Komentowana treść: Pożegnanie z Genesi
[#31] Re: Pożegnanie z Genesi

@Jacek Piszczek, post #30

W odpowiedzi na komentarz #30

Sami jestescie sobie winni. Poza tym nikogo nie okradlem i wypraszam sobie takie okreslenia.

Slow mi brakuje jak widze co Wy wyczyniacie. Nie dziw sie wiec, ze ktos sie wkurzyl i puscil choc czesc 1.5 na p2p i, ze np. ja tego uzywam. Wy nie gracie fair, wiec nie wymagajcie tego od uzytkownikow.
[#32] Re: Pożegnanie z Genesi

Jaca - meczennika z siebie nie rob, ludzie byliby gotowi zaplacic za update, ale to wlasnie team zdecydowac sie nie moze czego tak naprawdę chce...
[#33] Re: Pożegnanie z Genesi

Ty śmiesz to nazywać okradaniem?? Swoim powyższym komentarzem dobitnie i jasno sugerujesz że 1.5 jest tworzony dla kółka wzajemnej adoracji - jak to słodko określiłeś "dla kolegów przez kolegów". To właśnie chcesz powiedzieć? To dopiero jest żenada, zważywszy na wszystkich użytkowników MOSa któzy ciągle nie wiedzą kiedy, i czy w ogóle doczekają się update niedopracowanego systemu którego używają, i w który zainwestowali w dobrej wierze niemałę pieniądze kupując Pegazosy! I tylko na tyle ciebie stać? Wpaść tu na widok tego, że ktoś wreszcie z mosteamu się "zlitował", i udostępnił conieco ludziom, i nazwać to "okradaniem"? Bezczelnością? W obliczu niepewnej sytuacji mosa Ty się śmiesz dziwić że ludzie rzucają się na ten update jakby był czymś niesamowitym?

Plik na mule osobiście znalazłem przypadkowo, z tego co widzę nie tylko ja. A czy on się tam znalazł przypadkowo? Cudem? Samodzielnie? Pomyśl chłopie, zanim następnym razem napiszesz takie brednie.

Gdyby mos był supportowany normalnie, to NIC takiego nie miało by miejsca. Nie musiało by mieć miejsca!

A to, że MOSTeamowi brakuje słów to nc nowego, i bynajmniej nie musisz tu tego pisać by to było wystarczająco jasne. "Róbcie dalej swoje" dalej tak jak robicie, a nie będzie komu tej "Waszej pracy" w ogóle prezentować. I szczerze mówiąc z chwili na chwilę mam nadzieję(!) że właśnie tak się stanie. Sprowadzi to może na ziemię księżycowych lunatyków, którzy nie są świadomi realiów amigowego światka.

[#34] Re: Pożegnanie z Genesi

@MinisterQ, post #33

W odpowiedzi na komentarz #33

zawsze byłem za mosem ale teraz jest mi w sumie obojętne który system zwycięży bitwę o rząd dusz uzytkowników. bo co mnie obchodzą teksty w stylu - mos jest bardziej rozwinięty (przygotowany do większego rozwijania...). wiem że qbox dałby duże możliwości, większe niż os4 ale jak go nie bedzie to os4 wyprzedzi aboxa (chyba że się mylę). zdecydowałem się na zakup pegaza tylko dla tego że był na allegro po 1500zł (i mam nadzieję go mieć za około tydzień w domu ;) ). w obecnej sytuacji gdyby płyty głowne były w tej samej cenie wybrałbym os4 (i dobrze ze nie są ;) ). I jedno pytanie: dlaczego nikt z polskiej częsci mosteamu nie zajmie jakiegoś stanowiska i się nie wypowie - zgadzam się że to jest jawne lekceważenie uzytkowników i nie zmieni tego fakt, że akurat polska część mosteamu wypuszcza swoje częsci systemu.
[#35] Re: Pożegnanie z Genesi
brak jest emulacji wos-a

Trzy pytania

1. Kto jest autorem MOSowego emulatora WOSa ?

2. Czy Genesi ma wobec niego zaleglosci finansowe ?

3. Czy nadal jest w MOSteamie.

[#36] Re: Pożegnanie z Genesi

@Mufa, post #35

W odpowiedzi na komentarz #35

ROTFL.

1 pytanie: czy Mufa ma pojęcie o tym co mówi?

Odp: żadnego.

WOSa nie ma bo idiota, który spreparował pirackie archiwum nie wiedział, co robi.
[#37] Re: Pożegnanie z Genesi

@Mufa, post #35

Prawdopodobnie ze wzgledu na wielkosc jadra wyrzucono pare bibliotek na zewnatrz... Niestety nie dostarczono ich razem z updatem
[#38] Re: Pożegnanie z Genesi

@Mufa, post #35

tam masz odpowiedz:

http://amiga.emugaming.com/morphoscritics.html
[#39] Re: Pożegnanie z Genesi
Ja nie mowie tylko pytam. Dziekuje za mila i kulturalna odpowiedz.

Mi to lata czy w MOSie 1.5 bedzie WOS czy nie. Pytalem w innym kontekscie. Z reszta o czym my tu mowimy. MOSa 1.5 raczej nie bedzie, a userzy sami piluja galaz na ktorej siedza. Dali Wam tylko argument do reki ze ewentualny sposob na finansowanie MOSa przez wypuszczanie platnych uaktualnien jest skazany na porazke.

[#40] Re: Pożegnanie z Genesi

@Mufa, post #39

W odpowiedzi na komentarz #39

Dali Wam tylko argument do reki ze ewentualny sposob na finansowanie MOSa przez wypuszczanie platnych uaktualnien jest skazany na porazke.

po czym to wnosisz?
[#41] Re: Pożegnanie z Genesi
po czym to wnosisz?

Przyznasz przeciez ze istnieje duze ryzyko, ze przy wyjsciu komercyjnego MOSa, jakas bratnia dusza znowu moze umiescic takie archiwum na osiolku. A userzy moga uznac ze w momencie jak kupowali Pegaza zadnej mowy o platnym MOSie nie bylo, a darmowy nowy MOS z takich czy innych wzgledow im sie nalezy, wiec .......

[#42] Re: Pożegnanie z Genesi
To może teraz MOS 1.5 zostanie wypuszczony też w wersji dla 603e/604e i każdy posiadacz PPC bedzie mógł wybrać między MOS i OS4.
[#43] Re: Pożegnanie z Genesi

@amigafan, post #42

W odpowiedzi na komentarz #42

Dobry żart... Albo inaczej: "nierealny koncert życzeń".
[#44] Re: Pożegnanie z Genesi

@amigafan, post #42

W odpowiedzi na komentarz #42

A jeszcze lepiej w wersji GCC - wtedy dopiero będzie wybór ...
[#45] Re: Pożegnanie z Genesi

@Mufa, post #41

W odpowiedzi na komentarz #41

Ryzyko zawsze istnieje przy kazdym projekcie, ale watpie, iz wtedy takie zrodlo mialoby miec wielkie wziecie. Sytuacja jest taka, poniewaz sobie niektorzy z MOSTeamu drwia - co widac po niektorych wypowiedziach. Nie moga sie zdecydowac czego tak naprawdę chca...
[#46] Re: Pożegnanie z Genesi

@Mufa, post #41

Nie bądź taki do przodu. Zobaczymy jakie będą wyniki sprzedaży OS4 na klasyczne amigi. I generalnie zobaczymy jak to się dalej z czasem potoczy. Zwłaszcza przy takiej konkurencji jaką sprezentował "alternatywnym" Apple, ze swoim MiniMaćkiem.
[#47] Re: Pożegnanie z Genesi
Ja moge placic za kazdy update MOSa. Kupilem Pixel32 dla MOSa, ktory dopiero "sie robi" to moge kupic takze i MorphOSa 1.5 nawet przed wypuszczeniem go w swiat. No ale to nie ode mnie zalezy i na moim "chceniu" sie na pewno skonczy.
[#48] Re: Pożegnanie z Genesi

@MDW, post #47

W odpowiedzi na komentarz #47

Kupilem Pixel32 dla MOSa, ktory dopiero "sie robi" to moge kupic takze i MorphOSa 1.5 nawet przed wypuszczeniem go w swiat.

Oooo a tak wszyscy mówili, że po sprawie kuponów, koszulek itp. nikt nie da się już nabić w butelkę.
[#49] Re: Pożegnanie z Genesi

@pini, post #48

W odpowiedzi na komentarz #48

Jak kupony sprzedawali to OS4 byl dopiero w planach, a MOS 1.5 juz jest.
[#50] Re: Pożegnanie z Genesi
Powiem, a właściwie napisze wam jedno - od pewnego czassu czuje się jak frajer, bo kupiłem Pegasosa II G4 dla MorphOS-a, dla systemu który miał się rozwijać, miał być dostępny (i jest, tyle że zatrzymał sić na wersji 1.4.2).

Dlaczego tak się czuje? Bo system rozwija się, ale przez i dla grupy go tworzącej, w dodatku skłóconej grupy, która nie potrafi działać profesjonalnie.

Jestem ofriają swojej głupoty, głupoty polegającej na podjęciu decyzji zakupu Pegasosa dla MorphOS-a.

Mogłem kupić pc i używać (Win)UAE, na jedno by wyszło bo system (AmigaOS 3.x) też stoi w miejscu.

Dodam jeszcze jedną myśl do tego wątku. Dlaczego w takim razie programiści, którzy nie należą do świętej trójcy MOST-u nie odeszli demonstracyjnie z MOST-u? Gdyby Ci ludzie odeszli i została tylko święta trójca (Ralph S., Frank M. i David G.) to wtedy na pewno sytuacja byłaby jasna. Ale nie odeszli, bo oni mają tego MorphOS-a 1.5. To egoiści, a jeśli nie egoiści to jeszcze więksi frajerzy, bo myśleli że sytuacja jakoś się zmieni. No i się doczekali. Coraz wićcej ludzi, którzy kupili sprzćt tylko dla MorphOS-a sprzedaje Pegasosy.

I jescze jedna sprawa. Ten nieoficjalny update jak to niektórzy nazywają. Mogłem go mieć, zainstalować. Odmówiłem, bo uważam byłoby to złodziejstwo, nie takimi wartościami kieruje się w życiu żeby okradać jeszcze coś co jest mi w pewnym sensie bliskie.
[#51] Re: Pożegnanie z Genesi

@grxmrx, post #50

W odpowiedzi na komentarz #50

nie robmy tragedii i nie przesadzajmy. tez kupilem pegaza II G4 dla mosa i nie czuje sie jak frajer. spodobal mi sie ten system i sprzet, wiec kupilem. chcialem zainwestowac w amige, ale zamist bvision kupilem pegaza a amige sprzedalem. i jestem zadowolony. teraz pisze nawet prace inzynierska wlasnie na pegazie (program i dokumentacje).

i nie pisz, ze wszyscy nagle sprzedaja pegazy. jezeli juz widziales gdzie jakies ogloszenie to jest to normalny ruch. ktos sprzedaje, ktos kupuje.

generalnie trzeba cos robic i cieszyc sie tym, a nie narzekac, martwic sie i niepotrzebnie stresowac. szkoda zycia na takie rzeczy;)
[#52] Re: Pożegnanie z Genesi

@quaint, post #51

Zgadzam się z przedmówcą. Nie wiem na co liczyli inni kupując Pegaza, ale ja jestem zadowolony. Mogę robić to samo co na klasycznej Amidze, ale szybciej i bardziej komfortowo, a nawet mogę robić rzeczy o których jako user A1200PPC+BV nawet bym nie zamarzył. Należy docenić to, że ktoś wypuścił taki sprzęt i system w czasach kiedy o Amidze praktycznie już zapomniano. Nie rozumiem tych wszystkich narzekań - przecież to jest sprzęt i system dla hobbystów! Jak chcecie regularnie rozwijanego systemu to kupcie sobie Athlona64+WinXP i bądźcie szczęśliwi. Lubię Amigę i używam jej ponad 10 lat, dodam, że bardzo burzliwych. Każdy kto choć trochę zna historię tego komputera nie powinien narzekać tylko dalej optymistycznie patrzec w przyszłość. Nie znoszę narzekań i jęczenia, ci którzy tak robią są jak stare baby albo dzieciaki. Ja wierzę, że MOS1.5 wyjdzie - dlaczego? Bo już istnieje, teraz trzeba tylko poczekać. :)
[#53] Re: Pożegnanie z Genesi

@stony, post #52

W odpowiedzi na komentarz #52

Ja też nie robiłbym tragedii. Wcześniej czy póżniej MOS1.5 (a może i >1.5) wyjdzie, darmowy czy komercyjny. Może ktoś też źródła wypuści...

Pegaz z MOSem jaki jest teraz, nadaje się nieźle do "Amigowania". Gdyby nie fakt, że rzookol kupił Pegaza na Allegro to zapewne za 2-3 tygodnie bym go kupił. A tak - zapewne kupię nowego z G4 - pomimo całej zawieruchy (a może jeszcze ktoś chce sprzedać - chętnie kupię - serio). Tak więc, jak dla mnie, Pegaz wciąż nie ma alternatywy (miałby, gdyby AmigaOne lub MicroATX kosztowały połowę mniej).

[#54] Re: Pożegnanie z Genesi

@wali7, post #53

W odpowiedzi na komentarz #53

I ja jestem tego samego zdania. Nie raz mialem okazje pouzywac troche Pegasosa (dzieki Gucio:) i uwazam ze obecnie nie jest tak zle. Poczekamy na Mosa 1.5 i bedzie jeszcze lepiej. A do tego czasu dalej bede sie cieszyc swoim classikiem czekajac na rozwoj sytuacji. Nie od dzis wiadomo jak wyglada sytuacja Amigi, wiec po co narzekac?
[#55] Re: Pożegnanie z Genesi

Jedno jest pewne - cos trzeba zrobic. Byle szybko, bo sytuacja bardziej jasna juz byc nie moze. Apeluje do MOSTeam'u - sprzedawajcie tego 1.5! Przygotujcie strone www, jakies wplaty na konto i wysylka do klienta...no chyba ze wcale wam niezalezy na jego rozpowrzechnianiu. W sumie to nie wiem jaka jest tam sytuacja i na co wy jeszcze liczycie (od Genesi) ale cos trzeba zrobic... i nie mam tu na mysli jakiegos update'u nazwanego 1.6 czy nawet 2.0. Wszyscy wiemy czego oczekujemy.
[#56] Re: Pożegnanie z Genesi

@_arti, post #55

W odpowiedzi na komentarz #55

[Do MOS-Teamu] Dokładnie - określcie ile ma kosztować update i tyle. Jak tylko bedę miał Pegaza (a to najprawdoodobniej kwestia miesiąca), to zapłacę (o ile nie przesadzicie z ceną) za update. Może jakaś niewielka ankietka na temat ceny...

Chyba że nie macie paw do MOSa - powiedzcie zatem kto ma.
[#57] Re: Pożegnanie z Genesi
Ano właśnie . Mam pytanie . Jaka sytuacja prawna Morphosa 1.4.2 ?

A jaka v. 1.5 . Kto z formalnoprawnego punktu widzenia jest jego właścicielem ? . Bo może Genesi mogłoby opublikować źródła ?
[#58] Re: Pożegnanie z Genesi

@ems, post #57

W odpowiedzi na komentarz #57

Ew przekazać zródła tym, którzy będą je rozwijać.
[#59] Re: Pożegnanie z Genesi

@Mufa, post #41

Przyznasz przeciez ze istnieje duze ryzyko, ze przy wyjsciu komercyjnego MOSa, jakas bratnia dusza znowu moze umiescic takie archiwum na osiolku.

Co ci daje pewność, że gdy OS4 wreszcie sie pojawi (czyt. "o ile się pojawi") jakaś 'bratnia dusza' nie wrzuci go na osiołka?
[#60] Re: Pożegnanie z Genesi

@KAM_, post #59

W odpowiedzi na komentarz #59

Heh, bo jest sprzedawany z płytami głównymi? ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem