Zmusiłem się, przeczytałem w całości... żałosne. Bzdury zawarte w nim można podzielić na kilka kategorii (do każdej załączyłem kilka przykładów z omówieniem):
1. jawne, stosunkowo łatwe do weryfikacji kłamstwa:
- "bezpardonowe ataki MOSowiec na A1/OS4" - można sobie w archiwum PPA przeczytać jak było...
Czytałem i jestem obecny na PPA już parę lat. Nieomal każdy news o A1/AOS4 jest powodem do czepiania się.
Przykłady? Komentarze do newsa na temat poprawek płyt A1 prowadzonych przez GuruMediation (czyli kolejny raz wyśmiewanie się z tej płyty). Czy niech ktoś rzuci na forum temat "co lepiej kupić A1/Peg". Zamiast konstruktywnie udzielić odpowiedzi to zaraz będzie obrzucanie błotem konkurencji (tak kilka razy na forum było)
- obecna poprawność konstrukcyjna AmigiOne, gdzie uzasadnienie?
Pisałem o porawie mA1 w stosunku do A1. Nie ma tam wspomnianych problemów a wiadomo to z opisów Szamana na Execu.
- AmigaOne nigdy nie sprzedana na eBay, skąd takie dane?
Ponieważ regularnie odwiedzam ebay bo czasem coś tam kupię/sprzedam i zawsze zaglądam też do części Amigowej.
Wniosek jest z mojej prywatnej obserwacji.
2. pobożne życzenia autora, niepoparte faktami:
- "rychły upadek MOSa" - że autor tego chce nie wątpię, ale uzasadnić proszę
Uwolnienie źródeł części składowych MOSa - gdy mogą to robić wszyscy to zwykle nie robi tego nikt albo powstaje kilka wersji i każda z innymi błędami. Przykładów praktycznego zaprzestania prac nad programami po ich upublicznieniu nie trzeba daleko szukać - chociażby Aweb.
- przewaga konstrukcyjna CSPPC nad BPPC - prosimy o rozwinięcie tej interesującej tezy...
Było to wielokrotnie poruszane na przy różnych wątkach nawet tu na PPA. Np wypowiedź http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=12344&t=12299&startliczba=10&v=f#reply_12344 czy też http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=10712&t=10706&startliczba=10&v=f#reply_11425 mówiąca, że CS mają 64 bitowy dostęp do pamięci a BlizzardyPPC tylko 32. Gdzieś jeszcze coś było o tym, że CSPPC nie traci tyle czasu na przełączanie między taskami PPC/68k jak BlizzardPPC. Jak znajdę link to go zamieszczę.
- pojawienie się dobrej przeglądarki internetowej na OS4 - hahaha... autor pewnie już ma na dh1: w 95% skończoną Amozillę - stąd ta pewność
Tak jak pisałem - stąd, że robiąc OS Hyperion zdaje sobie sprawę, że bez przeglądarki go nie sprzeda i będzie musiał coś takiego zrobić.
3.nielogiczności i sprzeczności:
- skoro sterowniki 3D w MOSie są do starych Voodoo, to całkowity ich brak w OS4 też jest zapewne zdaniem autora zaletą tego ostatniego
I znów odbijanie piłeczki "A1/AOS4 też tego nie ma" Nie pisałem, że to jest zaletą ale prowadzi do kuriozalnych sytuacji gdy np. kupując płytę Peg za ponad 2tys. trzeba kupić starą, używaną GFX za 20 zł bo lepsza i tak nie będzie w pełni wykorzystana. Co do mA1 to tam już jest Rad7000 i na pewno sterowniki 3D powstaną w pierwszej kolejności do niego. Wg tego co piszą na Execu mają być w najbliższym update AOS4.
- to że MacMini jest tańszy od PegazaII oczywiście świadczy tylko przeciw Pegazowi, nie przeciwko droższej AmidzeOne... autor tylko nie raczył wyjaśnić dlaczego, bo to twierdzenie wystarcza, przy odpowiednim uzasadnieniu, co najmniej na porządny doktorat z dziedziny matematyki lub ekonomii.
Wyjaśniałem czemu A1 jest droższa - koszty licencji - natomiast nie znajduję uzasadnienia czemu Peg jest taki drogi (brak w cenie jakichkolwiek kosztów licencji)
4. całkowity brak wiedzy:
- moc G3/G4 zupełnie niepotrzebna, autor nie zna żadnych przykładów jej wykorzystania.... wstrząsające przyznanie się do własnej ignorancji, czy autor nie słyszał o odtwarzaczach filmów, MP3 (ale przy normalnej pracy), obróbce obrazu (choćby głupie przekształcenia konwolucyjne, nie mówiąc o niczym bardziej wyrafinowanym), a zwykła codzienna praca? - żeby mi się strona w edytorze tekstu nie odrysowywała 5 s przy przewijaniu...
Zresztą ten przykład jest też przykładem braku logiki, najpierw buduje bzdurne dywagacje na temat braku potrzeby używania czegoś lepszego od 68060 w przypadku Pegaza, gdy nagle w przypadku A1/OS4 argument ten traci swoją moc.
Znów mnie nie rozumiesz - nie jestem przeciwnikiem "mocy obliczeniowej" tylko uważam, że nie zmienia sie komputera dla samej jego mocy a dla programów, których się chce używać i które tę moc wykorzystują. Oglądanie divixów jest "przy okazji" uzywania komputera a nie jest to zasadniczy sposób jego wykorzystania (przynajmniej dla mnie) gdyby moja praca polegała na oglądaniu divixów to niezbędnym oprogramowaniem byłby dla mnie player i procesor PPC konieczny aby ten player uruchomić. Mam nadzieję, że się zrozumiale wyraziłem.
Na temat 68060 polemizowaliśmy ponad 2 lata temu a chyba sam przyznasz, że od tego czsu wiele się zmieniło w środowisku Amigowym. Dla mnie głównym argumentem zmiany 68k na PPC będzie obecność systemu operacyjnego pracującego na PPC (czyli czegoś co wykorzystuje ten procesor w stopniu większym niż cały soft w obecnych Amigach klasycznych).
5. arogancja:
- "ty twierdzisz że MOS jest lepszy, a ja że OS4. i co, udowodnisz mi?" - jeszcze autor mógłby dorzucić że adwesarzowi śmierdzi z ust - pasowałoby jak ulał do reszty...
W przeciwieństwie do np LUK`a ja nie stosuję obraźliwych osobistych inwektyw
Autor też w którymś komentarzu powołuje się na "ogólnie znane fakty"... bardzo mądrze brzmiące zdanie, jednak w nauce tego typu zdanie tłumaczy się na:
"nie mogę podać żadnych żródeł z uzasadnieniem, to co znalazłem mocno odbiega od moich tez, dlatego tego nic nie pokażę. Ale jest jak mówię, bo tego chcę".
"ogólnie znanie fakty" oznacza u mnie
"nie mam teraz czasu przeglądać całego forum PPA żeby znajdować potwierdzenie moich tez - każdy kto czyta je w miarę regularnie na pewno również na nie natrafił"
Autor już u mnie zasłużył sobie na tytuł najbardziej złotoustego (a właściwie złotopalcego) w historii komputeryzacji.
Dziękuję za uznanie