Komentowana treść: Pożegnanie z Genesi
[#61] Re: Pożegnanie z Genesi

@Fazior, post #60

W odpowiedzi na komentarz #60

no tak, to zdecydowanie wyjaśnia sprawę ;)
[#62] Re: Pożegnanie z Genesi

@Fazior, post #60

W odpowiedzi na komentarz #60

Tak jak morphos :)
[#63] Re: Pożegnanie z Genesi
Tja, ale z tego co mi wiadomo MOST nie dostaje grosiwa od każdej zepchniętej przez Genesi płyty:)
[#64] Re: Pożegnanie z Genesi

@Fazior, post #63

W odpowiedzi na komentarz #63

Z tego co twierdzi Genesi na MOSa wydano 5 razy tyle co otrzymal ze sprzedazy OS4 team... Sytuacja taka (wystawienie przez kogos nieoficjalnego updatu) spowodowana jest problemem z tozsamoscia samego MOSTeamu. Sytuacja jest chora. Zachowuja sie jak taka panna, co by chciala, ale sie boi. Po prostu nie potrafia podjac meskiej decyzji, albo w jedna albo w druga strone. Widac kogos ta sytuacja zdenerwowala i udostepnil update (kiepsko zrobiony, ale zawsze). Po Krashanie widac, ze jest wiecej osob w MOSTeamie, ktorych taka sytuacja denerwuje i wolalby sie jasno okreslic. Niestety wladze tam dzierzy kto inny...
[#65] Re: Pożegnanie z Genesi

@Kaczus, post #64

W odpowiedzi na komentarz #64

Pytanie jest tylko czy sam MOSTeam wie, kto tam u "nich" rządzi... bo to raczej na jakieś dziwnośmieszne bezkrólewie wygląda (choć wcale nie jest mi do śmiechu...), a reszta stosuje znaną nam technikę spychologii.. ciekawe tylko jak długo jeszcze się to bedzie ciągnęło..
[#66] Re: Pożegnanie z Genesi
Chciałbym ,żeby członkowie MOS Teamu ustosunkowali się do kwestii otwarcia kodu źródłowego . Niech się wypowiedzą , nawet indywidualnie . :)
[#67] Re: Pożegnanie z Genesi

@ems, post #66

W odpowiedzi na komentarz #66

Bez przesady. Skąd w ogóle taki pomysł??? Od kiedy to jest jakiś obowiązek udostępniania kodu źródłowego? Kiedyś było dobrze, wszyscy się cieszyli, jak jakiś program/utilek wychodził jako shareware. Teraz niektórym mało, że część osób udostępnia swoje programy, to jeszcze by kody źródłowe chcieli...
[#68] Re: Pożegnanie z Genesi

@ems, post #66

Niech się wypowiedzą , nawet indywidualnie . :)

Kolejny dobry żart w tym wątku.

MOSteam nie wypowiada sie w takich kwestiach konkretnie. Oni zresztą w ogóle konkretnie się nie wypowiadają.

[#69] Re: Pożegnanie z Genesi

@ems, post #66

Chciałbym ,żeby członkowie MOS Teamu ustosunkowali się do kwestii otwarcia kodu źródłowego

Bardzo chętnie, moje konto bankowe jest otwarte. Po uiszczeniu na nim przez jakąś dobrą duszę odpowiedniej sumy kody mogą zostać udostępnione. Może być co łaska, ale nie mniej niż 1M euro.

A tak na poważnie: skąd w ogóle przyszedł Ci do głowy taki pomysł?
[#70] Re: Pożegnanie z Genesi

@Jacek Piszczek, post #69

W odpowiedzi na komentarz #69

No to może lepiej porazmawiajmy o pieniądzach. 1M odpada, 1k to też sporo, ile moglibyście żądać za update?

Poważnie.
[#71] Re: Pożegnanie z Genesi

Jacek - taka mała prośba - trzy razy zastanów się zanim coś powiesz.. Nie wiem czy wiesz, ale co niektózy naprawdę już mają dość takiej sytuacji jaka się obecnie wytworzyła. Więcej oliwy do tego ognia dolwać nie ma co.. chyba że to wszystko ma wybuchnąć.

A co do udostępniania programów /lub systemu/ - Nemesis ma sie całkiem dobrze - ale w przeciwieństwie do co niektórych trzymanie go w zakamarkach mojego dysku i używanie w grupie "wybrańców" wcale mnie nie bawi. Innych może tak. Ale mnie nie - bo nie na tym polega zabawa w "amigowanie".
[#72] Re: Pożegnanie z Genesi

@MaaG^dA, post #71

W odpowiedzi na komentarz #71

No to co, robimy jakas oficjalna petycje/zapytanie polskich pegazowcow do MOSTeam? Bez pretensji, grzecznie. Poprostu oficjalne pytanie obecnych i moze kilku przyszlych uzytkownikow tego naprawde fajnego sprzetu i systemu. Zaznaczyloby sie tylko, ze zarowno pytania jak i odpowiedzi (a takze ewentualny jej brak) beda opublikowane.
[#73] Re: Pożegnanie z Genesi

Pomysł zapewne mu przyszedł z ŻYCIA. Bo w NORMALNYM świecie taki pomysł nie tylko nie wywołuje żałosnych komentarzy (1 Mega to Ci mogę wysłać, wyjęte z A600 ... :), ale również jest coraz częściej wcielany w życie. Byłem o krok od zakupu Pegasosa 2 i tylko nagły spadek kondycji finansowej spowodował, że do tego nie doszło. Pewnie kiedyś i tak go kupię - ale znajdę dla niego lepsze zastosowania niż uzależnianie się od "widzimisię" ludzi, którzy mają wszystko i wszystkich gdzieś, bo wyssany z palca sen o zarabianiu na amigowym rynku prysł. Więcej realizmu i mniej pychy.

---

Napisane z pozycji człowieka, który PRZYPADKIEM nie wdepnął, a po ostatnich wydarzeniach na 99% nie wdepnie w MorphOS.
[#74] Re: Pożegnanie z Genesi

@MaaG^dA, post #71

W odpowiedzi na komentarz #71

Sytuacja wygląda nieco inaczej, jeśli utrzymujesz się z pracy jako programista.

Możecie sobie narzekać ile chcecie, ale nie zmieni to faktu, że praca programistów kosztuje i nic nie ma za darmo. Kupowaliście Pegazy od Genesi, która już nie interesuje się MorphOSem. Jeśli chcecie update'ów, to zwróćcie się o to do Genesi. MOSTeam nie ma wobec użytkowników absolutnie żadnych zobowiązań - nawet nie płaciliście za MorphOSa, a tylko za sprzęt.

Może kiedyś zdecydujemy się na wypuszczenie update'u, a może nie, ale to jest nasza praca i nasze pieniądze, więc nie chrzań mi tu o "trzymaniu softu na dyskach dla zabawy". Możesz sobie wypuszczać swoje programiki za darmo, ale wcale nie oznacza to, że praca innych też powinna być darmowa.
[#75] Re: Pożegnanie z Genesi

@MDW, post #72

W odpowiedzi na komentarz #72

Tylko po co ? Pytani
[#76] Re: Pożegnanie z Genesi

@Jacek Piszczek, post #74

W odpowiedzi na komentarz #74

Jak dla mnie to EOT i nie ma co bić gówna na pianę.
[#77] Re: Pożegnanie z Genesi

Ale przeciez nikt nie mowi, ze ma byc darmowa, pytanie o oficjalne stanowisko. Rozumiem, ze na poczatku mozna bylo nabrac wody w usta, bo costam bylo dogrywane, ale dogrywanie tego przez pol roku czy rok - to chyba mala przesada... Stad tez wlasnie prosba o oficjalne stanowisko. Bo widzisz, od tego stanowiska tez zalezy wlasnie to, czy komus bedzie sie oplacalo inwestowac czas i umiejetnosci nawet w darmowy projekt, ale dla wlasnie dla MorphOSa. Jak zauwazyles - to kosztuje, jesli ktos chce oddac to darmo, to jego sprawa, jesli chce za to wynagrodzenie - rowniez, ale chodzi o to, czy inwestycja czasu i umiejetnosci jest celowa. Niestety jest ona uzalezniona od przyszlosci lub jej braku dla systemo MorphOS. Byl czas na to by rozwazyc to wszystko. Teraz uzytkownicy czekaja na odpowiedz.
[#78] Re: Pożegnanie z Genesi

@MDW, post #72

W odpowiedzi na komentarz #72

Tylko po co ? Pytania są znane wszystkim .. i to w każdym języku. Brak tylko odpowiedzi. Nie widzę więc ani sensu ani potrzeby zadawania dodatkowych pytań. Bo skoro nie było jej do tej pory - to myślisz, że jeszcze jedna petycja coś zmieni? Wątpię.

I jeszcze jedno - do kogo byś tę petycję chciał wysłać ? Bo MOSTeam z tego co widzę to sam już nie wie kto jest władny podjąć jakąś decyzję - inaczej juz dawno by wiadomo co i jak...
[#79] Re: Pożegnanie z Genesi

W tym momencie wszystko już jest jasne. Dziękuję w końcu za wystarczająco jasną odpowiedź. W moim przypadku kończy to temat MorphOSa definitywnie. Miło było, ale się skończyło.
[#80] Re: Pożegnanie z Genesi

@Marek Szyprowski, post #67

W odpowiedzi na komentarz #67

Skąd taki pomysł?

Ano stąd ,że od połowy lat 80-tych troche się zmieniło na świecie.

Jeśli tego nie zauważyłeś to ci podpowiem .

Darmowe systemy operacyjne z otwartym kodem:

1.Linux

2.BSD

3.Aros

4.Syllable

To tylko te które znam bądź używam (linux).

Darmowe do prywatnego użytku z zamkniętym kodem:

1.Solaris 10!!!!

2.QNX

3.BEoS

Dzisiaj nie wystarczy opublikowć program jako shareware . Dzisiaj freeware to za mało .

Nawet SUN to zrozumiał (lepiej późno niż wcale).

Morphos ma szanse tylko jako otwary projekt . Zamknięty , zniknie .

Ale to musi być wasza decyzja . My was do tego nie zmusimy . Natomiast ględzenie o tym że będziemy płacić np. co kwartał za jakiś update można sobie włożyć między bajki .

Lata 80-te nie wrócą !
[#81] Re: Pożegnanie z Genesi

@Kaczus, post #77

W odpowiedzi na komentarz #77

Oficjalne stanowisko jest takie, że chcemy, aby był update, ale nie wiemy, kiedy będzie to możliwe.
[#82] Re: Pożegnanie z Genesi

Ja zawsze twierdzilem, ze te 100-150 euro moge dac za MorphOSa. Nie twierdze, ze cos nam sie nalezy. To co nam sie nalezalo mamy i nawet dziala (wylaczajc moja maszyne, ktora jest akurat w naprawie w Niemczech, hehe). Ale bardzo jestesmy ciekawi czy MOSTem cos robi zeby rozwiazac te niewygodna dla wszystkich sytuacje. Sprawa jest ciezka ale mam nadzieje, ze nie jest tak, ze kazdy na kazdego sie obrazil, nie odbiera maili od innych i sprawa zupelnie stoi. Jezeli jakies rozmowy sa prowadzone, jezeli jakies propozyjcje sa "obgadywane" to jest szansa na to, ze jakies rozwiazanie sie znajdzie.

Ja uwazam, ze niestety raczej nie ma szans zeby ktokolwiek zainteresowal sie MorphOSem pod wzgledem komercyjnym. :(
[#83] Re: Pożegnanie z Genesi

@MinisterQ, post #79

W odpowiedzi na komentarz #79

Moze czas chocby troszeczke wesprzec AROSa? ;) Rozwija sie owszem, w slimaczym tempie, ale przynajmniej niczego przed swiatem nie ukrywa.
[#84] Re: Pożegnanie z Genesi

@stony, post #52

W odpowiedzi na komentarz #52 #53 #54

Niepoprawni optymisci ;)
[#85] Re: Pożegnanie z Genesi

@szuler, post #83

W odpowiedzi na komentarz #83

Ja wlasnie niedawno skonczylem 30 lat wiec mnie juz AROS chyba nie moze interesowac. Chociaz mam ogromny szacunek do tego projektu to moge nie dozyc wersji dla uzytkownika. :( Tak sie sklada, ze mnie platformy amigowe interesuja glownie od strony uzytkowej, a o uzytkowosci AROSa nie ma mowy i nie bedzie przez dlugie lata... niestety. :(
[#86] Re: Pożegnanie z Genesi

@szuler, post #83

W odpowiedzi na komentarz #83

Hasło na rok 2005: Kitty goes PowerPC(tm)! :) ...
[#87] Re: Pożegnanie z Genesi

@MDW, post #85

W odpowiedzi na komentarz #85

Zauwaz tylko ze MOS moze spasc z tempem rozwoju do takiego poziomu jaki ma AROS, jesli nie znajda jakiegos zastrzyku gotowki. Bo nie chce mi sie wierzyc, aby MOS-team dalej tak szybko rozwijal system w ramach akcji charytatywnej...
[#88] Re: Pożegnanie z Genesi

@htn, post #86

W odpowiedzi na komentarz #86

Po co? Tylko w imie odmiennosci? Na Teronach masz OS4, na Pegasosach masz MOS'a a maki maja OSX i im amigopodobne systemy nie sa potrzebne (poza leczeniem sentymentow byc moze).

Ja wiem, ze AROS zyskalby odrobine przychylnosci swiatka amigowego gdyby mial emulacje m68k zintegrowana z systemem, i ze pod PPC jest to o wiele latwiejsze w wykonaniu. Ale jesli bylby to jedyny argument za PPC, to juz chyba lepiej odwrocic te nieszczesne endiany i pozostac na x86...
[#89] Re: Pożegnanie z Genesi

@MaaG^dA, post #78

W odpowiedzi na komentarz #78

Tylko po co ?

No wlasciwie racja. Tym bardziej, ze Jacek podal wlasnie oficjalne stanowisko. Czyli pozostaje nam... czekac. Widac wszystkie amigowe srodowiska sa na to skazane. Takie przeznaczenie. Nie zmieni tego zmiana nazwy, loga. Pegasos jest bardziej amigowy niz bysmy chcieli... niestety.
[#90] Re: Pożegnanie z Genesi

@MDW, post #89

W odpowiedzi na komentarz #89

Nie podal stanowiska, a dokladniej podal metne... Co jak co, ale pewne rzeczy oszacowac mozna. Kazdy moze wziasc poprawke na mozliwe opoznienie. Ludzie chca konkretow, a nie slow, my chcemy ale nie mozemy.... czasy "Nie chcem ale muszem" sie juz skonczyly. Teraz chcemy konkretow:

1) Czy system bedzie dalej rozwijany, a jak tak to w jakiej formie

2) czy i kiedy najblizszy abdejt

3) co w nim bedzie - jakie zmiany bedzie zawieral

4) w jakiej formie bedzie update (platny czy nie)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem