[#91] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Diabeł, post #87

Ilość i jakość

na poprzednich stronach wkleiłem przykłady tych samych gier, gdzie widać, że wersje na Atari 8bit są lepsze od wersji na C64, gołym okiem to widać!

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2016 23:22:10 przez sigma2pi
[#92] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@selur, post #90

nigdy nie bylo, nie jest, i nie bedzie

masz prawo do swojej oceny, dla mnie było, jest i będzie . Zobacz sobie Project-M i pomyśl, czy C64 kiedykolwiek będzie tak potrafiło. Podpowiadam. NIGDY!

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2016 23:25:55 przez sigma2pi
[#93] Re: atarowca wal z gumowca

@selur, post #90

"że Atari było i jest pod wieloma względami maszynką fajniejszą"

nigdy nie bylo, nie jest, i nie bedzie

Nic dodać, nic ująć.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2016 23:25:44 przez Diabeł
[#94] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #83

Aktualna lista:

Turrican
Turrican 2
Turrican 3
Creatures
Creatures 2
Ninja Spirit
Gordian Tomb
Rick Dangerous
Rick Dangerous 2
R-Type
IO
Ghosts'n'Goblins
The Last Ninja
The Last Ninja 2
The Last Ninja 3
Giana Sisters
Giana Sisters 2
Hard 'n Heavy
Scorpius
Katakis
Enforcer
Denaris
Krakout
Salamander
Mr. Heli
Swiv
Genloc
Mayhem In Monsterland
Clystron
Thruster Ball
Flimbo's Quest
Heli Rescue
[#95] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #94

te gry są na jedno kopyte, nuda i flaki z olejem, a niektóre mają kiepską grafikę jak Ghosts Goblins. zostawiłbym kilkanaście tych kafelków platformowych, reszta do >NIL: . Jak już skończysz swoją listę, to ja dam swoją
[#96] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #95

tutaj przyklad "dominacji" Atari

C64

ZX Spectrum

no i potezne Atari

[#97] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@selur, post #96

[#98] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Vato, post #97

No wlasnie w tym caly problem, ze odcienie jednego koloru wygladaja swietnie w demkach ale niestety w grach, to jest juz bieda.

Tutaj ponoc najbardziej kolorowa platformowka na Atari crowland.
D...y nie urywa ok, racja
[#99] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@selur, post #96

co w tym śmiesznego ?

Już był tu wklejany Crowland Crowland

D...y nie urywa

Mylisz się. Gra jest technicznie lepsza od tej którą zapodałeś dla C64. Woda (dwie fale) z przezroczystością! (przezroczystości są niewykonalna na C64 - poza zasięgiem), parallax scrolling (z 5 warstw chyba, od dołu do góry, jak dobrze widzę), niebo normalne (odcienie), kolorystyka w temacie (odmienna w zależności od etapu!), brak wkurzającego ditheringu... .

Co do ZX Spectrum, to o ile następcą Atari XL/XE jest Amiga, to C64 jest najbardziej podobne do ZX Spectrumny, a co jest następcą ZX, wiadomo

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2016 20:40:20 przez sigma2pi
[#100] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Vato, post #97

Dema na Atari urywają doupe, pod każdym względem! ok, racjaOK
[#101] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #100

Miedzy Atari a Amiga jest ocean wiec to porownanie to raczej taki ponury zart OK

Technicznie czy nie gra wyglada blado. Niewatpliwie dema na Atari zrobily skok w nadprzyszlosc ale niestety tak smiesznie zbudowali tego kompa, ze z gier nie mozna wyjsc poza parokolorowe sredniaki. Nadal gry na Atari sa duzo, duzo gorsze od tych na C64 i nie sadze, ze kiedykolwiek beda lepsze.
[#102] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #95

te gry są na jedno kopyte, nuda i flaki z olejem

Ile ci jeszcze można tłumaczyć? To jest lista gier z dobrą grafiką. Kopyto, nuda i flaki nie są brane pod uwagę.OK

Jak już skończysz swoją listę, to ja dam swoją

To se jeszcze długo poczekasz. Mogę wklejać jedną dziennie.

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2016 20:58:19 przez Andrzej Drozd
[#103] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@selur, post #101

Miedzy Atari a Amiga jest ocean wiec to porownanie to raczej taki ponury zart

chodzi o techniczne podobieństwa.

Technicznie czy nie gra wyglada blado.

Ale widzisz, ten Crowland jest niewykonalny na C64 w tej jakości, podobnie jak Project-M - to jest kosmos, bo nawet goła Amiga500 ma tu problemy ok, racja . To pokazuje, jak daleko kiedyś byli twórcy gier od możliwych możliwości tej maszynki. Czemu łatwiej było wykorzystać możliwości C64. Odpowiedź tkwi w podobieństwie C64 do ZX Spectrum
[#104] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #95

a niektóre mają kiepską grafikę jak Ghosts Goblins.

Na Atari 8 bit grafika jest rzeczywiście kiepska. Na C64 jest dobra.OK
[#105] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #102

To jest lista gier z dobrą grafiką. Kopyto, nuda i flaki

Nie, to jest lista gier na jedno kopyto, gier dobrych dla Ciebie , Kumasz ?. Nie wiem jak można na tej liście nie umieścić dobrej ścigałki, bijatyki!, symulatora! czy przygodówki, o logicznych nie wspomnę, a są ładne tetrisy i arkanoidy :). Pojęcie dobra grafika jest tu względne. Po prostu nie znasz się na estetyce
[#106] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@selur, post #98

Mi się tam małokolorowy Yoomp bardzo podoba na Atari OK
[#107] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #104

Na Atari 8 bit grafika jest rzeczywiście kiepska. Na C64 jest dobra.

Na C64 jest też kiepska w porównaniu do podobnych gier na to samo kopyto.
[#108] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #103

"chodzi o techniczne podobieństwa"

Technicznie to Atari STE jest mocno podobne do golej Amigi 500, choc i tak gorsze.
Inne porownania, to jakies bzdety atarowcow bo nie sadze, ze kto inny mogl porownac Atari XL do Amigi.
[#109] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #105

Nie umiesz przegrywać, prawda?OK

Nie, to jest lista gier na jedno kopyto, gier dobrych dla Ciebie

Nie, to jest lista gier dobrych graficznie, kopyto nie jest brane pod uwagę.OK

Nie wiem jak można na tej liście nie umieścić dobrej ścigałki, bijatyki!, symulatora!

Poszukaj to umieszczę, ale nawet na Amidze mało jest ścigałek z dobrą grafiką. Symulatora z dobrą grafą to ze świeczką szukać. Za to jest trochę bijatyk.
Podaj jakąś fajną grę dla C64 z dobrą grafiką, to umieszczę na liście.OK

Pojęcie dobra grafika jest tu względne. Po prostu nie znasz się na estetyce

A ty masz różowy piasek i połamaną łopatkę w tej swojej piaskownicy.OK

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2016 21:32:23 przez Andrzej Drozd
[#110] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #109

To nie tak. Wiele tytułów mamy wspólne, wiele nie, wielu mi brakuje, których na swojej liście nie widzisz. Skończysz swoją subiektywną listę, ja przedstawię swoją, też subiektywną, to co wspólne będzie obiektywne, dla nas. Pamiętasz ?, jestem komunistą, a każdy komunista jest za równouprawnieniem
[#111] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@selur, post #108

Technicznie to Atari STE jest mocno podobne do golej Amigi 500, choc i tak gorsze.

Poza procesorem trudno szukać podobieństw ok, racja
[#112] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #111

Dziś jest trochę droższe Atari STE nić A500
[#113] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #110

No to fajnie, zrób swoją listę i pomóż też tej liście dla Atari jeśli chodzi o dobrą grafikę, bo pograłbym w coś fajnego na Atari. No bo muszę sobie zrobić przerwę od kolejnej części Robbo, River Raid i Boulder Dasha...a nie, w Boulder Dasha najbardziej lubie grać na emulatorze ZXa, mimo że pierwszy raz grałem w BD na Atari 65XE.OK
[#114] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #103

A co do technicznych trikow. Na ZX Spectrum mozesz wykonac skrola, ktory bedzie przechodzil przez przezroczysta kolorowa tecze, tak ze literki zmienia kolory co 8 pikseli.
NA C64 czy Atari pewnie to jest nieosiagalne a na ZX wykorzystuje jego najwieksza ulomnosc czyli stale atrybuty dla pikseli i tla, co nie oznacza, ze Spectrum ma lepsze skrole niz C64, jest wrecz przeciwnie.
Jeden efekt cudow nie czyni. Na atrakcyjnosc grafiki w grach wplywa rozdzielczosc, dostepna ilosc kolorow, ilosc obiektow i plynnosc animacji i zadne tworzenie mitow o niesamowitosci trikow tego nie zmieni.

C 64 - 16 kolorow, 160*200 , 4 kolory na atrybut, 8 sprajtow

Atari - 4 kolory 160*192, 4 kolory na atrybut, 4 sprajty

ZX Spectrum - 8 kolorow + odcien, 256*192, 2 kolory na atrybut + clash colors , kompletny brak sprajtow

OK
[#115] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #109

Symulatora z dobrą grafą to ze świeczką szukać.

Ah, ten relatywizm poznawczy, ten sam problem co gdzie indziej, co nie Drozd ? . Z dzisiejszej perspektywy wszystko powyższe gry z 8bit to dno i XXXXXm mułu, byle średniak z play sklepu nie pozostawia na tym suchej nitki, nawet z perspektywy A500 większość tych gier to medialnie kicha do kwadratu, ale z perspektywy tamtego czasu jak ktoś dostał np: symulator, nie mógł znać dzisiejszych symulatorów itp., toto co zobaczył na ekranie swojego wymarzonego komputera 8bit w rzeczy samej wyglądało na dobrą grafikę, wręcz genialną ok, racja. Pooglądaj trochę SONDA, żeby przypomnieć sobie tamte czasy np: Czynnik Krzemu.

Jest inna teoria. Być może takie gry za trudne dla Drozda, machanie joyem i fire to wszystko na co Drozda było stać, nawet fire to był problem i przełączał sobie na autofire
[#116] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@selur, post #114

C64 jest podobne do ZX Spectrum, nie napisałem, że gorsze. Gry z ZX na C64 przenosi się niemal 1:1, podobna koncepcja trybów graficznych - właściwie znakowych (mapa kolorów). Poniał ?. C64 jest lepsze od ZX, to ma więcej tych kolorów, sprzętowe (nie programowe) duszki itd.

Atari natomiast to koncepcja podobna jak w Amidze, ANTIC DLI itp. Nawet kanały audio są 4, o Pokeyu nie wspomnę ;). Wszystkiego nie pamiętam, coś w ten deseń.
[#117] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #115

Zmyślasz, nadinterpretujesz i wymyślasz własną rzeczywistość.
A wystarczyło wkleić zdjęcie/link do symulatora z dobrą grafiką.OK
[#118] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@sigma2pi, post #116

"Nawet kanały audio są 4...."

Teraz zaczynam pojmowac logike przecietnego Atarowca - balon to w zasadzie to samo co zaba, bo jedno i drugie mozna nadmuchac.
Iscie kreatywna ta logika
[#119] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@selur, post #118

Dlatego postawiłem tam emotikonkę ok, racja , ale widać nie każdy wie co to oznacza , bo to analogiczne jest mniej więcej do tego twierdzenia Komodorowców jakoby Amiga była następcą C64, tylko z powodu logo na obudowie . C64 najogólniej mówiąc to znacznie lepsze w prostej linii ZX Spectrum. Amiga najogólniej mówiąc to znaczne rozwinięcie koncepcji Atari XL/XE. ok, racja. Ciężko przyjąć to na klatę staremu Komodorowcowi ?
[#120] Re: Gry na C64 z dobrą grafiką do roku 1999 :)

@Andrzej Drozd, post #117

A wystarczyło wkleić zdjęcie/link do symulatora z dobrą grafiką.

Już co nieco wkleiłem, ale skończ swoją listę, to skoryguje o swoją . Temat gier na 8bit jest niemal praktycznie zamknięty, więc nie powinieneś mieć problemu ze skończeniem tej listy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem