie robiłem z 2 powodów:
1) na tym ze strony internetowej jest co najmniej jeden błąd
2) brak czasu...

Bardzo się cieszę że ten temat został wyjaśniony szczerze i do końca. Myślę że osoby które kupiły to urządzenie od kolegi lotharka nie czują się oszukane bo dużej różnicy w cenie nie ma a mają sprawdzony produkt dostępny "tu i teraz".

Także Panie Rafale umówmy się tak:
Gdy będzie coś wiadomo o dostępności i końcowej cenie to proszę o info.
Ja części do złożenia swoich egzemplarzy mam, ale z braku czasu mój projekt umarł...
Dlatego jeżeli cena będzie rozsądna to kupuję. Od kolegi lotharka nie kupiłem bo dla mnie cena 250PLN/szt jest za duża; taniej mogę sobie sam zrobić. I nie mam noża na gardle; żonglowałem dyskietkami przez te wszystkie lata to jeszcze 2-3 lata też wytrzymam.
Jak mówi HOŁDYS: "pykanie napędu - BEZCENNE"
[#142] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #141

Na PCB może i jest błąd, ale je nie miałem najmniejszego zamiaru brać schematu PCB, tylko zrobić własny.

Chciałem załatwić sprawę uczciwie i pisałem do autora tego emulatora kilka razy, na żaden mail nie odpowiedział, a mógł przecież odpowiedzieć przecząco ale wolał milczeć.

Chęć na robienie tego emulatora odeszła mi gdy wyszła nowa wersja bez dostępnego schematu, który ma np dodatkowy głośniczek, więc słychać pracę napędu: http://www.youtube.com/watch?v=St8wWMiSgt0

Za ile kupowałeś PICa? Co prawda Ty masz pewnie 4525 ale chyba jest ten sam wsad co do 4620. W jakiej cenie były te 4525? Czy nie sprzedałbyś mi jednego?

[#143] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #142

PIC-a PIC18F4525 kupiłem za 25PLN/szt wliczając transport.
Sprzedam dokladnie za tyle samo + 3PLN za wysyłkę listem.
Daj adres wysyłki na priv.
[#144] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #138

Tak, kajam się, nieodpowiedzialnie zapytałem

Przez ten "sukces" zmienię branżę na czarny PR

Wracając do poważniejszego wątku: interesuje mnie czy urządzenie (zwłaszcza ta lepsza wersja) będzie dostępne? Nie chciałbym się w 100% deklarować czy kupię, ale jeśli skończę wreszcie przywracać do życia - oby z sukcesem - A500 i A500+, które jakieś dwa miesiące temu kupiłem to rozważę propozycje. Cenę mniej więcej znam, dzięki wyliczeniom i ofercie.
Piłeczka po stronie Panów rafgc, stachu100 i lotharek - czy nadal chcą budować + poprawić opro i sprzedawać urządzonko?
Tylko niech gdzieś pojawią się takie oferty - zdaje się, że nie tylko ja mam problem z Amigami po ożywieniu

Żeby było ciekawiej: po przeczytaniu strony, którą wstawiłem w 1 poście, sam chciałem wziąć się za budowę. Z lutownicą mam do czynienia, płytkę także potrafię zamówić/samodzielnie wykonać, ale czasu nie mam za grosz. Po odpowiedzi od strima, okazało się, że warto. Pomyślałem, że to koniec wątku... jakże się myliłem

[#145] Re: HxC Floppy Emulator

@Skotos, post #1

http://demotywatory.pl/uploads/1489.jpg

[#146] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #145

Widze ze srodowisko amigowe jest bardzo specyficzne. Przynajmniej tutaj. Po moich dosw. ze spotkan z chlopakami w Siemianowicach odnioslem zgoła inne wrazenie. Przyjazn, zrozumienie, chec bycia razem. a tu ?? zaszczucie, podskakiwanie z szabelka, plucie kazdego wkoło..

Panowie, serio - takie podejscie jest mocno demotywujace, ale mimo wszystko życzę nowych rozwiązań w szybkim czasie.

ciesze sie ze nasze atarowskie srodowisko jest bardziej przyjazne. co wiecej - kazdy z nas kupuje z wielka radoscia kazda nowinke techniczna, soft ktory sie dla ATARCI pokazuje. My uwazamy, ze tworcow trzeba wspierac - co wiecej - motywowac. Nie skaczemy sobie do gardła - uwazasz ze cos jest drogie albo niepotrzebne - uzasadnij to !
Ale pod warunkiem ze zrobisz cos lepiej i taniej. Tylko w ten sposob.

Candle z Electronem wypuscili VBXE - sam kupilem. i moi koledzy takze. Nie tylko z Polski. Moze bylo drogie - ale WARTO BYLO ! mam nadzieje, ze Candle nie spocznie na laurach i wymysli cos nowego ! to tez kupie. podobnie Nosty - wydaje gry na Cartach dla ATARI. Tebe pisze soft, Miker muzyke, Vega, KAz, Dely, Draco, Eru, Epi, Pinek, Larek, Zenon, ........etc etc ---- u nas cos sie dzieje -- a u was ??? smutne to.....

Mimo wszytsko zycze kazdemu powodzenia

Moje uwagi
- skad informacja o pic18f425** ??
- skad informacje o tylu ukladach w sd emulcu ?
- EMUL nie zostal stworzony dla amigi tylko i wylacznie

ps. czekam juz 3ci tydzien na odpowiedz na maila dot zakupu memory packa dla a600.

ps. przepraszam kolegow z AA i AOL jesli pominalem i to czytaja i czuja sie urazenie brakiem nicka

[#147] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #146

To może ja szybciutko odpowiem:
Wyjaśniliśmy sobie nawzajem (po burzliwej i niepotrzebnej moim zdaniem dyskusji) że Twoja cena jest ok. Jak funkcjonalność komuś pasuje to warto kupić.
I z moich obserwacji środowisko Amigowe jest też przyjazne i pomagamy sobie nawzajem, jeden przykry incydent tego nie zmieni. Na przykład sprzedałem po kosztach PIC-a Rafałowi.

Także wszytko pod kontrolą :D

A co do PIC-a:
Z oryginalnej dokumentacji do softu z września 2009:
"Note 3:
Binaries files work on both PIC18F4525 and PIC18F4620 uC.
"
[#148] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #146

ciesze sie ze nasze atarowskie srodowisko jest bardziej przyjazne. co wiecej - kazdy z nas kupuje z wielka radoscia kazda nowinke techniczna, soft ktory sie dla ATARCI pokazuje.

Zacznij sprzedawać emulator stacji do Amigi w cenie emulatora stacji do małego Atari i będziesz miał przyjazne środowisko i całą masę zadowolonych klientów.
A jak proponujesz cenę dwukrotnie wyższą to masz taką dyskusję jak ta w tym wątku.

Pozdrawiam
[#149] Re: HxC Floppy Emulator

@RadoslawF, post #148

nie ma co porownywac sio2sd i sd f emula

zarowno jesli chodzi o :

- naklad pracy ( sio2sd - 69 punktow lutowniczych, sd emul przeszlo 200)
- kosztu czesci ( np. atmega 4zl, PIC --na dzisija ok 30 zl)
- sio2sd - tylko do A8, sd - sam wiesz

poza tym :

- cena na Polske jest ustalona na 220 zl
- nie jest to produkt designed for AMIGA ONLY
- chcesz kupic - masz od reki,

pozdrawiam

[#150] Re: HxC Floppy Emulator

@lotharek, post #149

tak. dokumentacja z 2009. nowa wersja nie zadziala na na innym niz 4620 i nie ma juz wsparcia : tzn nowe formaty
poza tym na swiecie sa 2 osoby z bootloaderem do PICa - ja i Jeff. nie zrobisz nowej wersji korzystajac z materialow na necie. Na razie.....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem