@1989, post #149
@grg, post #150
@Duracel, post #151
prawo natury jest prawem niezbywalnym
@1989, post #152
TY nie poslugujsze sie logika, od tego zacznijmy
wiec dla takich jak TY przekaz w tym temacie jest taki
@grg, post #154
@1989, post #156
Ale ja juz z Toba skonczylem, dostales swoja odpowiedz
@grg, post #158
@grg, post #158
chociaż nie zapłaciłbym za nią
@Duracel, post #159
Wystarczy zapoznać się z poglądami filozofów Antyfonta i Hippiasza na temat praw natury, aby zrozumieć o co chodzi.
@Duracel, post #159
Nie wszystko co na pierwszy rzut oka/ucha brzmi głupio, głupim jest.
@grg, post #162
Poglądy filozoficzne są zróżnicowane
@1989, post #164
@mailman, post #166
@frywolny_marian, post #167
@1989, post #169
@grg, post #162
Obawiam się jednak, że możesz mieć duży problem gdyż niemal wszystkie normy zmieniają się wraz z obszarem kulturowym który rozpatrujesz
@frywolny_marian, post #170
@1989, post #172
@1989, post #169
jedno to zaden problem, bo nalezaloby wymienic wszystko, ale jedno wystarczy: samoposiadanie.
@1989, post #172
@Duracel, post #173
Ja bym sobie darowal rozwazania na temat co jest informacja, co jest wlasnoscia, za co mozna zadac zaplaty itd. bo te granice ze wzgledu na rozwoj cywilizacyjny sie zacieraja i przenikaja.
@grg, post #174
To nie jest żadne "prawo naturalne", tylko jeden z libertariańskich postulatów.
@Duracel, post #171
Dalem ci wystarczajaco duzo wskazowek
wybacz, ale moja logika podpowiada mi, ze nie ma sensu abym ci wszystko wykladal skoro juz pytajac kpisz i kwestionujesz odpowiedz zanim ja uzyskasz.
Kazdy ludzki poglad ma jakis fundament i zazwyczaj jego zrodlo znajduje sie w dawnych nurtach filozoficznych (trudno dzisiaj cos nowego wymyslec bo zazwyczaj wczesniej juz ktos to rozwazal). Twoje myslenie rowniez ma takie zrodlo, a jakos nikt nie nazwal twojego typu myslenia jako "bzdurnego".
Z natury sprawy, nurtow w filozofii jest cala masa i czesc z nich jest pochodna sobie, a inne stoja w stosunku do siebie w sprzecznosci... na tym wlasnie polega filozofia i zreszta sam o tym piszesz twierdzac jednoczesnie ze filozofia nie jest wykladnia prawa stanowionego. Wbrew temu co piszesz, poglady filozoficzne moga stanowic fundament do prawa stanowionego, ale moga tez stac do nich w opozycji (wszak prawo jest rozne w zaleznosci od obszaru kulturowego o ktorym wspomniales). Prawo stanowione moze opierac sie na normach moralnych, ktore takze maja zrodlo w nurtach filozoficznych.
Ja tu nie jestem strona w waszym konflikcie wiec prosilbym zebys mnie na sile w niego nie wciagal. Zadales po prostu pytanie.
@1989, post #177
postulat wynika bezposrednio z prawa naturalnego
jak jest to w przypadku prawa autorskiego, ktore prawem naturalnym NIGDY nie bylo i NIGDY nie bedzie.
@frywolny_marian, post #175
Nadal nie odpowiedziales co ma tu do rzeczy samoposiadanie i w jaki sposob prawo to uniemozliwia domaganie sie przez tworce zaplaty za stworzony przez siebie program.
Dobrze by bylo, gdybys wyjasnil dla czego sadzisz, ze program jest informacja i czym wedlug Ciebie jest informacja.