Komentowana treść: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
[#121] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@pini, post #48

a ty skad wiesz kto uzywa i czy uzywa?

myslisz ze ludzie codziennie to wlanczaja bo graja na fpse?

kurcze to jedyny soft na os4 ktorego nie ma na mosa...

co wiecej daje mi os4emu?

[#122] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@stefkos, post #121

VICE ;)

"Risen from Oblivion" przecież na frodo nie obejrze a po drugie vice działa szybciej
[#123] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@amigafan, post #64

Czyzby Kray ci dalej rendzil scene na 68k (brak ramu??) ze pominales moj komentarz?
[#124] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
AWeb jest dalej rozwijany. Wolno ale ciągle.
[#125] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@Andrzej Drozd, post #107

Ehh nostalgia mnie dopadla dotyczaca ACP. Gdzie te nowe ankiety schodzace na psy, gdzie te wspaniale klotnie? Hlip...

Co do dawnego ACP, uważam tamten portal za jeden z gwoździ do trumny Amigi na polskim podwórku i cieszę się, że te czasy jak na razie są tylko wspomnieniem. :)

(...)Tak powaznie to chyba musialbym na glowe upasc dajac za AONE/Pegaza 3.5 tyô (biorac pod uwage ze nie mam najmniejszego zamiaru sprzedawac swoich Classicow i musialbym zbudowac nowy komp od podstaw). Gdzie tu rozum? Rozum jest. ClassicPPC + pecet.(...)

Masz 100% rację, lecz problem w tym że dziś co miłośnik Amigi, to inna koncepcja na Amigę i "amigowanie". Jasne jest więc, że wiele osób nigdy nie kupi A. lub P. z różnych powodów (także ekonomiczych), ale warto zrozumieć tych, którzy mimo wszystko chcą mieć nowy sprzęt. To że nowe Amigi są z tyłu, to przecież żadna nowość, bo przecież nawet Amifan napisał coś w tym stylu, że to nie te czasy i nie ci ludzie, by dziś mógł pojawić się sprzęt i soft na miarę A500 w swoich czasach. Inna sprawa, że brak choćby symbolicznej jedności środowiska moim zdaniem jest wręcz rujnująca dla Amigi jako komputera, marki i legendy. Cóż więc się dziwić, że nie ma programistów i nie ma dobrego softu, pomijając ilu ludzi już odeszło i wciąż odchodzi. Zresztą gdybym nigdy nie był amigowcem, to pewnie dziwiłbym się, że jeszcze tyle osób w tym siedzi...

Moge czekac jeszcze nawet 20 lat, poniewaz z Classicami jest mi dobrze.

No i nie wiem czy podziałasz jeszcze następne 20 lat ze swoimi Classicami, bo nawet jeśli Ci się nie rozsypią, to pewnie przez postęp techniki coraz mniej rzeczy będzie z nimi współracować, od twardzieli pewnie po przyszły Internet... To jest całkiem poważny problem: co robić, gdy praca na Classicu w dobie superszybkich kompów staje się męczarnią lub gdy zużyty sprzęt idzie w ruinę, ale człowiek dalej chce używać Amigi. Jeden więc kupi A., drugi P., trzeci zainstaluje UAE, czwarty potestuje Amithlona, czwarty za wszelką cenę zreanimuje klasyka, piąty w końcu da za wygraną... I nawet trudno jednoznacznie stwierdzić, czy ta mnogość wyborów jest problemem, czy dobrym wyjściem z sytuacji.

[#126] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@Andrzej Drozd, post #107

Dokładnie . Przeglądarka , program pocztowy , pakiecik biurowy , to podstawa . Bez tego nawet najlepszy OS nie zdobędzie nowych użytkowników .

I nie zmienią tego nawet najgorętsze dyskusje ! Przekonywania , bo :

Obydwa OS-y "niedokończone "

Platforma sprzętowa z wąskim gardłem (AGPx2).

Słaba dystrybucja .

Fatalny stosunek ceny do możliwości nawet w porównaniu z Mac Mini i eMac G4 powoduje , że na kupno Amiga One/PegasOS zdecydują się na razie najbardziej zdeterminowani .

Reszta ( w tym ja ) poczeka . Na przełom .

:)

Na razie Amiga Classic plus (lub) PC z WinUAE musi wystarczyć .

Więc naprawdę , kłótnie są bezsensu ! Czuje nosem , że nadchodzą złe czasy ( nic nowego)
[#127] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@ems, post #126

Platforma sprzętowa z wąskim gardłem (AGPx2).

A po co Ci szersze? Ile tych tekstur, i jak często chcesz przepychać przez to AGP? Bo do niczego innego sie to szybsze AGP nie przydaje.
[#128] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@MinisterQ, post #127

Jak to po co?! A czym się pochwali przed kumplami z piaskownicy?
[#129] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@Adam Kulesza, post #125

No i nie wiem czy podziałasz jeszcze następne 20 lat ze swoimi Classicami, bo nawet jeśli Ci się nie rozsypią, to pewnie przez postęp techniki coraz mniej rzeczy będzie z nimi współracować, od twardzieli pewnie po przyszły Internet...

Wlasciwie to juz dzisiaj pewnych rzeczy nie moge zrobic. Tak sie zlozylo ze jestem czesto zmuszony przegladac pewne, wazne strony ktore oparte sa na flashu. Druga z nich jednoczesnie ma elementy flasha i javy. Chocbym postawil LinuxaPPC na Ami to falsha i tak nie uswiadcze. Poprostu zalaczam peceta i tyle.

Jezeli chodzi o te 20 lat to mialem na mysli to, ze chocby Amiga stracila zupelnie wartosc uzytkowa, to nigdy nie zdeklaruje sie ze odchodze, obrazam sie itp. Od czego niby mialbym odejsc i do czego isc? Od Amigi nie odejde, bo to jest moja zabawka (poki co bardzo uzytkowa) i zawsze bedzie relaksem. Do peceta nie pojde, poniewaz tu jestem, koegzystuje z ta maszyna od dawna i jest tak powszednia jak codzienne pieczywo...do odpalenia profesionalnego softu, wyslania automatycznych bugraportow, czestych reinstalek, wbrew pozorom czestych restartow systemu...stop! Znowu narzekam na PC... ;)
[#130] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@amigafan, post #110

W przeciwieństwie do np LUK`a ja nie stosuję obraźliwych osobistych inwektyw

Chłopie, żebyś ty widział i słyszał reakcję pewnej polonistki po przeczytaniu twoich wypocin... Pierwszy raz w życiu usłyszałem z jej ust przekleństwo i to od razu nie jedno! Oczywiście ta wiązanka była skierowana pod twoim adresem (żebyś czasem nie miał złudzeń!). Dla równowagi posunąłem jej także artykuł "Zimna wojna" i co ciekawe - przyjęła go dość spokojnie. Taka reakcja chyba o czymś świadczy, tym bardziej, że kobieta nie ma zielonego pojęcia o komputerach, że o Amidze czy Pegasosie nie wspomnę...

Popracuj nad sobą, oj popracuj, bo jak na razie jedyne, co o tobie można powiedzieć to to, że emocje przesłaniają ci obraz rzeczywistości... Uważaj, bo ci żyłka w oku pęknie! ;)

[#131] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@ems, post #126

program pocztowy

No to akurat mamy i nawet dwa dobre :)
[#132] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@MinisterQ, post #127

Codziennie kupujesz sprzęt ?

Ja nie . :)

Jest taki gościu który mówił że 640 KB wystarczy każdemu , więc...
[#133] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@SZAMAN, post #79

Od kiedy taki wrażliwy zrobiłeś się, co?! Gdy ojciec dyrektor nadawał MiniQ tytuł "smarkacza", to nie zauważyłem żebyś protestował! Ślepnę czy co? A może to jednak twoja "wybiórcza" wrażliwość objawiła się tutaj? I nie myśl sobie, że chcę cię tym komentarzem zaatakować w jakikolwiek sposób...
[#134] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@gucio, post #133

Jestem zmeczony juz tymi wszystkimi atakami, zreszta nie tylko ja. Szkoda, ze nie bylo Cie w Krakowie. Przez to, ze na PPA pojawil sie ten tekst Amigafana nie widac tego wszystkiego, co udalo sie osiaganac w trakcie i po Amimajowce (kilku godzinne spotkanie ludzi z execa/ggua z ppa/miniq). Osobiscie nie rozumie zarowno tekstu McBarlo jak i Amigafana. No, ale ja nie rozumie wielu rzeczy, ktore dzieja sie w internecie - o tym tez rozmawialismy w sobote: jakze latwiej mozna sie porozumiec poza internetem! Kiedys chyba specjalnie nie zaplace rachunkow za siec.:)
[#135] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
Kiedys chyba specjalnie nie zaplace rachunkow za siec.:)
czekamy z niecierpliwością :>
[#136] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@kiero, post #117

miedzy voodoo2 a voodoo3 jeste jeszcze bahnshee, która to karta ma 2d i 3d i do tego wg. spisu kart kompatybilnych dziala tez z mediatorem
[#137] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@ems, post #132

Czyli uwazasz, ze w przeciagu najblizszych kilku lat pojawia sie na mosa (czy os4) gry, ktorym takie agp nie wystarczy?
[#138] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@gucio, post #130

Niby co ten głupawy komentarz ma oznaczać???

To świadczy tylko o tej twojej, pożal się boże, polonistce - żeby tylko jej żyłka nie pękła.

A żebyś ty widział reakcję ludzi nie związanych ze środowiskiem gdy widzą miotanie się MOSowiec jak ktoś ich zaatakuje. Śmiechu warte.

Widać, że nie umiesz prowadzić dyskusji tylko obrażać ludzi - popracuj nad sobą, oj popracuj.
[#139] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
Kurde, kiedy ten wątek umrze?
[#140] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@Baron Althaar, post #139

Jak skończy się wojna o pokój.
[#141] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@amigafan, post #138

mozesz mi wkoncu napisac jeszcze raz ze :

"nie ma zadnego programu na mosa, ktory wykorzystywalby pegasosa"?

Napisalem ci...Kray, dodatkowo Titler..no ale do jego konca troche daleko jeszcze
[#142] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@stefkos, post #141

RC5! Nie zapominajcie o RC5. :D

A M.A.M.E. nie potrzebuje więcej i więcej?
[#143] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
....koledzy wiecie że ten temat pobił wszelkie rekordy komętowanie newsów?
[#144] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@SZAMAN, post #134

to samo mozna odbic w twoim kierunku... z kazdego wychodzi diabel przy klawiaturze... ty juz jestes na dobrej drodze do wyleczenia.... zauwazasz problem
[#145] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@krismiszcz, post #143

Jeszcze nie został pobity rekord. Rekord należy do tego wątku. :D
[#146] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@mailman, post #145

I nie ma szans pobić, drugie będzie spokojnie. Chyba, że pomaltretujemy jeszcze trochę, tym wątkiem, może to jakoś dotrze do wszystkich bojowników i zrozumieją, że nie w tym sens. Ja z miłą chęcią pomaltretuję, aż naprawdę się ten wątek znudzi i prędko nowego takiego nie zrobią.
[#147] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@SirLEO, post #146

Ty nas chyba nie doceniasz :)
[#148] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi

@amigafan, post #138

Niby co ten głupawy komentarz ma oznaczać???

Ano komentarz jest wart artykułu... ;)

To świadczy tylko o tej twojej, pożal się boże, polonistce

Nie, mylisz się! Twój artykuł świadczy o tobie, a dokładnie o twoim warsztacie pisarskim, który niestety nie jest nawet na miernym poziomie. Nadrabianie braków zawziętością w tępieniu odmiennych od twoich opini raczej ci nie pomaga.

A żebyś ty widział reakcję ludzi nie związanych ze środowiskiem gdy widzą miotanie się MOSowiec jak ktoś ich zaatakuje.

Wiesz, to zdanie równie dobrze pasuje do "czerwonych". I wcale to nie jest śmieszne.

Widać, że nie umiesz prowadzić dyskusji tylko obrażać ludzi

Dyskusji o czym? Jedyne co zrobiłem, to przedstawiłem opinię pewnej osoby, która uważa, że twój artykuł jest marny "technicznie".

[#149] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
Nie wiem , może . Jest kilka projektów na linuksie , które mają duże wymagania , więc kto wie... :)

Chodzi mi o to ,że kupując jakikolwiek sprzęt chcę mieć pewien zapas wydajności na kilka najbliższych lat .

Nie neguję platform pegasos i microa1 . Mają sporo zalet . AGP i cena ,to minusy . Reszta dla mnie jest OK :)

Nawiasem mówiąc obydwie płyty , teoretycznie rzecz biorąc , mogłyby stanowić ofertę jednej firmy . Tak dobrze się uzupełniają (micro ATX i mini ITX ).

Na marginesie . Co się dzieje ze stroną MAI LOGIC ? . Ostatnio nie mogę na nią weiść . Rekonstrukcja strony ?
[#150] Re: "Wojna domowa" oczami zwolennika Amigi
http://www.mai.com/index1.html - teraz dziala
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem