Wątek zamknięty
[#1] Kilak pytań dotyczących Amigi
Witam wszystkich!
Ostatnio zainteresowałem się komputerem Commodore Amiga.
Mam kilka pytań dotyczących tego produktu.

1.Myślałem nad zakupem modelu Amiga 600. Czy będzie on dobry dla początkującego?
2.Które z tych miejsc będzie najodpowiednejsze do zakupu Amigi:
-giełda RTV
-sklep Efunzine
-Allegro
3.Jakie akcesoria dokupić do Amigi, żeby zapewnić sobie komfortową pracę?
4.Czym jest Workbench?
5.Który system jest lepszy na A600:
-AmigaOS
-MorphOS
6.Gdzie można TANIO kupić te systemy?
7.Moi rodzice twierdzą, że taki stary komputer może być niebezpieczny, że może dojść do zwarcia. Czy to prawda?
8.Jest jakiś monitor PŁASKI do Amigi?

Pozdrawiam! :D
[#2] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #1

Odpowiem szybko (google tak samo potrafi odpowiedzieć na te pytania):

ad. 1. Nie
ad. 2. Allegro
ad. 3. karta turbo, karta graficzna, twardy dysk, karta sieciowa, itp.
ad. 4. graficzna nakładka na system
ad. 5. AmigaOS, bo MorphOS nie działa na A600
ad. 6. kupując Amigę, powinieneś dostać także system.
ad. 7. Nie
ad. 8. Tak.
[#3] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@kmilota, post #2

1.To jaka?
6.Czy w takim razie oferty na Allegro samych komputerów lub np. z zasilaczem bez systemu są nielegalne?
4.Są jakieś inne?
9.Czy można na Amidze odtw. DviX i MP3?
[#4] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

1. Tak. Choć i tak polecam A1200 - łatwiejsza rozbudowa, więcej dostępnych rozszerzeń, no i pograsz w gry na AGA (lepsza grafika).

2. Allegro. Gołą 600 / 1200 wyhaczysz za mniej niż stówkę

3. A600: Rozszerzenie RAMu przynajmniej o dodatkowe 2 MB (np. kartą PCMCIA), a najlepiej o 9,5 MB - koszt 200-300 zł. Do tego mały, laptopowy dysk albo najlepiej kartę CF pracującą jako dysk. Polecam też adapter CF na PCMCIA do przenoszenia danych Amiga <-> PC

A1200: j/w, tylko karta turbo z RAMem zamiast samego RAMu. Przynajmniej jakieś 030 lub 040. Chociaż... 020 też nie jest takie złe do podstawowej pracy ;)

8. Temat monitorów to temat rzeka. Poszukaj na forum, było tematów od groma.

[#5] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #3

6. Wszystko jest legalne.
9. Tak, ale tu już trzeba mieć przynajmniej A1200 z mocnym 040, a i tak o komforcie takich zabaw zapomnij.

[#6] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@kmilota, post #2

google tak samo potrafi odpowiedzieć na te pytania

u mnie nie bo mam łącze komórkowe GPRS:D
[#7] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

2. Jeśli jesteś początkujący, a widzę, że jesteś, to warto wziąć pod uwagę zakup w sklepie (taki jak efunzine). Może cena będzie wyższa niż na allegro, ale przynajmniej masz pewność, że:
- nie kupujesz złomu, który ktoś złożył z najgoszych części walających mu się po domu
- dostajesz gwarancje
- w ramach tej gwarancji serwis

Skoro nie znasz się na Amidze i nie umiesz w razie czego jej naprawić, to weź pod uwagę sklep...

3. Do Amigi 600:
- karta turbo ACA630 z procesorem 68030 i dużą ilością RAM - opis: http://www.ppa.pl/artykul-ACA.630-1_3_1319.html
- karta CF i przejściówka IDE 2,5"-CF (zamiast HDD) - opis: nadchodzący numer #5 papierowego PPA
- karta pamięci chip A604 lub A603 - opis: http://www.ppa.pl/artykul-A603.rozszerzenie.pamieci.Chip.do.A600-1_3_1283.html
- scandoubler Indivision ECS - opis: numer #4 papierowego PPA
- karta sieciowa PCMCIA obsługiana przez sterownik cnet.device.
- kontroler SUBWAY USB
Wyżej wymienione rozszerzenia dają super komfort pracy z A600, to właściwie najlepsze co można do niej włożyć ;). Co najważniejsze większość z tych rzeczy można kupić nowe z gwarancją, nie musisz szukać używanego szrotu.

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 09:41:39
[#8] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

jesli jestes poczatkujacym kup sobie topowy model A500 nie jest on drogi a do gierek/demek ci wystarczy wyjdzie ci najtaniej ale oczywiscie oferuje ograniczone mozliwosci..

nie wiem czy wiesz ale hobby ktorym jest amiga nie jest tanie..

[#9] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #8

mi o hobby nie chodzi, tylko potrzebuję taniego komputera do pisania i internetu,a PC mi się znudziły :D
Amige 600 wybrałem, bo jest najmniejsza, więc na biurku mi się zmieści:D

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 09:32:07
[#10] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #9

To jak słusznie zauważył kolega Hołdys, Amiga (zwłaszcza taka, która będzie się nadawała do "pisania i internetu") tania na pewno nie będzie.

[#11] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

to troche zle wybrales ...
gola Amiga 600 ma procesor z 1978 r ktory po prostu nie uciagnie technologi internetowych z 2011 r ..
jesli szukasz cos malego a niie chodzi ci o kase .. wybierz byle jakiego lapa
lepszy tanszy i mobilny

moze zobrazuje ci przyklad ..
Karta turbo do A1200 z procesorem 68060 taktowana 80 mhz i z 64 MB RAM
to koszt 1400 zl - 1600 zl ....

za to kupisz nowoczesny PC w super markecie ktory bedzie ok 70-100 razy szybszy od 68060 z 1992 r

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 09:35:49
[#12] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #3

ad. 1. Tak naprawdę zależy do czego ta Amiga jest Ci potrzebna. Jeśli do "mp3 i DivX" to zdecydowanie nie A600 (i, szczerze mówiąc mało która Amiga klasyczna). Jeśli do starych gierek - A600 będzie całkiem niezłym rozwiązaniem.
ad 4. Scalos, Directory Opus Magellan

jeszcze odnośnie źródła zakupu - jeśli chcesz sprzęt na pewno sprawny i z (krótką co prawda, ale zawsze) gwarancją, to wybierz eFunzine. Na Allegro dostaniesz na pewno najlepszą cenę, ale sprzęt może być bardzo różny. Czasem trafisz "funkiel nówkę, mało śmiganą", a czasem ledwo sprawny sprzęt po przejściach.

[#13] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@recedent, post #12

Moze jeszcze sprobowac dzial GIELDA na PPA moze kolega Celuloza777 sie odezwie

[#14] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

Śmiem wątpić by cokolwiek poza MacMini i MorphOS'em, ewentualnie SAM i AmigaOS 4.1 spełniło Twoje oczekiwania, które masz wobec Amigi.

Do gier, jak wspomiał Hołdys, najlepsza będzie A500, choć A600 ze względu na gabaryty ma swe plusy.
Nie wydaje mi się , by klasyczne amigi oprócz grania w klasyki i ogladania dem spełniły wymagania "noob'ów" w temacie Amigi /bez obrazy/

Wiem, można klasyki rozbudować, aczkolwiek patrząc na koszta z tym związane polecałbym raczej MacBook'a - kasa pewnie będzie podobna :)

[#15] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #11

no na pewno:D
kasę zdobędę jakoś
za to kupisz nowoczesny PC w super markecie

NIE kupuję w supermarkecie komputerów, tylko je składam
gola Amiga 600 ma procesor z 1978 r ktory po prostu nie uciagnie technologi internetowych z 2011 r .

ale do odbierania e-mail się nadaje?
to jak Ty się z Internetem łączysz?
wybierz byle jakiego lapa

ale mi chodzi o komputer do domu, taki który nie będzie przenoszony
uznałem, że składanie PC na takie potrzeby jest niezbyt opłacalne, a
lubię "grzebać" w komputerze(kartę graficzną wymieniam w moim PC co pół roku:D), więc jeśli mi się spodoba to będę ją bogacił w różne rozszerzenia pamięci, karty turbo i inne
Amiga 600 ma procesor z 1978 r

dokładnie jaki?

PS ppa.pl to jedyna strona która otwiera mi się tak szybko :D
[#16] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #15

Motorola 68000 7Mhz.

Jakieś kilka milionów razy wolniejszy od przeciętnego i7 Intela.

Na klasycznych amigach bez kosmicznie drogich kart turbo nikt z netu nie korzysta.

[#17] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

Miniacz z mosem, zmiesci sie na biurku, kosztuje niewiele. Albo uzywka efika.

[#18] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

Amiga 600 z rozszerzeniem pamieci FAST RAM ..mozna ZMUSIC do TCP/IP pio sieciowce PCMCIA do IRC , Lynxa , i YAM (jesli jest wersja 68000) ..

procesorek jak wspominalem lata swietnosci ma za soba ..jest to 16 bitowa motorolka .. obecnie mozesz ja spotkac w drukarce,pralce,mikrofali

Ten procesor byl hitem i byl na potege stosowany w latach 80' w takich maszybach jak MAC,ATARI ST, AMIGA .. w stosunku do intela 8086 ktory byl 8 bitowy ..motorola 68000 byla 2-3 krotnie szybsza ..a dodajac uklady specjalizowane DMA odciazajace glowny CPU .. to 10 krotnie szybsza od PC XT
Bardziej kolorowa i przyjemnisza dla ucha niz wbudowany PC SPEAKER ..

pogooglaj poczytaj a potem zastanow sie czy cie stac na kupno i rozbudowe Amigi ..

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 09:56:01
[#19] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

ale do odbierania e-mail się nadaje?
to jak Ty się z Internetem łączysz?

A600 rozszerzona o kartę sieciową i turbo nadaje się do odbierania i wysyłania e-maili (są np. takie programy jak SimpleMail, YAM). Nadaje się także do przeglądania prostych stron. Istnieje na Amigę klasyczną kilka przeglądarek www, o różnym stopniu zaawansowania technicznego. Jednak generalnie, wszystkie są lata świetlne za przeglądarkami dostępnymi na Windows, Maca czy Linuxa. Więc o ile na Amidze klasycznej np. odpalisz sobie ppa.pl, czy nawet google, to już youtube'a, czy stron z Flashem i Javą nie. A obsługa standardów takich jak CSS, JavaScript pozostawia wiele do życzenia.

Koledzy ostrzegają Cię przed zakupem sprzętu, który potencjalnie może nie zadowolić Cię. Smutna prawda jest taka, że wszyscy starzy amigowcy dawno kupili pecety. Teraz głównie zajmują się pisaniem na forum ppa, a nie amigowaniem ;) . Stąd negatywne opinie, które widzisz.

[#20] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #18

a A1200?
[#21] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@strim, post #19

Strim bo wiesz jest takie powiedzenie ktore pasuje do tej sytuacji

"..lepiej milo sie zaskoczyc niz nie milo rozczarowac ..."

Kolega pracowal tylko na PC i Win ...wiec oczekiwania ma duze..
jakby kolega byl starym wyjadaczem ktory by siedzial na 8-bit .. to amiga byla by dla niego kosmiczna rakieta.. a tak moze okazac sie drogim meteorytem

w A1200 sytuacje masz opisana jak wyzej .. zadaj sobie pytanie co chcesz robic na amidze i czy nie mozesz tego zrobic za free na PC.

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 10:02:35
[#22] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #18

a 1200?
czy można ją do czegoś wykorzystać?
IRC na niej pójdzie?

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 10:06:27

tamtego postu nie zauważyłem
co to jest miniac?
a efifka? (na efunzine patrzylem to jakaś płyta główna ale nic poza tym tam nie wyczytałem, możliwe że nie załadowało mi strony u mnie to się często zdarza:D)

które Amigi są 32-bitowe?

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 10:10:21
[#23] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #22

na doplaonej A1200 mozesz uzywac karty PCMCIA WIFI .. wszystko to co ci opisal STRIM pojdzie na A1200 dopalnej chociaz w 8 MB FAST RAM.
lecz cudow nie oczekuj

[#24] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

A1200+040/060, sieciowka na pcimcia. Cena zestawu - ok 1500/2000 tysie. I troche samozaparcia przy konfigurowaniu wszystkiego.

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 10:08:59
[#25] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

No tak... Mały, tani komputer do "pisania i internetu" i nie PC... Gdybyś nie wspomniał o MorphOSie to bym się nie narzucał, ale... obadaj może Maca Mini G4.

[#26] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

Komputerki pod MOSa. Niedrogie, male i z wystarczającą mocą do zabawy z netem i multimediami. Miniacz bedzie lepszy niz efika - wiecej ramu. Wywalasz OSx i bawisz sie mosem.

[#27] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fazior, post #24

I troche samozaparcia przy konfigurowaniu wszystkiego.

to ja akurat mam:D
[#28] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

32 bitowa architektura Amig ..to

A3000
A1200
ACD42
A4000

MiniMac to Apple oparty o procesor PowerPC G4 ..nie produkowany od kilku lat i nie wspierany przez producenta ... Fani Amigi przeportowali samozwanczy system pseudoAmigowy na ta platforme (Maki z procesorem PPC) ..

najszybsza karta turbo do amigi ma dwa procesory motorole 68060 i PowerPC 604e / 375 Mhz ..

Najperw powstal Morphos na amige z karta PPC a potem
rozwinieciem tego ostatniego jest MorphOS wlasnie na minimaki

wiecej tutaj .. www.morphos.pl

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 10:18:25
[#29] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #20

Jesli, tak jak piszesz, szukasz jedynie taniego kompa bedacego alternatywa dla PC, ktorym sie znudziles, to nie mogles gorzej trafic niz na forum amigowe. Tak w ogole to dla PC nie ma tanszej alternatywy. Jesli chcesz jedynie surfowac po internecie i odbierac poczte to juz lepiej kup se smartfona. Bedzie to mialo wiekszy sens niz robienie tego na Amidze, ktora bedzie Cie kosztowala kilka tysiecy zlotych.
EDIT:
Zainteresuj sie Morphosem. Tanio tez nie bedzie, ale przynajmniej uzywanie netu bedzie mialo rece i nogi.

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 10:23:48
[#30] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@recedent, post #25

Hołdys ma rację. Nie warto czegoś polecać na siłę.

Amiga klasyczna vs PC ma się jak rozniecanie ognia krzesiwem do robienia tego samego zapalniczką wraz z podpałką do grilla.

Czasem trzeba iść z duchem czasu. Nie zapominając o historii.

Amiga dla noob'a w temacie to koszmar gorszy od "M jak miłość".
Nieludzki.

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 10:22:56
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem