[#61] Re: Re:

@Diabeł, post #59

Nie kłócę się ze ślepymi i głuchymi kalekami umysłowo pokrzywdzonymi przez los, tylko uświadamiam o tym czego nie widzą i nie słyszą
[#62] Re: Re:

@sigma2pi, post #61

Nie kłócę się ze ślepymi i głuchymi kalekami umysłowo pokrzywdzonymi przez los

To dlatego jesteś dla samego siebie taki łagodny.
[#63] Re: Re:

@Diabeł, post #62

To dlatego dla Ciebie jestem taki łagodny
[#64] Re: Re:

@Diabeł, post #32

Po prostu na atari było samo zgniłozielone badziewie.

Tym zdaniem udowodniłeś że nie jesteś ani w temacie, ani obiektywny, taki sobie fanatyk C64.
[#65] Re: Re:

@sigma2pi, post #40

Super ta kompilacja grafik z Atari.
Player modułów wyłącza ekran na czas odgrywania, to przyśpieszało procesor o jakieś 20%.
[#66] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #60

Super porównanie, pokazuje ostatecznie że "zgnita zieleń" to jest propaganda fanatyka C64 pomysł

Ja bym jeszcze dodał do tej listy moon patrol.
[#67] Re: Re:

@sigma2pi, post #63

Dobrze, że sam siebie akceptujesz. Znaczy, że leki jednak działają i ci pomagają.
[#68] Re: Re:

@agrajek, post #64

Tym zdaniem udowodniłeś że nie jesteś ani w temacie, ani obiektywny

Pewnie masz rację. Atari mieliśmy tylko półtora roku, zanim zostało wymienione na C-64.
[#69] Re: Re:

@Diabeł, post #67

Przestaniesz trollować?
[#70] Re: Re:

@agrajek, post #69

Nie spamuj.
[#71] Re: Re:

@agrajek, post #69

Dokarmiamy ?

[#72] Re: Re:

@sigma2pi, post #71

Smacznego. Zmieszaj sobie z lekarstwami i jedz.
[#73] Re: Re:

@Diabeł, post #72

"Highway to Hell", dla Diabła

na oczy i słuch nie pomoże
[#74] Re: Re:

@sigma2pi, post #73

Za to na rozum gie iksowi może i pomoże. Tak przy okazji to "ciekawe" specyfiki bierzesz. Smacznego.
[#75] Re: Re:

@Diabeł, post #74

Skoro już wiesz co z czym na co, to dawaj, siup w ten swój głupi dziób, popij kranówą, podziękuj pielęgniarce, może jutro zdejmą kaftan jak będziesz grzeczny trollem

Masz na pocieszenie swoją ulubioną grę w sraczkowato jesiennych kolorach C64 wymiotuje
[#76] Re: Re:

@sigma2pi, post #75

Poproś lekarza, żeby ci zwiększył dawkę tych specyfików.
[#77] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@agrajek, post #66

Moon Patrol na Atari 800 XL to kompletna porażka. To już lepsza jest wersja dla Atari 2600.
Wersja C64 trzyma fason, ale nie jest dobrze zrobiona.

Jeżeli kultowy Moon Patrol, to tylko MAME z 1982. Ja od tej wersji zaczynałem w "salonach gier". Od biedy można wersje MAME nazwać dobrą grafiką.
https://www.youtube.com/watch?v=39EsNumG3Fc

Gra oczywiście nie zostaje dopisana do listy.
[#78] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #60

Wszystkie wklejone obrazki mają przeciętną grafikę.

Robbo (1989) - piękna gra, gram do dzisiaj w kolejne części na emulatorze Atari. Kiedyś ubolewałem że na C64 jest tylko pierwsza część.
Spy vs Spy (1984) - fajna gierka, trochę w nią pograłem na Atari, przeciętna grafika
Tomhawk, pierwszy raz zobaczyłem przed chwilą na YT, przeciętna grafika.
Fighter Pilot, pierwszy raz zobaczyłem przed chwilą na YT, przeciętna grafika.
Seafox, pierwszy raz zobaczyłem przed chwilą na YT, przeciętna grafika.
Seawolf II, pierwszy raz zobaczyłem przed chwilą na YT, przeciętna grafika.
Pong - świetna gra, pierwszy raz zagrałem na takim automacie, na dworcu w Katowicach, grafika jedyna w swoim rodzaju.OK
Arkanoid II - świetna gra! Grafika przeciętna.
Amaurote, pierwszy raz zobaczyłem przed chwilą na YT. Nawet podoba mi się grafika, nie szkodzi że jest czarnobiała. Z pewną niepewnością, jednak dopisujemy do listy.
Mr. Do - świetna i kultowa gra, przeciętna grafika.
Montezuma's Revenge - WIELKI HIT! Przeciętna grafika.
Collosus Chess - świetna gra, przeciętna grafika.
Archon - fajna gra, przeciętna grafika.
Conflict in Vietnam - pierwszy raz zobaczyłem przed chwilą na YT, słabiutka grafika.
Eastern Front 1941 - pierwszy raz zobaczyłem przed chwilą na YT, przeciętna grafika.
MULE - pierwszy raz zobaczyłem przed chwilą na YT, graficzna porażka.
IK+ - kultowa gra! Grafika przeciętna.
Karateka - przeciętna grafika.

Aktualnie na liście gier z dobrą grafiką mamy cztery pozycje:

Zybex
Ninja Commando
Draconus
Amaurote

W co grałeś w latach 80, bo chyba w nic. Frogger był tak popularny, że powstała 2 część, to była gra w którą robiliśmy sobie zawody. River Raid i Galaxian to były gry jakie miał wtedy każdy.

Grałem w dużo rzeczy w drugiej połowie lat 80-tych. Głównie na automatach (w salonach gier) i na Atari u kolegi w podstawówce. No właśnie przeważnie w Boulder Dasha, Robbo i River Raid. Jednak Froggera nie miał, tą grę znam z automatów. Frogger 1 na wszystkie platformy jest fajny, ale dwójka to porażka. Jeśli chodzi o C64, to mi się podoba tak naprawdę tylko Frogger 93 - https://www.youtube.com/watch?v=sgBaw2MJuEA
Jednak nic nie przebije wersji MAME - https://www.youtube.com/watch?v=HSLDom9tK7M

River Raid i Galaxian to niesamowite hity! Na Atari River Raid jest rzeczywiście lepszy, bardziej "sterylny", a w tego typu przeciętnej grafice to pomaga.

Z tej listy wywaliłbym Ninja Commando, nudna gra, Draconus też jest w sumie nudny, ma fajną czołówkę i muzykę, znam bardziej wciągające platformówki.

Z tej listy nie wyrzucimy Ninja Commando i Draconusa, poniewaz to jest lista gier z dobrą grafiką, a nie lista najlepszych gier i hitów. Bo jest wiele platformówek z przeciętną grafiką, które wyprzedzają Ninja Commando 3x. Jednak to jest lista gier z dobrą grafiką i mamy aktualnie cztery pozycje.
[#79] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #78

To ja ocenię Twoją listę.

Zybex - grafika słaba (czarne tło???), gra średnia
Ninja Commando - niegrywalne jak na karate, grafika słaba
Draconus - gra dla mnie nieciekawa, grafika średnia z tendencją na słaba, dobry motyw muzyczny
Amaroute - tylko wersja na Amstrada 8bit ma dobrą grafikę, wersja C64 ma słabą grafike, gra średnia

Aktualna lista z dobrą grafiką na C64 jaką masz jest pusta. katurlanie

Plastron (1990) link , gra średnia (prawie protoplasta Hill Climb Racing), graficznie lepsza od Zybex

Kult który miał zabić Zybexa, nie zabił, ale grywalna z ciekawą tematycznie grafiką link

DropZone (1984), protoplasta Zybexa link

Kolony link
i Kupiec w podobnym stylu, tych gier nie da się inaczej zrobić, taki urok...

Black Lamp link

Jedna z niewielu gier sportwych Decathlon (1983) link

Koronis Lift w 3D, dobra grafika link

Last Starfighter w 3D, strzelanka na czasy StarWars, dobra grafika link

Jump, dobra grafika link

Silent Service, jedna z niewielu udanych symulacji łodzi podwodnej na 8bit link

F-15, grafika dobra link

Druid, grafika dobra, gra ciekawa link

Twoja ocena gier szachowych, symulatorów i strategicznych jest nieobiektywna wariat?, za trudne dla bulderdachowca, akurat podałem najlepsze w latach 80 tego typu w swojej klasie na 8bit

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2016 22:34:24 przez sigma2pi
[#80] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #79

Aktualna lista z dobrą grafiką na C64 jaką masz jest pusta.

Nie jest pusta. Dla C64 już napisałem kilka tytułów: np.

Turrican
Turrican 2
Turrican 3
Creatures
Creatures 2
Ninja Spirit
Gordian Tomb
...
Można dodawać dalej, np. Rick Dangerous 1, Rick Dangerous 2, R-Type, IO itd. itp.

Dodane: Przeglądnąłem dwie pierwsze gry które podałeś i grafika jest fajna. OK, to może nie będzie tak źle. Jutro sprawdzę co zaproponowałeś

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2016 22:43:36 przez Andrzej Drozd
[#81] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #80

Same kafelkowe strzelanko labiryntówki, kręcisz się w kółko :), ten Ninja słaby, dla mnie gra ala karate bez bijatyki jest bez sensu :)

Rick Dangerous jest okej, fajna platformówka link , grałem już na Amidze.

Stealth w ala 3D, grafika dobra link

Loco, niezła grafika, ciekawa gra link

Turican jest okej, na Amidze, bo już miałem Amigę (od 1990 komputery 8bit to już historia z lat 80), ale nigdy nie przepadałem za takimi grami, za wyjątkiem jednej; Jim Power ns A500, moim zdaniem, lepsza od Turicana.

Ze strzelanek ala R-Type wolę takie co statek leci do góry, a nie zawsze w prawo , jeszcze w prawo do góry może być (Zaxxon). River Raid jest takim protoplastą tego gatunku, gra udana, grafika jak na 1982 dobra, dobre sterowanie itd.

Z tej powyższej listy jaką podałeś coś tam można zostawić

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2016 00:16:56 przez sigma2pi
[#82] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #79

Aktualna lista:

Zybex
Ninja Commando
Draconus
Amaurote
Plastron
DropZone
Black Lamp
Vicky (moja propozycja)
Stealth - grafika średnia z plusem, więc przyjmijmy że dobra, jednak dobry jest tylko statek latający i tło. Reszta pikselozy przeszkadza grze.

Kolony i Kupiec właściwie nie mają grafiki, statyczny obrazek się nie liczy, ale gry fajne. Kupca kilka razy przeszedłem na Amidze.
Decathlon - grafika przeciętna.
Koronis Lift - grafika przeciętna.
Last Starfighter - grafika przeciętna.
Jump - grafika przeciętna.
Silent Service - grafika przeciętna
F-15 - grafika przeciętna
Druid - grafika przeciętna, źle dobrane kolory
Rick Dangerous - trailer powstał jakiś czas temu. O ile wiem, to ta gra nie była dostępna w latach do 1999. Nie nadaje się na listę.

Twoja ocena gier szachowych, symulatorów i strategicznych jest nieobiektywna wariat?, za trudne dla bulderdachowca, akurat podałem najlepsze w latach 80 tego typu w swojej klasie na 8bit

Ta lista nie ocenia grywalności, tylko grafikę.OK
[#83] Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #80

Aktualna lista:

Turrican
Turrican 2
Turrican 3
Creatures
Creatures 2
Ninja Spirit
Gordian Tomb
Rick Dangerous
Rick Dangerous 2
R-Type
IO
Ghosts'n'Goblins
The Last Ninja
The Last Ninja 2
The Last Ninja 3
Giana Sisters
Giana Sisters 2
Hard 'n Heavy
Scorpius
Katakis
Enforcer
Denaris
Krakout
Salamander
Mr. Heli
Swiv
Genloc

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2016 20:17:41 przez Andrzej Drozd
[#84] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #82

Aktualna lista:

Zybex
Ninja Commando
Draconus
Amaurote
Plastron
DropZone
Black Lamp
Vicky
Stealth
Loco

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2016 20:22:06 przez Andrzej Drozd
[#85] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #83

Dodaj: Mayhem In Monsterland, Clystron, Rolling Ronny, Bangkok Knights, Double Dragon, Nobby the Aardvark, Barbarian II, Rubicon, Elvira II, Defender of the Crown, Samurai Warrior Usagi Yojimbo, Tusker, Midnight Resistance.
[#86] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Diabeł, post #85

Jakakolwiek ta lista by nie byla, to ilosc gier na C-64 miazdzy Atari pod kazdym wzgledem!

Wiec o co wlasciwie sie rozchodzi? O to, ze historia sama wyniosla na szczyt popluarnosci 8-bitowcow C-64 a nie Atari?

Trudno, tak sie stalo i nie odstanie. Nie ma co zaklinac rzeczywistosci, bo nawet pierdylion niezadowolonych z tego faktu fanatykow pokroju MDW, nic tutaj nie zmieni ok, racja
[#87] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@selur, post #86

ilosc gier na C-64 miazdzy Atari pod kazdym wzgledem!

Ilość i jakość ok, racja
[#88] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@selur, post #86

to ilosc gier na C-64 miazdzy Atari

Atarowcy pokroju MDW mówią to od początku, co nie zmienia faktu, że Atari było i jest pod wieloma względami maszynką fajniejszą, a obecnie przeżywa swój renesans, bo ma większe możliwości niewykorzystane przed laty
[#89] Re: Gry na Atari 8 bit z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #82

F-15 - grafika przeciętna

Grafika dobra, przecież to jest taki typ gier, jak Tomahawk itp., symulator i tzw. "wektorki", czego tu oczekujesz, cieniowana Gourandem, Phongiem, teksturek jeszcze z filtrowaniem bi tri itp., a może shaderów, sorry, ale tego znacznie lepsze powstałe długo później konsole nie potrafią w grach. Atari przewyższa C64 z uwagi na szybszy procesor w wektorkach, chociaż daleko tym "wektorkom" do tego co osiągnięto w latach późniejszych na Atari, dzięki lepszym technikom kodowania, też wzrostowi zasobów pamięciowych ok, racja

Generalnie Atari i C64 to oczywiście ten sam segment z obecnej perspektywy czasu, obie maszynki są równie ciekawe. Topór wojenny już dawno wisi nad kominkiem OK

ps. nie każdy pykał tylko w monotematyczne gry kafelkowo platformówkowo strzelankowe, dobra grafika jest tu pojęciem względnym.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2016 22:56:00 przez sigma2pi
[#90] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #88

"że Atari było i jest pod wieloma względami maszynką fajniejszą"

nigdy nie bylo, nie jest, i nie bedzie

koniec dyskusji z mojej strony.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem