Komentowana treść: Secret of my Soul - recenzja
[#31] Re: Secret of my Soul - recenzja

@grxmrx, post #30

2D tak, 3D jest obecnie testowane - zapewne sterowniki zostana udostepnione w kolejnym update (prawdopodobnie juz ostatnim :).
[#32] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #31

A wiadomo kiedy ten kolejny update miałby być? Analogicznie rzecz biorąc to można przyjąć, że w październiku?
[#33] Re: Secret of my Soul - recenzja

@mailman, post #32

O terminie update zadecyduja developerzy.
[#34] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #33

A jakie jest Twoje prywatne zdanie kiedy to może być? Pospekulować na ten temat chyba trochę można, prawda? :D
[#35] Re: Secret of my Soul - recenzja

@mailman, post #34

Nie moge udzielac inforacji na temat postepu prac. Sam ocen jak szybko pracuja developerzy OS4 :)
[#36] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #28

czyzby szaman mial dostep do super hiper tajnych sterownikow 3d do super hiper nie zintegrowanych radeonow?

gra przeciez dziala w 3d...a do tego sprzetu nie ma jeszcze oficjalnie supportu w 3d
[#37] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #35

Z tajemnych bez ndaowskich zrodel hyperion pracuje:

wtorki i czwartki od 10 do 18 z przerwa na paczki , do tego reszta dni od 7-15 procz niedziele i swieta w ktore to powstaja "porty weekendowe".
[#38] Re: Secret of my Soul - recenzja

@stefkos, post #36

Dopowiadasz sobie jakis dziwne historie ...

Szamam uzywa OS4 + Update3.

Ja tylko sprostowalem,ze mozna uzyc innych kart z rodziny ATI w microAmigaONE i to wszystko.

[#39] Re: Secret of my Soul - recenzja

@stefkos, post #36

Warp3D jest w trzecim update. Obsługuje 3D w kartach Voodoo i Radeony serii 7x. Tak więc Szaman, nie musi mieć dostępu do żadnych "tajnych sterowników".
[#40] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #38

ten pierwszy post to pytanie a nie tworzenie histori, ten drugi to taki dowcip.
[#41] Re: Secret of my Soul - recenzja

@mailman, post #39

Tak ale Amiga_OS wspomnial o kartach, ktorych mozna uzyc w mini teronach:

"Mozesz uzyc (U-Boot) rownlegle 2 kart w MicroAmigaONE: AGP_ATIRadeon7000 i np. PCI_ATIRadeon9200_MACEdition."

wiec tu w wypadku 3d ostatnia karta odpada.

BTW. ten bug ze zlym wyswietlaniem i radeonami zostal juz usuniety? Cos tam na aw.net pisalo ze cos nie chce dzialac jak powinno.
[#42] Re: Secret of my Soul - recenzja

@stefkos, post #41

Wyręcze os4ofce i ja zapytam - kiedy MOS 1.5 dla użytkowników? :P
[#43] Re: Secret of my Soul - recenzja

@stefkos, post #41

"BTW. ten bug ze zlym wyswietlaniem i radeonami zostal juz usuniety? Cos tam na aw.net pisalo ze cos nie chce dzialac jak powinno." - na tej samej zasadzie ja moge wejsc na jakis portal morposowy, przeczytac jeden naglowek i zrobic sensacje na polskim portalu, nie wiedzac dokladnie o co chodzi. 5/10 przeczytales i juz robisz sensacje, a na aw.net codziennie rozne osoby (w tym ja) pisza, ze to lub tamto im nie dziala, co automatycznie nie oznacza, ze jest to blad w systemie - czesto po prostu te osoby nie umieja czegos skonfigurowac. A nawet jezeli sa jakies bledy to reakcja Hyperionu jest natychmiastowa - np. problemy z GXem i IB, byly szeroko omawiane na aw.net z udzilem ludzi z Hyperionu i w 3 uaktualnieniu jest juz nowy kernel z obsluga tego procka. Z calego serce zycze wszystkim uzytkownikom MOSa tego typu reackji ze strony MOSTeamu.
[#44] Re: Secret of my Soul - recenzja

@SZAMAN, post #43

Pamietam jak dzis, gdy powstawal MOS jego zwolennicy (w tym niejaki Stefkos BARDZO glosno o tym pisal!) szeroko pisali/mowili o wspanialym podejsciu jego tworcow do zwyklych uzytkownikow.

MOSteam mial byc zupelna odwrotnoscia Amiga Inc., ktora podobno miala gdzies takich jak my szaraczkow. Minelo troche czasu i wlasnie ta przekleta przez niektorych Amiga Inc. (poprzez Hyperion) wzorowo kontaktuje sie ze zwyklymi uzytkownikami codzienie na portalu aw.net.
[#45] Re: Secret of my Soul - recenzja

@stefkos, post #41

(...) mini teronach (...)

Nic nie mowilem o mini teronach, a o microAmigaONE ktora posiadam.

Sprawa licencji zostala juz wyjasniona. Chyba bylo nawet tlumaczenie na PPA (20 pytan).

[#46] Re: Secret of my Soul - recenzja

@SZAMAN, post #44

baw sie dalej swoimi klcokami, ja wiedzialem ze tak bedzie z integracja.

Oczywiscie jestem be i zly bo nie pisze softu na os4...nawet nie portuje, ba nie uzywam to po pierwsze. A moje ataki na ainc koncza sie tym ze wmawiasz sobie ze atakuje os4.

Do tego moje pytania na temat os4, czy na temat sprzetu sa od razu atakami, poczytaj czasami cos na spokojnie. No coz milej zabawy na super niczym nie zbugowanym sprzecie, na ktory moze sobie pozwolic "prawdziwy amigowiec".

Co do sytuacji mosa, naprawde te pytanie kieruj do ralpha.

Natomiast jesli tyczy sprawa os4, za napisze gdzies na portalu na ciebie ze "niejaki szaman pisal bzdyury jakoby ainc, hyperion i ejtech maja i beda miec sie dobrze i bedzie super swietlana przyszlosc przed os4"..czego ci nie zycze.
[#47] Re: Secret of my Soul - recenzja

@stefkos, post #46

Wkleje moje przemyślenia z irca:

przeanalizujmy jak wygladalo czepianie sie Hyperionu o rozwoj systemu AmigaOS4:

- "system nie jest natywny, wszystko na 68k!"

- "petunia to ściema! jej nie ma!"

- "articia z bledami, hyperion lata bledy programowo!"

- "dma nie dziala, hyperion klamie!"

i tak dalej...

Z drugiej strony to, ze Hyperion podawal (poprzez hermansa) jakies terminy, ktorych nie dotrzymywal tez nalezy odnotować.

Jednak teraz przedstawianie argumentow o tych przebrzydłych teronach (a przecież Alan wypowiedział się, że to Terony nie są), brakach w systemie AmigaOS4 przez kogos kto sympatyzuje z mosem jest śmieszne.

Co może na to odpowiedziec uzytkownik AmigiOne i AmigaOS4?

"patrzcie się na siebie i płaczcie, że nie macie chociaż tak dobrze od strony systemu".

No i oczywiscie, jeszcze jest czas na odbicie pileczki bo jeszcze sa braki w tym co używaja po tej trzeciej aktualizacji AmigaOS4 (pre release) użytkownicy a sprzęt nie ma przyszlosci.

Jednak takie dyskusje są nudne i proszę nie zaśmiecać nimi bazy danych.
[#48] Re: Secret of my Soul - recenzja

@stefkos, post #46

"baw sie dalej swoimi klcokami, ja wiedzialem ze tak bedzie z integracja." - nie wiem dlaczego wyskoczyles tutaj z integracja, ale jezeli juz na ten temat wchodzimy to jezeli do niej ma dojsc to na zdrowych zasadach, bez ukrywania swoich prawdziwych zamiarow. Ja wiec otwarcie tutaj pisze z jakim obozem sympatyzuje. Szanuje tez Twoj wybor i nie oczekuje, ze nagle

zaczniesz portowac lub pisac cos dla 4-ki. Twoja sprawa jest jaie rozwiazanie wspierasz i mi nic do tego.

"pytanie kieruj do ralpha" - mozesz mi podac maila, ciekawe, czy mi odpisze? Przy okazji - kiedy ostatnio Ralph Schmidt udzielil jakiegos publicznego wywiadu, bo chetnie bym sobie poczytal.

Na aw.net juz niedlugo beda odpowiedzi Hyperionu na 20 pytan

czytelnikow tego portalu (tak Amiga Inc. olewa swoich klientow).
[#49] Re: Secret of my Soul - recenzja

@grxmrx, post #47

Ja mam trochę inne poglądy na ten temat.

Głównym powodem "czepiania się" OS4 jest to, że prace nad tym systemem rozpoczęły się w momencie, gdy od dawna istniał już nowy amigowy system - MorphOS. Hyperion mógł wesprzeć ten system. Można było przemianować Morphosa na AmigaOS 4. Nie byłoby tego idiotycznego podziału na wrogie obozy. Mielibyśmy społeczność użytkowników przynajmniej dwa (albo kilka) razy większą niż jest obecnie userów Pegasosa i A1 razem wziętych. Istniałby jakiś rynek oprogramowania. Niestety wygrały personalne ambicje i uprzedzenia, i powtórzył się scenariusz z czasów "kernel war" (wojny H&P z P5). Straciliśmy kilka lat, a środowisko podzieliło się na, tak naprawdę, *trzy* obozy - ten trzeci, największy obóz stanowowią ludzie, którzy odeszli, albo już tylko obojętnie przyglądają się tej całej smutnej sytuacji. Oni już nie kupią ani A1, ani Pegasosa, nawet wyjście finalnej wersji systemu tego nie zmieni. Zatem mamy dwa fajne systemy, dwa konkurencyjne komputery. Brak jest natomiast poważnego oprogramowania na te dwa systemy. Nawet przeglądarki WWW z obsługą CSS jeszcze się nie doczekaliśmy! (Uwaga: Nie twierdzę, że już nigdy nie będzie. Stwierdzam tylko smutny fakt.)

Drugi mój zarzut dotyczy podawania nierealnych terminów wyjścia OS4. Czemu podawali te terminy? Żeby klientów powstrzymać przed zakupem konkurencyjnego Pegasosa. Efekt - dużo ludzi nie doczekało się OS4 i po prostu kupili pecety. (Uwaga: Nie twierdziłem, i jakoś nie przypominam sobię, żeby ktoś mówił, że OS4 nigdy nie wyjdzie. Tylko, że wszystkie podane terminy były wyssane z palca.)

system nie jest natywny

Bardzo długo tak właśnie było.

articia z bledami, hyperion lata bledy programowo!

To jest fakt! Carda i Knaebel znaleźli bugi w tym układzie. (Zresztą nie tylko oni.) Nawet opracowali łatkę sprzętową - April. Kwestionujesz ich kompetencje? Twierdzisz, że kogoś oszukali? Proszę, jak wytłumaczysz mi powód, dla którego Linux na Pegasosie działa poprawnie, a na Teronach/A1 są problemy? Bo Eyetech i Hyperion nie wspierają Linuksa? Przecież Terony zostały zaprojektowane nie z myślą o OS4, ale Linuksie. Dopiero później ktoś wpadł na pomysł, żeby ten produkt pod zmienioną nazwą wcisnąć amigowcom. Articia nie zapewnia spójności pamięci przy operacjach DMA. Możesz to nazwać ficzerem albo bugiem. Dla mnie to bug. I tak, Hyperion łata błędy programowo. Przy czym jeśli uznać, że to ficzer, można powiedzieć, że "OS4 jest pisany z myślą o Articii". Na jedno wychodzi.

a przecież Alan wypowiedział się, że to Terony nie są

Jakież są te różnice? Inny firmware, może jakieś zabezpieczenie sprzętowe i naklejka. Daj spokój.
[#50] Re: Secret of my Soul - recenzja

@ravek, post #49

Głównym powodem "czepiania się" OS4 jest to, że prace nad tym systemem rozpoczęły się w momencie, gdy od dawna istniał już nowy amigowy system - MorphOS. Hyperion mógł wesprzeć ten system. Można było przemianować Morphosa na AmigaOS 4. Nie byłoby tego idiotycznego podziału na wrogie obozy.

Popatrz na to jednak z innej strony - MorphOS przydal sie bardzo Amidze, gdyz tak bardzo zmobilizowal (i nadal jeszcze troszeczke mobilizuje, bez wypuszczenia jednak 1.5 dlugo juz nie pociagnie, bo zostaje w tyle) do pracy developerow AmigaOS 4, ze postanowili oni zamiast prostego portu AmigaOS 3.9 na PPC (co zakladano na poczatku prac!) zrobic cos wiecej i w pelni dopracowac AmigaOS 4.

Mielibyśmy społeczność użytkowników przynajmniej dwa (albo kilka) razy większą niż jest obecnie userów Pegasosa i A1 razem wziętych. Istniałby jakiś rynek oprogramowania. Niestety wygrały personalne ambicje i uprzedzenia, i powtórzył się scenariusz z czasów "kernel war" (wojny H&P z P5).

Zgadzam sie. Zamiast dwoch systemow mogl byc system i przegladarka WWW. Tylko pytanie - kto mialby robic system, a kto przegladarke? I czy MOSTeam ze swoja organizacja i zapoptrzebowaniem jego niektorych (chyba juz bylych) czlonkow na duza gotowke skonczylby swoj sprojekt? A jesli nawet, to czy na tak samo wysokim poziomie jak Hyperion?

Straciliśmy kilka lat, a środowisko podzieliło się na, tak naprawdę, *trzy* obozy - ten trzeci, największy obóz stanowowią ludzie, którzy odeszli, albo już tylko obojętnie przyglądają się tej całej smutnej sytuacji. Oni już nie kupią ani A1, ani Pegasosa, nawet wyjście finalnej wersji systemu tego nie zmieni.

Niestety, ale jest jeszcze gorzej - srodowisko podzielilo sie na 4 obozy. Sa jeszcze przeciez tacy posiadacze Amigi, ktorzy nie maja zamiaru sie przesiadac ani na MOSa, ani na 4-ke. A moze oni tylko tak udaja? Napiszcie moze sami jak to jest z Wami. :)

Zatem mamy dwa fajne systemy, dwa konkurencyjne komputery. Brak jest natomiast poważnego oprogramowania na te dwa systemy. Nawet przeglądarki WWW z obsługą CSS jeszcze się nie doczekaliśmy! (Uwaga: Nie twierdzę, że już nigdy nie będzie. Stwierdzam tylko smutny fakt.)

Zgadzam sie - brakuje oprogramowania. Obecnie najlepszym posunieciem bylo by wiec porzucenie nierozwijanego MOSa i wsparcie 4-ki. Wiem jednak, ze to jest nierealne i niektorzy beda na sile, swoim nakladem sil, po lekcjach i po pracy, do poznych godzin nocnych ulepszac ten system, zamiast wesprzec baze oprogramowania dla systematycznie, krok po kroku rozwijacego sie AmigaOS.

nie przypominam sobię, żeby ktoś mówił, że OS4 nigdy nie wyjdzie.

Ja doskonale to pamietam. Mysle, ze w bazie PPA i eXeca jest tego troche.

Bardzo długo tak właśnie było.
Co jako czolowy deweloper w Hyperionie wiesz najlepiej.:) Piszac jednak juz bez zartow - nikt nie ukrywa tego, ze w poczatkowej fazie binarki AmigaOS 4 byly pod 68k.

Możesz to nazwać ficzerem albo bugiem. Dla mnie to bug.

Dla mnie ficzer. Zdania sa podzielone, ale najlepszym dowodem na to, ze to ficzer jest bezbledne dzialanie

wszystkich ukladow w mojej Micro Amidze. Jesli ktos nie wierzy - zapraszam do mnie (mail - szymoon@konto.pl, dogadamy termin) i na GGUA na pokaz!

Inny firmware, może jakieś zabezpieczenie sprzętowe i naklejka. Daj spokój.

Roznica taka sama jak miedzy Mac'em z Intelem (z ostatniego pokazu), a pecetem z Intelem. Takie czasy.

[#51] Re: Secret of my Soul - recenzja

@ravek, post #49

ten trzeci, największy obóz stanowowią ludzie, którzy odeszli, albo już tylko obojętnie przyglądają się tej całej smutnej sytuacji.

Nieprawda. Ci co odeszli, to zrobili to 5 lat temu. Ten trzeci oboz to uzytkownicy Classica/Amithlona lub WinUAE. To jest najwiekszy oboz. Aktualnie Team MOS i AOS4 to mikrusy w porownaniu do Classicowcow.

Oni już nie kupią ani A1, ani Pegasosa

?

Efekt - dużo ludzi nie doczekało się OS4 i po prostu kupili pecety.

Eeee...niewielu jest uzytkownikow tylko Amigi/Pegaza. Ja znam gora 7 osob w Polsce. Reszta oprocz Ami ma takze pecety. Po jakiego grzyba kupowac drugiego grzyba?

[#52] Re: Secret of my Soul - recenzja

@ravek, post #49

Głównym powodem "czepiania się" OS4 jest to, że prace nad tym systemem rozpoczęły się w momencie, gdy od dawna istniał już nowy amigowy system - MorphOS.

Od dawna istniał też stary amigowy system i można było być raczej pewnym, że jego źródła nie pójdą w komin. Nie pamiętam dokładnie dat ale przed MOSem istniał też chyba p.OS , więc to nie jest jakikolwiek argument.

Hyperion mógł wesprzeć ten system. Można było przemianować Morphosa na AmigaOS 4.

No i na szczęście się tak nie stało bo byśmy byli w tym samym miejscu co ponad 10 lat temu tylko na innym procesorze, MorphOS jak do tej pory nie wnosi nic nowego - nie wiem jak bardzo słaby dzień musiał mieć ten ktoś kto wymyślił strategię rozwoju MOSa ale chyba nawet słaby dzień to za mało więc powiem, żeby nie wyszło niekulturalnie, że on chyba mało kompetentny był bo już głupiej tego zrobić nie mógł.

Nie byłoby tego idiotycznego podziału na wrogie obozy.

A może cześć tego podziału wynika z tego, że BBVR was zmanipulowali, wmówili że do niedawna wasz ulubiony system operacyjny jest niefajny, że oni ma lepszy i że wcale nie chodzi im o kasę. Obiecali wam nie wiadomo co a wy to łyknęliście jak młodzi. Gdyby Bill G. o was widział i wam odpowiednie ulotki do domu wysłał to wszyscy byście teraz przy XP siedzieli. Jak wylądowaliście i jakie są tego efekty wszyscy widzimy. Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że kwestię który system jest lepszy i daje większe perspektywy można rozwiązać merytorycznie i lepszy jest AOS4, każdy kto wie coś o systemach operacyjnych to widzi. Ale oczywiście jak ktoś patrzy przez pryzmat GUI i dla niego ilość kolorów w ikonach i skórkowalność jest najważniejsza, a pojęcia nie ma o tym co się dzieje w środku to będzie się głupio upierał przy swoim.

[#53] Re: Secret of my Soul - recenzja

@smith, post #52

Coz - znastwo tematu widac na kazdym kroku, wiec szkoda nawet dyskutowac. Proba trollowania niestety nieudala - sprobuj pozniej ;)
[#54] Re: Secret of my Soul - recenzja

@SZAMAN, post #50

Obecnie najlepszym posunieciem bylo by wiec porzucenie nierozwijanego MOSa i wsparcie 4-ki. Wiem jednak, ze to jest nierealne i niektorzy beda na sile, swoim nakladem sil, po lekcjach i po pracy, do poznych godzin nocnych ulepszac ten system, zamiast wesprzec baze oprogramowania dla systematycznie, krok po kroku rozwijacego sie AmigaOS.

Owszem jest to nierealne, ale z innych powodów niż emocjonalne, czy ambicje. Przedstawię tutaj swój punkt widzenia. Jeżeli chciałbym wspierać OS4 musiałbym kupić MicroA1 (to jedyny sensownie działający model, na Linuksie mi nie zależy tak czy inaczej). Nawet jeżeli korzystnie sprzedałbym Pegasosa 2, to kosztem dodatkowych 2500 zł przesiadam się na komputer ze znacznie słabszym procesorem, słabszą grafiką, gorszym chipsetem, wolniejszymi pamięciami, o mniejszej możliwości rozbudowy. Na coś takiego nie pójdę, MicroA1 żeby konkurować sprzętowo z Pegasosem 2 powinna kosztować mniej niż Pegasos2 z G3 (czyli mniej niż 250 euro). Jeżeli Hyperionowi zależy na jakimkolwiek wsparciu OS4 przez programistów aktualnie udzielających się przy MOS-ie, powinni przeportować OS4 na Pegasosa. Bo na rozdawanie MicroA1 za darmo tak jak to robi Genesi z Pegasosami, raczej się nie zdobędą. Przeportowanie jednak zablokuje Eyetech, bo przy kopiach OS4 dla Pegasosa nic by nie zarabiał. W ten sposób po pierwsze OS4 zostaje przypisany do linii sprzętu bez żadnej przyszłości (co przyznał Alan Redhouse w odpowiedziach na słynne 20 pytań), po drugie pozbawia się możliwości przyciągnięcia co najmniej kilkunastu zdolnych i produktywnych programistów.

[#55] Re: Secret of my Soul - recenzja

@smith, post #52

MorphOS jak do tej pory nie wnosi nic nowego - nie wiem jak bardzo słaby dzień musiał mieć ten ktoś kto wymyślił strategię rozwoju MOSa

A co takiego wniósł OS4, czego nie wniósł MorphOS, że tak zapytam?

Ale oczywiście jak ktoś patrzy przez pryzmat GUI [...] a pojęcia nie ma o tym co się dzieje w środku to będzie się głupio upierał przy swoim.

Ty jesteś najlepszym dowodem na prawdziwość tego zdania...

[#56] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Grzegorz Kraszewski, post #55

Ty jesteś najlepszym dowodem na prawdziwość tego zdania...

Chyba raczej Ty skoro zadajesz pytanie:

A co takiego wniósł OS4, czego nie wniósł MorphOS, że tak zapytam?

[#57] Re: Secret of my Soul - recenzja

@smith, post #56

Ze tak wyrecze Krashana w odpowiedzi - wiele razy slyszalo sie teksty ze OS4 wniosl o wiele wiecej niz MOS, ale nigdy nie mozna sie dowiedziec co jest tym wkladem. I widze ze tym razem tez sie nie dowiemy...
[#58] Re: Secret of my Soul - recenzja

@ravek, post #49

A wystarczyłoby znaleźć jednego/dwóch facetów z doświadczeniem w programowaniu mostków, mających pojęcie o architekturze POWER i podarować im po microA1 lub odpowiadającym jej Teronie (z punktu widzenia Linuxa naklejka nie jest istotna) i zapewnić możliwość konsultacji z MAI. A jeśli nie, to: 1) udostępnić PEŁNE doki Aricii (przynajmniej na tyle pełne, by dało się rozwiązać problem). 2) niech magicy z Hyperionu pochwalą się publicznie, jak to zrobili. No chyba, że jest się czego wstydzić ... Przecież problem będzie wracał - wystarczy, że komuś się zachce np. AROSa na tym sprzęcie. Mnie komputer na PowerPC potrzebny jest również (a może nadewszystko) do Linuxa, więc wybór puki co jest oczywisty.

---

Tym, którzy ciągle wierzą w czystość i uczciwość spółki (a może należałoby napisać inaczej, niż "spółka") MAI^Eyetech polecam artykuł o historii Pegasosa. Ciekawe kwiatki wychodzą ... Link w newsie na PPA. [God bless Marvell]
[#59] Re: Secret of my Soul - recenzja

@smith, post #56

Chyba raczej Ty skoro zadajesz pytanie:

Zgrabne zagranie retoryczne - odpowiedzieć oponentowi fragmentami jego własnej wypowiedzi. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to typowy chwyt w sytuacji gdy zabraknie argumentów. Ja się nie tytułuje specjalistą od OS4, którego znam wyłącznie z recenzji i dyskusji na portalach. Fakt, że czytam je wnikliwie, ale systemu tego nie używam na co dzień. Natomiast MorphOS-a znam bardzo dobrze. Jednak nie znając w szczegółach OS4 nie mogę sam sobie odpwiedzieć na postawione przez siebie pytanie, to chyba logiczne? Liczyłem więc, że Ty, dając do zrozumienia, że znasz bardzo dobrze oba systemy, jesteś w stanie dokonać ich wnikliwego porównania. Najwyraźniej jednak przekracza to Twoje możliwości, bo zamiast odpowiedzieć próbujesz tanich uników. Ja nie robię z siebie mistrza wiedzy tajemnej o OS4 i nie wypowiadam się o tych jego szczegółach o których nie przeczytam jakichś konkretów. Tym bardziej nie próbuję porównywać technicznie obu tych systemów. Dlatego zarzut, że nie wiem o czym piszę jest chybiony. Jeżeli piszę o MOS-ie, możesz być pewien, że bardzo dobrze wiem o czym piszę. A w temacie pisania o OS4 liczyłem na Ciebie, cóż zawiodłem się, ale powiem szczerze, że tego się spodziewałem...

[#60] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Grzegorz Kraszewski, post #59

Można wymienić kilka rzeczy ale dla mnie najważniejsze jest to, że AOS4 daje możliwość wprowadzenia ochrony pamięci - MOS a dokładnie ABOX nie i to już w zasadzie dyskwalifikuje to rozwiązanie. Tak wiem ma być QBOX ale jak na razie prace nad dotychczasowymi składnikami MOSa utknęły więc to że QBOX stanie się czymś użytecznym w najbliższym czasie jest chyba mało prawdopodobne. Ale oczywiście Ty masz lepsze informacje w tym temacie więc może mnie oświeć kiedy on się pojawi i jak wygląda czyli jaką ma architekturę, jakie API i co tam jeszcze ciekawego możesz o nim powiedzieć.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem