[#31] Re:

@Diabeł, post #27

Pamiętam dwóch kolegów z jednego bloku. Jeden miał atari ze stacją a drugi C-64 z magnetofonem. Do tego z C-64 zawsze tłumy waliły a do tego z atari nawet pies nie zaglądał mimo tego, że miał kupę softu.

może go nie lubili hehe . Miałem nieprzyjemność wielokrotnie prowadzić tzw. kółka komputerowe w czasie ferii i to Atari 800XL miało jedną z dłuższych kolejek do pogrania, a C64 też cieszyło się popularnością, nie tak jak piszesz . Dźwięk to kwestia gustu
Lotus III Pokey :)
[#32] Re: Re:

@sigma2pi, post #31

może go nie lubili hehe

Nie. Po prostu na atari było samo zgniłozielone badziewie. A co do kółek komputerowych, na których się głównie grało, to sam takie pamiętam - atari nie miało na nich racji bytu.

Dźwięk to kwestia gustu

Zgadzam się, niestety z atari nie wydobywa się dźwięk tylko jakiś metaliczny jazgot.

LMan - Hi Fi Sky
[#33] Re: Nowe tryby graficzne

@rePeter, post #30

Tematem jest porównanie 8 bitowego Atari z 8 bitowym C64

Przeceniasz GEOSa w temacie użytków Atari vs C64, skoro większym wzięciem cieszyły się dużo wygodniejsze programy na 8bit nie powiązane z żadnym GEOSem itp., wystarczał w zupełności DOS, dyskietka, linia poleceń, programy zgodne z dosem itd., uruchamiało się program konkretnie do czegoś, robiło co miało zrobić, zapisywało na dyskietkę... jakieś klikanie po okienkach, ikonach, menu etc. odpadało, bo jak, bez myszki, joystick jeszcze nadawał się do rysowania, ale niewiele poza tym użytkowo ?

onadto wypowiadasz się o Geosie "ciekawostka eksperymentalna, a do tego strasznie powolna"
wcześniej pisząc "nawet nie wiedziałbym wtedy z czym to się je"

wtedy! nie wiedziałem , mało kto wiedział, mało kto miał. Nie przyjęło się na 8bit, pojawiło się też za późno, dopiero przyjęło się na maszynach 16bit, które miały swoje premiery równo z GEOS (1986, w 1987 był już Calamus...), bo do tego trzeba mocy i pamięci, i myszki, a nie 64KB, 1Mhz i joysticka. Pod koniec lat 80 miałem styczność z GEOSem, ale już używałem Amigi, jeszcze to porównywanie do MSOffice, nie przesadzasz, jak coś wygląda i jeździ to nie zawsze jest Ferrari. GEOSa rozwijano na jakieś komórki, tylko jaki to ma związek z C64, ma dowieść wyższości użytkowej C64 na Atari, bo ktoś kiedyś później próbował to reaktywować, znowu GESOowi nie wyszło.

Być może w kręgu użytkowników Atari i stąd dużo krapowatego softu
Commodorowcy nie mieli tak lekko, więc musieli się bardziej starać.

BASIC był jak linia poleceń z możliwością napisania z palca małego programu dostępna natychmiast po włączeniu komputera, dlatego było to istotniejsze dla większości osób. Profesjonalne programy pisało się zazwyczaj w czym innym, także w innym BASIC np: Turbo Basic XL. C64 też miał BASIC, tylko właśnie krapowaty, bo nawet nie miał podstawowych instr. do grafiki .
[#34] Re: Re:

@sigma2pi, post #31

Na kółkach w czasach, gdy komputery oglądało się w TV wszystko miało wzięcie. Ja pamiętam jak 8 klasa ciupała w jakąś tekstówkę na ZX Spectrum. Na rajdzie harcerskim byliśmy w szkole, gdzie na kółko rządziło Atari i za kasę mogliśmy pograć, bo chłopcy zbierali na nowsze kompy jak to określił ich opiekun. Kumpel miał C64, drugi Schneidera, ja chciałem A500, ale kupiłem C64 i to był mój pierwszy komp. Z perspektywy czasu powiem tak, gry fajne, ale BASIC to syf jakich mało i żałuję, że nie miałem CPC lub Schneidera, no ale tam był port tylko 1 joya.
[#35] Re: Re:

@Diabeł, post #32

samo zgniłozielone badziewie

może to był Neptun156, taki monitor, wyświetlał tylko zielony obraz, sprawdzałeś, bo za chwilę do porównania wkleję kilka gier, przy których wersje z C64 przy Atari wyglądają jak jesienna kupa

LMan - Hi Fi Sky

przecież to jest naturalny dźwięk SIDa, tylko same sample, też mi sztuka, naturalny dźwięk SIDa brzmi jak zepsuta trąbka
[#36] Re: Re:

@sigma2pi, post #35

może to był Neptun156, taki monitor, wyświetlał tylko zielony obraz, sprawdzałeś

Dwudziestokilkucalowy Sony.
[#37] Re: Re:

@sigma2pi, post #35

przecież to jest naturalny dźwięk SIDa, tylko same sample, też mi sztuka

Ho ho. Nie są to same sample i wbrew twojemu mylnemu wyobrażeniu sztuka.
[#38] Re: Re:

@Diabeł, post #36

Dwudziestokilkucalowy Sony.

pytam, czy miał kolory, może była sama zieleń
[#39] Re: Re:

@sigma2pi, post #38

Widziałeś czarnobiały/zielony/czerwony sprawny telewizor Sony z przełomu lat 80/90?
[#40] Re: Re:

@Diabeł, post #39

jak to nie sample, może nie same, ale większość

https://www.youtube.com/watch?v=2mrf_JxWSQA

Tak grają amigowe .mod (ki)

---
Kolory dostrzegasz ?, widziałem takie Sony, popsute.

https://www.youtube.com/watch?v=BbZvcksVXgw

https://www.youtube.com/watch?v=QiQiPMVPj8E

https://www.youtube.com/watch?v=WTbDx-JX3QM

https://www.youtube.com/watch?v=tmEFFp0lLzo

https://www.youtube.com/watch?v=DuZywAxfGkw

Jakbyś jeszcze nie widział kolorów to mogę pomóc jakimś demem, gdzie są wszystkie 256

na razie to https://www.youtube.com/watch?v=zvUBb2t1_aY

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2016 19:24:40 przez sigma2pi
[#41] Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@recedent, post #1

Może nie będę zakładał nowego wątku tylko na razie podawajcie gry tutaj. Chodzi o gry dla standardowej konfiguracji bez szybszego procesora itp.
Listę zacznę od:

Zybex
Ninja Commando
Draconus
[#42] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #41

a co to za lista ?
[#43] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #42

Lista gier z dobrą grafiką. Nie chodzi o ilość kolorów.
[#44] Re: Re:

@sigma2pi, post #40

Dlatego napisałem, że sprawne. Dostrzegasz?

Żadna rozpikselowana w niskiej rozdzielczości gra w podanych linkach nawet nie zbliża się do tych podanych przeze mnie wcześniej.

A może demko ala wolfenstein z 2010 roku uważasz za grę? Nawet sam twórca się wypowiadał, że nic więcej się nie da z tym zrobić ani nic dodać, żeby zrobić z tego grę.

Jakbyś jeszcze nie widział kolorów to mogę pomóc jakimś demem, gdzie są wszystkie 256

Dalej nie widzę, lipa z nędzą.

Ale, żeby nie było - tutaj widzę:

jak to nie sample, może nie same, ale większość

Przecież napisałem, że nie są to same sample. Ale jak chcesz, mogę ci powklejać parę linków do utworów bez sampli pomysł
[#45] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #43

Wyobraź sobie, że gry z filmków jakie powyżej wkleiłem działają na standardowym Atari XL/XE, bez szybszego procesora .

Zybex i Draconus był konwerterowany na Atari z C64, chyba przez tą samą osobę, w oparciu o ten sam silnik, dlatego konwersja w obu przypadkach jest identycznie słabsza względem pierwowzoru.
[#46] Re: Re:

@Diabeł, post #44

Żadna rozpikselowana w niskiej rozdzielczości gra w podanych linkach nawet nie zbliża się do tych podanych przeze mnie wcześniej.

Sorrry, co mi wciskasz za ściemę, z czym się nie zbliża, przecież kolorystycznie miaźdzy te crapy z C64 jakie zapodałeś , każdy etap ma swój kolorystyczny klimat itd., że o dźwięku nie wspomnę i grywalności - kwestia gustu.

Natomiast co do ala Wolfenstein 3D to tylko pokazane, że można na Atari jak na A500, trochę tam się też gra, na C64 nie da się, nie można, jest to absolutnie niemożliwe i niewykonalne! ok, racja

Jakiej niskiej rozdzielczości, za to widzę 128/256kolorów vs 16kolorów, brak paskudnego ditheringu na Atari . W najlepszym razie C64 ma piksel 2x krótszy tylko w poziomie, coś za coś, piksle za kolory, lepiej kolory , pionowa rozdziałka jest taka sama w grach itp.

Ale, żeby nie było - tutaj widzę:

Co ja tu widzę, 16 kolorów ala PieCykowo spektrumnowa CeGłA, kompletnie nie teges, bez sensu - twarz zielono-niebieska, włosy jakby ktoś wpadł w regał farb, fioletowe niebo itp. i przeklęty dithering dla zamaskowania bidy C64 . Jedyny plus to hires (320x200). Na Atari to też nie problem, mieć więcej kolorów w hires, ale inaczej... bo nie ma mapy kolorów dla trybu znakowego.

Ewidetnie miał kolega popsuty monitor, albo wzrok komuś szwankuje

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2016 22:44:28 przez sigma2pi
[#47] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #45

Wkleiłeś filmiki do gier z lat powyżej 2000. Nie chodzi mi o to co potrafią scenowcy wycisnąć z Atari 8 bit. Tylko interesują mnie stare gry. Generalnie to nawet zaniżyłbym rok do 1992, ale niech już będzie 1999.
[#48] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #47

Wkleiłeś filmiki do gier z lat powyżej 2000. Nie chodzi mi o to co potrafią scenowcy wycisnąć z Atari 8 bit.

akurat wkleiłem grywalne gry w większości na std. atarynkę, może 130XE (to też standardowa). napisałeś tylko coś o szybszym procesorze itp. , bądź precyzyjny. Możemy skupić się na grach z lat 80 np:

Na początek Alternate Reality: The City (1985)

Atari:

C64:

Hello szok!

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2016 23:01:05 przez sigma2pi
[#49] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #48

Brzydka grafika. Ta gra nie nadaje się do listy.
[#50] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #49

I jeszcze moja pierwsza ulubiona gra, porównanie C64 vs Atari XL/XE (1982)
River Raid

Wyjaśniam. Lecimy ruskim myśliwcem i strzelamy do okrętów itp. NATO na Wiśle i Bałtyku OK. Patrzymy na minę Macierewicza.

Wersja na Atari wygląda i działa lepiej.

Atari:

C64:
[#51] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #50

Świetna i kultowa gra! Ale to nie jest dobra grafika. Gra nie nadaje się do listy.
[#52] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #51

River Raid to fajna gra z dobrą grafiką jak na 1982 rok, więc nie bredź, godzinami w to grałem, nie tylko ja . Kiedy miałeś Atari, chyba dopiero w latach 90, skoro nie kwalifikujesz sobie tak dobrych starych gier ? .

Frogger 2 (1984):

Atari:

C64:

Galaxian:

Atari (1983):

C64:

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2016 23:37:15 przez sigma2pi
[#53] Re: Re:

@sigma2pi, post #46

włosy jakby ktoś wpadł w regał farb

Brawo. Nawet taki ślepy osioł twojego pokroju zobaczył feerię barw. Potęga C-64.

Natomiast co do ala Wolfenstein 3D to tylko pokazane, że można na Atari jak na A500

Nie można.

przecież kolorystycznie miaźdzy te crapy z C64

Gry z C-64 owszem, miażdżą te "crapy", które zapodałeś. Nawet nie stanowią konkurencji. Postaraj się może yoompa wklej albo coś innego niż te wyblakłe szaro-buro-zgniłozielone fantastyczne produkcje w niskiej rozdzielczości.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2016 00:05:40 przez Diabeł
[#54] Re: Re:

@Diabeł, post #53

Brawo. Nawet taki ślepy osioł twojego pokroju zobaczył feerię barw. Potęga C-64.

Taki bałwan nawet nie rozumie słowa napisanego , w regał farb, a tam 16 farb, wszystkie na włosach wariat?

Nie można.

Można jak widzisz, przecież na A500 ten Wolf 3D byłby bardzo podobny ok, racja

yoompa wklej

jak yoompa uważasz za bardzo kolorowego to jednak oślepłeś na starość

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2016 00:10:58 przez sigma2pi
[#55] Re: Re:

@sigma2pi, post #54

Taki bałwan nawet nie rozumie słowa napisanego

Dlatego nawet pisanie dużymi literami nie sprawi, że zrozumiesz. Tym bardziej taki gie iksowaty baran, nie dojdzie do wniosku, że wybrane obrazki są w takim stylu, żeby pokazać feerię barw na maszynie która posiada ich 16 niż szaroburozgniłozielone 128 wypranych kolorów.

Można jak widzisz, przecież na A500 ten Wolf 3D byłby bardzo podobny

Nie można i na A500 nie ma Wolfa 3D. Znowu ci się coś przywidziało.

jak yoompa uważasz za bardzo kolorowego to jednak oślepłeś na starość

Faktycznie. Crap jak cała reszta podanych przez ciebie szaroburozielonych zgniłków. Jednak lepiej go zapamiętałem niż to jaki jest w rzeczywistości
[#56] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #50

"Wersja na Atari wygląda i działa lepiej."

[#57] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #52

Frogger 2 (1984) to graficzna porażka. Galaxian to świetna i kultowa gra. Grafika jest jednak przeciętna. Gra nie zostaje dopisana do listy.
[#58] Re: Re:

@Diabeł, post #55

, żeby pokazać feerię barw na maszynie która posiada ich 16 niż szaroburozgniłozielone 128 wypranych kolorów.

Diablowaty osioł pewnie jest kretem i ma monitor Brajla, potyka się o swój własny biały kijek i ma mózg obtłuczony, dlatego wypisując bzdurki o Atari . Na Atari nawet w czasie akcji jest więcej różnych kolorów odcieni w zależności od klimatu niż na sraczkowatym C64 w statywie cały czas na jedną sraczkowatą modłę ok, racja

Nie można i na A500 nie ma Wolfa 3D. Znowu ci się coś przywidziało.

jak widać można coś ala Wolf3D, a sraczkowate C64 może przy Atari najwyżej piernąć

Faktycznie. Crap jak cała reszta podanych przez ciebie szaroburozielonych zgniłków.

Yoomp też poza zasięgiem sraczkowatego Commodore 64

---
Popatrz sobie ślepy krecie
Plastron (1990)
[#59] Re: Re:

@sigma2pi, post #58

Tyle mam ci do powiedzenia, gołębiu.

[#60] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #57

W co grałeś w latach 80, bo chyba w nic. Frogger był tak popularny, że powstała 2 część, to była gra w którą robiliśmy sobie zawody. River Raid i Galaxian to były gry jakie miał wtedy każdy. Z tej listy wywaliłbym Ninja Commando, nudna gra, Draconus też jest w sumie nudny, ma fajną czołówkę i muzykę, znam bardziej wciągające platformówki.

Henry's House
Atari:

C64:

Mario Bros:
Atari:

C64:

Ninja
Atari:

C64:

Electra Glide:
Atari:

C64: zabrakło mocy na pasy

Stealth:
Atari:

C64:

Inne gry:
Mózgprocesor (jedna z pierwszych polskich gier, generalnie lubię tekstówki...)
Robbo (1989)
Spy vs Spy (1984)
Tomahawk (symulator)
Fighter Pilot (symulator)
Seafox
Seawolf II
Pong :)
Arkanoid II
Amaurote
Mr. Do
Montezuma's Revenge
Collosus Chess
Archon
Conflict in Vietnam
Eastern Front 1941
MULE
IK+
Karateka

i wiele innych

Z gier na automatach płatnych podobał mi się wtedy:
Moon Patrol (na Atari XL/XE był cienki, taki sam jak ze starego Atari5200, nie wiedzieć czemu)
International Karate z dwoma joyami szeroki uśmiech
Zaxxon (też na kompach był ewidetnie słabszy, dało się grać, pełna grywalność tylko na automacie)

Na C64 podobał mi się tylko:
Giana Sisters
Commando, chociaż też jest na Atari i wygląda nawet lepiej.

Na CPC464 (miałem na kółku komputerowym):
Bomb Jack, rewelacja!.

Na PC XT/AT (też były pierwsze sztuki na kółku)
TestDrive na miodowym monitorku.

Jeżeli chodzi o użytkowe aspekty to Atari górą , taaak, Atari Basic, potem Turbo Basic XL, MAC/65 - w BASICach używało się tylko kodu maszynowego zapisanego w DATA potem do pamięci np: na wolną 6 stronę, świetny Action, nie mniej dobry FORTH... Inne użytki to Rembrandt, Atari Writer, SpartaDOS z dodatkami, UMON, SoundMachine(tylko zapis nut), ARC,speedscript i dziesiątki mniejszych większych innych jakich nie pamiętam plus własne śmieszne utile napisane w którymś BASIC najczęściej, to mi dawało sporo frajdy, włącznie z przepisywaniem programów z gazet hehe, takie czasy

Z Atari ze stacją dysków korzystała też moja rodzicielka, jako maszyny do pisania...

Z Atari pożegnałem się definitywnie w 1989 - jakieś ostatnie święta, nie sprzedawałem Atarynki, leżało w dużym pokoju pod telewizorem jeszcze do 1992 roku, czasami w coś się pykło np: Fred, Misja itp., ale od 1990 liczyła się dla mnie głównie Amiga 500

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2016 12:04:56 przez sigma2pi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem