[#71]
Re: Kilak pytań dotyczących Amigi
@fuckeneteritykinger,
post #1
Hej.
1. A600 jest mała, zgrabna, dla początkującego - oczywiście że się nada. Moja pierwsza Amiga to była właśnie A600. Mimo wszystko zawsze lepsza będzie nawet goła A1200 - bez żadnych dodatków pożera A600 na śniadanie ;) A za naprawdę małe pieniądze możesz dołożyć 8MB pamięci FAST, czego w A600 w prosty (i tani) sposób nie da się osiągnąć. Jak masz więcej funduszy możesz zaopatrzyć się w kartę turbo z procesorem 030.
2. Allegro - cóż, tu chyba najlepiej, bo wybór jako-taki jest. W Efunzine raczej nie kupisz A600, A1200 już tak. Z Allegro jest natomiast ryzyko, bo to stary sprzęt no i bez żadnej gwarancji.
3. Jak wyżej - jeśli zdecydujesz się na A1200 zamiast A600, to podstawowa sprawa - rozszerzenie pamięci. Wystarczy zwykła karta FAST RAM, abyś zauważył znaczne przyspieszenie pracy komputera no i będziesz miał większą swobodę w użytkowaniu systemu. Dobrym pomysłem jest też zaopatrzenie się w twardy dysk - ale zarówno w przypadku A600 jak i A1200 albo będzie to dysk 2,5" (od laptopa, IDE) albo po większej ingerencji we wnętrze komputera (w A600 prawie niemożliwe) - zwykły dysk 3,5" IDE za pomocą przejściówki 44pin-40pin+MOLEX. To nie jest zbyt eleganckie rozwiązanie. W moim odczuciu o wiele lepszym pomysłem jest użytkowanie karty Compact Flash w roli dysku (przejściówki do podłączenia do Amigi kosztują już od 15PLN pewnie). Z pozostałych akcesoriów - przejściówka do podłączenia myszy USB do Ami (circa 30zł) - używasz normalnej myszki optycznej z Amigą. Czytnik kart SD na złącze PCMCIA też nie jest złym pomysłem, zwłaszcza, gdy przenosisz dane PC/Mac<->Amiga.
4. Workbench jest środowiskiem graficznym (ikony, okna, "wiersz poleceń") systemu Amigi. Mimo, że odpalisz w zasadzie wszystkie gry bez dyskietki z Workbenchem (oprócz tych instalowanych na twardym dysku) i nie jest tak naprawdę konieczny do używania komputera (w zasadzie najbardziej podstawowa wersja Workbencha odpala się jedną komendą - LoadWB - reszta siedzi w ROM).
5. MorphOS jest systemem przeznaczonym dla procesorów PowerPC, w A600 taki nie występuje, w A1200 możesz używasz tylko wersji 1.4.5 i musisz mieć (obecnie bardzo drogą) kartę BlizzardPPC. Moim zdaniem - gra nie warta świeczki (lepiej kupić Efikę za grosze).
6. Dyskietkę z Workbenchem powinieneś dostać z komputerem (w A600 będzie to Workbench 2.0/2.1, w A1200 - 3.0 lub 3.1). MorphOSa rejestrujesz przez internet, ale wersja 1.x jest darmowa.
7. Każdy sprzęt elektryczny może być niebezpieczny, nawet golarka. Więc o ile przestrzegasz podstawowych zasad obsługi takich urządzeń, nic Ci nie grozi. Nota bene komputery starsze niż Amiga ciągle się trzymają. Jeśli Cię to martwi, zaopatrz się w nową A1200 (są do kupienia ciągle pudełkowe wersje leżaków magazynowych, np. A1200 Magic Pack).
8. Niektóre monitory płaskie (np. Samsungi) mają wejście SCART, bez problemu pracują z Amigą (jako telewizor). Każdy mały telewizor płaski ze złączem SCART (EURO) w przypadku Amigi może służyć za monitor.