[#91] Re: HxC Floppy Emulator

@strim, post #90

Jak nie rozumiesz co piszę to nic na to nie poradzę
za parę tygodni on wstawi taki co czyta dms i adf ( to nie rozumiesz ?)
Tłumacze
Bo pisałem do tego kolesia i on to wycofał bo chce zrobić taki który będzie czytał dms i adf

[#92] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #79

Cenę 99PLN wziąłem z Twojego postu nr. 7:
I jak kiedyś sobie liczyłem ile to będzie kosztować, gdybym chciał zrobić 5 sztuk, to cena była niższa niż 100zł, więc sam oceń.

Nie czytasz ze zrozumieniem, liczyłem koszt emulatora jaki by mnie wyniósł za zrobienie jednej sztuki, za najtańsze dostępne części a nie cena na sprzedaż. Ale ja chcę sobie zrobić z wyświetlaczem RGB, taki jak kiedyś pokazywałeś więc koszt wzrośnie o jakieś 20zł za części ze względu na cenę wyświetlacza i potencjometrów SMD do ustawiania koloru podświetlenia. Dodatkowo chciałem zastąpić te elementy logiczne jednym PLD, to daje gdzieś wzrost o 5zł, ale będę musiał zrobić znowu schemat na 74-kach, żeby było taniej. Mógłbym to sprzedawać za 150zł, gdybym trochę większe ilości (ale i przy 5 sztukach też bym w sumie dał radę z tą ceną dla ideologii). Jesli nie potraficie się ustosunkować do tego co napisałem, to trudno.

Poczekajcie koledzy, aż zrobię jakiś jeden działający emulator, a potem mogę was obsłużyć, co nie znacze, ze będę zajmował się masową produkcją, bo nawet na ram do a600 nie mam zbyt wiele czasu. Ale zastanówcie się czy to ma sens, bo Lotharek ma najnowszą wersję, do której firmware będzie rozwijany a do tego prototypu już nie. Wiec jest sens utknąć w jednym miejscu?

Arti-42

Pomyślę nad tym.

Pytanie moje jest, czy ktoś ma może taki prototyp już zbudowany na PIC4620?

Jest ktoś może dobry w tworzeniu bibliotek w eagle? Potrzebny mi jest wyświetlacz RGB jaki można kupić na allegro a ja nie jestem za dobry w przenoszeniu wymiarów do bibliotek, jak miałem drukarkę to sobie drukowałem i patrzałem czy się zgadzają otwory z elementem i było ok, ale drukarka się popsuła a drugiej mi się nie chce kupować.

Dorian3d
To jest właśnie ten prototyp tego samego autora co sprzedaje Lotharek, wystawił za drogo i nie sprzedał, szczerze mówiąc, to ja bym wolał kupić za te kilka złotych drożej od Lotharka wersję, która będzie wspierana w przyszłości, niż utknąć przy prototypie. Ciekawe czy ten człowiek, co do niego pisałeś, nie ściemniał, bo jeśli nie, to będzie dobra konkurencja.

Czyli zrobię sobie, stachowi i marianowi (z małą pomocą artiego być może), więcej robić nie będę, bo nie interesują mnie martwe projekty.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2010 15:16:01
[#93] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #91

Gdybyś wcześniej tak napisał, to może bym zrozumiał.

Wydaje mi się, że to musiałby być całkiem nowy projekt emulatora. Podczas portowania oprogramowania do konwersji na Amigę inwestygowałem jak działa obecny emulator. Dodanie w nim możliwości czytania DMS i ADF bezpośrednio z karty SD nie jest trywialne. Pewnie zrobić się da, ale wymagałoby to raczej przeprojektowania sprzetu, a nie tylko zmian w firmware. Dlatego wydało mi się to mało prawdopodobne.

[#94] Re: HxC Floppy Emulator

@strim, post #93

to mi napisał:

Wystawię przedsprzedaż.Za 6 tygodni będą gotowe do sprzedaży bo trzeba zaprojektować płytki itp. więc i tak trzeba będzie poczekać.
Myślisz że będzie zainteresowanie??
myślę że cena także będzie 230zł,niestety podzespoły obudowa LCD są drogie a jeszcze by się coś chciało zarobić.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2010 15:26:50
[#95] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #94

Jeśli faktycznie będzie miał obsługę ADF i DMS, oraz będą sprzedawane w komplecie z obudową i kablami, to jest możliwe że zainteresowanie będzie większe niż dotychczas.

[#96] Re: HxC Floppy Emulator

@Skotos, post #1

Skotos:

>Czy ktokolwiek posiada to cudo:
>http://torlus.com/floppy/index.php?en
>Testy, wrażenia mile widziane
------------
Cześć,
ja mam.
(To u góry, czyli z kablem USB do PC).
Ja tam bardzo sobie chwalę. Jeśli ktoś nie ma sprawnego FDD, a nie umie babrać się w sprzęcie, to rzecz jest doskonała.
Dwa wziąłem (od Lotharka btw), jedno do moich A500, drugie do Atari ST, i jestem zadowolony.

Pozdrowienia,
Y

[#97] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #92

Nie czytasz ze zrozumieniem, liczyłem koszt emulatora jaki by mnie wyniósł za zrobienie jednej sztuki, za najtańsze dostępne części a nie cena na sprzedaż.

I o coś takiego mi chodzi, o najtańszy :D
Ważne żebym kupił go od Ciebie za 99PLN tak jak obiecałeś. Nie potrzebuję dodatkowych bajerów.
I zaufaj mi że czytam ze zrozumieniem...
[#98] Re: HxC Floppy Emulator

@Dorian3d, post #94

>> a jeszcze by się coś chciało zarobić.

Kurcze, nie wińmy ludzi, że chcą zarobić. Pracują wieczorami i w weekendy kiedy to czas jest wyjątkowo cenny, zamiast zająć się rodziną czy odpoczynkiem. Mają robić to charytatywnie i puszczać po kosztach?

Ja gdybym się tym zajął, zażyczyłbym sobie za emulator wielokrotnie więcej. Tyle na ile wyceniłbym sobie swój wolny czas i nikomu nic do tego. Pasuje cena? Bierzesz. Nie? Szukasz kogoś innego. Cena podzespołów odgrywa tu drugorzędną rolę.

Przytoczę opowiastkę:
Facetowi zepsuł się samochód. Przyciągnął go do warsztatu. Stary mechanik uniósł maskę, popatrzył, wziął do ręki młotek i raz stuknął. Zamknął maskę, przekręcił kluczyk w stacyjce i samochód odpalił.
Zdziwiony klient przyjął rachunek, zapłacił i odjechał. W domu wyjął rachunek i czyta:
- stuknąłem młotkiem: 1 zł.,
- wiedziałem gdzie stuknąć: 100 zł.
Razem: 101zł.

Wiedza i czas to najcenniejszy surowiec.

[#99] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #97

OK, jeśli zdecyduję się zrobić jakiś z najtańszych części, to dostaniesz za 99zł tak jak obiecałem.

Pasuje cena? Bierzesz. Nie? Szukasz kogoś innego.

A co zrobić jeśli ktoś jest monopolistą?

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2010 16:36:46
[#100] Re: HxC Floppy Emulator

@frywolny_marian, post #98

Ale szlam .. dobrze ze tego nie czytam od poczatku

KAZDY czlowiek co laczy hobby (nie pije i rece przy lutownic mu nie lataja) z nowymi pprojektami do Amigi .. zasluguje na uznanie i szacunek

Lotharek robi jakies tam urzadzonko ..ok .. Rafal robi pamiec i kiciki do A600 super !!! .. Stashu podkreca i robi upgrade kart ..swietna sprawa .. Kwaku naparawia amigi i karty !!! Extra..

niech robia ,a jesli moga polaczyc z kozysciami materilnymi to i lepiej dla nich .. bo wiedze ze czas nie poszedl na marne a pieniadze zawsze sie przydadza.

Nie nalezy krytykowac ze ktos tam wystawia za 350 .. a ja bym kupil za 50 ..

jest wolny rynek i tyle ..nie chcesz nie kupuj nikoga sila sie nie namawia
nie wiem po co jest ta dyskusja...jesli ktos moze i ma umiejetnosci zrobic to taniej to zrobi konkurencjia co zaowocuje spadek ceny u tego pierwszego ..
Wszystko z kozyscia dla nas ..

Po co sobie psuc krew...ktora i tak pojdzie w piach ..znajac zycie :)
pozdrawiam wszystkich OK

[#101] Re: HxC Floppy Emulator

@HOŁDYS, post #100

W sumie masz rację, więc nie będę się więcej udzielał w tym temacie. Zakopuję swój topór wojenny.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2010 16:08:38
[#102] Re: HxC Floppy Emulator

@HOŁDYS, post #100

Nie nalezy krytykowac ze ktos tam wystawia za 350 .. a ja bym kupil za 50 ..

Dlaczego nie należy ?
Skoro mamy demokrację to dlaczego nie można napisać że ktoś przegina z cenami ?
A może to jest demokracja jednostronna czyli temu co coś tam zrobił wszystko wolno a innym wara nawet od skomentowania jeśli komentarz będzie nieprzychylny ?

Pozdrawiam
[#103] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #99

Tak jak już kilka razy mówiłem cena 99PLN mi odpowiada. Biorę 3 sztuki :D

Tak na marginesie:
Ja 4 miesiące temu liczyłem (lotharek pewnie też) koszt samego wykonania takiego emulatora i zawsze wychodził mi on w rejonie 120-140PLN dla 5-10sztuk. Mam nawet faktury...
O nakładzie pracy/zarwanych nocach/problemach/wku.....ej żonie nawet nie wspominam...
Dlatego Twoja propozycja że potrafisz to zrobić taniej na początku mnie zaskoczyła. Ale pomyślałem sobie że pewnie masz niezłe dojścia których ja nie mam. Więc postanowiłem skorzystać z Twoich obietnic. Ja w 99PLN nie wyrobiłbym się nigdy... Ot i wszystko.
[#104] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #101

Też mi się nie chce już o tym gadać , ale mam dobrą wiadomość idzie do mnie
mas-player :)
http://mp3.mas-player.de/

[#105] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #103

No to ja nie wiem jak Ty liczyłeś i gdzie. W drukowane.pl koszt 3 płytek o rozmiarach jak ma teraz lotharek to 100zł, co daje 33zł za płytkę, PIC4620 kosztuje 25zł za hurt 10szt (a i podejrzewam, ze da radę taniej u prywatnych ludzi). Wyświetlacz 10zł, slot kart SD 7-4zł, więc masz 75zł i pozostaje więc drobnica w postaci 4 scalaczków za 1zł, 3 microswitchy, jakichś rezystorków i złącza na taśmę, które można zrobić z listwy kołkowej za 50gr.

To że potrafię zrobić taniej nie oznacza, że mam komuś robić za darmo. Nie lubię ludzi, którzy płacą za coś 30zł a sprzedają za 180zł i udają, że coś takiego nie ma miejsca. Jeśli masz głowię do obierania ludzi z pieniędzy i się do tego przyznajesz to dla mnie jesteś gość, a jak się wypierasz to jesteś zwykły zdzierca. Ja mogę się przyznać z czystym sumieniem, że sprzedałem w licytacji kiedyś swój RAM do A600 z 120% marżą i się tego nie wstydzę i nie ukrywam, jak ludzie chcą mieć to niech płacą i na mnie plują, ale nie mam zamiaru strugać głupka, typu "taniej nie idzie", podczas gdy idzie ale ja nie chcę.

P.S Apropo konkurencji dla lotharka, czyli użytkownika allegro, którego wskazał dorian3d, to sam napisałem do autora i oto odpowiedź:

Witam.Prace nad emulkiem SD cały czas w toku. Urządzonko od francuza jakoś mi nie leży dlatego robimy własny na innym procku al szczegółów narazie nie zdradzam.
Zamierzenia są aby czytał ADF i DMS i miał funkcję nagrywania bo w tamtym emulatorze tego nie ma.Ale będzie to skierowane z myślą o urzytkownikach AMIG.

Biorąc pod uwagę jakość wykonania, tzn obudowa taśmy, zasilacze za mniejszą ceną niż goła płytka HxC, to moge z czystym sumieniem przyznać, że ten sprzęt jest wart te 235zł.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2010 19:47:22

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2010 19:55:52
[#106] Re: HxC Floppy Emulator

@RadoslawF, post #102

Radek demokracja polega na tym ze ktos sobie moze wystawic srubke od A1000 za 5 tys zl .. nikt nikogo nie zmusza do zakupu od tak...wolny rynek.

Przykre jest w tym watku agresja z byle powodu

Mi taki emulator na kpy .,.bo ja uwielbiam stukot stacji dyskow wiec nie jestem zainteresowany.

[#107] Re: HxC Floppy Emulator

@HOŁDYS, post #106

Gdzie ty tu widzisz agresję ? :)

[#108] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #107

Gdzie ty tu widzisz agresję ?

A jak inaczej nazwać reakcję osób którym nie spodobało się krytykowanie ceny ?

Pozdrawiam
[#109] Re: HxC Floppy Emulator

@RadoslawF, post #108

Osobiście, nie odebrałem tego jako agresji. Najbardziej chyba bulwersuje to osoby, które mają ponad dwukrotne przebitki i czują się zagrożone krytyką.

P.S Ten temat to jeden wielki OFFtop :) Dokładnie to samo się dzieje jeśli jest podejrzenie, że coś może być lub jest nielegalne :) jak przegrywanie workbencha 1.3 kolegom

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2010 20:55:15
[#110] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #105

W takim razie cieszę się że udowodnisz mi i wszystkim że mialeś rację i jeszcze zrobisz to na mój koszt. Naprawdę.
Byłoby mi niezręcznie gdybyś na tym wszystkim był do tyłu. A skąd ja te ceny brałem to juz nie pamiętam, ale z tego co sobie kojarzę to najtańszy wyświetlacz kosztował wtedy ok. 20PLN/szt na Allegro (wliczając transport).

I jeszcze z tego co pamiętam to w tym projekcie PCB który był na stronie projektu pół roku temu gdzieś wykryłem błąd. Nie pamiętam już gdzie i czy obecny plik na stronie jest już poprawiony.
[#111] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #109

kupa :) dobre wyliczenia ale można zrobić jeszcze taniej.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2010 21:24:04
[#112] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #110

Ja transportu nie wliczałem, bo przy 10 sztukach staje się ten koszt marginalny. Teraz wyświetlacz kosztuje 16zł z przesyłką, przesyłka 6zł przy 10 sztukach to 60gr. Z TME np czasem zamawiam różne rzeczy więc przesyłka i tak przy okazji.

Ale ja nie mam zamiaru ci udowadniać czegokolwiek z powodu twojego podejścia do sprawy. Wcale Tobie nie zależy aby dostać te emulatory jak najtaniej, tylko mnie obnażyć i ośmieszyć, bo ośmieliłem się podać przybliżony i dla wielu niby nierealny koszt zamówienia. Cenę 99zł podałem z głowy za same części i myślę, że byłbyś pewnie wniebowzięty, gdyby okazało się że wyszło 110zł, co i tak jest ponad 2 razy mniej niż 250zł a liczyłem tylko 3 sztuki a nie 50.

Myślisz, że mnie zdenerwował twój mail ze zleceniem? Zamiast z przekąsem próbować mi dopiec, może mógłbyś pomyśleć o jakiejś współpracy, tak aby zebrać 10 osób np i zrobić jak najtaniej.

Projektu PCB nie brałem pod uwagę, zamierzałem zrobić własną płytkę ze schematu, aby była jak najmniejsza, bo z tą dużą jednostronna prototypową, to bym się na pewno za 100zł nie wyrobił (i tu już możesz się ze mnie śmiać jak chcesz). W sumie to już możesz sobie zmieszać mnie z błotem, bo jeśli ja wskazując możliwość zrobienia czegoś wiele taniej, zostaję wykpiony i rozliczony z kosmiczną wręcz precyzją za każde moje słowo, to nie mam zamiaru udowadniać nikomu czegokolwiek co za ile mogę zrobić, bo i tak wyjdę na łosia.

Tak więc uwaga forumowicze, przy najbliższym wypadzie do wesołego miasteczka będzie możliwość obrzucania mnie błotem w twarz i splunięcia pod nogi przy szyldzie "HXC za 99zł"

Koniec tematu, udzielam pozwolenia na jeżdżenie sobie po mnie w tym wątku, wyszalejcie się i miłej zabawy! Taka okazja już się nie powtórzy.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2010 22:50:21
[#113] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #112

Do wszystkich adwersarzy w tym wątku:
Szkoda, że ta dyskusja tak się kończy, przez chwilę pomyślałem, że Polacy stworzą wspólnie jakiś fajny projekt. Cóż frajer ze mnie. :(

[#114] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #112

eee tam chodzcie na wodke lepiej :)

[#115] Re: HxC Floppy Emulator

@Ender, post #113

Inaczej skończyć sie nie mogla skoro ludzie zaczeli zagladac innym do kieszeni.Za takie cos dostaje sie w nos.
[#116] Re: HxC Floppy Emulator

@Spline, post #115

tu raczej nie o to chodzi...

[#117] Re: HxC Floppy Emulator

@rafgc, post #112

Szanowny Panie Rafale,
Pozwolę sobie na zwracanie się per Pan bo nie znamy się osobiście a nie chciałbym znowu zostać posądzony o złe intencje

W zasadzie post nr. 115 powinien zamknąć ten przykry dla wszystkich wątek.

ALE:
Co do jednego przyznaję Ci rację: nie potrzebuję trzech sztuk tylko dwóch (ZX Spectrum i Amiga), trzeci chciałem na zapas.

I nie chciałem Ciebie ośmieszyć tylko sprawdzić. A to duża różnica.
Jeżeli faktycznie byłbyś w stanie to zrobić tak jak obiecywałeś poniżej 100PLN to po prostu zamiast się rozpisywać to byś powiedział "To ja wam udowodnię że się da w tej cenie: termin realizacji 4-6 tygodni. Kto chętny?"
I skasowałbyś zamówienia. Zarobiłbyś jakąś kasę. Twój prestiż by wzrósł. Moja szczęka byłaby na podłodze. Gdzie byłaby szczęka lotharka to pozostawiam wyobraźni czytających ten żałosny już wątek.

Ale jak ja powiedziałem "sprawdzam" to okazało się że po prostu blefowałeś...
Najważniejsze pytanie jest:
Po jaką cholerę?

Nie przewidziałeś wszystkich kosztów i palnałeś głupotę, zazdrość, osobiste porachunki z lotharkiem, ....
Dziwię się tym bardziej bo sam pół roku temu pisałeś do mnie (dzisiaj jeszcze raz przeczytałem tego e-maila żeby mieć pewność) że koszt jednej sztuki powinien zamknąć się poniżej 150PLN.

I tak:
1) Jeżeli cena komuś nie odpowiada to może sobie na nią publicznie narzekać. Ja osobiście tego nie robię ale jak ktoś czuje taką potrzebę to dlaczego nie.
2) Jeżeli ktoś twierdzi że można coś zrobić taniej/lepiej a nie ma o tym bladego pojęcja to można mu to wybaczyć bo po prostu nie wie co mówi.
3) Gorzej jest jeżeli osoba znana z tego że jest szanowanym fachowcem w danej dziedzinie krytykuje pracę kolegi z tej samej dziedziny twierdząc że może to zrobić taniej/lepiej i jeszcze mówi dokładnie o ile taniej. Coś takiego jest delikatnie mówiąc brzydkie.
Dlaczego?
Ponieważ osoby które kupiły to urządzenie a nie są elektronikami czują się najzwyczajniej na świecie orżnięte na 150PLN przez kolegę lotharka.
Bo skoro osoba która jest fachowcem twierdzi że da się to zrobić taniej no to po prostu jej wierzą.

rafgc:
Pomyślałeś o tym?

O niezdrowych i zupełnie niepotrzebnych emocjach ze strony mojej, Twojej i innych osób biorących udział w dyskusji wolałbym zapomnieć.

Także widzę dwa wyjścia:
1) Przeprosisz kolegę lotharka za swoje zachowanie i kończymy temat. Niczego od Ciebie nie chcę a ten emulator to sam sobie kiedyś poskładam. Mnie przepraszać nie musisz; ja tylko byłem tym który powiedział "sprawdzam". I żeby nie było: nie jestem lotharka adwokatem, po prostu chciałem powiedzieć "sprawdzam" oraz chciałem mieć emulatory.
2) Udowodnisz wszystkim że potrafisz to zrobić za tyle ile mówisz (mi nie musisz nic udowadniać, wiem że potrafisz) i zgodnie z umową sprzedasz nam te emulatory po 99PLN. Teraz wiesz że finansowy zysk który będzie na papierze nie zrekompensuje Ci straconych nerwów i czasu, ale jak chcesz tak zakończyć temat to dlaczego nie.

Brak odpowiedzi będzie oznaczał opcję nr. 2

Ja ze swojej strony chciałbym przeprosić kolegę Stokos że ten miły wątek zszedł na psy również dzięki moim wypowiedziom.
[#118] Re: HxC Floppy Emulator

@HOŁDYS, post #116

http://www.a1k.org/forum/attachment.php?attachmentid=7205&d=1221688113

[#119] Re: HxC Floppy Emulator

@stachu100, post #117

3) Gorzej jest jeżeli osoba znana z tego że jest szanowanym fachowcem w danej dziedzinie krytykuje pracę kolegi z tej samej dziedziny twierdząc że może to zrobić taniej/lepiej i jeszcze mówi dokładnie o ile taniej. Coś takiego jest delikatnie mówiąc brzydkie.
Dlaczego?
Ponieważ osoby które kupiły to urządzenie a nie są elektronikami czują się najzwyczajniej na świecie orżnięte na 150PLN przez kolegę lotharka.
Bo skoro osoba która jest fachowcem twierdzi że da się to zrobić taniej no to po prostu jej wierzą.

Nie dostrzegłeś lub świadomie pomijasz jeszcze jedną możliwość.
Że osoby które zakupiły urządzenie zastały faktycznie naciągnięte na pewną sumę.

I jeszcze jedno, pseudo solidarność zawodowa jaką wprowadzili sobie np. lekarze doprowadza do sytuacji że błędu lekarza nie może skorygować inny bo wiąże go obowiązek solidarności zawodowej.
Chcesz coś podobnego wprowadzić u elektroników ?

Pozdrawiam
[#120] Re: HxC Floppy Emulator

@RadoslawF, post #119

To że kupując coś płacimy za podzespoły + czyjąś pracę nie powinno nikogo dziwić. Nikt nie pracuje za darmo. A czy to jest dużo czy mało to oceńmy sami klikając na "kup teraz" lub nie klikając.
Nie jestem za jakimkolwiek monopolem i jeżeli ktoś zrobi to samo taniej to będzie to z korzyścią dla wszystkich. Odnośnie tego konkretnego przypadku: Jak do tej pory była tylko jedna próba zrobienia czegoś podobnego, ale nie było zainteresowania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem