[#31] Re: PRL best of the best :)

@OSH, post #29

Dyskusja z mojej strony skończona.

No to fajnie, bo na dyskusje z takim dyletantem to szkoda mi klawiatury. Idz sobie lepiej pograj w RedAlerta, dzieciaku, moze uda Ci sie wywolac III wojne swiatowa, wytluszczam to, zeby wytluscic Twoja marna wiedze

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 01:16:54 przez gx
[#32] Re: PRL best of the best :)

@Dopuser, post #28

Przewija sie taki schemat; jak ten zolnierz zaklety zabija skrycie tego UBeka czy innego funkcjonarjusza panstwa polskiego (urzednika, nauczyciela, jakiegos decydenta... ) to jest to walka o wolnosc i niepodleglosc ojczyzny itd.. a jak ten UBek zabija tego uzbrojonego zolnierza zakletego to zbrodnia i morderstwo popelnione na patriotach itd.. Zrodlem tego schemtu sa na pewno dzisiaj pracownicy IPNu o cwierc miliardowym budzecie w liczbie ponad juz 2000 i sredniej pensji 5 tysiakow :). IPN jest absurdalna instytucja juz samej nazwy po tym czym sie zajmuje i jak dziala.

Sama ocena wydarzen jest juz czysto subiektywna. Jedyne co pozostaje to przyjac fakty o takich wydarzeniach do wiadomosci, jak chocby oblawa augustowska... Natomiast moja ocena jest negatywna, zarowno decyzji o powstaniu warszawskim, jak tez pozniejsza dzialanosc zolnierzy tzw. wykletych....

Patriotami sa wszyscy ktorzy ten kraj umacniali i odbudowywali, bez wzgledu na przekonania, wiare itd., bo patriotyzm to nie tylko meczenstwo tak wysoko wyniesione przez kosciol katolicki do wartosci niemal najwyzszego poswiecenia danej sprawie... dla mnie jest to dziwne, zeby nie napisac nienormalne, ale ja bylem wychowany w otoczniu wiary zydowskiej od strony matki... i ateistycznych przekonan od strony ojca... dlatego inaczej na to spogladam :)
[#33] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #32

Sama ocena wydarzen jest juz czysto subiektywna. Jedyne co pozostaje to przyjac fakty o takich wydarzeniach do wiadomosci, jak chocby oblawa augustowska...

Dobry przykład z tą obławą augustowską. Już po zakończeniu działań wojennych, w "wolnej" Polsce mającej "legalną" i "polską" władzę sowieci sobie zwinęli coś 6000 Polaków na terenie PRL, z czego do tej pory nieznany jest los ok 600 osób. Uświadom mnie jaka była reakcja "legalnego" i "polskiego" rządu w sprawie tej akcji bolszewickiej i losu 600 zaginionych osób.

Interesujący jest też tzw. proces szesnastu obywateli polskich sądzonych w Moskwie,też po zakończeniu działań wojennych w Europie. Uświadom mnie jak zareagowała na to "legalna" i "polska" władza.

Przypomnij mi też np. dlaczego bolszewik, Rosjanin, Rokosowski został marszałkiem wojska "polskiego" i jakiego były jego losy póżniej.

Podobnie np. reakcje "legalnej" i "polskiej" władzy na sprawę Katynia.

Można tak długo...

Ciekawe więc, że ta "polska" i "legalna" władza walczyła z wszelkimi przejawami polskości, czego dowodem nieznane miejsca pochówku polskich kawalerów orderu Virtuti Militari. Kto utożsamiał się z taką władzą która traktowąła swoich najlepszych synów kulą w potylicę?
[#34] Re: PRL best of the best :)

@Dopuser, post #33

Dobry przykład z tą obławą augustowską. Już po zakończeniu działań wojennych, w "wolnej" Polsce mającej "legalną" i "polską"

w lipcu 1945 trudno w ogole mowic jeszcze o polskiej wladzy, czy nawet legalnej wladzy polskiej, dopiero w lipcu 1945 rzad londynski przestal byc uznawany przez swoich sojusznikow jaka legalna wladza Polski...

Interesujący jest też tzw. proces szesnastu obywateli polskich sądzonych w Moskwie

Proces 16 odbywal sie w czerwcu 1945... oskarzycielem byla strona radziecka i mieli swoje podstawy, powody etc.., zostali potraktowani i tak wyjatkowo cywilizowanie jak na wrogow Zwiazku Radzieckiego ok, racja, glownie oskarzenia dt. org. zbrojnej NIE ktora nie byla tworem wydumanym przez oskarzycieli radzieckich. Co polski rzad na to, owczesnie (a nawet lata pozniej) zaden rzad legitymujacy sie jako polski nie mogl otwarcie przyzwolic na istnienie takich czy podobnych organizacji, takze nikt by sie za Nimi nie ujal, czyli byla to wlasna dzialanosc polityczna i zbrojna tych ludzi wymierzona w ZSRR, za co spotkala ich jednak dosc lagodna kara :). Ten proces pokazowy to byl tylko sygnal wyslany do tych polskich synow, jak ich tam nazywasz, ze zadne takie wyglupy nie beda tolerowane...

Rokosowski został marszałkiem wojska "polskiego"

POLSKIEGO, to bylo polskie wojsko stanowiaca przyszle sily zbrojne Polski.

Rokosowski mial korzenie polskie i mial takze polskie obywatelstwo, wstapil do armii rosyjskiej itd.. kazdy moze poczytac, to nie jest zadna tajemnica. Obecnie mamy ministra finansow z obywatelstem Wlk. Brytani i Polski ur. w Wlk. Brytani, nikomu to nie przeszkadza, choc moze Tobie przeszkadza, bo powinien to byc 100% aryjczyk, pardon, 100% Polak

Ciekawe więc, że ta "polska" i "legalna" władza walczyła z wszelkimi przejawami polskości

patrzac na caly okres PRLu mozna odniesc odmienne wrazenie, bo nigdy wczesniej nie nastapil taki wszechobecny rozkwit polskiej kultury, sztuki, nauki... w pelnym tego slowa znaczeniu, a nie tylko ograniczonym do wybiorczych wydarzen historycznych bez tla i kontekstu, bo wiekszosc obecnych "historykow" pokroju ipnowskiego jest jak w tym wierszu Tuwima "Mieszkancy"

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 12:50:27 przez gx
[#35] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #34

w lipcu 1945 trudno w ogole mowic jeszcze o polskiej wladzy

Znaczy, że sowieci mogli sobie robić polowania na Polaków, a "polskie" władze rodem z Moskwy tylko się temu przyglądały ? A po lipcu 1945 roku, jak ten londyński rząd przestał być uznawany, to nie interesowały się losem swoich obywateli? Podobnie w procesie 16., podczas którego sądzono obywateli Polski w Moskwie przy aprobacie i bierności "polskiej" władzy?

A propos Rokossowskiego to wszyscy polscy komuniści mieli korzenie polskie, a sam Rokossowski był z wyboru oficerem armii sowieckiej, nie polskiej, już od 1918 roku bodajże. Jak skończył marszałkowanie w PRL to wrócił do ZSRS gdzie dalej pełnił funkcje w armii sowieckiej... O tym, że to na polecenie Stalina, 6 listopada 1949, Rokossowski został powołany na urząd polskiego ministra obrony narodowej też warto przypomnieć pod kątem "legalności" i "polskości" rządu w PRL...

Podoba mi się ten wszechobecny rozkwit polskiej kultury, sztuki i nauki... ciekawe tylko czemu ci PRLowscy naukowcy nie potrafili rozwiązać np. wiecznego problemu braku sznurka do snopowiązałek czy papieru toaletowego...

Ciekawe więc, że ta "polska" i "legalna" władza walczyła z wszelkimi przejawami polskości, czego dowodem nieznane miejsca pochówku polskich kawalerów orderu Virtuti Militari. Kto utożsamiał się z taką władzą która traktowąła swoich najlepszych synów kulą w potylicę?

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 14:46:03 przez Dopuser
[#36] Re: PRL best of the best :)

@Dopuser, post #35

Dopuser, odpuść, gadasz z betonem...do niego po prostu nie trafiają pewne rzeczy. Dla niego każdy, kto po 1945 roku ośmielał się podnieść rękę na "legalną", "polską" władzę był bandytą - dokładnie tak, jak to prezentowała komunistyczna propaganda. Tak samo bandytą byli np. żołnierze PSZ na Zachodzie, którzy zdecydowali się wrócić do kraju, jak m. in. nasz as przestworzy, Stanisław Skalski, którego skazano "za szpiegostwo" na karę śmierci, a potem już w więzieniu Go namawiano, żeby napisał prośbę o ułaskawienie. On nie chciał, prośbę napisała jego matka. Ale nie każdy miał tyle szczęścia. Poza tym, pisze o jakichś "zaklętych żołnierzach", podczas, gdy ja pisałem o "wyklętych", bo pewnie nawet nie wie, kim oni byli. Nasze argumenty są dla niego propagandą IPN itp. Mnie nazywa dzieciakiem, a ciekawe ile sam ma lat lat. Pewnie jest ode mnie trochę starszy, ale raczej niewiele, bo tak się głupio składa, że w stanie wojennym ja już też na świecie byłem. Ja co prawda pałą po plecach nie dostałem, ale już moi wujkowie dostawali. Poczytałby trochę książek, to może nie wypisywałby takich bredni. Zaczynam mieć wrażenie, że on PRL zna tylko ze słyszenia i może z facebookowej strony "born in PRL"

Aha, Dzierżyński też był Polakiem :D

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 15:35:26 przez OSH

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 15:47:30 przez OSH
[#37] Re: PRL best of the best :)

@Dopuser, post #35

Znaczy, że sowieci mogli sobie robić polowania na Polaków

jezeli ktos otwarcie deklarowali swoja wrogosc wobec Armii Czerwonej przebywajacej dosc licznie na terenie obecnej Polski, to zostal potraktowany tak jak kazdy inny wrog. Trzeba liczyc sie z obecnoscia takiej sily.

Podobnie w procesie 16., podczas którego sądzono obywateli Polski w Moskwie przy aprobacie i bierności "polskiej" władzy?

Ci ludzie nie reprezentowali ani rzadu polskiego, ani Polski. Ich przeszlosc jest tutaj bez znaczenia. Rzad londysnki zlozyl protest, jednak nic nie mogl wskurac, bo byli oskarzeni o dzialanie przeciw ZSRR, a rzad londynski nie mogl przyznac sie do wydania takiego rozkazu. Takze protest dt. jedynie spraw formalnych dt. przebiegu samego procesu itp.

sam Rokossowski był z wyboru oficerem armii sowieckiej, nie polskiej

noi co z tego, urodzil sie w Polsce i byl wielkim Polakiem. Pamietaj, ze komunisci nie kierowali nacjonalistycznymi tylko internacjonalistycznymi pobudkami. Polak w czasie swojego zycia mogl zostac wielki radzieckim bohaterem itd.. i vice versa. Rzecz niepojeta w swiecie nacjonalistow, dla nich patriota musi byc z dziada dziada pradziada z Sobieskim pod Wiedniem

"legalności" i "polskości" rządu w PRL

Nie wmawiaj czegos czego nie bylo. Polska w okresie PRL byl legalnym uznanym na niemal calym swiecie panstwem, a najwazniejsze, uznanym przez zwyciezcow... Bodaj Watykan nie uznawal PRL, ale sam Watykan jako panstwo swoje istnienie zawdziecza wloskim faszystom, wiec to byla wtedy normalna kolej rzeczy, bo kolejna na liscie byla oczywiscie Hiszpania gen. Franco... :)

iekawe tylko czemu ci PRLowscy naukowcy nie potrafili rozwiązać

jeszcze zabraklo zebys napisal o musztardzie o occie na polce i bylbys pelnym antykomunista , jak nie przymierzajac ten notoryczny bredzacy klamca Wildstein. Wiesz co Ci proponuje , taki eksperyment naukowy, zrob liste, powiedzmy ze 200-300 roznych dobr, a nastepnie zob. jak wygladala ich dostepnosc i konsumpcja w IIRP, PRL i IIIRP w poszczegolnych latach/dekadach. A dopiero potem zacznij wyciagac wnioski :). Nie wiem za bardzo jaki ma to zwiazek z polskimi naukowcami w PRL, ale widocznie jakis zwiazek w IPN dostrzegaja...

Ciekawe więc, że ta "polska" i "legalna" władza walczyła z wszelkimi przejawami polskości

jezeli przejawem polskosci bylo stawianie oporu legalnej polskiej wladzy, to walczyla, a co miala robic, patrzec jak mordercy z lasu zabijaja legalnych jej przedstawicieli

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 16:46:48 przez gx
[#38] Re: PRL best of the best :)

@OSH, post #36

Tyle NIC masz do powiedzenia. To spadaj z mojego watku. Sam jestes betonem ipnowskim, to taka nowa polska formacja polskcich betonowych yntelektualistow .

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 16:48:22 przez gx
[#39] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #38

noi co z tego, urodzil sie w Polsce i byl wielkim Polakiem.

Dzierżyński też? :D
[#40] Re: PRL best of the best :)

@OSH, post #39

Karol Wojtyla, tez
[#41] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #40

No i nie zapomnijmy o wielkim budowniczym Polski Ludowej, a przy okazji agencie NKWD (a prawdopodobnie również Gestapo) Bierucie. Ale to taki drobny niuans. Nieważne, że w więzieniach gniło masę więźniów politycznych, nieważne, że piersi polskich patriotów znaczyły kule plutonów egzekucyjnych, a zdrajców Polski najwyższe odznaczenia. Ważne, że władza była w pełni "legalna". Tak samo jak i legalna była władza hitlerowska. Bo okupacja sowiecka różniła się od hitlerowskiej tylko tym, że byliśmy "wolni". Mnie kiedyś moja pani profesor od polskiego powiedziała, że po 1945 roku nie było "wyzwolenia". Tylko przejście z jednej okupacji pod drugą. Tyle, że ta druga trwała ponad 40 lat. Ale nieważne, ważne, że była legalna. Miałem skończyć dyskusję, ale jesteś jednak bardziej zacietrzewiony, to sobie poczytam następne Twoje brednie. Tak na marginesie, jeśli już nie możesz używać polskich znaków, to pisz chociaż poprawnie pod względem językowym. "Wskórać" piszemy przez "ó".

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 20:13:34 przez OSH
[#42] Re: PRL best of the best :)

@OSH, post #41

Jakby Twoja nauczycielka od polskiego miala wiecej rozumu od Ciebie to nie bylaby dzisiaj nauczycielka polskiego tylko rosyjskiego . Ciezko myslicie po tej reformie szeroki uśmiech
[#43] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #42

Koluniu, ja za stary jestem na ową "reformę". Skończyłem 8-klasową szkołę podstawową, 4-letnie liceum i 6-letnie studia. Za to Ty masz zdecydowanie problemy z umiejętnością czytania - pisałem chyba, że gdy był stan wojenny to już byłem na świecie.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 21:10:00 przez OSH
[#44] Re: PRL best of the best :)

@OSH, post #43

chyba KUL, wydzial pozamiejscowy wieczorowy . Wiesz, ta reforma byla radioaktywna i niektorych napromieniowala, ja mam radziecki schron przeciwatomowy typu gniotsia niezlamiotsia cietyrej generacji , na wypadek IVRP.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 21:26:45 przez gx
[#45] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #44

Biedaczku. Widzę, że cały czas imputujesz mi, że jestem jakimś fanatycznym katolikiem. Ale tak się głupio składa, że to był Instytut Lingwistyki Stosowanej UW. A o IV RP się nie martw, nie nadejdzie. I całe szczęście. Tak, jak nie wróci Twój ukochany PRL. Co za szkoda...
[#46] Re: PRL best of the best :)

@OSH, post #45

No widzisz sieroto po Wojtyle , a Dopuser jest innego zdania i nazywa Trzecia Pomrocznosc nowym PRLem . Jak mawial pewien medrzecz, to szkoda czasu i atłasu...

UW - Uniwersytet Wojtyly ?

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 22:02:36 przez gx
[#47] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #46

Sieroto po Bierucie i Stalinie (czemuś se nie wstawił w awatar ich, tylko Marksa?), a ja uważam, że III RP jaka by nie była i tak jest lepsza od PRL-u.
[#48] Re: PRL best of the best :)

@OSH, post #47

Daj przyklady tej lepszosci, jak cos beda warte, rozwaze odpowiedz, bo na razie to "mniej niz zerooo ooo.."... Musisz troche wysilic sie do tego mniemania . PRL idealny nie byl, jak kazdy mial prawo do popelniania bledow, ale nie klada jakiegos strasznie dlugiego cienia na dokonaniach... Do poczytania madralko z Uniwerka Wojtyly
[#49] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #48

Choćby to, że mogę pracować na własny rachunek i państwo nie nazwie mnie wrednym wyzyskiwaczem i spekulantem. A także to, że mogę sobie wyjechać za granicę bez błagania o paszport.
Umiesz dyskutować jak dorosły człowiek, czy naprawdę nie obędziesz się bez tych durnych uśmieszków?
[#50] Re: PRL best of the best :)

@OSH, post #47

Moim PRLowskim mentorem jak juz to jest Oscar Lange, Michal Kalecki i wielu innych ... Twoim encykliki katolickiego doktrynera Karola Wojtyly , jak to bylo, niech duch wstapil w te ziemie, i wstapil szeroki uśmiech. Wiesz, jak Bog chce kogos ukarac to odbiera mu rozum, po 1989 takim jak Ty odebral jakis duch rozum
[#51] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #50

No cóż, skoro mnie go odebrał, to Tobie go widocznie w ogóle nie dał. Widać to nawet po stylu Twojego pisania, oraz braku umiejętności czytania. Umiejętności pisania tez Ci nie dał - zadałbyś sobie chociaż trud sprawdzenia w Google, jak brzmiały słowa Jana Pawła II - ale nie, po co, lepiej się ośmieszyć. No, to Ci się udało. Wychodzi na to, że za sprawnie to Ty się polskim nie umiesz posługiwać. Skończyłeś chociaż zawodówkę?
Złośliwość też bynajmniej nie zawsze jest miarą inteligencji. jedyne co potrafisz, to wstawiać emotikonki i imputować komuś rzeczy, które nie mają pokrycia ze stanem faktycznym (UW to skrót od Uniwersytetu Warszawskiego - poczytaj sobie, kogo ten ILS wykształcił. Ja jestem dumny, że mogłem być w gronie studentów tej uczelni). Ciesz się, że mamy demokrację i możesz wypisywać swoje brednie. Gdyby teraz Polska wciąż była w obozie radzieckim, nawet nie miałbyś gdzie ich wypisywać. No, chyba, żebyś się zapisał do PZPR czy innego ZSMP.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 22:54:14 przez OSH
[#52] Re: PRL best of the best :)

@OSH, post #49

Ten wlasny rachunek to umowa smieciowa , jakimi epitetami okresla sie takich roboli to sobie darujemy, ale wyzyskiwaczy i spekulantow to nie wymyslil PRL, takie prostackie myslenie to zachowaj sobie na msze za swoj rozum... Wskaz mi sciane blagan o ten paszport ?, bo ja w PRL dosc czesto "emigrowalem" i wiekszym problemem to byly tu i owdzie wizy itp. i kasa. Teraz jestesmy w UE, wiec sytuacja ulegla diametralnej zmianie, ale przed UE zagraniczne wojarze po Europie to byl nadal luksus... Czekam na konkrety, bo na razie nic , dno i wodorosty, jak Trzecia Pomrocznosc

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 22:58:03 przez gx
[#53] Re: PRL best of the best :)

@OSH, post #51

Nie skonczylem Uniwersytetu Wojtyly. Jak chcesz mierzyc sie na indeksy i bibule to pomyliles piaskownice
[#54] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #52

Nie wymyślił, ale baardzo skutecznie potrafił niszczyć takich, którzy próbowali robić coś na własny rachunek.
Umowa śmieciowa? Znaczy umowa o dzieło - no tak, bo w moim fachu (jestem zawodowym tłumaczem) są tylko dwa wyjścia - albo się zakłada działalność gospodarczą, albo się pracuje na UoD. Zanim się jednak tę działalność założy to musi upłynąć te parę lat, w czasie których pozyskuje się kontakty, a potem się startuje we własny biznes - co akurat nastąpi dla mnie w 2013.
Powiadasz, że byłeś dzieckiem w czasie stanu wojennego, więc jakże to mogłeś "emigrować w PRL-u"? Ile masz lat trollu? "Wskaż mi ścianę błagań?" No popytaj może ludzi starszych od Ciebie. A nie, zapomniałem, że Ty oczywiście kochałeś ten ustrój. Czyżby tak łatwo było Ci uzyskać paszport, bo tatuś był jakimś lokalnym kacykiem? I jeszcze raz: skończyłeś może choć zawodówkę? Umiesz odpowiedzieć na pytania, które Ci zadaję, czy wolisz wstawiać durne emotikonki?
[#55] Re: PRL best of the best :)

@OSH, post #51

Wychodzi na to, że za sprawnie to Ty się polskim nie umiesz posługiwać. Skończyłeś chociaż zawodówkę?

Sądząc po jego wypocinach to jest absolwentem WUML, niczym Lesiu Miller. Widzenie świata tożsame... rodem z "Czerwonego Sztandaru" i biuletynu partyjnego PZPR...

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2012 00:59:03 przez Dopuser
[#56] Re: PRL best of the best :)

@Dopuser, post #55

A sadzac po Twoich wypocinach to jestes etatowym pracownikiem IPNu i teczkowym w PISie. Od czytania Wildsteina mozna sobie nasrac w glowie, jak mialo sie tam wczesniej pustki.
[#57] Re: PRL best of the best :)

@OSH, post #54

baardzo skutecznie potrafił niszczyć takich, którzy próbowali robić coś na własny rachunek

A co Ty chciales, zeby w roku 1948 gospodarka dzialala na zasadach wolnego rynku, a ludzi wystawiono na dzialanie "niewidzialnej reki rynku" i roznych "przedsiebiorczych" patafianow wykorzystujacych niedobory w celu latwego wzbogacenia siebie kosztem znacznego zuboznego innych, juz to przerabiano w IIRP i efekt byl gorzej niz mizerny dla calej gospodarki ? . Podstawa kazdej gospodarki jest planowanie i wszystkie kraje zachodnie po II ws rozwijaly sie w oparciu o planowanie centralne, pod tym wzgledem PRL nie roznil sie zbytnio. Wszystkie panstwa zachodnie po IIws mialy gospodarke oparta na duzym udziale wlasnosci panstwowej, pod tym wzgledem PRL tez nie roznil sie zbytnio. Roznil sie za to bardzo znacznie parametrami, co wymusilo odmienne, wrecz nowatorskie podejscie do planowania.

No popytaj może ludzi starszych od Ciebie

po co mam pytac ludzi starszych, myslisz troche czasami, przeciez sa dane dt. tego ile osob ubiegalo sie o paszport, ile dostalo, ilu odmowiono i dlaczego itd. ?. Wystarczy ruszyc troche glowa, jak sie oczywiscie ma

Umiesz odpowiedzieć na pytania

ale Twoje pytania Cie pograzaja, bo nie masz elemetarnej wiedzy, a uprawiasz prymitywne moralizatorstwo

skończyłeś może choć zawodówkę

a co, obawiasz sie, ze ktos po PRLowskiej zawodowce moglby osmieszyc Twoj nedzny intelekt po Uniwersytecie Wojtyly ?
[#58] Re: PRL best of the best :)

@gx, post #57

Tak sobie czytam i czytam, i niestety, wydaje mi sie z GX ma sporo racji w tym co pisze.
I dobitnie udowadnia , ze stwierdzenie "jezeli dana sprawa wydaje sie komus oczywista, to znaczy, ze ten ktos malo badz nic o sprawie nie wie" jest prawdziwe. Nie tylko w przypadku PRL.
[#59] Re: PRL best of the best :)

@michalmarek77, post #58

wydaje mi sie z GX ma sporo racji w tym co pisze.

W ten sposób w jaki gx "tłumaczy" PRL jestem w stanie wytłumaczyć nazizm w Niemczech: pobudzenie gospodarki, likwidacja bezrobocia, podniesienie poziomu życia Niemców, etc... rozumiem, że też napiszesz że mam sporo racji, bo system Hitlera to socjalizm, w którym Niemcom żyło się bardzo dobrze. Jednak ocena systemu w którym dochodziło do mordowania ludzi zgodnie z istniejącym prawem jest przecież jednoznaczna.

Przy okazji coś o "bandytach" wg gx-a:
Wiemy, że na Łączce byli pochowani gen. Emil Fieldorf, rotmistrz Witold Pilecki, mjr Zygmunt Szendzielarz „Łupaszka”, płk Hieronim Dekutowski „Zapora”, ppłk Stanisław Kasznica, ostatni komendant Narodowych Sił Zbrojnych. Najpiękniejsze postacie naszej historii. Ponad 20 kawalerów Virtuti Militari, kilkunastu powstańców warszawskich, cichociemni.

Kto utożsamiał się z taką władzą która traktowąła swoich najlepszych synów kulą w potylicę?
[#60] Re: PRL best of the best :)

@Dopuser, post #59

Ty jak cos napiszesz to niewiadomo czy sie smiac czy plakac czy ubolewac. Sposob myslenia jak dziecka w przedszkola, stawiasz teze: ludojady sa zle, skoro Asia ugryzla Basie, to brat Asi tez gryzie, a skoro brat Asi gryzie to jest ludojadem Asia i brat Asi, bo mieszka z Asia, z Asia mieszka Mama i Tata, pewnie tez ludojady , to jest wlasnie ten intelektualny odruch psa Pawlowa... Hitler byl prawicowcem i co do tego nie ma nikt na swiecie zadnych watpliwosci, a pierwszym jego celem przesladowan byla niemiecka socjaldemokracja i socjalisci. Hitler wprowadzal elementy planowania centralnego w oparciu o panstwowa interwencje w gospodarke, poniekad bylo to ustalone z grupa znanych niemieckich przemyslowcow wchodzacych w sklad jego ciala doradczego ds. gospodarki. I to wszystko nie mozna powiedziec, ze bylo zle, nielegalne czy niedopuszczalne jakimkolwiek miedzynarodowym traktatem, prawem itd. czymkolwiek, zreszta nie jest do dzisiaj :). Takie planowanie nie jest takze domena panstw socjalistycznych, bo gruntowne podstawy takiego planowania leza gleboko w panstwach tzw. zachodnuch. Hitlera na zla droge wyprowadzily jego nacjonalistyczne i prawicowe poglady wprowadzone w zycie.

Jednak ocena systemu w którym dochodziło do mordowania ludzi zgodnie z istniejącym prawem jest przecież jednoznaczna.

Piszesz o kaze smierci dla bandytow ? . Byla taka kara w PRLu, ale w USA i wielu innych krajach tez jest taka kara za ustalone prawem wykroczenia :). Kwestia sporna pozostaje jakie wykroczenia powinni podlegac karze smierci, nie bez powodu taka kara objeci zostali w PRL wszelkiej masci ludzie dzialajacy czynnie w nielegalnych zbrojnych itp. ugrupowaniach skierowanych przeciwko legalnej wladzy...., a trzeba miec tutaj na uwadze szczegolnie poprzedni ustroj Polski z endeckimi oszolomami..., a wtedy kula policjanta to byl "chleb powszedni" dla robotnikow chlopow dzialaczy pps kpp, o tym dzisiaj nikt nie mowi, ale czekam wciaz na zlozenie kwiatow pod Barbaknem (bedacym tylko symbolem tej zapomnianej walki) przez Solidarnosc i PISowska gawiedz, ktorej tak bardzo na sercu lezy sprawa robotnicza i chlopska, bo to przeciez ich korzenie, do ktorych ciagle powracaja jak bumerang, prawda ... Smiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem