Panowie, faktem jest, że oczekiwana kwota (pomimo naszych wpłat) została pomniejszona o ok 600PLN wg _artiego i _arti twierdzi, że można było to zoptymalizować, robiąc przelew inaczej. Przez to właśnie chłopak posypuje sobie teraz głowę popiołem i chce to wziąć na siebie. Inni chcą od razu dopłacać, inni, jak sordan wyrażają swoje oburzenie, co też można zrozumieć. Podsumujmy:
1. akcja toczy się na terytorium PL zarządzana przez kolegę, od którego trudno żądać, żeby posiadał konto walutowe, jeszcze w USD. Z kosztami przewalutowania trzeba się było liczyć od początku, do tego dochodzi prowizja, która jest zawsze, nawet jeśli wpłata jest w walucie docelowej. Sam mam PayPala bezpośrednio w ojro, ale z rozmysłem przystąpiłem do tej akcji, bo w kupie zawsze siła, no i ktoś inny bierze na siebie organizację, co jest bardzo wygodne, bo np. ja w takich akcjach typu crowd-funding jestem null i cieszę się, że robią to odważniejsi. A więc szacun dla _artiego.
2. _arti, sam pisałeś, że przy kolejnej transzy spróbujesz inaczej i że koszty powinny być CIUT mniejsze (np. pojedyńcze przewalutowanie, zamiast jeszcze na ojro). Mam do Ciebie wielką prośbę. Interesuje mnie ten CIUT. Oszacuj (nie na oko, może WojT_GL mógłby coś pomóc), jakie byłyby koszty tej już przeprowadzonej transakcji, gdybyś od początku to zoptymalizował (400PLN, a może 30PLN?;). Bo nawet jeśli chcesz ponieść koszty (jak sam to mówisz) swojej wpadki, no ok, skoro się tak upierasz;), TO I TAK część z tych pieniędzy musimy Ci oddać i może się okazać, że to wcale niemała kwota i nie będziesz rezygnować ze swojego udziału. To są przecież koszty, które w przelewie typu OUR leżą po naszej stronie. Tak więc, nie upieraj się, bo ja też nie chcę i nie muszę być sponsorowany. Bo to, co tu teraz omawiamy, to nie jest problem, że w ogóle musimy dopłacić, tylko o ile mniej mogłoby to być, gdybyś wybrał jakiś inny sposób dokonania wpłaty. Jeszcze raz powtarzam, że ta zoptymalizowana kwota wcale nie musi być mała! A tym musimy się podzielić. Bo póki co przedpłata 45PLN od sztuki była tylko na pokrycie dodatkowych kosztów fabryki i przesyłka na terenie Polski. Ale troche się gubię w przypadku ludzi zamawiających większe liczby obudów, bo jeśli to było x*45PLN, to przedpłata była spora (koszty przesyłki nie rosną proporcjonalnie)!
3. Wcześniej pisałem, że tę oszacowaną kwotę proponuję podzielić każdemu wg jego udziału, bo prowizja to jest zawsze procent od sumy. ALE UWAGA!!!! Jeśli koledzy zamawiający większą liczbę obudów, np. 20

, płacili dodatek 45PLN za każdą sztukę z osobna, czyli np. 20*45PLN, to dodatkowe koszty proponuje dzielic po równo, albo nawet odwrotnie proporcjonalnie (hehe

do liczby obudów, bo tamci koledzy, zwłaszcza sordan, nieźle już dopłacili na początku.
Dodatkową opłatę ponosi każdy na końcu akcji. Sorry, rozpisałem się, ale naprawdę chcę, żeby nikt nie czuł się pokrzywdzony.
Jeśli się mylę Koledzy, proszę o korektę.