Komentowana treść: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
[#61] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@SZAMAN, post #58

Czy ty jestes powazny?
[#62] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@mcbarlo, post #60

moze jeszcze go najpierw przeczytaj ze zrozumieniem. Jeszcze raz prosze o wskazanie konkretnego klamstwa.

A gdzie ja napisałem, że tam są kłamstwa?

Potraktowałeś to zbyt ambicjonalnie

Ja nie szydziłem (znowu zbyt osobiście ) tylko takie artykuły o zbyt subiektywnym zabarwiniu nie są w moim typie.

[#63] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@Baron Althaar, post #53

Fraza "mam podzielone zdanie" - "... działa z siłą wodospadu"

na marginesie: policzyłem rozmiar komentarza Valwita - zajmuje 8 ekranów w 1024x768;

Valwit zdaje się, że właśnie ustanowiłeś rekord pojedynczego "bredniotoku"

[#64] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
Czekałem do wieczora aby odpowiedzieć zbiorczo na wszystkie komentarze.

Generalnie najczęściej przewija się zarzut braku obiektywizmu - dział "publicystyka" jest właśnie po to aby pisać swoje zdanie i jakoś nikt nie zarzucał braku obiektywizmu gdy ukazała się "zimna wojna" a mój tekst jest tylko formą repliki na tamten "artykuł" i gdyby nie on prawdopodbnie nigdy by nie powstał.

Wydźwięk komentarzy też jest taki, że to ja rozpoczynam walkę wylewając tonę pomyj na MOSowce a tą całą "wojenkę" bynajmniej nie ja zacząłem i napisałem tylko, że jest ona faktem. Jasne, że są sytuacje gdy można razem pogadać czy wypić piwo a nawet mogą stać obok siebie Peg i mA1 (tak jak na amimajówce) ale ogólnie na portalu panuje niechęć użytkowników jednego rozwiązania sprzętowo/programowego do drugiego (oczywiście nie mówię o wszystkich użytkownikach danego komputera).

Spójność tekstu się nie podoba - nie kończyłem studiów dziennikarskich i nie mam opanowanego kunsztu prowadzenia porywającego monologu, niemniej jednak "zimna wojna" też nie jest arcydziełem pod względem stylistyczno-językowym.

Podział na "nas" i "was" został zaczerpnięty z "zimnej wojny".

Wysyłając artykuł do publikacji SirLEO sugerował zmiany niektórych akapitów aby były "mniej dosadne" ale celowo zostawiłem je w takiej wersji (jednocześnie dziękuję redakcji, że tekst ukazał się bez ingerencji w jego treść) ponieważ chciałem aby na PPA był chociaż jeden tekst przychylny AOS gdyż praktycznie wszędzie "panoszy się" wyśmiewanie A1 przy każdej okazji i ciężko jest znaleźć na PPA pozytywny tekst o A1/AOS, jak również chciałem zobaczyć reakcję środowiska Amigowego (nie tylko użytkowników MOSa) na artykuł propagujący AOS.

Termin publikacji zbiegł się zupełnie przypadkowo w amimajówką gdzie "czasowo zakopano topór wojenny" (sam tekst powstał kilka tygodni temu).

Nie chcę aby koś pomyślał, że zależy mi na skłóceniu środowiska - też przecież wolałbym czytać artykuły typu "ciepła przyjaźń" zamiast "zimna wojna" ale na dzień dziesiejszy nie widzę możliwości pojednania. Sęk w tym, że większość użytkowników Amigi/komputerów amigopodobnych traktuje swój sprzęt emocjonalnie i stąd wynikają waśnie i spory, których nie da się tak łatwo zażegnać.

Osobiście też uważam, że kłótnie "o wyższości świąt..." są głupie i jestem za pojednaniem środowiska - może aby to przybliżyć zacznę się udzielać w "Stowarzyszeniu użytkowników komputerów Amiga i Pegasos Hi-Toro" ;)
[#65] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@Piotr Zadora, post #63

tak, też uwazam że to rekord :)
[#66] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@amigafan, post #64

ale na dzień dziesiejszy nie widzę możliwości pojednania.

Może dlatego że jesteś po prostu krótkowzroczny. Przyjedź na jakiś zlot, porozmawiaj z ludźmi, a trochę zmienisz zdanie na ten temat.
[#67] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
Ja tez! Ja tez! Ja tez, chce sobie potrolowac, tylko ...obiecalem ze nie bede...

Tez powinniscie cos objecac ;)

PS. Ehh nostalgia mnie dopadla dotyczaca ACP. Gdzie te nowe ankiety schodzace na psy, gdzie te wspaniale klotnie? Hlip...
[#68] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@opi, post #46

Heheh, ale to przecież ja się skompromitowałem i obrażam kogoś (co ciekawe to szaman twierdzi mimo że o nim nawet nie pisałem) i szaman ma ochotę mnie pobić (pewnie w imię jedności i w duchu amimajówkowego rozejmu) - bo czym innym jest jego pytanie czy powtórze w realu co napisałem?

BTW: ciekawe czy też wystawi fotki na których pręży muskuły jak kiedyś "dj kozi janek"

[#69] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@amigafan, post #64

Spójność tekstu się nie podoba

Nie podoba się.

niemniej jednak "zimna wojna" też nie jest arcydziełem pod względem stylistyczno-językowym

Jest ZNACZNIE lepsza niż Twój artek. Znacznie lepsza... Nie oceniam tu części merytorycznej, lecz techniczną wyłącznie.

Podział na "nas" i "was" został zaczerpnięty z "zimnej wojny"

Jakich "nas", jakich "was"? Miałeś być bezstronnym Amigo (bez PPC nawet), to nie używaj słów wyjętych z innego kontekstu. McBarlo miał prawo pisać "my", "wy", bo jest członkiem jednej z grup.

Rozumiem, że miałeś pewną myśl i chciałeś ją przelać na... serwer. OK. Tylko czemu takie to niefafuśne? Czemu tak krytycznie piszesz o Pegazie, skoro nie wiesz o nim nic poza tym co przeczytasz na PPA, eXecu? To jakiś absurd! No to ja chciałem ogłosić, że co jak co, ale klimatyzacja w Jaguarach XJK to syf i kiła, bo hałasuje przy prędkościach powyżej 230 km/h.

Fajnie się zapowiadało (spokojny początek), ale wyszła dupa-kaszana. I nie trzeba kończyć dziennikarstwa, by było lepiej.
[#70] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@SZAMAN, post #58

Ot i "mediator" sie pojawil. Valwit na czarną listę-przypomina Ci sie cos...........
[#71] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@amigafan, post #64

Termin publikacji zbiegł się zupełnie przypadkowo w amimajówką gdzie "czasowo zakopano topór wojenny" (sam tekst powstał kilka tygodni temu).

Jakoś nie przypominam sobie aby ktokolwiek cokolwiek i gdziekolwiek zakopywał (nie licząc tych gości z sąsiedztwa -> budowa)...
[#72] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@amigafan, post #64

jakoś nikt nie zarzucał braku obiektywizmu gdy ukazała się "zimna wojna"

Na pewno? Polecam sprawdzic archiwum PPA zanim znowu zaczniesz wypisywac bzdury...

dział "publicystyka" jest właśnie po to aby pisać swoje zdanie

pisac swoje zdanie - no wlasnie, z takim warsztatem, to "pisac swoje zdanie" powinienes raczej na debilnych forach onetu, tam poziom jest podobny do tego co nam zaserwowales w swoim artykule, nikt by sie nie czepial

[#73] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
Ogólnie rzecz biorąc oba artki są do dupy i całkowicie zbędne. Jedyne co pokazują to to, że poszanowanie cudzego zdania w amiświatku to dalej abstrakcja.
[#74] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@Valwit, post #73

Poszanowanie cudzego zdania nie oznacza tego, że z własnym zdaniem trzeba się kryć, i go głośno nie wyrażać... Jest takie powiedzenie; brzmi mniej więcej tak: "nie zgadzam się z Tobą, tak jak Ty ze mną, ale jestem gotów zginąć za to, byś mógł to powiedzieć".

[#75] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
No co jak co, ale tego że kryje się z moim zdaniem zarzucić mi nie można :)
[#76] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@Valwit, post #75

Tobie nie. Niemniej odniosłem wrażenie, że określając mianem "abstrakcji" głośne mówienie własnego zdania, masz na myśli coś niezbyt pozytywnego. ;)
[#77] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
nie, nie tak. Abstrakcją nazywam normalną dyskusję czy rozmowę bo dla wielu osób jest to coś nie do pomyślenia.

Każdego kto ośmieli się mieć odrębne zdanie natychmiast mieszają z błotem i wpisują na czarną listę. Kto nie z nami ten przeciw nam.

Normalnośc jest dla nich abstrakcją, bo to co oni uważają za normalne gdzie indziejsię leczy.

I nie mowię tu o konkretnej stronie - jak już wyżej gdzieś pisałem: tacy ludzie są po obu stronach barykady i im zawdzięczamy kłótnie i podziały.
[#78] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@pini, post #62

Porownales moj artykul do tego z newsa, a jemu sa tutaj zarzucane, ze tak powiem niescislosci z rzeczywistoscia, wiec stwierdzenie, ze one sa siebie warte chyba cos takiego sugeruja, prawda?

Pisanie artykul w cudzyslowie mowi jasno, ze nie jest to taki prawdziwy artykul tylko cos podrzednego, gorszego, cos z czego mozna sie smiac.

To tak gwoli wyjasnienia.
[#79] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@Valwit, post #68

No wlasnie, czy w realu tez tak sie wypowiadasz? Bo to bardzo prymitywne teksty sa, pomijajac juz to, ze obrazaja konkretne osoby (w tym mnie):

w głowach kilku baranów

ma to w dupie

co ta banda baranów

tych oszołomów

Ojciec Konrad

stadko klakierów

A Arek Hućko czy [kb] to kto?

ich urojeń

Bo idioci są

Siedzi 2 głupków

uff...

Zobacz na zdjecia - jestem chudy i nie wiem co to sa muskuly. Zreszta nikogo nigdy nie pobilem, jestem bardzo pokojowo nastawionym do tego swiata czlowiekiem.

[#80] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@SZAMAN, post #79

To jest pewne nacechowanie wypowiedzi, w realu nie zawsze musisz uciekac sie do penych stwierdzen, masz mozliwosc balansu glosem tudziez mimika ciala mozna przekazac dodatkowa tresc, z powyzszych zdan, a dokladniej urywkow obrazliwe moglyby byc conajwyzej 2 i to tak jak napisalem moglyby byc, wszystko zalezy od kontekstu wypowiedzi oraz pewnej historii. Reszta nie odnosi sie do konkretnych osob, tylko jest opisem sytuacji.
[#81] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@SZAMAN, post #30

@ SZAMAN

Valwit - mysle, ze po Amimajowce cos sie zmienilo, zostalo cos przelamane w temacie wojny systemow w Polsce, a Ty sie na tle tych wydarzen skompromitowales tym komentarzem calkowicie. Ewidentnie widac, ze zalezy Ci na tym, aby ludzie nadal sie klocili.

Przeczytałem cały długi koment Valvita i nigdzie nie widzę aby przejawiał w nim chęć do podsycania kłotni.

[#82] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@Baron Althaar, post #69

Czemu tak krytycznie piszesz o Pegazie, skoro nie wiesz o nim nic poza tym co przeczytasz na PPA, eXecu?

A ile z osób krytyczne piszących o A1/AOS4 wie o niej coś więcej niż przeczytało na PPA czy Execu?

Ja przynajmniej widziałem Pegaza na 2 ostatnich Amiga Meeting w Łodzi. A Ty kiedy i gdzie widziałeś AOS4?

Chyba jednak nie chodzi Ci o (jak to napisałeś) "niefafuśność" części technicznej obu artykułów a to, że "zimna wojna" jest znacznie lepsza bo wygłasza (uznawany zapewne przez Ciebie) "jedynie słuszny pogląd".
[#83] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
Ja przynajmniej widziałem Pegaza na 2 ostatnich Amiga Meeting w Łodzi.

Tamte Pegazy i tamten MorphOS to przeszłość... To tak jakbyś widział kiedyś Amigę600 z 2.0, i kłócił się z uzytkownikami 3.1...
[#84] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@luk, post #72

z takim warsztatem, to pisac powinienes raczej na debilnych forach

Czuję się osobiście obrażony.

Najłatwiej jest krytykować - jak uważasz się za tak wprawnego publicystę to zaprezentuj swój kunszt a nie obrażaj ludzi.

No chyba, że uważasz PPA za "zbyt debilne" i niegodne publikowania twojej twórczości?!
[#85] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@MinisterQ, post #83

Na Amiga Meeting 2004 był chyba ten sam MOS co do momentu ukazania się w kwietniu update`ów do 1.4.4 i 1.4.5?

Przynajmniej na PPA nie było żadnych newsów o aktualizacji MOSa od czasu AM2004 aż do kwietnia 2005 gdy wydano 1.4.4
[#86] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@amigafan, post #85

no to moze konkrety na ktorym pegazie i co nie tak dzialalo? Bedzie latwiej dyskutowac, bo ze cos ma jakies wady to mozna powiedziec o kazdej rzeczy - kwestia, czy one akceptowalne...
[#87] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@Kaczus, post #86

Od tematów pegazowych (a także amigajedynkowych) jest jakby odpowiedniejsze miejsce na ppa ;)
[#88] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
Nie chcę się z nikim kłucić ale autor tego tekstu poczęsci ma racje !

Chociaż ten ostatni akapit.....
[#89] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@amigafan, post #82

A ile z osób krytyczne piszących o A1/AOS4 wie o niej coś więcej niż przeczytało na PPA czy Execu?

Też mi się to nie podoba, ale w tym artku sam robisz to, co piętnujesz u innych.

A Ty kiedy i gdzie widziałeś AOS4?

Nie wiem co to ma do rzeczy, bo nie napisałem nic a AOS4 i MOS. Nie piszę pochwalnych peanów, ani nie równam z błotem żadnego z nich.

"zimna wojna" jest znacznie lepsza bo wygłasza (uznawany zapewne przez Ciebie) "jedynie słuszny pogląd"

Mylisz się. Mój "jedynie słuszny pogląd" jest taki, że uwielbiam klasyczną Ami (ale jednak z PPC), używam PC, a na Pegaza/A1 mnie nie stać. Skończę studia, pójdę do roboty do kopalni/kamieniołomu ;) i wtedy będę się zastanawiał który sprzęcik sobie kupić.
[#90] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@amigafan, post #84

No chyba, że uważasz PPA za "zbyt debilne" i niegodne publikowania twojej twórczości?!

Nie, wlasnie dlatego ze cenie sobie ten portal, bylem troche zdziwiony ze cos takiego przyjeli. Moze warto pomyslec o nowym dziale na PPA, cos w stylu "wyrzuć to z siebie"...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem