[#1] SharkPPC+ G3/G4
PZU ma mi wypłacić trochę kasy za zabawę w skejta. Pieniądze myślę zamienić na nową Ami - zainteresowała mnie karta SharkPPC+ G3/G4 ELBOX'u. Dostępne są bodajże wersje z procem 400-550 mhz. Różnica cenowa między wersją wypas, a wypas-wypas jest bardzo duża, nie wiem tylko jak się mają osiągi. Prosiłbym o jakieś dobre źródła na ten temat. I co z kompatybilnością... tam chyba nie ma nic z 86x0? A może to niepotrzebne? Dużo jest aplikacji pod PPC? I czy są jakieś emulki starej linii (chciałbym sprawdzić jeszcze Alien Breed 3D lub coś...)? We współczesnym świecie Amigi trochę się nie orientuję, więc jeśli ktoś ma jakieś istotne dla nowicjusza .nfo, proszę o nie.

pozdrawiam
NzPC ;)
[#2] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Nawrócony z PC, post #1

SharkPPC nie jest dostępny. I nigdy nie był, więc nikt nie wie jak i czy w ogółe toto działa.
[#3] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Jacek Rzeuski, post #2

http://sklep.elbox.com/cgibin/shop?info=350S1G&sid=4909598c
[#4] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Nawrócony z PC, post #3

Nawrócony z PC napisał(a):
> http://sklep.elbox.com/cgibin/shop?info=350S1G&sid=4909598c
Jak masz wątpliwości, to przeczytaj to (aż do skutku):

"Autor: Jacek Rzeuski - e-mail (193.110.121.---)
Data: 11.05.04 16:15
SharkPPC nie jest dostępny. I nigdy nie był, więc nikt nie wie jak i czy w ogółe toto działa."
[#5] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Nawrócony z PC, post #3

Nawrócony z PC napisał(a):

> http://sklep.elbox.com/cgibin/shop?info=350S1G&sid=4909598c

Jak masz wątpliwości, to przeczytaj to (aż do skutku):

"Autor: Jacek Rzeuski - e-mail (193.110.121.---)
Data: 11.05.04 16:15
SharkPPC nie jest dostępny. I nigdy nie był, więc nikt nie wie jak i czy w ogółe toto działa."

P.S. poprzednio coś nie zadziałało jak należy... ;)

[#6] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Jarek, post #4

Wolałem się mimo wszystko uprewnić...
[#7] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Nawrócony z PC, post #6

Zapraszam na AmigaMeeting w najbliższą sobotę w Łodzi - http://am.pegasos.pl Będziesz tam mógł zobaczyć Amigi z G3 i G4 w działaniu, a także dostępne na nie oprogramowanie. Pegasoso-Amigi ;)
[#8] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Nawrócony z PC, post #1

Shark PPC ma być dostępny w chwili wydania AmigaOS4 - natywnego systemu na PPC. System ten ma mieć emulację procesorów 68k więc takowy nie będzie już potrzebny (w przeciwieństwie np. do kart CSPPC).

Jednak lepiej kupić nową płytę główną niż na siłę ładować PPC do klasycznej Amigi.
Nowa Amiga to AmigaOne - komputer jest już dostępny z AmogaOS4 pre-realase. Wszyscy nabywcy AmigaONE dostaną gratis pełną wersję AmigaOS4 gdy ten będzie już gotowy.

Pojawił sie jeszcze konkurent AmigaOne o nazwie Pegasos.
Pegasos ma system MorphOS.
Podobno na Pegasosa ma NIE być być AmigaOS4.
Wg użytkowników MorphOSa jest to system podobny do AmigaOS ale to powinieneś ocenić sam. Podobnie jak AmigaOS4 MorphOS też ma emulację procesorów 68k dzięki temu można odpalić na nim programy z 68k.

Moim zdaniem jedyną przewagą MorphOS nad AmigaOS jest to, że ten pierwszy już jest podczas gdy AmigaOS4 jest w ostatnie fazie testów.

Jak to mówią "wybór należy do Ciebie" - czy poczekać na AmigaOS4 czy kupić jakiegoś MorphOSa.
[#9] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #8

> Nowa Amiga to AmigaOne - komputer jest już dostępny z AmogaOS4
> pre-realase.

Powinno być AmigaOS4 pre-realase.
[#10] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #9

powinno tez byc o bugach w hardware amigaone i ciaglych opoznieniach bo to "lada chwila" sie przeciaga. zapomniales tez o wszytskich niedorobkach w os4 ktore zostana usuniete dopiero service packiem/boing bagiem/czy jak to nazwa
[#11] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Valwit, post #10

A co moze MorphOS i Pagasos to nie ma bledow .
A co to za system co przynajmniej do wersji 1.3 wymagal instalacji kupy innych programow w tym Workbencha zeby mozna bylo go uzywac i nazwac OS-em z GUI
O wersji 1.4 sie nie wypowiadam bo fakt chyba sie znacznie poprawilo.
[#12] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Nawrócony z PC, post #1

SharkPPC jest reklamowany od wielu *lat* i cały czas nie jest dostępny. Po co reklamują? Chodzi oczywiście o zwiększenie sprzedaży Mediatorów

Jak chcesz kupić nową Ami, to lepiej odwiedź stronę www.pegasos.pl. Pegasos to nowa Ami ze slotami PCI, AGP, USB, pamięciami DDR i PowerPC G3/600 lub G4/1000 MHz. Zapraszam też na Amiga Meeting do Łodzi. Będzie okazja do zobaczenia tego sprzętu oraz nowych amigowych programów.

[#13] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #8

system podobny do AmigaOS

To jest delikatnie rzecz biorąc daleko idące uproszczenie. Poza nazwą, szybkością działania, i sprzętem docelowym większych różnic brak.
Zwolennicy "jedynie słusznych rozwiązań" spod znaku boinga na siłę chcą wprowadzać jakieś rozgraniczenia, albo sugerować jakieś wydumane różnice.
Mógłbym zaryzykować stwierdzenie, że w chwili obecnej zgodność MorphOS z AmigaOS jest większa, niż jego "konkurenta".
[#14] Re: SharkPPC+ G3/G4

@TomK, post #11

Po co workbench??? w zadnym MOSie na pegasosie nie instalowalem wb... Mam wersje od 1.0...
[#15] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #8

Dlatego właśnie Jaca zaprosił kolege na Amiga Meeting co ja czynię przyjeżdżaj... do łodzi w sobotę 15.05.04 :)
[#16] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Tomek (Kaczus), post #14

To działałeś w shellu
[#17] Re: SharkPPC+ G3/G4

@kmilota, post #16

To działałeś w shellu

No i z czego tu się nabijać? Shell trędowaty? Amigowcy klawiatur nie potrafią używać?
[#18] Re: SharkPPC+ G3/G4

@kmilota, post #16

Ambient jest od wersji 1.0 na pewno.... Mniej funkcjonalny niz w kolejnych wersjach, ale czy wb samo bylo kiedykolwiek funkcjonalne?
[#19] Re: SharkPPC+ G3/G4

@MiniQ, post #13

Za "jedyne słuszne rozwiązanie" jest w tej chwili uważany Pegasos, dla którego na siłę lansuje się nazwę Amiga
[#20] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Rafał, post #12

Rafał napisał(a):

> SharkPPC jest reklamowany od wielu *lat* i cały czas nie jest
> dostępny. Po co reklamują? Chodzi oczywiście o zwiększenie
> sprzedaży Mediatorów

Reklamują od wielu lat bo sprzęt jest gotowy od wielu lat (podobnie jak A1) i czekają tylko na AmigaOS4

> Pegasos to nowa Ami

To tylko twoje zdanie. Dla mnie nowa Ami to AmigaOne.
[#21] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Valwit, post #10

AmigaOS4 jeszcze nie ma więc po co ty chcesz już boingbagi wypuszczać?
Błędy zostaną usunięte przed wypuszczeniem systemu.
[#22] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Nawrócony z PC, post #1

Cóż, o ile pamiętam, to dla Ciebie prawdziwą Ami jest 68060. Czyżby coś się zmieniło od tego czasu? Po co ci G3/G4 skoro masz 68060, na którym "zrobisz wszystko"? Nie odpowiadaj, podczas innych wątków już uzasadniłeś swój wybór. Chyba że często zmieniasz zdanie.
[#23] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #20

amigafan napisaî(a):

> Reklamuja od wielu lat bo sprzet jest gotowy od wielu lat
> (podobnie jak A1) i czekaja tylko na AmigaOS4

Taaa, i co jeszcze powiesz ciekawego? A1 to nic innego jak Teron z Mai Logic i od wielu lat na pewnie nie jest gotowy. Shark moze i jest gotowy, a moze byl od dawna tylko sie Cressendo nazywal? ;)

Co do czekania na OS4 to to amigowce potrafia bardzo dobrze. Ile to juz lat?
[#24] Re: SharkPPC+ G3/G4

@wali7, post #22

Nie wiem o co Ci chodzi? Masz jakieś kompleksy, że się tak mnie czepiasz?
Koleś się pyta o Shark G3/G4 więc mu odpowiadam a ty zajmij się sobą i swoich żali i kompleksów w stosunku do mnie nie wywlekaj przy każdej mojej wypowiedzi.
[#25] Re: SharkPPC+ G3/G4

@TomK, post #11

Wszyscy sie tylko smiac potraficie, a prawda jest taka, ze tego waszego OS4 conajwyzej na shotach mozecie poogladac, wylaczajac betamuszkieterow.

Nadal chce Ci sie smiac? Moze tak Cie bawi uzywanie przedpotopowego systemu z milionem latek, nakladek na jeszcze bardziej przedpotopowym sprzecie? A moze to, ze za przeporszeniem robia Cie w ciula od ilustam lat obiecujac gruszki na wierzbie?

MorphOS doskonaly nie jest i nigdy nie bedzie tak jak i inne systemy, ale najwazniejsze, ze jest, rozwija sie i powstaje nan oprogramowanie. Tak czy tak jest o wiele lepszy od AmigaOS 3.x, czy od 4.0 to moze kiedys sie dowiemy, jak przestanie byc scisle tajny.

Ponadto smianie sie ze starych wersji jest troche glupie, nie sadzisz? Zobacz jaki byl AmigaOS w wersji 1.3.

Gratuluje dobrego samopoczucia.
[#26] Re: SharkPPC+ G3/G4

@wali7, post #22

Może nie pamiętam, ale chodziło raczej o dyskusję nie między 060, a PPC, ale o Prawdziwa Amiga, a UAE. Kiedyś jednak rzeczywiście - do ppc miałem spory dystans... Tak jak teraz do Pegasosa. Po pierwsze nie wiem skąd się wziął, i czemu nazywa się go Amigą? Nie jestem wrogiem systemu, ale poprostu już nie wiem co brać - stąd trzymam się tego, co wiem że jest Ami i interesuje mnie ten G3...

pozdrawiam
[#27] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Nawrócony z PC, post #26

Ajj, to było do amigafana... Zła percepcja :).
[#28] Re: SharkPPC+ G3/G4

@mcbarlo, post #23

Jak ci się nie podoba czekanie to idz do Biedronki i kup sobie tam peceta.
Dorga wolna. Nikt cie na siłę przy Amidze nie trzyma.
[#29] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Nawrócony z PC, post #26

Dlatego pojedź na Amiga Meeting i sam zobacz to "cudo techniki".
Tylko się dobrze zastanów przed podjeciem decyzji bo nagonka pegasowców na Amigę jest straszna i jak widać też tu potrafią tylko wmawiać, że pegaz to amiga i jest super a amiga to złom.
To taka sama nagonka jak przy wypuszczeniu pentiuma i windy95 kiedy to pecetowcy krzyczeli, że Amiga to złom bo jest wolniejsza od ich "mulimedialnego" pentiuma.
Pegaza nazywają Amigą dlatego, że twórcy MorphOSa byli sprytni i zawarli w systemie emulator Amigi. Dzięki temu zyskali potężną bazę oprogramowania (gdyby nie to to przy wypuszczeniu pegaza jedynym programem na niego byłby MorphOS i konieczne byłoby tworzenie wszystkiego od zera).
Efektem ubocznym jest to, że zyskali też rzeszę zaślepionych wyznawców (w Polsce bo podobno na świecie Pegasos sprzedaje się gorzej niż AmigaOne), którzy z widłami i pochodniami ganiają użytkowników klasycznej Amigi i najchętniej spalili by ją na stosie razem z jej użytkownikami za to, że śmiali pozostać przy Amidze a nie kupić "jedynie słusznego" pegaza.
[#30] Re: SharkPPC+ G3/G4

@mcbarlo, post #25

Potrzafisz tylko szydzić z Amigi?
Fajnie jest porównywać nowy system ze starym AmigaOSem, prawda?
To tak jak kiedyś użytkownicy 486 porównywali swoje wspaniałe pecety do nie rozbudowanej A500.
MorphOSa mozna porównywać jedynie z AmigaOS4 a ponieważ tego jeszcze nie ma to wszelkie porówniania tracą sens bo to tak jakby gotowy samochód porównywac z drugim, który jest na linii montarzowej i wyśmiewać się z niego, że nie ma jeszcze drzwi, świateł itd.
PRZECIEŻ PORÓWNYWANIE GOTOWEGO PRODUKTU Z NIEKOMPLETNYM NIE MA SENSU BO WSZELKIE ARGUMENTY MOGĄ ZNIKNĄĆ W CHWILI WYPUSZCZENIA AMIGAOS4, GDYŻ DO TEGO CZASU WSZYSTKIE NIEDORÓBKI POWINNY ZOSTAĆ POPRAWIONE.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem