@zmiennik, post #27
@wali7, post #31
Polon powstaje również z gazowego radonu, którego jest sporo w ziemskich skałach i potrafi się przeciskać najmniejszymi porami.
Szkoda, że religia przesłania temu człowiekowi naukę i wyniki swoich badań usiłuje podporządkować z góry przyjętej teorii.
Wracając do kogoś kto rzekomo stracił pracę przez swoje tezy.... to raczej niemożliwe. Ktoś kto wymyślił jakąś zupełnie odjechaną teorię, ale doskonale usadowioną w faktach doświadczalnych... wierz mi, pół mojego Instytutu marzy o takiej niszy. Gdy odkryjesz taką żyłę złota, masz zapewnione finansowanie do emerytury, zbudujesz swój zespół naukowy w trzy lata, a w 10 lat po studiach jedziesz do Belwederu odbierać nominację na profesora.
@zmiennik, post #32
@zmiennik, post #32
@zmiennik, post #32
@wali7, post #33
Piszesz jak to się prześladuje tych naukowców-niepokornych, a tu sam piszesz, że R. Gentry pisuje w Nature. Więc jak to jest, wielki spisek w nauce, prześladowania, a jednocześnie najbardziej renomowane czasopismo naukowe świata pozwala mu u siebie publikować
Prace tego pana są dostępne (jeśli nie możesz ich zdobyć, to ja mogę, chcesz, to ściągnę i Ci podeślę). Przeczytasz, znajdziesz potem co piszą jego krytycy i ci co się z nim zgadzają. I idę o zakład, że wyciągniesz inne wnioski niż te, które wyciągnął autor jakieś kreacjonistycznej bredni.
@zmiennik, post #37
@zmiennik, post #37
@wali7, post #39
formułując fundamentalnie bardzo mocną teorię młodego wieku Ziemi
Jak byłem młodszy, i zdecydowanie bardziej naiwny, to strawiłem mnóstwo czasu na bezproduktywne dyskusje sieciowe z kreacjonistami. Produkowałem się, wyszukiwałem przykłady, obalałem ich teorie... niestety, walka z wyznawcami jest bezcelowa. Od tego czasu zdecydowanie mniej chętnie wchodzę w te dyskusje.
@jubi, post #40
@wali7, post #39
jeżeli forma A istniała 100 tysięcy lat temu, forma B zaistnieje za 100 tysięcy lat, to skąd możesz wiedzieć, czy dzisiaj nie obserwujesz formy przejściowej, skoro nie znasz drugiego końca tego przejścia
Wykopano całą masę skamienielin zwierząt i roślin, które wyglądają inaczej niż dzisiaj.
niestety, walka z wyznawcami jest bezcelowa.
Teorie spiskowe zazwyczaj nie są skomplikowane, co zarazem tłumaczy ich popularność.No, jedna z bardziej znanych brzmi tak: jeżeli nie umiesz czegoś wytlumaczyć, powiedz, że miliony lat to zrobiły. :) Genialne, kupiło ją masa ludzi. Jednak zobacz ilu nadal wierzy w Boga. Praktycznie chyba więcej niż nie wierzy, jednak wiekszość muszi uczyć się w szkołach "religii" mniejszości (czyt. teorii ewolucji)
A powiedz mi, na ile spośród pytań które zadałem, jesteś w stanie odpowiedzieć? Jeżeli na większość, to znaczy, że masz niezłą (na pewno przekraczającą licealną) wiedzą na temat biologii kwasów nukleinowych i znasz ich implikacje na ewolucję
Moim zdaniem potężnym motorem ewolucji były mutacje genomowe prowadzące do częściowej poliploidyzacji.
polecam zapoznanie się z ciekawą sprawą anemii sierpowatej)
więc z czasem taki obszar staje się niekodujący i zmiany nie są letalne.
W ten sposób można wyjaśnić pojawienie się całkowicie nowych białek, o zupełnie nowych funkcjach.
Drugą możliwością są po duplikacji genu mutacje zmieniające nieznacznie właściwości, czesto są dominujące, przykładem jest pojawienie się trichromatycznego widzenia u naczelnych (które wyewoluowało z dichromatycznego).
rzecia sprawa do dyskusji na teraz - mutacje w obrębie genów homeotycznych, czy uważasz (tak ja i nie tylko) że mogą prowadzić do bardzo dużych zmian, prowadzących wręcz do zmiany planu budowy? Czy jednak, sądzisz, że mutacje te nie mogą prowadzić do aż tak drastycznych zmian?
Dyskusja rozpoczęta.
@zmiennik, post #42
Nie zapominaj, że teoria ewolucji jest tylko teorią i niczym więcej.
@jubi, post #43
to są logiczne wnioski oparta na ustalonych FAKTACH naukowych.
Jak widać zwolennicy magicznego myślenia tylko tyle mają do zaoferowania - manipulacje znaczeniem słów itp. oszustwa.
nie rozumiesz nadal, że teoria ewolucji wymaga wielu cudów.Ogrnomnej ich ilości, pomnożonej przez każdy gatunek i kroków jakie musi przejść do finalnej wersji. Nie chce strzelać ale to jest setki miliardów cudów, szczęśliwy mutacji, w których każdy błędny krok kończyć się może śmiercią lub zupełnym nieprzystosowaniem.
@zmiennik, post #44
"The statement that organisms have descended with modifications from common ancestors—the historical reality of evolution—is not a theory. It is a fact, as fully as the fact of the earth's revolution about the sun.
@zmiennik, post #42
@zmiennik, post #42
Pewien naukowiec, udowodnił "naukowo", że Ziema została stworzona. Potrafi to udowodnić byle granitową skałą która jest fundamentem Ziemi.
bo człowiek istniał od zawsze obok zwierząt.Tak, pływał wśród "naleśników" ediakarańskich, później zaprzyjaźnił się z trylobitami.
Jeżeli coś zakopane na kilku kilometrach ma również te aureole oznacza to, że cała ziemia wystygła momentalnie. Wiesz ile to stygło wg teorii wielkiego wybuchu? Tyle, że już dawno by wszystko poznikało. Poczytaj, a zrozumiesz.
Co ciekawe, bardzo szczegółowo odpowiada ona na pytania skąd konkretnie wziął się węgiel, skąd ropa naftowa, epoka lodowcowa i wiele innych, jak np Welki Kanion. Chyba nie muszę mówić co na ten temat mówi oficjalna wersja. Miliony lat temu... bla bla bla. Jasne, ale gdzie konkrety?
Musisz wiedzieć jeszcze o jednym. Jeżeli ewolucja była by prawdą to archeolodzy odkopywali by mnóstwo form pośrednich. Była by tego masa.
z dowodów archeologicznych. Jeżeli znajduję powiedzmy słonia z przed setek tysięcy lat, który wygląda dokładnie tak jak słoń dzisiejszy, na jakiej podstawie mam twierdzić, że słoń musiał z czegoś ewoluować, albo że wyewoluuje w przyszłości? Bezsens.
właśnie jest odwrotnie, wszystko co znajdujemy wygląda tak samo :)
@jubi, post #45
Ewolucja to nie teoria (w potocznym rozumieniu) tylko fakt
@zmiennik, post #48
@zmiennik, post #48
@wali7, post #50
@zmiennik, post #51
Przypominam, dopóki teorie Dr. R. Gentry czy Dr. Walt Brown'a nie zostaną obalone - pozostaje prawdziwe.
Gentry's polonium halo hypothesis for a young Earth fails, or is inconclusive for, all tests. Gentry's entire thesis is built on a compounded set of assumptions.
@zmiennik, post #51
@jubi, post #52
Coś jeszcze masz do obalenia?
@zmiennik, post #54
@jubi, post #55
@zmiennik, post #56
@zmiennik, post #48
Jedyny fakt o jakim możemy tu mówić to:
@zmiennik, post #54
odpowiedź R.Gentry na te durnoty :)
Obaj to Dr. Ph.D. z wieloletnimi badaniami za sobą.