Wątek zamknięty
[#31] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@michalmarek77, post #30

Albo kupic miniacza:). Na mosie sie da, majatku nie kosztuje. Sie nie spodoba, sie nie straci za duzo:), choc fakt dla czlowieka z pc to uzywanie mosa bez wczesniejszego amigowania moze byc dosc bolesne. Maila wyslesz, gg odpalisz, jutuba obejrzysz, pograc tez się da w starocie.

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 10:27:28
[#32] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #28

samozwanczy system pseudoAmigowy
. Ale kombo - prawie fatality:), HOŁDYS "mowa nienawisci" rulez:)

[#33] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #21

Kolega pracowal tylko na PC i Win

nie, nie mam Windows, mam Linuxa
[#34] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fazior, post #32

no Commodore go nie stworzylo na Amidze ..tylko fani ..wiec system powstal przez samych userow.. okreslenie nie mija sie z prawda.

[#35] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #1

Uruchom sobie WinUAE, a potem zobaczysz... :)

[#36] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@frywolny_marian, post #29

Jesli chcesz jedynie surfowac po internecie i odbierac poczte to juz lepiej kup se smartfona

mam kilka smartfonów(Era G1, HTC Hero, Samsung Galaxy I i II ostatnio kupiony, jednak codziennie Samsuga Avili używam)

Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że Amiga nadaje się tylko do rozbudowy i hobbystycznego używania.
Lepszy Waszym zdaniem do celów przeze mnie wymienionych jest komputer MiniMac.

czy A3000 i A4000 ma procesor PowerPC?
[#37] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #36

zadna amiga nie ma wbudowanego farycznie procesora PPC

dostepne sa na kartach turbo i procesorowych od modelu A1200

lepsze do amigowania bedzie MacMini lub WinUAE na PC

jednak do starych gier z dyskietek najlepsza jest A500 ..swego czasu sztandarowy model od 1986 do 1991 r ...a uzywana spokojnie do 1995

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 11:03:56
[#38] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #9

Twoje wszelkie oczekiwania spełnia Natami (a co. Jak już na starcie zaczęli nowemu amigowcowi mącić morphosem, makami i efiką...). Poza tym drobnym szczegółem, że jeszcze jej nie ma, bo jest w fazie powstawania, i cena oscylować będzie pewnie w granicach dobrego PC. :)

[#39] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #37

HOŁDYS masz same Amigi czy PC też?
i gdzie je kupiłeś?
[#40] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #39

mania ze wszystko na amidze da sie zrobic minela mi dokladnie 11 lat temu ..

oczywiscie pewnie duzo rzeczy da sie zrobic na Amidze tak jak na PC ale jakim kosztem to inna sprawa (nie mowie tu o samej kasie).

Amige mozesz obecnie kupic najtaniej na aukcjach internetowych.

[#41] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@snajper, post #38

Poza tym drobnym szczegółem, że jeszcze jej nie ma

dobre:D drobny szczegół:D
[#42] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #39

Co do zaparcia w rozbudowanie i konfigurowanie Amigi. To trzeba mieć jej sporo a przed wszystkim czasu. Mnie to zajmuje już dobre 3 lata i wciąż nie mam skonfigurowanego systemu nie wspominając o innych programach na tyle abym był zadowolony. W dzieciństwie praktycznie czytałem dużo o Ami ale na czytaniu się wtedy skończyło - brak kasiorki na sprzęt. Czyli jakieś tam pojęcie miałem kupując teraz Ami i wiedziałem na co się porywam. Jeśli nie miałeś żadnego kontaktu z Ami wcześniej to może być droga przez mękę.

Jak masz dużo kasy może czekać na AmigeX1000(ma kosztować coś koło 1500 funtów:D), która moim zdaniem klasykowca, nie jest Amigą lub też czekać na Natami, która ma udawać/zastępować Amigę.

[#43] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #36

Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że Amiga nadaje się tylko do rozbudowy i hobbystycznego używania.

Skorzystaj najpierw z tego co masz, czyli jakiegos PeCeta. Uruchom WinUAE/UAE, zobacz AROSa - chocby pod emulatorem Qemu/VirtualBox. Dopiero pakuj sie dalej w temat Amigi... Amigowanie nie polega na kupowaniu sobie sprzetu i chwaleniu sie tym tutaj... Dla mnie Amigowcem jest takze ktos korzystajacy z WinUAE dosc regularnie w okreslonym celu, bo ktos taki kupi kiedys jakas Amige i bedzie wiedzial co/jak chce robic...

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 11:17:54
[#44] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #40

Ale musisz przyznac ze zabawa w klasyka to przednia jazda:). Ja jestem zauroczony powrotem po latach do a1200 z 060 i fata:). I szczescie ze MOSa mam obok na pegu - robie alles na nim i przewalam odpowiednio przygotowane softy na a1200 - szybko, latwo, przyjemnie. Choc "samozwanczo i pseudoamigowo" to jednak dziala najs i jest kompatybilne

[#45] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #41

Swoją drogą , masz ciekawy nick..........

Użytkujesz Linux'a, Samsunga Galaxy II, kartę wymieniasz co pół roku......
A nie wiedziałeś jaki procesor jest w A600 mimo to, że byłeś zainteresowany kupnem.

Ciekawe. Bardzo.
Swoją drogą, na wszystkie zadane tu pytania prędzej znajdziesz odpowiedź na wikipedii bądź googlach - to już wszystko było. /nawet jak Ci net z T-mobile wolno działa - na Galaxy II i tak sporo szybciej i lepiej niż jakiejkolwiek klasycznej Amidze.

Dziwne te pytania.

[#46] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@1989, post #43

Obecnie WinUAE to chyba najlepsza klasyczna Amiga. Szczególnie na MAcbook'u :)

Swoją drogą to najważneijszy amigowy program w historii istnienia tego kompa.

[#47] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@michalmarek77, post #46

puszczenie pawia wariat?

[#48] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@michalmarek77, post #46

Obecnie WinUAE to chyba najlepsza klasyczna Amiga. Szczególnie na MAcbook'u

hmm czyli 17 calowy Dell z win juz sie nie nadaje ?

ja nie wiem jestem przeciwnikiem emulatorow (nie ten feeling) ..
lubie miec zywy sprzet przed soba i przeniesc sie w przeszlosc ..obok szeregu modeli Amigi ..poznaje demoscene Atari STe .. a niebawem przeniose sie bardziej w czasie do roku 1982 :) czyli do Commodore 64 + 1571 II :) Demoscena mnie krecie ..tam niemozliwe staje sie mozliwe..

oczywiscie ten fun sprzetu wyciagam po zapoznaniu sie ze specyfikacja producenta .. np CPU 1 mhz .. 64 KB RAM .. a takie efekty ;-]

[#49] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #48

17 calowy Dell z win juz sie nie nadaje

niektorzy "kochaja" wszelkie takie nazwy z reklam..., ale wystarczy zwykly zlomoPeCet noname nologo

[#50] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@1989, post #49

heh racja.. aczkolwiek nie zawiodlem sie w tej firmie od kilkunastu lat ..dobre wykonanie dlugotrwalosc i solidnosc .. (pierwszy Lap jakiego kupilem Dell Latitude z P166 MMX dziala do dzis.. i ma wazna zalete i wyzszosc nad laptopami dzisiejszymi ...posiada wbudowana stacje dyskietek :) nagrywanie dyskietek z demami dla ST prosto z internetu bezcenne.. a jak widze port LPT i COM tez sie przydadza do C64.

Tak wiec same Delle mam w domu (lacznie ze stacjonarka) i naprawde sa godne polecenia

[#51] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #50

Wiesz, sam jestem fanem Dell'a, jego jakości. Alienware np: M18x, XPS, itd......

MacBook, MacAir - one są ładniejsze. Są śliczne no :) Co ja na to poradzę :)

Parametry to w sumie sprawa którośrzędna :)

[#52] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #50

aczkolwiek nie zawiodlem sie w tej firmie od kilkunastu lat ..dobre wykonanie dlugotrwalosc i solidnosc .. (pierwszy Lap jakiego kupilem Dell Latitude z P166 MMX dziala do dzi

a ja mam jeszcze IBM ThinkPad 486DX4 i tylko bateria padla..., reszta smiga ;). Obudowa wyglada lepiej niz nie jeden Dell/Acer/Apple itd.. po roku uzywania w domu.

[#53] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@1989, post #52

Nic dziwnwego, jak ma się lapka z blaszaną klapką:)

IBM miał świetny, surowy design. ThinkPad'a, nie PC :)

[#54] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@michalmarek77, post #53

to samo dotyczy sie np klawiatury Amigi .. ktora po 20 latach jest nie wytarta a klawiatura od PC mimo ze nowoczesniejsza .. czesto literki sie wycieraja

[#55] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@michalmarek77, post #45

Swoją drogą , masz ciekawy nick.........

z dawnej osiedlówki:D
Użytkujesz Linux'a, Samsunga Galaxy II, kartę wymieniasz co pół roku......

nie przeczytałeś wcześniej, głównie używam Samsuga Avili, a ona ma tylko GPRS. Czemu? Bo na kompa wolę wydać niż na modem 3G, zresztą niedługo LTE będzie, więc się nie opłaca;)
SGII korzystam sporadycznie, bo on jest na sprzedaż
Era G1 sobie chyba zostawię-fajna jest:D

Linuxa używałęm od 2001 od Debiana, późnei SUSE i Ubuntu a teraz Mint:)
kartę wymieniam co pół roku, bo jest postęp technologiczny duży w dziedzinie grafiki.
Mam dużo kasy, więc mogę sobie inwestować w Amigę, jak będą chęci to będzie mój ulubiony komputerek:D
[#56] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #55

Mam dużo kasy, więc mogę sobie inwestować w Amigę, jak będą chęci to będzie mój ulubiony komputerek

jesli jest jak piszesz dobra baza do rozbudowy z szerokim wachlarzem rozszerzen ..bedzie A1200

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 12:09:10
[#57] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@michalmarek77, post #51

MacBook, MacAir - one są ładniejsze.

sa rozne gusta i gusciki, dla mnie najladniejsze laptopy robi Toshiba :)

seria Qosmio i Satellite Axx (biala z blekitnymi podswietleniami, glosnikami Harman Cardon..)

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 12:11:01
[#58] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@1989, post #57

no tak ale nie widac w nocy ugryzionego jablka ... a to jest lans prosze ciebie jak ho ho

[#59] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #58

Widać. Świeci się :) Do lansu nadaje się VAIO, Mbook jest po prostu śliczny :P

[#60] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #58

no tak :D. ja co prawda uzywam HP i to od 2007 roku jednego modelu. Nie widze powodow zeby cokolwiek zmieniac, maly tunning i smiga dalej OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem