[#31] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #28

Po pierwsze to ja juz nie czekam, bo mam Pegasosa, a po drugie to on mnie cholernie mocno przy Amidze trzyma.
[#32] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #30

Czlowieku, przeczytaj jeszcze raz co napisalem. Z Amigi nie szydze, bo ja mam czy Ci sie to podoba czy nie. Porownywanie o ktorym piszesz przedstawil autor posta na ktory odpisywalem. Jego tez sobie przeczytaj, bo tak sie sklada, ze probowalem powiedziec to samo co Ty.

A po co chcesz poronywac MOSa do OS4, jak MOS w ogole z Amiga nie ma nic wspolnego i takie tam co gadacie sobie? ;)
[#33] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Tomek (Kaczus), post #18

A tego nie wiedziałem że Ambient był już od wersji 1.0. Ja ostatnia widziałem działającą na mojej Amidze V0.4.
[#34] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #29

Wyjrzyj za okno, jaka ladna pogoda. Moze czas odpoczac troche od komputera i wyjsc sie przejsc i dotelnic sie troche? Na pewno nie zaszkodzi to na myslenie, a nawet pomoze.
[#35] Re: SharkPPC+ G3/G4

@marcik, post #34

Gdzie masz ładną pogodę? U mnie jest 11°C, pada deszcz i wieje zimny wiatr. A wczoraj była burza z piueknymi piorunami.
[#36] Re: SharkPPC+ G3/G4

@kmilota, post #35

W Kielcach, jest cieplo, sloneczko swieci :) A poza tym, wyjscie w deszcz tez moze pomoze, aby "otrzezwic" co niektorych.
[#37] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #29

I pomyslec, ze to kolega wynajdywal tu kompleksy coponiektorym...
[#38] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Tomek (Kaczus), post #37

I znów zaczęła sie nagonka bo ktoś śmiał coś nie tak powiedzieć o pegazie.
Ja to po prostu uwielbiam :)
[#39] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Nawrócony z PC, post #26

Zatem krótka rozpiska:

SharkPPC to stare Crescendo firmy Sonnet, karta PCI z G3 stworzona dla komputerów Macintosh.

http://www.sonnettech.com/product/crescendo_7200.html

Sharka Elbox reklamuje od lat jako kartę dla płyt Mediator. Jeszcze nigdy Sharka nie zademonstrowano w działaniu.

AmigaOne to Teron firmy Mai Logic, płyta ATX z G3/G4 stworzona z myślą o Linuksie.

http://www.mai.com/products/mainboard.htm

Firma Eyetech sprzedaje płyty Teron pod nazwą AmigaOne. Niestety tylko z Linuksem. Tworzony jest system OS4 dla tych płyt. Wczesne wersje OS4 były demonstrowane publicznie, ale system cały czas nie jest publicznie dostępny.

Pegasos to płyta microATX z G3/G4 firmy bPlan, konstrukcja stworzona przez Amigowców z myślą o Amigowcach. Twórcy Pegasosa - Gerald Carda i Thomas Knaebel wcześniej stworzyli też karty Blizzard, BlizzardPPC, CyberStorm, CyberVision...i wiele innych kart graficznych, turbo i SCSI dla Amigi.

http://www.pegasos.pl/
http://www.bplan-gmbh.de/

Pegasos to klon Amigi. Pegasosa wyróżnia to, że jest sprzedawany z działającym systemem. System Pegasosa jest zgodny z AmigaOS 3, a także PowerUP i WarpUP. Na Pegasosie działają amigowe programy. Pegasos jest sprzedawany przez Genesi, a w Polsce przez eFUNZINe.

Moim zdaniem, z tych wszystkich produktów właśnie Pegasos ma z Amigą najwięcej wspólnego. Pegasos ma także z nich wszystkich najlepsze parametry.

Mam nadzieję, że ta odpowiedź pomoże Ci w podjęciu decyzji.

[#40] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #28

Jak ci się nie podoba czekanie to idz do Biedronki i kup sobie tam peceta.

Wiesz, mcbarlo jest redaktorem tego portalu. Widzę, że redakcja PPA jest bardzo wyrozumiała. Ale jak Ci się tutaj nie podoba, to może przenieś się gdzie indziej.
[#41] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #30

> który jest na linii montarzowej

Skoro jeszcze nie zszedł z linii montażowej, to o czym my tu rozmawiamy? Proszę, przestań trollować! Poza tym, nadużywanie Shifta/Caps Locka jest sprzeczne z netykietą.

[#42] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Rafał, post #40

Rafał napisał(a):

> Wiesz, mcbarlo jest redaktorem tego portalu. Widzę, że redakcja
> PPA jest bardzo wyrozumiała. Ale jak Ci się tutaj nie podoba,
> to może przenieś się gdzie indziej.

To znaczy, że mam się go bać czy co? Nie rozumiem o co ci chodzi i co chcesz mi w ten sposób przekazać?
[#43] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Rafał, post #41

Pewnie wszystko co jest za AOS4 a przeciw MOS jest dla ciebie trollowaniem (cokolwiek to znaczy - może podasz definicje tego słowa?)

Na szczęście PPA nie wpowadziło cenzury MOS=dobre AOS4=złe (nad czym widzę bardzo ubolewasz).
[#44] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #42

Opowiadasz sie zainnym rozwiazaniem niz te ktore posiada redaktor PPA to ja na Twoim miejscu juz zaczalbym sie bac. ;)

[#45] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Nawrócony z PC, post #26

Poszukaj o AmigaOne na zachodnich portalach.
http://www.intuitionbase.com/
http://www.amigaworld.net/modules/news/

W Polsce jest na razie tylko 2 użytkowników AmigaOne i ponad 30 Pegaza.
Ciężko się odezwać, żeby nie zostać zakrzyczanym ;)

PS. Poszukaj o MicroA1. To Cię może zainteresować.
[#46] Re: SharkPPC+ G3/G4

@pini, post #45

Serdeczne dzięki za informacje. Część trochę zdążyłem poznać wcześniej, ale nie domyśliłbym się że Pegasosa może mieć tylko tylu Amigowców... A1 jest trochę droższe, ale skoro to jest pełnoprawna Amiga, to wolę poczekać. Interesuje mnie jakie są przewidywania co do OS 4? Na świecie jest więcej użytkowników A1, mogę się więc spodziewać dobrego supportu ze strony programistów? A sam nadchodzący system rozumiem że zgodny ze starymi wersjami?
[#47] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #38

Gdzie ty widzisz nagonke?... Powinienes zwrocic uwagę na fakt, że ty
widzisz u wszystkich jakies kompleksy.... Wszyscy ciebie atakuja
(pewnie dlatego, że nie masz Pegaza)... Moze powinienes to
przemyslec...
[#48] Re: SharkPPC+ G3/G4

@marcik, post #36

Z tam otrzeźwieniem to masz 100% racji :D
[#49] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Nawrócony z PC, post #46

Z tą ilością A1 to do końca nie wiadomo... Może jest ich więcej, może
nie, nikt na razie nie potrafi tego oszacować... Natomiast co do
Pegasosa, to zapraszam na Amiga Meeting do Łodzi - będziesz mógł sobie
wyrobić zdanie na ten temat nie z opowiadań, ale z doświadczeń...
Szkoda, że nikt z grupy posiadaczy A1 nie chce zaprezentować OS4...
Cóż to już wszelkie żale do osób promujących to rozwiązanie mieć
trzeba...
[#50] Re: SharkPPC+ G3/G4

@reactor, post #44

Prosze bez takich uwag.
[#51] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #38

Mania przesladowcza?
[#52] Re: SharkPPC+ G3/G4

@mcbarlo, post #50

No przeca zartowalem. Nie mam nic do Ciebie. Komentarz byl bardziej w strone slow Rafala.
[#53] Re: SharkPPC+ G3/G4

@mcbarlo, post #25

Facet wyluzuj. Przeczytaj jeszcze raz moj komentarz, czy widzisz w nim cos o OS 4.0
Co wy mosowce jestescie tacy przewrazliwieni, czyzby zal d.... sciskal ze zle zainwestowaliscie kase
[#54] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Tomek (Kaczus), post #14

Za nowoczesny OS rozumiem OS z pelni funkcjonalnym GUI. Napisz mi tu jeszcze ze Morphos ma to od wersji 1.0
[#55] Re: SharkPPC+ G3/G4

@TomK, post #54

zalezy co rozumiesz przez Funkcjonalne GUI...
[#56] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #19

Właśnie Ci, którzy twierdzą, że tu trzeba coś "na siłę" lansować, nie rozumieją że tu nic na siłę robić nie trzeba.
[#57] Re: SharkPPC+ G3/G4

@TomK, post #54

TomK napisał(a): Za nowoczesny OS rozumiem OS z pelni funkcjonalnym GUI. W takim razie OS4 na pewno nie jest nowoczesny.

[#58] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Grzegorz Kraszewski, post #57

Grzegorz Kraszewski napisał(a):

W takim razie OS4 na pewno nie jest nowoczesny.

I znów to samo!!!
AMIGAOS4 JESZCZE NIE MA I ZANIM WYJDZIE BĘDZIE W PEŁNI FUKNKCJONALNY.
W przeciwieństwie do MorphOSa nie wypuszczają niekompletnego systemu, żeby potem co miesiąc wypuszczać nowe wersje a chcą wydać porządny i dopracowany produkt.

Ale pewnie dla ludzi przyzwyczajonych do windy dopracowany system bez ciągle wypuszczanych uaktualnień jest czyms dziwnym i niezrozumiałym.
[#59] Re: SharkPPC+ G3/G4

@amigafan, post #29

amigafan napisał(a): Dlatego pojedź na Amiga Meeting i sam zobacz to "cudo techniki". Cudo, nie cudo, faktem jest, że na Amiga Meeting będzie można zobaczyć co najmniej kilkanaście Pegasosów, w tym kilka Pegasosów II. Niestety AmigęOne będzie mógł kolega Nawrócony z PC zobaczyć co najwyżej na kiepskiej fotografii w sieci. Tak czy inaczej Pegasos II jest sprzętęm na wyższym poziomie technologicznym (pamięci DDR, szybkie AGP, nowszy mostek, działający zintegrowany dźwięk) niż AmigaOne. Tylko się dobrze zastanów przed podjeciem decyzji bo nagonka pegasowców na Amigę jest straszna Ta "nagonka" to mit tworzony w określonym celu przez ekipę powiązaną z eXecem i GGUA. Stara się stworzyć wrażenie, że zwolennicy Pegasosa to ludzie znikąd, próbujący sobie zawłaszczyć "amigowość". Pomija się przy tym starannie fakt, że zarówno użytkownicy Pegasosów jak i jego konstruktorzy to wieloletni i nieraz zasłużeni amigowcy (projektanci Pegasosów w dorobku mają Blizzardy i Cyberstormy z procesorami 68k i PPC, wiele kart graficznych - CyberVision 64, CyberVision PPC, BVision i wiele innych urządzeń). potrafią tylko wmawiać, że pegaz to amiga i jest super a amiga to złom. Fakty mówią za siebie. Zwolennicy AmigaOne po prostu poczuli się zagrożeni, że produkt bardziej zaawansowany w rozwoju i lepszy technicznie ich wyprzedzi. Pegaza nazywają Amigą dlatego, że twórcy MorphOSa byli sprytni i zawarli w systemie emulator Amigi. Dzięki temu zyskali potężną bazę op

[#60] Re: SharkPPC+ G3/G4

@Grzegorz Kraszewski, post #57

Za nowoczesny OS rozumiem OS z pelni funkcjonalnym GUI. W takim razie OS4 na pewno nie jest nowoczesny.

Jest na pewno duzo bardziej nowoczesny od MOSa. Przeciez sami pegazowcy przyznaja ze ten caly ambient jest gorszy od workbencha z classicow. Aby daleko nie szukac zacytuje fragment recenzji "Pegasos i MOS1.4" zamieszczonej przez posiadacza tego zestawu na lamach PPA :
"MorphOSowym odpowiednikiem Workbencha jest Ambient. Uważam, że jest to najsłabsza czćść systemu. Jest w nim sporo bajerów, ale brakuje naprawdć użytecznych rzeczy".

Skoro caly czas podkreslacie ze Pegasos to amiga i ze ma wiecej wspolnego z amiga
niz AONE, to czemu zamieniliscie Workbencha na jakiegos kiepawego ambienta. Przeciez to wlasnie Workbench jest symbolem AmigaOSu, czesto mylonym z samym AOSem i to wlasnie jego nalezalo rozwijac a nie szukac jakis sklonowanych rozwiazan ktorych efekt jest taki jaki kazdy widzi. :S

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem