Wątek zamknięty
[#61] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@michalmarek77, post #59

Chłopak zadał pytanie odnośnie Amigi a Wy tu pieprzycie jakieś farmazony z których nic nie wynika i w żaden sposób nie pomaga - tylko śmiecicie każdy wątek. Jak tak Bardzo Wam się podoba ciągniecie tego wszystkiego jak serial wenezuelski, to polecam Dynastie lub Niewolnica Isaura - i załóżcie forum i tam go uskuteczniajcie.

TU SIĘ TWORZY SAM ŚMIETNIK!!!!

[#62] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@(V)(I)mothe(P), post #61

Chlopak dostal wiazace odpowiedzi .... ze to czego potrzebuje ma ..
wystarczy my mobilny PC i WinUAE ... aby zaczac tak wlasnie Amigowanie ..
on chce uzywac komputera na co dzien w domu i doskonale wiesz ze Amiga 600 sie do tego nie nadaje

[#63] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #56

a jaką obudowę polecacie do A1200 Tower?
[#64] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #63

zdecydowanie Elbox

mozesz kupic nowa od producenta

http://www.elbox.com/products/e_box_1200.html

do tej obudowy mozesz dokupic mostek PCI i uzywac no kart Radeon

http://www.elbox.com/products/mediator_pci_1200_tx.html

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 12:45:59
[#65] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #62

Zgadza się, ale to nie znaczy ze można dalej ciągnąć wątek o niczym. Tyle razy już było tu na forum pisane o tym wszystkim - i dalej jest to samo.

[#66] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #64

Nie mozesz, wieki temu ebox zostal zastapiony przez dboxa:).

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 12:46:47
[#67] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@(V)(I)mothe(P), post #65

VIP po krotce masz racje OK

[#68] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #63

Polecam sklep - tam znajdziesz wszystko co chcesz i z gwarancją.

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 12:46:59
[#69] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #55

Mam dużo kasy, więc mogę sobie inwestować w Amigę, jak będą chęci to będzie mój ulubiony komputerek

I od tego trzeba było zacząć.
Na początek proponuje A4000 za ponad 1,5 tyś pln.
Do tego karta z procesorem 060/50MHz za 1,8 tyś lub z 060 i PPC cena ? nie wiem, ale jak będzie poniżej 3 tyś to pocałuj sprzedawcę w rękę.
Do tego jakaś fajna karta GFX z dedykowanym ScanDoublerem między 600 a 800zł.
Dalej karta sieciowa za 500zł i przydały by się jeszcze jakieś USB za tysiąc.
No i kontroler SCSI z odpowiednim HD i napędem optycznym, bo nie będziesz chyba jak plebs używał IDE.
Na takim zestawie i maila napiszesz i na GG pogadasz i PPA poczytasz, zdechnie dopiero na animacjach we flaszu.
Z divixem też będzie problem ale MP3 posłuchasz w stereo i bezstratnie.
Razem wydasz między 6 a 8 tysięcy ale będziesz miał najdroższy komputer w okolicy, i co najważniejsze jego wartość nie będzie spadać jak to jest z PC a już tylko rosnąć.

Pozdrawiam
[#70] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@RadoslawF, post #69

A jak posklejasz i skonfigurujesz odpowiednio system to juz bedziesz wogole turbomastah i bedziesz mogl zamowic dodatkowo pozlacana lektyke zeby Cie kumple w niej nosili

[#71] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #1

Hej.

1. A600 jest mała, zgrabna, dla początkującego - oczywiście że się nada. Moja pierwsza Amiga to była właśnie A600. Mimo wszystko zawsze lepsza będzie nawet goła A1200 - bez żadnych dodatków pożera A600 na śniadanie ;) A za naprawdę małe pieniądze możesz dołożyć 8MB pamięci FAST, czego w A600 w prosty (i tani) sposób nie da się osiągnąć. Jak masz więcej funduszy możesz zaopatrzyć się w kartę turbo z procesorem 030.

2. Allegro - cóż, tu chyba najlepiej, bo wybór jako-taki jest. W Efunzine raczej nie kupisz A600, A1200 już tak. Z Allegro jest natomiast ryzyko, bo to stary sprzęt no i bez żadnej gwarancji.

3. Jak wyżej - jeśli zdecydujesz się na A1200 zamiast A600, to podstawowa sprawa - rozszerzenie pamięci. Wystarczy zwykła karta FAST RAM, abyś zauważył znaczne przyspieszenie pracy komputera no i będziesz miał większą swobodę w użytkowaniu systemu. Dobrym pomysłem jest też zaopatrzenie się w twardy dysk - ale zarówno w przypadku A600 jak i A1200 albo będzie to dysk 2,5" (od laptopa, IDE) albo po większej ingerencji we wnętrze komputera (w A600 prawie niemożliwe) - zwykły dysk 3,5" IDE za pomocą przejściówki 44pin-40pin+MOLEX. To nie jest zbyt eleganckie rozwiązanie. W moim odczuciu o wiele lepszym pomysłem jest użytkowanie karty Compact Flash w roli dysku (przejściówki do podłączenia do Amigi kosztują już od 15PLN pewnie). Z pozostałych akcesoriów - przejściówka do podłączenia myszy USB do Ami (circa 30zł) - używasz normalnej myszki optycznej z Amigą. Czytnik kart SD na złącze PCMCIA też nie jest złym pomysłem, zwłaszcza, gdy przenosisz dane PC/Mac<->Amiga.

4. Workbench jest środowiskiem graficznym (ikony, okna, "wiersz poleceń") systemu Amigi. Mimo, że odpalisz w zasadzie wszystkie gry bez dyskietki z Workbenchem (oprócz tych instalowanych na twardym dysku) i nie jest tak naprawdę konieczny do używania komputera (w zasadzie najbardziej podstawowa wersja Workbencha odpala się jedną komendą - LoadWB - reszta siedzi w ROM).

5. MorphOS jest systemem przeznaczonym dla procesorów PowerPC, w A600 taki nie występuje, w A1200 możesz używasz tylko wersji 1.4.5 i musisz mieć (obecnie bardzo drogą) kartę BlizzardPPC. Moim zdaniem - gra nie warta świeczki (lepiej kupić Efikę za grosze).

6. Dyskietkę z Workbenchem powinieneś dostać z komputerem (w A600 będzie to Workbench 2.0/2.1, w A1200 - 3.0 lub 3.1). MorphOSa rejestrujesz przez internet, ale wersja 1.x jest darmowa.

7. Każdy sprzęt elektryczny może być niebezpieczny, nawet golarka. Więc o ile przestrzegasz podstawowych zasad obsługi takich urządzeń, nic Ci nie grozi. Nota bene komputery starsze niż Amiga ciągle się trzymają. Jeśli Cię to martwi, zaopatrz się w nową A1200 (są do kupienia ciągle pudełkowe wersje leżaków magazynowych, np. A1200 Magic Pack).

8. Niektóre monitory płaskie (np. Samsungi) mają wejście SCART, bez problemu pracują z Amigą (jako telewizor). Każdy mały telewizor płaski ze złączem SCART (EURO) w przypadku Amigi może służyć za monitor.

[#72] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@RadoslawF, post #69

Zapomniałeś dodać, że taki zestaw będzie kilkanaście razy wolnieszy od jego Samsunga Galaxy II.

Patrząc na cenę tego zestawu, i biorąc powyższe pod uwagę stwierdzam, że nie mam pojęcia o co chodzi w rozbudowywaniu Amigi. Z nostalgią niewiele to ma wspólnego, a pracować na tym się za bardzo nie da........

MacMini / Sam to rozwiązania nieporównywalnie lepsze. Co nie znaczy , że wg mnie fajne.

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 12:59:27
[#73] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@michalmarek77, post #72

MacMini / Sam to rozwiązania nieporównywalnie lepsze. Co nie znaczy , że wg mnie fajne.

tylko to najlepiej juz kupic MacMini 1.5Ghz i do tego trzeba doliczyc licencje MOSa za 111euro.

Mimo wszystko proponuje WinUAE i AROSa, na dobry poczatek :). Zero inwestycji, poza wlasnym czasem poswieconym Amidze.

PS. Amige500 moze sobie tez uruchomic na ktoryms telefonie np: Noki, na Symbianie i Maemo mam UAE4All :)

[#74] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@RadoslawF, post #69

I od tego trzeba było zacząć.

nooo...
ten EFUNZINE mi się coraz bardziej podoba
Razem wydasz między 6 a 8 tysięcy ale będziesz miał najdroższy komputer w okolicy, i co najważniejsze jego wartość nie będzie spadać jak to jest z PC a już tylko rosnąć.

może i najdroższy, ale nie najlepszy
mój kolega ma:
intel core i7 podkręconego 4 rdzenie
grafika gainward GTX570
8gb ram chyba
monitor 22 cale samung
to jest najlepszy komputer w naszej okolicy, bo ja mam
intel core 2 duo 2ghz
nvidia geforce 9400 cuda
4gb ram
[#75] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #74

ok to kup ta amige co Radek ci zaproponowal i podziel sie wrazeniami

co by bylo gdyby to domena Endera wiec zostaw to jemu :P

[#76] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@RadoslawF, post #69

noo...
bez przesady...
nie mam 6-8 tys.
mam dopiero 13 lat (tak, miałem 4 latka to debiana sobie instalowałem-taki ze mnie talent informatyczny-z pomocą ojca, bo nie umiałem czytać jeszcze )
a Wy myśleliście, że ile mam?
ale na A1200+monitor+karty+inne rozszerzenia to już sobie kupię ok, racja

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 13:38:23
[#77] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #75

Czytam tak czytam... i nie dowierzam, ze jeszcze nikt z tubylcow nie wybuchl smiechem, lub przynajmniej nie wyczul jakiegos podstepu... bo moze to zarcik jakis takis :D

To tak jakby z penitencjarjuszem Drewnicy rozmawiac o problemie ginacych lasow Amazonii :D

ok 13 lat z pewnoscia w jakis sposob usprawiedliwia, ale i tak jest smiesznie i podziwiam opanowanie i powage odpowiadajacych :)

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 13:37:14
[#78] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #76

mam dopiero 13 lat

no comments ...

[#79] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #78

no comments ...

w Regulaminie nie ma określonego wieku
a myślałeś, że ile mam
PS nie pytajcie skąd mam pieniądze
[#80] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #78

i mial 4 latka jak instalowal Debiana Dzidziuś

[#81] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@1989, post #80

skoro powiedziałem, że w 2001,a mam 13 lat, czyli urodziłem się w 1997 to znaczy, że wtedy miałem 4

wyższa matematyka
[#82] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #81

dla Ciebie jeszcze wyzsza

[#83] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@Duracel, post #77

No niektórzy się skapnęli :)

Swoją drogą, przy takich pytaniach, za dużo tu "dumy amigowej" w wypowiedziach jest.

[#84] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@michalmarek77, post #83

Swoją drogą, przy takich pytaniach, za dużo tu "dumy amigowej" w wypowiedziach jest.

o co Ci chodzi?

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 14:00:09
[#85] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@michalmarek77, post #83

ja mysle ze to jest jednak jakis fake .. ktos sobie zalozyl drugie konto i robi z nas glupkow.. krotko mowiac nowym z debilnymi pytaniami nie bede wiecej pomagal...

EOF

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 14:13:47
[#86] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@HOŁDYS, post #85

mi przychodzi do głowy jeden troll.

[#87] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@fuckeneteritykinger, post #84

Jeśli ktoś zapytałby o sposób na rozpalenie ogniska, to podałbym mu rozwiązanie najszybsze i najefektywniejsze.
Na pewno nie proponowałbym super_duper dopalonego krzesiwa z markowego kamieniołomu. O wątpliwej trwałości na dodatek.
Szczególnie komuś , kto krzesiwem nigdy ogniska nie rozpalał.

EDIT

Hołdysowi zamiennika krzesiwa bym jednak nie plecał. Bo ono faktycznei jest dla elit. Czytaj: doświadczonych użytkowników, którzy niejedno krzesiwo w życiu mieli/zniszczyli. Taka prawda , cholera.
No i avatar do żadnego nowszego rozwiązania nei pasuje za bardzo :)

Oczywiście przy Edit'cie włączyłem sobie joke mode. Bez urazy :)

Ostatnia modyfikacja: 14.06.2011 14:10:23
[#88] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@sand, post #86

Heh czyzby wielki kombek kakodemona:)?

[#89] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@michalmarek77, post #87

Jak ludzie na amigowym forum pytaja o konkretny model amigi to Ty proponujesz samsunga galaxy. Ciekawe podejscie.

[#90] Re: Kilak pytań dotyczących Amigi

@sand, post #86

Czemu uważacie mnie za trolla?
Chciałem się coś dowiedzieć o komputerze Amiga.
Co z tego, że mam 13 lat?
A na tym forum rejestruję się pierwszy raz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem