Komentowana treść: Pożegnanie z Genesi
[#91] Re: Pożegnanie z Genesi

@szuler, post #87

W odpowiedzi na komentarz #87

Jak calkiem padnie (w co mimo wszystko nie wierze) to sie go z wielkim bolem serca oleje. Wtedy bede musial podjac meska decyzje. Albo skorzystac z okazji i wreszcie zapomniec o amigowym swiecie (to by byla juz chyba trzecia proba) albo kupic sprzet potrzebny do odpalenia AmigaOS4 i kontynuowac te meczaca zabawe.
[#92] Re: Pożegnanie z Genesi

@Jacek Piszczek, post #74

W odpowiedzi na komentarz #74

MOSTeam nie ma wobec użytkowników absolutnie żadnych zobowiązań.

Widzę, że cię duma rozpiera - trochę pokory. Rozumiem że wasza (MosTeamu) sytuacja jest nieciekawa (choć akurat w Polsce niepłacenie za pracę jest dość powszechne) ale postaw się w sytuacji uzytkowników, którzy wydali niemałe pieniądze na sprzęt na którym miał być w najbliższym czasie soft (chodzi mi konkretnie o brakujące rzeczy: 3d,tcp, firewire itd, a nie o ulepszenia mui i kolorowe szlaczki). Cena sprzętu sprawiła że często jest to jedyny sprzęt używany do pracy a nie jako snobistyczna zabawka. Nie wiem jak to jest pod względem prawnym ale skoro Genesi nie chce mosa to nie ma podstaw by wam za niego zapłaciło (chyba że umowy stanowią inaczej). Można by zorganizować akcję wysyłania maila do Genesi ale to nic nie da choć mozna to rozważyć.
[#93] Re: Pożegnanie z Genesi

Tak się jakoś głupio składa, iż na codzień też żyję z programowania - więc opowieści o chartytatywnej działalności to przesyłaj do kogoś innego... I tak się składa że dzięki tej pracy mogłem sobie pozwolić na zakup tak pegaza I jak i II.

Co do MOS-a i Genesi - pretensje o brak kasy to kieruj do Genesi a nie do userów - my chcemy mieć amigowy system - czy to takie dziwne ? I czy dziwne jest to, iż chcemy mieć informacje w miarę na bieżąco ?

I jeszcze jedno - ciekawe dla kogo chesz ewentualnie kisić ten system jak przy takim podejściu ludzie dadzą sobie siana z tym całym MOS-em ? Stworzycie super system (ha ha). Tylko dla kogo ? 10, 15 osób ? I co dalej ?

Prosiłem lewo parę komentów wyżej o bardziej wyważone słowa .. a tu co ? A żale za brak kasy.. to wylewaj ale nie na tych co kupili pegasosa z morphosem - oni wiedzieli co kupują. A Wy ? Wiedzieliście gdzie Genesi ma Was i Wasz MOS ? Więc jeżzeli ktoś tu czegoś niedopilnował to raczej nie szary user który dał się wrobić w reklamę o nowym sprzęcie (to akurat jest prawda), rewelacyjnym systemie (he ?) i "wielkiej rodzinie".

I co teraz ? Słychaś tylko jedno: "Spadajcie na drzewo ha ha ha"

Btw. a swoje programiki i tak będę dalej dzirgał ..
[#94] Re: Pożegnanie z Genesi

@szuler, post #88

W odpowiedzi na komentarz #88

Ja wiem, ze AROS zyskalby odrobine przychylnosci swiatka amigowego gdyby mial emulacje m68k zintegrowana z systemem, i ze pod PPC jest to o wiele latwiejsze w wykonaniu. Ale jesli bylby to jedyny argument za PPC, to juz chyba lepiej odwrocic te nieszczesne endiany i pozostac na x86...

nie wiesz co mówisz, po pierwsze AROS ma być portowalny a co :wersję na x86 - wyjątkowa portowalność. po drugie co do wersji na ppc+emulator68k - może większość z arosteamu pracuje na x86 więc im to rybka ale zauważ że to by dało nie tylko zgodność z 68k ale także z programami pod ppc (po napisaniu wrappera do ppc.lib i warpos.lib) czyli ze wszystkim.

[#95] Re: Pożegnanie z Genesi

@szuler, post #88

W odpowiedzi na komentarz #88

Problem w tym, że Pegazy już chyba nie mają MOSa ...

Po to, by za jakiś czas można było zrobić wraper api OS4 - albo Terony stanieją, albo się skończą ... Ten rynek potrzebuje nade wszystko ZDROWEJ KONKURENCJI i OTWARTOŚCI. Po to, żeby jeden osobnik (lub grupa) w imię własnych interesów nie mógł terroryzować nas wszystkich - to, co się stało w obozie Niebieskiego Insekta, może się też stać w obozie Kraciastej Piłki (nie życzmy im tego).

Używane Power Maki (StarMAXy na allegro też się trafiają) są tanie jak barszcz, a jakościowo sprzęt bije każdego klona (klona peceta ;) - kto zje, ten zrozumie ... I wreszcie, ze względów czysto ideologicznych - jeden wentylator (w zasilaczu) mi wystarczy, a to, co pecety mają w ROMie powinno straszyć od dawna w muzeum.
[#96] Re: Pożegnanie z Genesi

@Kaczus, post #90

W odpowiedzi na komentarz #90

1) Czy system bedzie dalej rozwijany, a jak tak to w jakiej formie

System jest dalej rozwijany. Sprecyzuj co rozumiesz przez "formę rozwijania".

2) czy i kiedy najblizszy abdejt

Rozmowy trwają. Kiedy zostanie wypracowany kompromis nie wiadomo.

3) co w nim bedzie - jakie zmiany bedzie zawieral

To wszystko, o czym już wiadomo i co było zapowiadane.

4) w jakiej formie bedzie update (platny czy nie)

To zależy od pytania 2.

[#97] Re: Pożegnanie z Genesi

@MDW, post #89

W odpowiedzi na komentarz #89

Tym bardziej, ze Jacek podal wlasnie oficjalne stanowisko.

To ma być wg. Ciebie oficjalne stanowisko? "chcemy ale nie wiemy kiedy to będzie możliwe"? Na bogów, jak to mawia Morgoth - jeśli MOSteam tego nie wie, to kto ma to wiedzieć? Sam na każdym kroku powtarzasz że "1.5 jest skończony", a w obliczu tego - to co napisał Jaca może być odbierane conajwyżej jako kolejne, niewiele znaczące pustosłowie.

Nie wiem jak Tobie, ale mnie się przypomniały stare czasy z AmigaINC. A słowo "czekamy", czy sformułowania typu "nie mamy względem was żadnych zobowiązań" podnosi tylko mój poziom adrenaliny...

Dość tego... niech się kiszą we własnym sosie.
[#98] Re: Pożegnanie z Genesi

@htn, post #95

W odpowiedzi na komentarz #95

Problem w tym, że Pegazy już chyba nie mają MOSa ...

W oswiadczeniu Genesi wlasnie mozna przeczytac, ze wlasnie maja wersje 1.4.2 i nadal beda miec.
[#99] Re: Pożegnanie z Genesi

@Jacek Piszczek, post #96

W odpowiedzi na komentarz #96

System jest dalej rozwijany.

Ciesze sie bardzo. :)

Rozmowy trwają.

Ciesze sie bardzo. :)

Kiedy zostanie wypracowany kompromis nie wiadomo.

Nie ciesze sie ale mimo wszystko mam nadzieje (nie wiem skad)...
[#100] Re: Pożegnanie z Genesi

@MDW, post #98

W odpowiedzi na komentarz #98

I powinni płacić za każdy rozprowadzony egzemplarz - skoro praca programisty nie jest charytatywna..

Tu trzeba przynać Hyperion się lepiej zabezpieczył...
[#101] Re: Pożegnanie z Genesi

@rzookol, post #94

W odpowiedzi na komentarz #94

AROS jest portowalny. To, ze nikt nie chce/nie moze/nie umie napisac tej malej porcji kodu ktora jest zalezna od platformy to inna sprawa. Jesli chcesz to moge w koncu upublicznic to co napisalem - exec.library i utility.library dzialaja pod pegasosami - jak chcesz albo jesli ktokolwiek inny chce bedzie to dalej ciagnal.

Tak, wiekszosc z nas pracuje na x86, ale kwestia zgodnosci wstecz i zgodnosci z "innymi wiodacymi proszkami" nie jest nam obojetna. Ma po prostu mniejszy priorytet. I nie zmieni sie on szybko, chyba ze jakas mila duszyczka podaruje nam kilkanascie maszyn z PPC na pokladzie (kupowanie sprzetu z PPC tylko w celu portowania na niego AROSa byloby wiecej niz zboczeniem).

Nie, to nie jest oficjalne stanowisko AROS-teamu.

[#102] Re: Pożegnanie z Genesi

@MDW, post #98

W odpowiedzi na komentarz #98

Jak Genesi ma źródła 1.42 to fajnie - oby je przekazali jakimś zdolnym i rozsądnym ludziom (a najlepiej na GPL) ... Ale według tego, co piszą, to chyba nie ma ... A system bez źródeł (i w dodatku system w takim stadium rozwoju) jest martwy ...

---

Wracając do MOS i MOSTeamu - dziś "obrazili" się na Genesi, jutro znajdą (oby, a może oby nie ...) innego sponsora, który obieca im złote góry ... A potem te góry staną się zaledwie pagórkami i co wtedy? Kolejny strajk? Ja dziękuję - wystarczy, że wykańczam się kofeiną.
[#103] Re: Pożegnanie z Genesi

@szuler, post #101

W odpowiedzi na komentarz #101

Możesz ten exec i utility upublicznić? Chętnie (conajmniej) przejżę ...
[#104] Re: Pożegnanie z Genesi

@htn, post #103

W odpowiedzi na komentarz #103

Jasne ze moge, nawet musze, bo to na arosowej licencji jest. musze tylko z pegasosa dysk wyjac, bo tenze juz nawet RAMu nie ma ;) sam exec.library jest nudny (bo praktycznie ten sam co arosowy), tylko pare rzeczy w assemblerze ppc moze byc interesujacych (obsluga exceptions na przyklad). ale rewelacja toto nie jest - od roku tego nie tknalem ani razu
[#105] Re: Pożegnanie z Genesi

@htn, post #102

W odpowiedzi na komentarz #102

jutro znajdą (oby, a może oby nie ...) innego sponsora

Ja uwazam, ze nie znajda. Platformy amigowe nie sa w stanie na siebie zarobic. Kazdy kto tego dotknie wylozy sie. Genesi to bylo bardzo dziwne zjawisko. Bylem pewny, ze oni sobie zdaja z tego sprawe ale jak widac nie bardzo. Zreszta kiedys (dawno) wydali takie obszerne oswiadczenie w ktorym opisali ogolnie swoje cele, strategie. Oswiadczenie bylo nawet w calosci przetlumaczone na polskiej wersji amiganews.de. Wyraznie jest tam napiasne cos w tym stylu: "nie zamierzamy zarabiac na Pegasosach". Wydawalo mi sie to smieszne i nieprawdopodobne. Zreszta natrollowalem sie wtedy w komentarzach i pisalem, ze Genesi to jest chyba jakas pralnia brudnych pieniedzy albo mafia sponsorowana przez kosmitow. Mowilem wtedy tez, ze nie wierze w te ich mrzonki o telewizorze przyszlosci w jaki mial sie chyba zamienic kiedys Pegasos. Nagadali wtedy tyle glupot, ze az mi do dzisiaj wstyd. Jednak jasno z tego wynikalo, ze zdaja sobie sprawe z tego, ze na Pegasosie (czy jakiejkolwiek innej plaformie amigowej) nie da sie zarobic (zarobek to nie to co sie wydaje Polakom;)).
[#106] Re: Pożegnanie z Genesi

@MDW, post #105

W odpowiedzi na komentarz #105

Telewizor Przyszłości to Bill i Raquel chcieli dać światu już wtedy, gdy nazywali się VIScorp ;) ... Jakby im wtedy dano w łapki nazwę i system, to dziś nawet OS4 by nie było ... ;) Ja również uważam, że MOSTeam nie znajdzie sponsora - napisałem to na wszelki wypadek. ;)
[#107] Re: Pożegnanie z Genesi

"rozmowy trwaja" - kto, z kim?

"System jest dalej rozwijany.

Sprecyzuj co rozumiesz przez "formę rozwijania"." - czy po ewentualnym pojawieniu sie 1.5 czy jakiego update'u system bedzie dalej rozwijany?
[#108] Re: Pożegnanie z Genesi

Moűecie sobie narzekaę ile chcecie

Jestem dozgonnie wdzieczny za pozwolenie. Bo juz myslalem, ze do tego nie mam prawa.

Kupowaliôcie Pegazy od Genesi, która juű nie interesuje sië MorphOSem

Od kogo mielismy kupic? Nie przypominam sobie abys Ty je sprzedawal albo ktokolwiek z MOST. To, ze sie Genesi juz nie interesuje to jest tylko i wylacznie Wasza wina, bo jak male dzieci woleliscie sie bic, a nie rozmawiac. Dobry wujek sie wkurzyl i Was olal, bo ilez mozna dzialac z taka niezorganizowana banda?

MOSTeam nie ma wobec uűytkowników absolutnie űadnych zobowiâzaď - nawet nie pîaciliôcie za MorphOSa, a tylko za sprzët

Co Ty nie powiesz? Wczesniej to gardziliscie pieniedzmi od userow, a teraz wypominasz, ze nie placilismy? Poza tym Genesi Tobie placilo, a ja zaplacilem Genesi, wiec jak smiesz mowic, ze nie masz wobec mnie zobowiazan? Przestan sie osmieszac

Moze jak kupilem Pegasosa od eFunzine to powinienem teraz z kalasznikowem pojechac do Lodzi?

Moűe kiedyô zdecydujemy sië na wypuszczenie update'u, a moűe nie

Ales sie nadal Panie Piszczek, uwazaj zebys nie peknal...

nasza praca i nasze pieniâdze

To zabierzcie jeszcze to cale wasze bagno z daleka od nas i powiedzcie jasno, ze nie potraficie sie dogadac. Po co mamy sie wszyscy denerwowac? Ty nie bedzie musial pracowac za darmo, ja nie bede musial sie denerwowac czytajac twoje wywody. Wszyscy beda szczesliwi.

PS Kto chce zamienic Pegasosa na Maca?
[#109] Re: Pożegnanie z Genesi

@mcbarlo, post #108

W odpowiedzi na komentarz #108

A ja odniosłem wrażenie, że to takie typowo ludzkie "mam władzę". Mam źródła, ale ich nie dam, mam update, też nie dam - patrzcie jaki jestem ważny. Nie dam za pieniądze, bo jak oddam to nie będę miał władzy. Niestety, to długo nie potrwa - właśnie ukazała się microAmigaOne. Co prawda tachnicznie dużo gorsza od PegazaII, OS4 w obecnej wersji dużo gorszy od MOSa1.4.2. Ale, w odróżnieniu od tego ostatniego, OS4 rozwija się i już niedługo będzie poważną konkurencją, a cena microA znośniejsza. Jeżeli obecna patowa sytuacja przedłuży się, MOSTeam nie będzie mieć już atutów w ręku, OS4 z emulatorem 68k JIT będzie poważnym konkurentem dla zatrzymanego w rozwoju MOSa (nawet 1.5). Sądząc po przeciekach z kłótni GenesiMOSTeam poszło o poważne pieniądze, MOSTeam nie rozumie (może nie chce zrozumieć) że nie dostanie za swój produkt tylu pieniędzy ile obiecywało Genesi. Ale jeśli nadal będzie ignorować środowisko, i zachowywać się jak kapryśna panna na wydaniu, to niedługo nie dostanie ani centa. Sądząc po ilości sprzedanych przez Genesi Pegasosów, daleko do wyśnionych przez pana J.P. 1M euro, nikt nie kupi update za 500 euro, a pan J.P. nie jest jedynym członkiem MOSTeam. Więc jeśli Panowie czekacie na 1M euro, to się nie doczekacie. Na pewno. Określcie cenę, a nie obrażajcie się. W przeciwnym wypadku wszyscy na tym stracimy.

Ja czekam - jak wcześniej pisałem, za miesiąc chcę kupić Pegaza. A za update mogę zapłacić - praca MOSTeam powinna być wynagrodzona, to zrozumiałe. Mi wszystko jedno - do miesiąca wyklaruje się sytuacja MOSa (pozytywnie) - na biurku będę miał Pegaza, nie wyklaruje się - być może będzie to microAmigaOne.

Z mojej strony EOT.
[#110] Re: Pożegnanie z Genesi

@mcbarlo, post #108

PS Kto chce zamienic Pegasosa na Maca?

Na Maca? Przeciez tam jest MacOS. Nie, dziekuje... To ja juz wole sie ozenic - przyjemniejsze hobby. :) Do Macow mnie nic nie przekona. W tej chwili siedzie przy jakims G4/733 i marze o powrocie do domu na peceta (bo Pegasosa mi naprawiaja w Niemczech). Jezeli zrezygnuje z Pegasosa to raczej przesiade sie na dosyc wypasionego peceta. Nigdy wiecej alternetywy. Koniec partyzantki. Ja chce sie skupic na czyms sensownym, a nie wieczna walka z rzeczami oczywistymi. Moze tym razem sie uda uwolnic...
[#111] Re: Pożegnanie z Genesi

@mcbarlo, post #108

Poza tym Genesi Tobie placilo, a ja zaplacilem Genesi, wiec jak smiesz mowic, ze nie masz wobec mnie zobowiazan?

Jak Ci się winda wywala to pozywasz konkretnego pracownika M$ o odszkodowanie? A może chciałbyś pójść do więzienia za to, że ktoś komu sprzedałeś samochód użył go do napadu? Wybacz, ale jak już coś sprzedasz to przestajesz za to ponosić odpowiedzialność.
[#112] Re: Pożegnanie z Genesi

@Jacek Piszczek, post #111

W odpowiedzi na komentarz #111

Bardzo ciekawa - a nawet bardzo śmiała teoria.

Nie wiem tylko dlaczego ja jak sprzedam produkt (program) to przez rok, dwa.. albo i dłużej jeżdżę serwisować ?? A może jakiś niedouczony jestem i nie potrafię napisać bezbłędnego programu ? Upss.. zapomniałem że ja tu tylko jakieś programiki piszę...

Dobra.. wystarczy już może tego wodolejstwa.. Może by się tak wziąć poważnie do roboty.. o ile jeszcze jest tu coś do zrobienia (poza wymiecieniem tego bałaganu.. do kosza na śmieci).
[#113] Re: Pożegnanie z Genesi

@Jacek Piszczek, post #111

W odpowiedzi na komentarz #111

Jak Ci się winda wywala

Mnie sie winda nie wywala, bo jej nie uzywam i mnie nie interesuje. Poza tym jakby to powiedziec - winda jest ciut stabilniejsza niz MOS.

A może chciałbyś pójść do więzienia za to, że ktoś komu sprzedałeś samochód użył go do napadu?

Co ma piernik do wiatraka?

Wybacz, ale jak już coś sprzedasz to przestajesz za to ponosić odpowiedzialność.

O ile to co sprzedajesz jest w pelni sprawne, a MOS 1.4 ma bardzo wiele wad. Chyba temu nie zaprzeczysz?
[#114] Re: Pożegnanie z Genesi

A co sie stanie gdy rozmowy z Genesi zakoncza sie fiaskiem (jesli wogole sa jeszcze jakies rozmowy), a innych sponsorow MOSTeam nie znajdzie? Bo wspomnianego 1mln euro, czy 50tys euro (a wiecej zyczy sobie samych 4 panow z morphos.net) od userow sie nieuzbiera, tym bardziej, ze MOSTeam sam pracuje nad pomniejszaniem ilosci userow.
[#115] Re: Pożegnanie z Genesi

@marcik, post #114

W odpowiedzi na komentarz #114

Z tego co widzę bardzo skutecznie... niestety..
[#116] Re: Pożegnanie z Genesi

@marcik, post #114

W odpowiedzi na komentarz #114

Jakie rozmowy z Genesi?? Z Genesi nie ma już o czym rozmwaiać.

Oni conajwyżej rozmawiają (słowo zastępcze do bełkotają) między sobą. Pewnie ściera się front tych do których dotarła smutna prawda, z tymi, do których jeszcze ta prawda nie dotarła.

Czas na szczęście gra na ich niekorzyść. Ja tylko mam nadzieję że nikt się więcej nie nabierze na pegaza z morphosem.
[#117] Re: Pożegnanie z Genesi

@wali7, post #109

W odpowiedzi na komentarz #109

OS4 w obecnej wersji dużo gorszy od MOSa1.4.2.

A to co za nowa mitologia? Dla ludzi z kamiennego (czyt. zamkniętego) kręgu? Widziałeś choć kiedy OS'a 4 na żywo?

No i (ogólnie) przestańcie wreszcie schizofrenicznie udawać, że nie ma dla mos'a alternatywy w dalszym "amigowaceniu".

Kto się nabrał na teksty Billa B., propagandę, że nowa amiga to pegasos itp. to jego sprawa ale nie powinien udawać, że dla amigowców nie ma alternatywy.

[#118] Re: Pożegnanie z Genesi

@Piotr Zadora, post #117

W odpowiedzi na komentarz #117

Jak im się uda zejść z ceną Amiga One do poziomu Pegasosa to tak :)Oby tak się stało . Będę miał łatwiejszy wybór .
[#119] Re: Pożegnanie z Genesi

@Piotr Zadora, post #117

Jak idzie o sytem, to OS4 może i jest alternatywą (lub będzie ...).
Natomiast wyższość Pegasosa 2 nad nieudaną Szarliz (Teron) we wszystkich odmianach jest poza wszelką dyskusją. Może się doczekamy Articii P - wtedy odszczekam ... Niestety, polityka Mai Logic (bo nie oszukujmy się, Eyetech jest tylko sklepikiem) w kwestii sprzętu przypomina politykę MOSTeamu w kwestii systemu.
I nie bądź tak bezkrytycznie pewny swego podwórka - u Was też się to mogło zdarzyć i nadal może. To jest cena, jaką się płaci za przywiązanie do zamkniętych rozwiązań i wiarę w złote gruszki na połamanej, amigowej wierzbie.
[#120] Re: Pożegnanie z Genesi

@Piotr Zadora, post #117

Kiedy czytam komentarze kogoś z Waszego Otwartego Kręgu to jakoś odchodzi mi ochota na cokolwiek co ma w nazwie Amiga. Alternatywa jest, dobrze o tym wiemy. Tak się składa że PPA zauważa różne odmiany systemów opartych o AmigaOS API, co nie w pyzpadku każdego amigowskiego portalu jest regułą, nieprawdaż?

Zresztą MOS wcale nie został pogrzebany, sądzę że z MOSTeamem można się dogadać. Większość amigowych programistów (w Polsce) z dwóch amigowych alternatyw posiada Pegaza, co rokuje nienajgorzej na przyszłość.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem