@Nawrócony z PC,
post #1
Jeszcze może kilka słów do "Nawróconego", które jak zdaje mi się nie padły. Otóż pod względem sprzętu AmigaONE jest praktycznie identyczna jak PegasosI - ten sam procesor, chipset, .... PegasosII posiada pewne ulepszenia - inny chipset, możliwośc zamontowania tańszych kości DDR. Jedyne co istotnie różni oba produkty to oprogramowanie. Na Pegasosa jest Morphos, zgodny z AmigaOS 3.1, oznacza to że każdy program zgodny z systemem Amigi (edytory tekstu, arkusze kalkulacyjne, raytracery, nowe gry, ...) uruchomisz na nim bez trudu. Zapowiadany na AmigaONE system AmigaOS4.0 też ma mieć podobne cechy - zgodność z AmigaOS 3.1. Programy napisane SPECJALNIE dla Morphosa bądź AmigaOS4.0 nie będą chodziły na "konkurencji". Jest też pewien problem - Morphosa można już od dawna kupić z komputerem, AmigaONE nigdzie nie kupisz - od jakiś dwóch lat ludzie z nim związani mówią "będzie za dwa tygodnie".
Jeśli chodzi o zgodność ze starą Amigą (A500, 1200) to obydwa: AmigaONE i Pegasos są równie niekompatybilne - żaden z nich nie ma nic wspólnego z starym hardwarem Amigi, pozostaje użyć UAE. Zresztą to jest najlepsze rozwiązanie bo kompatybliność np. A1200 z PPC i kartą graficzną ze starą, gołą A500 bądź A1200 jest naprawdę niska. Paradoksalnie więc, kupując zupełnie inny sprzęt jakim jest Pegasos czy AmigaONE możesz zyskać większą kompatybilność ze starociami niż mając rozbudowaną A1200 czy 4000.
Powtarzam jednak: Morphosa możesz kupić tu i teraz, AmigaONE - któż to wie - może nigdy, może za dwa tygodnie.... znamy tylko cenę - dwa razy wyższa od Pegasosa.
Nie ma zmowy Morphosowców, po prostu ten komputer jest już chyba z rok dostępny z systemem amigowskim, zaś AmigaONE za dwukrotnie wyższą cenę oferuje Linuxa. Nic więc dziwnego że posiadaczy Pegasosa mamy kilkudziesięciu, a AmigaONE kilku (2-3). Na forach dyskusyjnych dominują więc posiadacze Pegasosa - bo jest ich więcej. Pozatym oni mają problemy: jak uruchomić cośtam, jak podpiąć Aparat cyfrowy, jak skonfigurować dostęp do Internetu - naprawdę jest o czym dyskutować. Fani AmigaONE mają tylko jeden problem (na razie) - kiedy będzie dostępny.
Ja też długo dałem się nabierać na "za dwa tygodnie" i czekałem na AmigaOS4, teraz (po dwóch latach pustych obietnic) zdecydowałem się już na Pegasosa.