Wątek zamknięty
[#31] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Kefir_Union, post #30

Jeśli wziąłeś pieniądze, postępów w (prawie gotowej) grze od paru lat nie ma a od kilku (kilkunastu?) miesięcy logujesz się na portal a więc i na pewno widzisz i czytasz, co się dzieje; i mimo to nie reagujesz, to COŚ jest mocno nie tak z Twojej strony. Napisanie posta raz na ruski rok pt. "Jestem chory, elo!", to zdecydowanie za mało i ludzie mają prawo być zdenerowowani.
9
[#32] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Jacques, post #27

czy odpowiedź na to pytanie jest zbyt niewygodna?

Przecież odpisałem dawno temu jaki jest powód. Nie będę tego wklejać co miesiąc.

ani rzetelnej informacji, ani widocznego żadnego poczucia obowiązku z Twojej strony.

No wcale nie ma widocznego poczucia obowiązku. Właśnie wrzuciłem informację z postępu w pracach. Nie zauważyłeś?

wpis na EAB odczytuję jako tylko grę na czas

Człowieku co ty bredzisz? Jaka gra na czas? Czemu to miałoby służyć?
Naprawdę są łatwiejsze sposoby naciągania ludzi niż robienie przez dwa lata silnika gry w asemblerze na retro komputer Amiga 1200. Nie mieści mi się w głowie jak można insynuować takie bzdury!

Właśnie z powodu takiego jadu nie czytałem wątku przez kilka miesięcy i od tego momentu czytać znowu nie zamierzam. Mam wyłączone powiadomienia i nie będę szargać sobie jeszcze bardziej zdrowia czytaniem głupich, złośliwych i obelżywych wypowiedzi na mój temat.
7
[#33] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Kefir_Union, post #32

a rób se co chcesz, tylko kasę oddaj
16
[#34] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Kefir_Union, post #32

I Ty innym zarzucasz, że odlecieli... OMG, "jad"
Przeczytaj siebie.

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2024 23:02:02 przez Jacques
16
[#35] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Kefir_Union, post #32

Właśnie z powodu takiego jadu nie czytałem wątku przez kilka miesięcy i od tego momentu czytać znowu nie zamierzam. Mam wyłączone powiadomienia i nie będę szargać sobie jeszcze bardziej zdrowia czytaniem głupich, złośliwych i obelżywych wypowiedzi na mój temat.

Proszę czytać chociaż wszystkie wypowiedzi na stronie. Moja wypowiedź przykładowo jest pozbawiona tych złych emocji.

Naprawdę są łatwiejsze sposoby naciągania ludzi niż robienie przez dwa lata silnika gry w asemblerze na retro komputer Amiga 1200. Nie mieści mi się w głowie jak można insynuować takie bzdury!

Nikt nie zarzuca Panu oszustwa.

Chodzi o to, że nie chce Pan odnosić się do postów kolegów związanych z Preorderem na Pańską grę.

Według mnie elokwencja i uczciwość nic nie kosztują. Dlaczego obraża się Pan na wszystkich, skoro są osoby zwyczajnie zainteresowane postępem?

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2024 23:18:30 przez Hexmage960
1
[#36] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Kefir_Union, post #32

Gdybyś czytał wszystko, to przeczytałbyś między innymi, że niektórzy się martwili o Ciebie i nawet myśleli, czy Ci jakoś nie pomóc. Skoro ludzie czekają już powiedzmy ponad rok na Twoją grę to powinieneś ich jakimś szacunkiem obdarzyć, tymbardziej że kupili grę w ciemno. Kupili klikając BUY, a nie DONATE.
18
[#37] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Kefir_Union, post #32

Chyba do pełnego zdrowia jeszcze długa droga.
10
[#38] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Kefir_Union, post #30

Cisza może oznaczać wszystko - również "mam Was w dupie". Myślę, że nawet powtórzenie tekstu "słuchajcie, no nie mam jak tego przyspieszyć, ale o grze wciąż pamiętam i będzie" raz na miesiąc czy cuś by wystarczyło by uspokoić ludzi. Ba, można było przy okazji zaktualizować realistycznie szacowaną datę premiery. Skoro ludzie ponownie o to pytali mimo Twojego wcześniejszego wyjaśnienia, to znaczy że takiego sygnału potrzebują.

Jest wiele sposobów na pokazanie dobrej woli swoim klientom, i do tego na przyszłość zachęcam. Teraz z kolei zachęcam o poczytaniu o damage control w kontekście PR bo ludzie stracili do Ciebie zaufanie.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2024 08:12:58 przez teh_KaiN
24
[#39] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Kefir_Union, post #32

Reklamowałeś się jako profesjonalista , i poważny człowiek podałeś termin gry.
Ludzie ci wpłacili a ty co nic.
To tak jak by ci ktoś nie zapłacił za twoją prace.
Nawet jak ludzie chcą zwrot to masz to w nosie nie masz Honoru , ani wstydu.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2024 17:34:04 przez Dorian3d
13
[#40] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Dorian3d, post #39

Co jeżeli otrzymam w końcu nieoczekiwaną już przeze mnie gre i  paczki nie odbiorę?
2
[#41] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@zorkadar, post #40

Na podstawie obowiązujących przepisów klient ma na odstąpienie od umowy zawartej na odległość do (z pamięci) 14 dni od momentu wejścia w posiadanie towaru.

Pkt 11.

Wtedy umowę uznaje się za niebyłą (jest to rozwiązanie umowy przez odstąpienie od umowy), więc towar wraca do nadawcy a pieniądze do kupującego.

Tyle teoria.

W przypadku preorderów nie jest to zwykła umowa sprzedaży więc należy się odwołać do regulaminu zbiórki.

Ponadto, zasada 14 dni dotyczy zasadniczo konsumentów, czyli osób nabywających towar od firmy. Przy czym domyślam się że definicja "firmy" nie jest w prawie konsumenckich tak sztywna jak w innych przepisach.
[#42] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@_DiskDoctor_, post #41

klient ma na odstąpienie od umowy zawartej na odległość do (z pamięci) 14 dni od momentu wejścia w posiadanie towaru

Ale pytającemu chodzi o nieodebranie towaru, czyli "nie wejście w posiadanie". Ponadto domniemywam, że prawdopodobnie mogło nastąpić wcześniejsze (jeszcze przed wysłaniem towaru przez sprzedającego) zgłoszenie chęci rozwiązania umowy - zwrotu wpłaconej kwoty.

W przypadku preorderów nie jest to zwykła umowa sprzedaży więc należy się odwołać do regulaminu zbiórki.

Nie znam treści umowy i faktury, ale z tego co czytałem to nie był "preorder" ze zbiórką tylko sprzedaż z fakturą z terminem dostawy.

Ponadto, zasada 14 dni dotyczy zasadniczo konsumentów, czyli osób nabywających towar od firmy.

Z tego co czytałem tu na forum (ale nie znam treści umowy, więc proszę o ewentualną korektę), to czy sprzedawcą nie.była niejaka "Maszyneria" (czy nie jest to firma zarejestrowana w CEIDG?). I z tego co czytałem, wystawiała faktury (np. post #1497). Więc chyba jednak firma? W tym poście jest też informacja o dostawie w 2022 r.

Wydaje mi się, że rozwiązanie umowy mogło nastąpiłć już w momencie wysłania do firmy wiadomości o odstąpieniu z powodu niedostarczenia towaru w ustalonym terminie. Nie wiem jednak czy w umowie sprzedaży nie było jakichś dodatkowych zawiłości i zastrzeżeń.

Dla firmy, przychylenie się do żądania odstąpienia przed wysłaniem towaru to chyba korzystniejsze rozwiązanie ponieważ jeżeli klient towar odbierze i go odeśle w terminie 14 dni, to sprzedawca będzie musiał zwrócić również koszt wysyłki towaru (nie mówię o koszcie zwrotu). A ponieważ ten koszt został przez sprzedawcę poniesiony to o tę kwotę sprzedawca będzie do tyłu.

Są oczywiście dodatkowe warunki, kiedy zwrotu nie można dokonać. Taki chyba najbardziej typowy to gdy rzecz wyprodukowana jest według specyfikacji konsumenta (a nie jest towarem "z półki") lub np. w przypadku programów komputerowych, gdy opakowanie zostało otwarte (i jeszcze inne warunki). Tutaj zastosowanie ma zwłaszcza ten drugi warunek i on wg mnie niesie potencjalne ryzyko w przypadku odebrania przesyłki i chęci zwrotu.

Najlepiej oczywiście gdyby wypowiedział się prawnik (jeżeli jest na forum).
2
[#43] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@_DiskDoctor_, post #41

W przypadku preorderów nie jest to zwykła umowa sprzedaży
Mylisz zakup w przedsprzedaży z crowdfundingiem.
więc należy się odwołać do regulaminu zbiórki.
Jakiej zbiórki?...
5
[#44] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Krashan, post #43

Chyba tylko najwięksi optymiści i naiwniacy wierzą że ta gra kiedykolwiek się ukaże. A nawet jakby jakimś cudem się udało, to jedyne na co Kefir zasługuje po tym co odwala, to niekupowanie gry, tylko ściągnięcie pirata z netu. Może to go nauczy odrobiny pokory i szacunku.
5
[#45] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Krashan, post #43

Mylisz zakup w przedsprzedaży z crowdfundingiem.

Bez znaczenia.

Jakiej zbiórki?...

Tej co była. Albo jest regulamin albo nie ma. Jak nie ma to przepisy.
[#46] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@_DiskDoctor_, post #45

Ludzie, rozumiem złość, ale tu apel do wszystkich stron, spróbujcie się jakoś dogadać. Dzisiaj jesteśmy, jutro może nas nie być. Nie warto skakać sobie do gardeł. Kolejny wątek, który idzie w kierunku kłótni, a hobby ma podobno łączyć. Jak tak dalej pójdzie, to będziemy mieli Policję w wątku i sąd. Nikogo nie bronię, po prostu Autorze i Wpłacający dogadajcie się dla dobra tych, którzy mają dość bagna w kolejnym wątku. Tego nie da się czytać.
10
[#47] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@KM_Ender, post #46

Ludzi olano, a potem tych którym się to nie podobało, potraktowano z lekkiego buta. Kto tu ma się dogadywać, kto skacze do gardła? Bez sensu.
4
[#48] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@KM_Ender, post #46

Dobra to daj mi 10000 zł jutro cię może nie być.
Dogadaj się jak, z drugą stroną nie ma kontaktu.
4
[#49] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@KM_Ender, post #46

Ale tu autor nie chce się dogadać. Jest chory i to daje mu immunitet - na wszystko.
7
[#50] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@_arti, post #49

Jak jest chory to się pisze jestem chory taka i tak sprawa
A on pisze stan zdrowia mi nie pozwala 2 lata.
Zaraz napiszę że po 2 latach nie wyda box , bo to jest za mało , on ustalała cenę.
Czemu nie napisze prawdę jak prawdziwy facet, kawał na ławę tylko jakieś mrzonki.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2024 13:10:36 przez Dorian3d
5
[#51] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Dorian3d, post #50

Widocznie autor nie chce napisać - jakie inne wytłumaczenie? Przykra sprawa..
Zawsze można wydać grę tylko w formie cyfrowej, wtedy odpadnie problem box-a.
[#52] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@_DiskDoctor_, post #45

Bez znaczenia.

Znaczenie jest kluczowe, są to zupełnie różne rzeczy. Nie ma sensu tego znowu wałkować, wkleję post z wcześniejszej części dyskusji, który napisał kolega Splavinho.

Nie zgadzam się - czym innym są zbiórki crowdfundingowe a czym innym przedsprzedaż. W crowdfundingu ryzyko jest określone w regulaminach poszczególnych zbieraczek (kickstarter, wspieram), ale to ryzyko też jest w ramach pewnych norm: nie możesz uznać, że skoro to crowdfunding to wykonawca może olać i nic nie robić. Są już pierwsze wyroki sądowe za nadużycia w zbiórkach (na razie w USA).

No ale tu mamy drugą formę przedsprzedaż, którą nie wiem dlaczego wrzuca się do jednego wora z crowdfundingiem. Przedsprzedaż jest de facto umową kupna-sprzedaży, niesie za sobą też określone konsekwencje skarbowe/podatkowe. Brak wywiązania się sprzedającego z dostarczenia towaru w określonym terminie/stanie jest podstawą do rozwiązania tej umowy i zwrotu środków. Tu nie ma specjalnej filozofii, jakby się komuś chciało szarpać, to wyciągnie tę kasę bez problemu, większy problem będzie miał Wykonawca nie odpowiadający na maile/zapytania kupujących.

Co do reszty zachowania autora to ręce opadają, po takim czasie zaprezentować grafikę na box (szczególnie nabywcy wersji cyfrowej są szczęśliwi), a o samej grze żadnych konkretów, to tak jakby nic nie napisać. Lepiej było już nic nie pisać, bo tylko znowu wszystkich nerw złapał ...
5
[#53] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@brain030, post #52

Ja porobię grafike gry zrobię zbiórkę.
Wezmę kase i powiem no jestem chory jak zrobię to będzie.
A kase zatrzymam .
1
[#54] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Dorian3d, post #53

Ja porobię grafike gry zrobię zbiórkę.

To zdanie jest bez sensu, i nie oddaje sytuacji.
[#55] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@rbej1977, post #44

Chyba tylko najwięksi optymiści i naiwniacy wierzą że ta gra kiedykolwiek się ukaże. A nawet jakby jakimś cudem się udało, to jedyne na co Kefir zasługuje po tym co odwala, to niekupowanie gry, tylko ściągnięcie pirata z netu. Może to go nauczy odrobiny pokory i szacunku.

Niech zgadnę - piszesz to jako osoba która nawet nie zakupiła gry, ale dolewasz oliwy do ognia, budujesz szubienicę żeby kogoś powiesić, bo wkręciłeś się w temat?

Może się mylę? Może tak być.

Poczekam na pełną wersję gry, tym bardziej że nie ograłem do końca wersji demo.
5
[#56] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@karolb, post #55

Smiech
1
[#57] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@mastaszek, post #56

Polecam przejść 3 pierwsze poziomy na 100% zaliczeń kafelek, i wkleić tutaj zrzut ekranu ze swoim rekordem

Mam wrażenie, że przy powtarzaniu poziomu układ kafelek się zmienia OK

Level 4 to w ogóle jest kosmos, akcja gry speed x2 super

----edit

Serio, układanie tych poziomów to musiała być syzyfowa praca....

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2024 18:42:42 przez karolb
[#58] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@karolb, post #57

układanie tych poziomów to musiała być syzyfowa praca....
Czemu syzyfowa, raz ułożył i są.
1
[#59] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Krashan, post #58

myslisz ze tylko raz ulozyl i nie testowal ukladu? no nie wiem
3
[#60] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@brain030, post #52

Tak to jest jak sie potrafi patrzec i raczej nie zna samej gry.
Juz pisalem, na poczatku, ze tam jest widac wiecej, ale to nie mozna byc zaslepionym, zeby to dojrzec.
Ja na szczescie mam neutralne spojrzenie na gre i sposob jej wydania. Wiec od razu to zauwazylem.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem