kategorie:
[#601] Re: Some new update

@player_sct, post #600

Daj te foty
[#602] Re: Some new update

@Dorian3d, post #601

https://www.kickstarter.com/projects/a1200housing/new-amiga-1200-cases-made-from-new-molds/posts/1648875

na samym dole

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2016 22:06:39 przez player_sct

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2016 22:06:55 przez player_sct
[#603] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@aszu, post #2

w oczekiwaniu na obudowe

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2016 10:54:00 przez Dorian3d
[#604] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@Dorian3d, post #603

[#605] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@Dorian3d, post #603

[#606] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@Dorian3d, post #604

Może zabrzmi to trochę niegrzecznie ale chłopaki się guzdrają jak mucha w smole. Najwięcej wysiłku kosztuje zrobienie modelu 3D. Mając oryginalną obudowę od 1200 ma się wszystko już podane na tacy. Robię formy do wyrobów z włókien węglowych i jakbym robił tak jak oni to firma straciłaby wszystkich klientów. I żeby nie być gołosłownym kilka fotek szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2016 22:32:59 przez snifferman
[#607] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@snifferman, post #606

Wydaje mi się, że mimo wszystko, to co robisz, to trochę inny poziom precyzji... ale ja się nie znam

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2016 23:50:57 przez _arti
[#608] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@snifferman, post #606

Przecież to zupełnie inna technologia:). Forma do wtryskiwania vs negatyw do pypciania pędzelkiem z epoxy:). Widziałem kiedyś w akcji sprzęt do robienia pędzelków do paznokci, stopień skomplikowania formy wtryskowej do formy negatywowej ma się jak hulajnoga do bolidu f1. Co to za kadłub jest ? Edit: Sam se odpowiem jakiś spory szybowiec. Ale czy przy tak potężnej belce kadłubowej /wnoszę po średnicy belki za spływem/ i tak krótkim "nosie" nie trzeba będzie tam wsadzić "pół kilo" ołowiu aby?

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2016 23:55:48 przez fazior
[#609] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@_arti, post #607

Masz rację. Poziom jest dużo wyższy . Najlepsze detale jakie wykonywałem były z dokładnością 0,002mm (1/10 grubości włosa). Zależy co kto chce i ile za to zapłaci :D

Co do samej obudowy A1200 dokładność wymagana jest jedynie na krawędziach styku górnej i dolnej obudowy, aby ładnie się "schodziła". Gdy nie stosujesz zatrzasków (np. tylna klapka od nowych modeli telofonów) to 0,1mm nie robi żadnej różnicy. Moja oryginalna obudowa A1200 na łączeniu góry z dołem od strony protów ma 0,3mm różnicy (Nie wiem ile miała jak była nowa, mogła się zwichrować z biegem czasu). Tworzywa sztuczne łatwo się odkształcają, a na tak dużych powierzchniach można je i tak dogiąć i dopasować.
Na usprawiedliwienie twórców mogę tylko powiedzieć, że najwięcej czasu kosztuje prawidłowe zaprojektowanie formy więc brak efektów pracy na ich etapie jest usprawiedliwiony. (Co oczywiście nie zmienia faktu, że idzie im mozolnie). Jak nie spartaczą formy to będzie już tylko z górki :D

Co do pytania kolegi o ołów zapytaj wojsko NL o wyważenie. Tylko nie mów gdzie widziałeś zdjęcia :D

Masz na myśli stopień skomplikowania wykonania formy czy projektu?

do pypciania pędzelkiem z epoxy

O czym ty mówisz?

ma się jak hulajnoga do bolidu f1

A bolidy F1 nie są z włókien węglowych? Kiepskie porównanie użyłeś
zonk

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2016 00:31:32 przez snifferman
[#610] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@snifferman, post #609

Na usprawiedliwienie twórców mogę tylko powiedzieć, że najwięcej czasu kosztuje prawidłowe zaprojektowanie formy więc brak efektów pracy na ich etapie jest usprawiedliwiony. (Co oczywiście nie zmienia faktu, że idzie im mozolnie). Jak nie spartaczą formy to będzie już tylko z górki :D
I o tym mówiłem, forma do wtryskiwania jest zdecydowanie bardziej wymagająca niż forma negatywowa.
O czym ty mówisz?
Parę kadłubów wykonałem w swoim życiu. Czym nakładasz żywicę na tą tkaninę węglową? Ja zawsze używałem pędzla:).
[#611] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@Dorian3d, post #604

Obudowy dla A1200 będą przeźroczyste?
[#612] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@sebbb, post #611

Zupełnie jak szaty cesarza i okaże się, że królowa jest naga.
[#613] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@sebbb, post #611

tak
[#614] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@snifferman, post #606

Hehe, a co to kadłub do małego drona wojskowego ;)
[#615] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@fazior, post #610

I o tym mówiłem, forma do wtryskiwania jest zdecydowanie bardziej wymagająca niż forma negatywowa.

To prawda. Prawdą jest też, że nie zawsze uda się za pierwszym razem :D
Prawdą jest również to, że mając gotową formę koszt produkcji jednej obudowy jest bardzo niski. Podejrzewam, że następne serie będę dużo tańsze, więc kto się nie załapał teraz, może na tym dobrze wyjść.

Parę kadłubów wykonałem w swoim życiu. Czym nakładasz żywicę na tą tkaninę węglową? Ja zawsze używałem pędzla:)

Mieszanka epoksydowa jest już zawarta w "tkaninie węglowej". Po przygotowaniu materiału w formie wygrzewa się ją w piecu. 1,2
Są to produkcje małoseryjne więc większość czynności jest tutaj wykonywana ręcznie.

Hehe, a co to kadłub do małego drona wojskowego ;)

Nie takiego małego :D
[#616] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@snifferman, post #615

Mieszanka epoksydowa jest już zawarta w "tkaninie węglowej". Po przygotowaniu materiału w formie wygrzewa się ją w piecu. 1,2
Są to produkcje małoseryjne więc większość czynności jest tutaj wykonywana ręcznie.

Heh no to moje produkcje były zdecydowanie bardziej chałupnicze:).
Nie takiego małego :D

Napisz, jeśli to nie tajemnica ile jest od natarcia do spływu przy kadłubie.
[#617] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@fazior, post #616

Napisz, jeśli to nie tajemnica ile jest od natarcia do spływu przy kadłubie.

Nie wiem, musiałbym sprawdzić w modelu. Tak na szybko to jakieś 400mm
[#618] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@Dorian3d, post #604

[#619] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@baderman, post #618

Ogień ogień piekielny yippee trampolina super
[#620] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@sebbb, post #611

[#621] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@Dorian3d, post #620

Nie bardzo rozumiem czym się jarasz? Jak pokażą produkt finalny to co innego.
[#622] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@Dorian3d, post #620

Ogień haha :)
[#623] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@KM, post #612

Nie królowa a przyjaciółka. Któż pogardzi nagą przyjaciółką?
[#624] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@KM, post #621

Bo robota idzie z gazem

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2016 08:26:57 przez Dorian3d
[#625] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@snifferman, post #606

@snifferman jaki by był orientacyjny koszt wykonania takiej formy dla A1200 z włókien węglowych?
[#626] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@janekdrukarz, post #625

Phil napisal do mnie kilka slow wyjasnienia odnosnie calego tego opoznienia z obudowami, ktorego jestesmy swiadkami. Jako ze ogolnie, to jestem na wakacjach, tlumaczenie w formie bardzo skroconej zamieszczam ponizej:

- po zakonczeniu kampanii (luty 2016) jako pierwszy zostal wykonany model 3D obudowy do Amigi 1200, na ktorym dokonano ostatecznych pomiarow;
- nastepnie zamowiono pierwszy prototyp, ktory jak sie okazalo, mial bledy projektowe wymagajace poprawek, ktore dyskawifikowaly go calkowicie;
- jako ze zamowienie Phila jest stosunkowo "male" w porownaniu do tego, co wynajeta fabryka robi na codzien, przygotowanie kolejnego prototypu musial potrwac - stad pierwsza obsuwa;
- drugi prototyp zostal wykonany bezblednie a przynajmniej spelnial wszystkie normy zalozone przez zespol projektowy i mozna bylo isc dalej;
- na koniec lipca zlecono przygotowanie finalnych form (tzw. molds);
- w miedzyczasie jedna z czesci maszyny przygotowujacej formy musiala zostac wymieniona (kolejne, niezaplanowane opoznienie);
- na dzien dzisiejszy formy sie robia i jak tylko zostana ukonczone, rusza produkcja obudow.

Dodatkowo - juz niedlugo rusza kolejna kampania na Kickstarterze, tym razem odnosnie klawiszy do amigowych klawiatur. Szczegoly wkrotce (i tak - bedzie zbiorka )
[#627] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@_arti, post #626

klawisze - czarne:)
[#628] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@bacus10, post #627

przezroczyste

a Jans knuje coś takiego

link

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2016 19:27:57 przez Dorian3d
[#629] Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200

@janekdrukarz, post #625

@snifferman jaki by był orientacyjny koszt wykonania takiej formy dla A1200 z włókien węglowych?

zależy czy z modelami 3D czy projektowaniem od zera.
Myślę że w 15 000 euro powinna się zmieścić. W Polsce pewnie ktoś zrobi taniej więc pytaj w PL :D
[#630] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: [zbiórka] - nowe obudowy do A1200
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem