[#1] PRL best of the best :)
Mi też ktoś płacił za niechęć do tego systemu? A może pamięć o tym jak mi się tam żyło

Tym bardziej nikt nie placi za chec do PRLu ok, racja, ale za niechec do PRL w IIIRP to juz placa i to srednio 5 tysiakow, bo taka jest srednia w IPN plus umowa niesmieciowa

Twoje wlasne przezycia mnie naprawde nie interesuja. Sam w stanie wojennym widzialem milych zolnierzy stojacych na skrzyzowaniu, ot caly stan wojenny . Z punktu widzenia dziecka to byla niezla radocha widziec prawdziwych zolnierzy .

Teraz napisales 5 zdan o niczym tzn. niby napisales do mnie, choc o niczym, ale po mnie takie Twoje gadanie a muzom splywa jak woda po kaczce
[#2] Re: Giełda Grzybowska
Musiał to napisać, bo napisał prawdę. Nie wiem gx czy są jakiekolwiek szanse abyś wreszcie pojął, że to Ty masz problem z odbiorem PRLu i to Ty się mówiąc delikatnie "mylisz" co do jego oceny.

To nie jest ideologiczne skrzywienie. Kolorowe gazetki były z kapitalistycznego zachodu, sprzęt audio, wideo był z kapitalistycznego zachodu, ubrania, jedzenie etc. wszystko było z zachodu i to nie był przypadek czy jakaś dywersja względem cudownego PRLu, taka była po prostu rzeczywistość. Jakiekolwiek społeczne wychyły ponad normę, próba zrobienia czegoś wyjątkowego jak Syrena Sport, polski komputer na masową skalę czy inne wynalazki nawiązujące do zachodniego życia, wszystko było ścinane równo z trawnikiem. Wyjątkowość, indywidualność w tym systemie były traktowane jako coś zagrażającego temu systemowi. Gdyby było tak jak ciągle głosisz wzbudzając jedynie uśmiech politowania na słuchaczach, to cały blok wschodni by przetrwał w tym cudownym socjalizmie i nie było by żadnej transformacji, nie było by strajków, pustych półek, paczek z zachodu itd. I naprawdę daruj sobie bajki o powodach kryzysu w PRLu i tekstów, że to były krótkie okresy, bo dobrze obaj wiemy, że okres gierkowski okupiony był życiem państwa na kredyt. Dzisiaj też możesz sobie kredyt wziąć poinwestować itd. ale będziesz musiał go spłacić tak samo jak ten gierkowski. Tak, tak Donald też zadłużył Polskę o wiele bardziej, ale dobrze wiesz jakie ja mam zdanie na temat donalda i na temat obecnego ustroju w Polsce.

Ty nie rozróżniasz dwóch rzeczy. To, że kapitalizm który przyjęliśmy nie jest takim jakim być powinien i daleko mu do ideału, to jedna sprawa, ale gdybyśmy dalej trwali w chorym socjalizmie to dzisiaj bylibyśmy czymś pokroju Białorusi, lub Korei Pn. Nie masz ŻADNYCH najmniejszych argumentów po swojej stronie. Ani fakty dokonane i historia, ani zasady ekonomi, ani psychologii społeczeństw i jednostek w tych społeczeństwach, ani terror względem ludności który przemilczasz i bieda która twierdzisz, że jest w kapitalizmie a nie było jej w PRLu - te wszystkie rzeczy nie pozostawiają złudzeń, że coś jednak jest z tobą nie tak. Z chęcią poznał bym cię osobiście, to by mi na pewno wiele wyjaśniło skąd i dlaczego ta miłość do PRLu i pisanie alternatywnej historii nie mającej nic wspólnego z faktyczną.

Dodatkowo mieszasz, nie wiem czy celowo, czy właśnie w podświadomie i w tym twój problem, nostalgię do przeszłości, która występuje w każdej szerokości geograficznej bez względu na ustrój i lata. Człowiek zawsze tęskni za latami kiedy był młodszy, miał więcej entuzjazmu, wigoru, pozytywnej naiwności niczym kartki książki dopiero do zapisania. Kiedy to wszystko było przed nim nie myślał o takich rzeczach jak choroby czy codzienny ból i wydawało mu się, że naprawdę może w życiu osiągnąć jeszcze wszystko. Pierwsze miłości, alkohol z gwinta w parku i brak troski o kaca następnego dnia, zupełnie inny styl życia, zupełnie inna codzienność, inne priorytety, inne problemu... po prostu młodość. To wszystko nie ma nic wspólnego z "cudownym" systemem PRLu, to po prostu tęsknota do rzeczy i atrybutów, które kojarzą nam się tak z dorastaniem. Wiele z tych rzeczy miało swój niebagatelny urok, wiele właśnie z tego względu, że doceniało się je i cieszyło sie nimi w ubogim i siermiężnym PRLu. To prawda, że dobrobyt i kapitalizm ma to do siebie, że w sytuacji gdy mamy dostęp do wszystkiego, to jakoś mniej potrafimy to docenić i naprawdę się tym cieszyć. Tyle, że nikt nikomu nie dał na tym świecie prawa, aby odgórnie regulować, co się ludowi należy i z czego wolno mu korzystać a co jest dla niego szkodliwe. Oczywiście poza niewielkimi wyjątkami które mają wpływ na osoby trzecie, albo są nielegalne z innego powodu.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2012 16:51:02 przez Duracel
[#3] Re: Giełda Grzybowska

@Duracel, post #2

Musiał to napisać, bo napisał prawdę.

zapomniales dodac zwyczajowym moim skromnym zdaniem ok, racja, bo poza tradycyjnym laniem wody na modle ipnowska nic wiecej madrego nie napisales, poza tym co slyszymy od 23 lat, po co siac tyle klamstw ? . Widzisz, teraz masz wszystko w full kolorze i full HD, a ludzie bardziej szarzy, to dopiero paradoks
[#4] Re: Giełda Grzybowska

@gx, post #3

Nie mój drogi, nie "moim zdaniem", a zdaniem zdecydowanej większości Polaków którzy nie mogli doczekać się obalenia tego systemu, z wyłączeniem tak uprzywilejowanej mniejszości do której należałeś Ty i Twoja rodzina, której ten system był na rękę i stąd te oderwane od odczuć większości Polaków bajdurzenia. Ja już Ci pisałem kilka razy, jedź na Białoruś, albo do Korei Pn. Tam nauczysz się ichniego języka i będziesz miał jak żywo swój wytęskniony i umiłowany PRL.

I bardzo bym prosił abyś nie robił z siebie wariata, co przecież powinno być w Twoim interesie, i abyś uświadomił sobie, że jesteś w marginalnej, śmiesznej mniejszości, co w kontekście głoszonych przez Ciebie tez sugeruje kliniczny przypadek obłąkania.

Pisać o "laniu wody" i "kłamstwach" oraz tworzyć za pomocą tego jakąś alternatywną historię mógłbyś sobie wtedy, gdyby wydarzeń i czasów o których mówimy nie było by nam dane dotknąć i przeżyć, a działy by się 100 czy 200 lat temu, lub Twój wielbiony system istniał by do dzisiaj i pisał alternatywną historię Katynia, II WŚ, Rozbiorów i "przyjaźni polsko-rosyjskiej".

Ja i tak jestem bardzo powściągliwy w ocenach Twojego światopoglądu i Twojego stanu umysłu, bo biorąc pod uwagę moją wiedzę opartą na doświadczeniu, biorąc pod uwagę wiedzę o tysiącach zamordowanych przez Twój wielbiony system patriotów i Polaków zasłużonych w walce z okupantami IIWŚ powinieneś zostać zbesztany totalnie i powinno ci się odebrać prawo do głoszenia tych kłamstw jako zwyczajne bluźnierstwo urągające przede wszystkim tym, którzy ponieśli największą ofiarę przez Twój barbarzyński na każdej płaszczyźnie (moralnej, ekonomicznej, wolnościowej, wychowawczej, edukacyjnej, LUDZKIEJ ) system.
[#5] Re: Giełda Grzybowska

@Duracel, post #4

Ojeja, ile Ty sie napiszesz, a kompletnie nic nie napiszesz , przestan podchodzic do tego zbyt emocjonalnie, to moze zaczniesz myslec trzezwo. Z Toba sie nie da dyskutowac w takim stanie zaczadzenia ideologicznego propaganda IPNowska oraz p******ami jakie wypisuje takie przyglupy jak Wildstein, Ziemkiewicz i cala reszta, noo ile mozna sie tym karmic i nie pozygac ?:). Czekam jeszcze troche jak ochloniesz , bo wiesz, jak ktos pisze na wstepie takie bzdury cyt. "Kolorowe gazetki były z kapitalistycznego zachodu", to taki przekaz idzie, ze w Polsce okresu PRLu nie bylo kolorowych gazet , to az sie dalej tych Twoich konfabulacji czytac nie chce . Co to znaczy barbarzynski, ze nie katolicki ? . Ludzie uzywaja tego slowa, a nie bardzo wiedza w jakim celu .

"Moim zdaniem" jak najbardziej. Ocena PRL jest calkiem dobra (tak fifty fifty, pol na pol), biorac pod uwage, ze w ciagu ostatnich 10 lat wydano prawie 3 mld zl na propagande antyprlowska plus kilka mld. zl wczesniej... Mniejsza o to, ALE ocena PZPR to mnie zaskakuje, sam nie sadzailem ze prawie 20% moze oceniac PZPR raczej pozytywnie, a mniej niz 40% negatywnie, w jakimkolwiek sondazu, bo sam oceniam PZPR nie zdecydowanie, ale raczej negatywnie ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2012 08:50:26 przez gx
[#6] Re: Giełda Grzybowska

@gx, post #5

Załóżcie sobie nowy temat i tam dyskutujcie nad wyższością PRLu.
Było fajnie a zaczyna się robić kwas.
[#7] Re: Giełda Grzybowska

@gx, post #5

PZPR powinna być rozliczona za zbrodnie przeciw narodowi, a członkowie osądzeni (bo każdy był trybikiem napędzającym tą maszynę zniewolenia i zbrodni) . Polecam stronę na facebooku zdelegalizować SLD tam jest wytłumaczone co i jak (przejście z PZPR w SLD) . Przepraszam za OT .

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2012 09:17:45 przez PrzemasIII
[#8] Re: Giełda Grzybowska

@gx, post #5

Trudno nie podchodzić emocjonalnie do takiej skali głupoty i cynizmu zarazem. Nie jesteś w stanie się powstrzymać z tymi PRLowskimi bredniami w żadnym miejscu?

Ile się napisze... a Ty ile się napiszesz? Codziennie jak zaglądam na "kanał polityczny" to ciągle to samo wałkowanie kłamstw i propagandy rodem z Gomułki.

kompletnie nic nie napisze... już też Ci pisałem, że jesteś doskonałym potwierdzeniem w praktyce przysłowia "choćbyś krowie dał kakao nie wydoisz czekolady".

I przestań wmawiać ludziom brednie o antyPRLowskiej propagandzie. Mi też ktoś płacił za niechęć do tego systemu? A może pamięć o tym jak mi się tam żyło i z jaką zazdrością patrzyłem na zachodnią wolność, posiadane auta, dostęp do żywności, ich gadżety elektroniczne jakimi mogli się cieszyć, telewizje, radia itd. może to wszystko mi zaprogramowano? Może tego nie było? Paczek w parafiach z darami z zachodu? Nie było? Wymordowanych tysięcy ludzi, byłych żołnierzy AK, działaczy podziemia, tzw. "wrogów systemu", duchownych, zwykłych ludzi itd. To wszystko sobie wymyśliłem? Kłamstw i fałszu na temat polskiej historii? Zaborów, Katynia, IIWŚ? Tego też nie było? Wysysania polski przez ZSRR? Sterowania z Kremla wszystkimi decyzjami? Tego też nie było?

Chłopcze, miałem kilkanaście lat jak Milicja przyjeżdżała na Brzeską dwiema ciężarówkami. Jedna na jednym krańcu ulicy, druga na drugim i schodzili się do środka pałując wszystkich jak wlezie, dla sportu. To też sobie ubzdurałem? To jest ten Twój wspaniały PRL?

Jesteś beznadziejnym przypadkiem. Może przyznaj się wprost co robiła Twoja rodzina w PRLu. Bądź szczery. Buduj ten swój slogan na prawdzie... przecież się nie wstydzisz prawda? Wszystko wtedy będzie jasne.

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2012 09:25:08 przez Duracel
[#9] Re: Giełda Grzybowska

@Jacol, post #6

Ano było fajnie, ale gdziekolwiek ktoś coś napisze z prawdy o szarym i brudnym PRLu, to w gx'ie budzi się jego wewnętrzny bunt i stąd na każdym kroku, w każdym miejscu ta jego paranoja zostawia swój ślad w postaci pisanych kłamstw i bredni historycznych.

Prośba do moderacji, aby część wątku w której gx zareagował w sobie znany sposób i skierował wątek na tory polityki została przeniesiona do Hyde Parku.

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2012 09:23:08 przez Duracel
[#10] Re: Giełda Grzybowska

@Jacol, post #6

Prosze bardzo :)

http://www.ppa.pl/forum/hyde-park/26516/prl-best-of-the-best#m357465

Tutaj Duracel moze siac swoj ferment do mnie i pic ile wlezie :D

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2012 09:37:21 przez gx
[#11] Re: Giełda Grzybowska

@PrzemasIII, post #7

patrz wyzej.
[#12] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #1

PRZEMASIII

PZPR powinna być rozliczona za zbrodnie przeciw narodowi, a członkowie osądzeni

Na szczescie nikt nie wpadl na tak szalony pomysl, bo by trzeba bylo osadzic w wiezieniach kilka milionow Polakow :D . Poniekad zawdzieczamy taki obrot wydarzen Michnikowi i choc nie oceniam Michnika najlepiej to doceniam go za to :).
[#13] Re: Giełda Grzybowska

@gx, post #10

Ja sieję ferment...
...bo to ja tu wlazłem z butami i zacząłem opowiadać bajki o wspaniałym PRLu.

Nie mam zamiaru z Tobą dyskutować na ten temat. Wszystko było już powiedziane, a do Ciebie żaden fakt ani argument nie trafia więc o czym i kto ma z Tobą rozmawiać? Nie schlebiaj sobie.

Proszę o przeniesienie końcowej części wątku w wiadome miejsce.
[#14] Re: Giełda Grzybowska

@Duracel, post #13

zapraszam pod ten link, tam mozesz pochwalic sie swoimi faktami :), bo na razie masz z nimi nie po drodze, tym gorzej dla faktow.
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Giełda Grzybowska
[#16] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Giełda Grzybowska
[#17] Re: Giełda Grzybowska

@Duracel, post #15

Dziwi mnie, że takie komuchy tak się tutaj bezczelnie panoszą...przecież ideologia komunistyczna i faszystowska jest w Polsce prawnie zakazana!
[#18] Re: Giełda Grzybowska

@gx, post #16

Możesz pomarzyć. Do Ciebie żadna argumentacja nie trafia i każdy fakt podważasz. Dlatego jesteś przypadkiem klinicznym.

I nie ja śmiecę tylko ty wlazłeś w swoich ubabranych walonkach i teraz się babramy w tym co żeś naniósł.

Czy są tu jacyś moderatorzy kiedy ich potrzeba???
[#19] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #12

Złodziej i morderców też jest dużo dzisiaj to ich wypuśćmy albo nawet nie zakładajmy im spraw
[#20] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #12

Klamstwo nr. 1 made in Duracel i reszta.

okres gierkowski okupiony był życiem państwa na kredyt.

O jakim kredycie piszesz, moze wyjasnijmy sobie o co chodzi. Polska nie byla jedynym krajem ktory zaciagnal atrakcyjne pozyczki i w obliczu bankructwa/kryzysu zachodniego systemu gospodarczego/ekonomicznego (upadly postanowienia z Breton Woods) wpadl w pulapke pozyczkowa, pozniej nieco celowo zastawiona na kraje komunistyczne... Takich panstw bylo prawie 40 i Polska nie zaliczala sie do grona tych najbardziej zagrozonych - najgorzej to bylo w kapitalistycznym Meksyku...

Nie bede wnikal w przyczyny jakie kierowaly tymi ludzmi ktorzy zdecydowali sie zaciagnac na zachodzie pozyczki... Na poczatku lat 70 nie byla Polska zadluzona na zachodzie... . W skrocie to ujmne. Twierdzenie jakoby zawdzieczalismy ten dobrobyt lat 70 tylko dzieki zachodnim pozyczkom jest grubo przesadzone, pozyczki mialy wazny wplyw stymulujacy, ale kwoty o jakich mowa sa stanowczo za male zeby pisac o zyciu na kredyt, tak jak ma to miejsce obecnie, nie tylko w panstwie, ale w wiekszosci polskich domow i to na biezace potrzeby (np: czynsze)... Kraj ktory wydawal od 19 mld usd w roku 1970 do 70 mld usd w roku 1979 na inwestycje nie mogl zyc na kredyt, jezeli ten kredyt stanowil 1 mld usd na kazdy rok ok, racja, z czego 80% wydano na zakup licencji, technologii (nie mozna bylo kupic najnowszych z wielu powodow..), prefabrykatow, polproduktow itp. w celu uruchomienia nowych linii produkcyjnych z przeznaczeniem produkcji glownie na eksport (przynajmniej w poczatkowym okresie), z czego kolejne 15% przeznaczono na zakup produktow dla rolnictwa w celu uruchomienia nowoczesnej hodowli na potrzeby glownie eksportowe (znow, w poczatkowym okresie), jak widac zostaje 5% ktore przeznaczono wlasnie na konsumpcje tj. zakup zachodnich towarow dla polskich sklepow (poniekad bylo to uwarunkowane otrzymaniem tej pozyczki w samych umowach). Jak widac pozyczono w ciagu 10 lat ok. 10 mld usd, calkowita kwota splaty powiekszona o odsetki wynosila w roku 1980 ok. 20 mld usd, przy czym pierwsza rata splaty pozyczki nastapila juz rok po otrzymaniu pierwszej raty pozyczki i wynosila ok. 1/3 - 1/4 calkowitej pozyczkowej na dany rok, takze na ten cel wydano ok. 6 mld USD (co stanowi 60% realnej kwoty pozyczki) w latach 70. Efekty. Pomiedzy rokiem 1970, a 1978 (kiedy dotarl do Polski kryzys panstw zachodnich) PKB powiekszylo sie o ponad 70%, a ludnosc kraju o ponad 3 mln, spozycie wzroslo nawet kilkukrotnie itd...... Od tego momentu mozna zapytac sie tak naprawde, co stalo sie takiego w Polsce i na swiecie w ciagu najblizszych 6 lat... Sklada sie na to szereg czynnikow, wewnetrznych i zewnetrznych. Do wewnetrznych mozna zaliczyc ciagle zapoznienie Polski, zreszta charakter inwestycji na to wskazywal, a trzeba bylo przez to przejsc zeby zrobic kolejny krok np: nie da sie ominac budowy elektrowni itd... trzeba jednak troche prawiczku rozumu i wyobrazni ekonomicznej zeby to pojac, a nie piac jak jakis czarny koscielny pijarowiec, takze panstwa zachodnie rozwiniete gospodarczo przechodzily przez kolejne etapy rozwoju, tylko zaleznie od poziomu owczesnej swojej gospodarki, dekade lub kilku dekad wczesniej... Do tego przejdziemy dalej, bo to bedzie klamstwo nr. 2 :)

ps. tragedie to masz teraz i pozornie dobra mine, bo w koncu przeciez w sklepach wszystkie chinskie najnowsze komunistyczne zabawki sa dostepne
[#21] Re: Giełda Grzybowska

@Duracel, post #18

masz odpowiedz na klamstwo nr. 1, ale naliczylem u Ciebie ok. 30 klamstw
[#22] Re: Giełda Grzybowska

@Motyl, post #17

Nie jest zakazana w sensie historycznym, naukowym itp. :), poznaj poprawke TK z 2011 ktory wykreslil odpowiedni zapis odnoszacy sie do tresci.
[#23] Re: PRL best of the best :)

@PrzemasIII, post #19

Szeregowy czlonek PZPR noszacy od swieta czerwona ksiazeczke partyjna porownany do zlodzieja i mordercy. Puknij sie lepiej
[#24] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #23

a to wedłgu Ciebie szeregowy działacz PZPR skazywał AKowców i wykonywał wyroki ? Szeregowy działacz pałował, torturował i czasami mordował ? To ładnie nam się tutaj ujawniłes ze swoim mysleniem gratuluję OK
[#25] Re: PRL best of the best :)

@PrzemasIII, post #24

działacz PZPR skazywał AKowców i wykonywał wyroki

jakich AKowcow ?. AK rozwiazano na poczatku 1945. Losy bylych zolnierzy AK byly rozne. Skazano jak juz to zolnierzy NSZ lub WiN, najwyzej zwiazanych wczesniej z AK... Nie twierdze, ze wsrod wielu UBekow nie istniala chec odwetu na niektorych za lata przesladowan w okresie sanacji IIRP, ale nie byla to regula... Takie czasy - wojny domowej, nie nad wszystkim da sie wtedy zapanowac. Co do liczb. Do 1948 aresztowano/wydano wyrok ok. 20 tys ludzi, choc wiele razy oglaszano amnestie... na smierc na podst. malego kodeksu skazano 3000, tym ludziom postawiono konkretne zarzuty stawiania oporu z bronia, sabotaz, dywersje, egzekucje itp. z czego wykonano ok. 2000 wyrokow smierci... Tak, w wiekszosci to bez watpienia byli zwykli moredercy, a nie zadni patrioci, choc trafili sie tez niewinni.... nie mozna jednak tego porownac do rzezi, gwaltow itd.. w czasie rzadow prawicowo-katolickiego gen. Franco w Hiszpanii, przez prawicowe faszystowskie falangi (bez zadnych sadow, dowod winy etc...).

To co sie ujawnia obecnie to prawicowo - konserwatywna katolicka Polska ok, racja, chyba Polacy juz nie pamietaja IIRP, jak bylo w tym syfie sanacyjnym

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2012 13:00:33 przez gx
[#26] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #25

Widzę, że wszędzie potrafisz wcisnąć nienawiść do religii. Napisz jeszcze o mordowaniu przez krucjaty itp. A o Ruchu Oporu Armii Krajowej słyszałeś? Pewnie nie, bo nie wypisywałbyś takich bzdur. Napisz jeszcze, że funkcjonariusze UB z prawdziwym poświeceniem ścigali "zaplutych karłów reakcji" i "bandytów", takich jak Łupaszka, albo Heda.
A, byłbym zapomniał. Treść roty przysięgi żołnierza AK zawiera odwołania do Boga. Ciekawe, co powiesz na to. Zapewne, że mieli mózgi zaćmione religią i pozwolili sobą kierować w imię jakichś bzdurnych ideologii.
[#27] Re: PRL best of the best :)

@OSH, post #26

Pewnie nie, bo nie wypisywałbyś takich bzdur.

w ktorym miejscu zarzucasz mi pisanie bzdur, w punkcie dt. rozwiazania Armii Krajowej, jezeli masz z tym problem to Twoj problem

Napisz jeszcze, że funkcjonariusze UB z prawdziwym poświeceniem ścigali

z poswieceniem czy nie, wykonywali obowiazki z rozkazu legalnej polskiej wladzy. nie mozna tolerowac sytuacji w ktorej jacys goscie z haslami "bob, homar i ojczyzna":) wylatuja z lasu i wala pepeszkami do kazdego kto im sie nie podoba. wojna skonczyla sie juz wtedy i nie bylo miejsca na walke zbrojna... sklada sie bron i zajmuje polityka.

A o Ruchu Oporu Armii Krajowej słyszałeś

z celem jaki sobie postawili wtedy powinni wziasc naprawde zimny prysznic, nie mieli juz dosc lomotu w powstaniu warszawskim.. nie chce mi sie nawet faktow i liczb przytaczac, bo mowie do goscia ktoremu chyba wydaje sie, ze to tylko kolejna misja w StarCraft czy jakis Battlefield 3

wszędzie potrafisz wcisnąć nienawiść do religii

no comments.
[#28] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #27

Funkcjonariusze UB [...] wykonywali obowiazki z rozkazu legalnej polskiej wladzy.

Dwa kłamstwa w tym zdaniu: że władza była legalna i że polska.

wojna skonczyla sie juz wtedy i nie bylo miejsca na walke zbrojna...

Wojna może i się skończyła ale okupacja sowiecka nie. Walka z okupantem to powinność każdego miłującego swą ojczyzną i wolność.

sklada sie bron i zajmuje polityka.

Trza było to powiedzieć sowieckim aparatczykom w PRL.

Napisz jeszcze, że milicja, prokuratura, sądy i UB były bezstronne, niezależne i tak samo traktowały komunistów jak np. żołnierzy polskiego państwa podziemnego czy polityków opozycyjnych dla komunistycznej władzy.

Tak swoją drogą gdzie była ta "polska" władza gdy toczył się tzw. proces szesnastu? Albo gdzie były "polskie" władze gdy dokonywano zbrodni augustowskiej ?

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2012 23:57:19 przez Dopuser
[#29] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #27

No comments?
To po kiego <CENZ> nawiązujesz do Franco i jego "prawicowo-katolickiej"? I jeszcze to wytłuszczasz?
Co do Twojego podejścia do działań ROAK - poczytaj trochę historii powojennej Polski, to może się czegoś dowiesz. Także o tzw. "legalnej władzy", która była narzucona Polsce przez kraj sąsiedni. W podobnie "legalny sposób" rządzili w Polsce naziści. Ci, którzy się nie zgodzili na to, poszli do lasu. Tak w czasie wojny, jak i po. Między innymi dlatego, ze liczono na wybuch III wojny światowej, który mógłby zmienić sytuację polityczną w Polsce. Wcale nie było do tego tak daleko. Zresztą, poziom Twoich wypowiedzi i używanie durnych emotikonek pokazuje, że dyskusji z Tobą normalnej prowadzić nie można. Zatem z mojej strony koniec. Bo naprawdę nie chce mi się czytać kolejnych postów, w których wstawiasz głupie uśmieszki.
Dyskusja z mojej strony skończona. Dobranoc!
[#30] Re: PRL best of the best :)

@Dopuser, post #28

władza była legalna i że polska

a kto tak mowi, ze byla nielegalna i niepolska, pan Dopuser ? . Kwestie dt. panstwa polskiego zostaly ustalone, poza polskimi plecami (dt. nie tylko Polski), takze tylko dzieki wplywom i wstawienictwie polskich patriotow udalo sie wiecej niz to wynikalo... Co w tej sprawie zrobili Ci polscy patrioci uciekinierzy w rzadu londynskiego, zreszta nie tylko w tej sprawie, wystarczy poczytac apele plk. Rzepeckiego (wazna szycha od spraw spolecznych w KG AK), wrecz oskarzanie rzadu londynskiego o brak jakiejkolwiek dzialanosci na polu polityki spolecznej http://pl.wikiquote.org/wiki/Jan_Rzepecki "Dla niedołężnych przywódców pozostanie pogarda lub nawet nienawiść i... latarnia." ?.

Gloryfikowanie dzisiaj rzadu londynskiego jest kompletnie niezrozumiale...

Walka z okupantem to powinność każdego miłującego swą ojczyzną i wolność.

troche realizmu tamtych czasow, kto mial walczyc, bosy ludzie bez ubran na zime

Trza było to powiedzieć sowieckim aparatczykom w PRL.

o ile wiem, posiadanie broni bylo juz zakazane i wiekszosc nawet jak wczesniej miala to musiala zdac :)

Napisz jeszcze, że milicja, prokuratura, sądy i UB były bezstronne

bezstronnie traktowano wszystkich ktorzy trzymali w reku nieleglna bron. obowiazywal wtedy bardzo surowy maly kodeks karny (wczesniej byl to dekret o ochronie panstwa)... celem jego istnienia bylo glownie zniechecenie potencjalnych bandytow (politycznych, gospodarczych...) do wejscia na droge przestepcza, dlatego tez odbywaly sie takie procesy pokazowe, i nie chodzilo tu wcale o zastraszenie tej opozycji jak twierdza ipnowscy historycy, bo ta przeciez w tempie ekspresowym tracila wtedy poparcie spoleczne, w tym takze Ci tzw. zolnierze "polskiego panstwa podziemnego" o prawie zerowym spolecznym poparciu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem