[#151] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #150

Szczerze mówiąc, oglądam sobie te gry i sam nie wiem jak mogłem wtedy grać godzinami, od muzyki łeb boli, od grafiki oczy, ale takie czasy.

A ja do gier na C64 wracam bardzo chętnie. I już myślę aby pograć w remejk DropZone lub...np. jakąś nieoficjalną wersję Giany z nieco gorszą grafiką (nie będzie jej na liście), ale zagrać warto - https://www.youtube.com/watch?v=GXIeDMQQmiA

Jest dużo gier które odkryłem i sobie zagram, ale nie znajdą się one na na liście.
Czyżby magia C64?
[#152] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #151

A ja gram w Gianę na Xboxa 360. Na konsolkę jest trochę remaków z różnych sprzętów.
[#153] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #138

Aktualna lista:

Turrican
Turrican 2
Turrican 3
Creatures
Creatures 2
Ninja Spirit
Gordian Tomb
Rick Dangerous
Rick Dangerous 2
R-Type
IO
Ghosts'n'Goblins
The Last Ninja
The Last Ninja 2
The Last Ninja 3
Giana Sisters
Giana Sisters 2
Hard 'n Heavy
Scorpius
Katakis
Enforcer
Denaris
Krakout
Salamander
Mr. Heli
Swiv
Genloc
Mayhem In Monsterland
Clystron
Thruster Ball
Flimbo's Quest
Heli Rescue
Catalypse
Delta
B-Bobs
Black Hornet
Black Tiger
Blood Money
Forgotten Worlds
Fred's Back 2
Fred's Back 3
Fred's in Troubles
Funball
Armalyte
Armalyte 2
Firefly
Scooby And Scrappy Doo
Knight 'n' Grail
Guns 'n' Ghosts
Brain Artitice
Blood Money
Black Tiger
Catalypse
Celluloid
The Chrome Brothers
Coal Miner
Cross It
Crush
Custer (pograć)
Cybernoid
Cybernoid 2
Cygnus (pograć)
Cyrus
Daedalus
Dan Dare 3
Dark Fusion
The Darksword
Dave Speed and the Mutants
Dead Zone (pograć)
Nebulus
Sacred Armour of Antiriad
Denniffia
Dioroid
Bomb Mania
Silva Pod
Duotris
Dynamix
Dynamoid
Duelstrike
Dragon Breed
Double Sphere
Dominator
DNA Warrior
Disc-O-Very

Generalnie, mam już niezłe zamieszanie w głowie i żałuję że podjąłem się tej listy, ale ciekawość wciąż daje paliwo. Proszę Wszystkich o weryfikację, czy kolejne tytuły które wkleiłem, rzeczywiście mają dobra grafikę. Ogólnie polega to na tym, że sprawdzam gry z C64 i oprócz tych z ewidentnie złą grafiką nie wklejam, a wynajduje perełki, jednak te z grafiką na 3+ nie mogą znaleźć się na tej liście.. wiele gier znam i aż serce boli że nie ma ich na liście - są grywalne na 200%, ale ta lista dotyczy tylko "dobrej grafiki".
Czyli zweryfikujcie powyższe tytuły i zaproponujcie kolejne.

PS. Ogólnie moja "praca" polega teraz na tym - szukam gry, wynajduję w jednej sesji "100%". Około 30 z nich znam i żal że takie hity nie mogą być na tej liście bo mają grafikę poniżej -4. Około 30 nie znam i wklejam po weryfikacji. Około 30 nie mam jak sprawdzić na YT i muszę odpalić pliki EXE, aby dodać do listy. 10 znam (lub sobie przypominam) i dodaję od razu. Czyli 30% z tych gier muszę odpalić, bo nie ma ich na liście i nie ma też na YT.

Lista rośnie. Dodawajcie nowe gry.OK
[#154] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #153

Właśnie pisałem post do "Propozycja dodania nowego działu" na temat C64, a tu zniknęła możliwość odpowiedzi, więc wklejam go tu. Bo pierwszy wyskoczył z wyszukiwarki o C64. Jakoś przeoczyłem ten wątek, ale zaraz to nadrobię.

A mało to polskojęzycznych forów o C64? Sam kojarzę ze 3 i kiedyś trochę czytywałem, ale nie dołączyłem bo raziło mnie zarozumialstwo paru aktywnych członków. Ataroskie czyta mi się znacznie milej.

Zresztą jak ktoś chce to może tu zakładać wątki o czymkolwiek, w tym i o C64. Wystarczy wpisać we wyszukiwanie i już nie raz to robiono. Ożywały na parę tygodni po czym pokrywały się kurzem, gdy jakaś dusza towarzystwa uzyskała odpowiedzi na nurtujące pytania.

Aha - nie każdy Amigowiec zaczynał od C64. I nie dla każdego jest to najciekawszy 8bit. Ale nie myślcie że mam coś przeciw. Po prostu nie oczekiwałbym po tym że świat się stanie dzięki takiemu działowi piękniejszy. Za to nie zdziwię się gdy fani innego 8bit ośmielą się potem domagać działu także dla nich, więc może jeśli już to od razu ogólniej "W 8-bitach" albo "Nie tylko Amiga" ?

Pamiętam atmosferę rywalizacji i braterstwa zarazem między klanami w Bajtku i od paru lat marzy mi się takie multiplatformowe forum które miałoby w sobie taki klimat. Bodajże parę miesięcy temu przy okazji reaktywacji jakiegoś magazynu czytałem wzmiankę o planach założenia takiego, ale nie znam dalszych losów. Czy ktoś coś wie na ten temat?
[#155] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@ZbyniuR, post #154

Ja jestem za poddziałem C64!!! Chociażby na fali czasopisma RetroKomp. Można utworzyć dział "8-bit". Może przyczyni się to do tego, że na Amigę powstaną nowe produkcje, jak na Atari czy C64.

Póki co dział Elektronika żywy, a dział Programowanie obumiera. @Grxmrx: Czy nie chcecie coś z tym zrobić?
[#156] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Hexmage960, post #155

Póki co dział Elektronika żywy, a dział Programowanie obumiera. @Grxmrx: Czy nie chcecie coś z tym zrobić?

Tak, od jutra wszyscy w redakcji zaczynamy ostro programować wariat?

recedent: To chyba użytkownicy decydują który dział jest bardziej popularny, a który mniej?
Hexmage960: To dowiedz się którzy użytkownicy i porozmawiaj z nimi po swojemu!
[#157] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Hexmage960, post #155

"Weźcie i zróbcie"
[#158] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@grxmrx, post #157

A tak właściwie dlaczego wątek:"Propozycja dodania nowego działu" został zamknięty ??

Pozdr

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2016 09:28:01 przez _heniek29cr_
[#159] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@grxmrx, post #157

Eeee tam dział.... weź i zrób całe nowe forum PPC.PL ! Polski Portal C64 ok, racja

No weź nie mów, że nie zrobisz...? Boisz się?!
"Hahahaaa jamnika się boi!" (cytat z "Dnia Świra")

I w ogóle jak śmiesz marnować czas na jakieś swoje prywatne sprawy?
Masz tu być i pracować za darmo!
Nie wiedziałeś?

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2016 10:13:46 przez Vato
[#160] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Vato, post #159

Żarty żartami, ale to nie jest głupi pomysł. Niech się chłopaki określą, zrobią zrzutkę i może za 5 tyś grxmrx zrobi mini kopię PPA z możliwością umieszczania newsów oraz miniforum.OK
[#161] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #160

A ja myślałem od zawsze, że to dla idei, a nie dla kasy Smiech , bo jak kasy, to mogę zaoferować za całą ppa domena + treść od początku do teraz okrągłą kwotę, a niech raz stracę w życiu, 4 zera, kwestia liczby z przodu do omówienia prywatnie

Republika - Mamona

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2016 12:59:49 przez sigma2pi
[#162] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #161

LOL. Ile jeszcze razy będziesz próbował wykupić PPA?
[#163] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #161

A ja myślałem od zawsze, że to dla idei, a nie dla kasy

Że co? Dla idei? Zapytaj grxmrxa czy ma idee odnośnie C64.OK
Chłopaki chcą stronę o C64, to sobie założą c64.ppa.pl, zatrudnią grxmrxa, zapłacą mu za zrobienie strony i już.OK

Dodane: Można nawet zrzutkę zorganizować na PPA na taką stronę. Tylko trzeba zapytać grxmrxa czy ma czas i za ile ją wykona.

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2016 13:35:09 przez Andrzej Drozd
[#164] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #153

Aktualna lista:

Turrican
Turrican 2
Turrican 3
Creatures
Creatures 2
Ninja Spirit
Gordian Tomb
Rick Dangerous
Rick Dangerous 2
R-Type
IO
Ghosts'n'Goblins
The Last Ninja
The Last Ninja 2
The Last Ninja 3
Giana Sisters
Giana Sisters 2
Hard 'n Heavy
Scorpius
Katakis
Enforcer
Denaris
Krakout
Salamander
Mr. Heli
Swiv
Genloc
Mayhem In Monsterland
Clystron
Thruster Ball
Flimbo's Quest
Heli Rescue
Catalypse
Delta
B-Bobs
Black Hornet
Black Tiger
Blood Money
Forgotten Worlds
Fred's Back 2
Fred's Back 3
Fred's in Troubles
Funball
Armalyte
Armalyte 2
Firefly
Scooby And Scrappy Doo
Knight 'n' Grail
Guns 'n' Ghosts
Brain Artitice
Blood Money
Black Tiger
Catalypse
Celluloid
The Chrome Brothers
Coal Miner
Cross It
Crush
Custer
Cybernoid
Cybernoid 2
Cygnus
Cyrus
Daedalus
Dan Dare 3
Dark Fusion
The Darksword
Dave Speed and the Mutants
Dead Zone
Nebulus
Sacred Armour of Antiriad
Denniffia
Dioroid
Bomb Mania
Silva Pod
Duotris
Dynamix
Dynamoid
Duelstrike
Dragon Breed
Double Sphere
Dominator
DNA Warrior
Disc-O-Very
Heavenbound
Hyper Active
Strider 2
Myth
Duonoid
Dylan Dog
[#165] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #92

Polecam zerknąć na preview Baccy's Nightmare. trochę wolno, ale za to z animowanymi elementami tła.

Jako "bonus" Doom na VIC-20.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem