Komentowana treść: Secret of my Soul - recenzja
[#61] Re: Secret of my Soul - recenzja

@smith, post #52

jakbym chcial gui to siedzialbym na MacOSX, wole amigowy system.

P.S.Dizeki ze napisales na temat histori Amigi.
[#62] Re: Secret of my Soul - recenzja

@smith, post #60

a co twoim zdaniem swiadczy o mozliwosci wprowadzenia ochrony pamieci w os4? wprowadzic oczywiscie mozna, zaprojektowac nowe api (to ktore znamy od lat nie nadaje sie zupelnie) i zerwac z kompatybilnoscia (lub zapewnic sandboxy ewentualnie uae). a moze masz lepszy pomysl?
[#63] Re: Secret of my Soul - recenzja

@smith, post #60

Jak słusznie zauważyłeś OS4 daje możliwość jedynie. Z tego, co czytałem, wynika, że w obecnej wersji systemu ta możliwość nie jest wykorzystana. Warto zaznaczyć, że z ochrony pamięci będą mogły skorzystać jedynie nowe aplikacje napisane zgodnie z wymogami OS4 (to powiedzieli Friedenowie, żeby nie było, że sobie coś zmyślam). Co do QBoxa natomiast to mówiąc krótko, póki co jest to fantastyka naukowa z naciskiem na 'fantastyka' . Więc nic o nim się nie da powiedzieć a już szczególnie ciekawego. Można nawet z dużym prawdopodobieństwem założyć, że QBox nigdy nie powstanie. Osobiście uważam, że ochrona pamięci nie jest dużą zaletą systemu desktopowego. Tu zostanę pewnie zaraz zakrzyczany, że się nie znam i tak dalej, bo przecież a) Linux, b) Windows. Co do a) to cóż, Linux nie jest systemem dla desktopa, choć chłopaki bardzo się starają. Co do b) natomiast mamy inną kwestę - czy lepszy jest system bez ochrony + stabilne aplikacje, czy tragicznej jakości (jakości programowania) oprogramowanie ratowane przez ochronę pamięci. W przypadku Windowsa mamy sytuację drugą, powiedzieć by można, że co to użytkownika obchodzi. Pamiętać niemniej należy, że ochronę pamięci opłaca się szybkością pracy systemu i pożeranymi zasobami. W przypadku "desktopowego" oprogramowania dla Linuksa dzieje się zresztą podobnie, to że na tym samym sprzęcie często Linux (ze środowiskiem graficznym) muli bardziej niż Winda, to nie jest przecież przypadek... Niemniej mimo tych argumentów, nie dziwię się, że w OS4 pojawia się ochrona pamięci. System ten coraz bardziej zaczyna się opierać na masówce portowanej z Linuksa (o czym już kiedyś tu pisałem), a wiele linuksowych arcydzieł bez ochrony pamięci zdradza objawy zaskoczenia... Podsumowując, ta przewaga OS4 jest po pierwsze dyskusyjna, po drugie na razie to tylko potencjalna możliwość. Więc na dobrą sprawę w obecnym momencie powinieneś zdyskwalifikować OS4 wraz z MorphOS-em... Dla mnie nieobecność ochrony pamięci (co nie do końca jest prawdą, np. w MOS-ie obszar kernela zabezpieczony jest przed zapisem, pewnie w OS4 jest tak samo), nie jest cechą dyskwalifikującą system, wręcz przeciwnie, z reguły brak ochrony daje większą efektywność i szybkość reakcji na poczynania użytkownika. Tym bardziej, że ochrona pamięci wcale nie uniemożliwia zawieszenia się całego systemu, jedynie zmniejsza prawdopodobieństwo zajścia takiego zjawiska.

[#64] Re: Secret of my Soul - recenzja

@marcik, post #57

Przeczytasz sobie niebawem na www.exec.pl

[#65] Re: Secret of my Soul - recenzja

@smith, post #60

A można wiedzieć od kiedy jesteś szczęścliwym (jak widzę) posiadaczem A1/OS4 ?
[#66] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #64

Trzymam za slowo. Mam nadzieje, ze wreszcie poznam te mityczne nowosci jakie wniosl OS4. Odrazu zaznaczam ze nie chodzi mi o zadne usprawienia w GUIu, bo wedlug kolegi smitha sa one nic nie warte. Wiec czekam z niecierpliwoscia aby sie dowiedziec co OS4 wniosl w warstwie interesujacej programiste, co w nim lepiej zaprojektowali, etc, etc.

[#67] Re: Secret of my Soul - recenzja

@marcik, post #66

Przykro mi ale smieszysz mnie swoja wypowiedzia.

M****OS nie posiada wlasnego stosu TCP/IP, firewala, etc. Uzytkownicy posilkuja sie pirackim MiamiDX gdzy autor nie rejestruje kluczy Polakom). Nie wspomne o natywnym FFS_PPC, FFSLongNAme_PPC, CrossDOS_PPC, SFS_PPC, braku narzedzi do naprawy powzszych, braku lokalizacji, obslugi, i innych rzeczach ktore beda w wspomnianym artykule. Przemilcze tez wsparcie 3D dla Radeonow 7xxx. To i inne rzeczy juz maja uzytkownicy AmigaOS4 a brak u Ciebie.

PS.

SCSIconfig raczej nie nadaje sie do uzywania.

[#68] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #67

SFS_PPC akurat jest. Co do MiamiDX to nie do końca masz rację, bo nie wszyscy używają MiamiDX czy w ogóle Miami. Są i tacy co używają Genesis na przykład.

Natomiast autor MiamiDX nie rejestruje kluczy nie tylko polakom, ale nie rejestruje ich nikomu ze świata od wielu lat, nawet strony programu już nie ma (domena wygasła, etc.).

Co do SCSIConfig to żeby to stwierdzić musisz być użytkownikiem tego programu, ja mogę użyć określenia że jest to program słaby, ale ja go używam (przynajmniej od czasu do czasu).
[#69] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #67

"MiamiDX gdzy autor nie rejestruje kluczy Polakom"

A czemu to dokonuje On, ten autor znaczy sie, takiej perfidnej dyskryminacji ??
[#70] Re: Secret of my Soul - recenzja

@grxmrx, post #68

Nie tylko ty masz monopol na Peg + M****OS.

PS.

Jesli nie boisz sie o partycje to uzywaj :)
[#71] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #67

Tak to jest jak komuś agresja przesłoni zdrowy rozsądek. Do tego stopnia, że nawet słowo 'MorphOS' nie przechodzi mu przez klawiaturę. Co do stosu TCP, firewalla czy wsparcia 3D dla Radeonów, to owszem, w MOS-ie 1.4.5 ich nie ma. Ale czy jest to "wniesienie nowej jakości", bo przecież o to 'smithowi' chodziło? Moim zdaniem nie. Tym bardziej, że w wersji pre-1.5 te wszystkie rzeczy są, ba, jest nawet wsparcie 3D dla Radeonów 9000 i 9200, co mogę zademonstrować każdemu chętnemu. No ale przyjmijmy, że skoro zwykły użytkownik nie ma do tego dostępu to to nie istnieje . Natomiast nieprawdą (nie wiem czy wynikającą z ignorancji czy ze złośliwej dezinformacji) jest jakoby MorphOS nie miał natywnego FFS z obsługą długich nazw, czy natywnego SFS. Narzędzia do obsługi nie są tak dobre jak w OS4 (opieram się na recenzjach), ale są. A co do SCSI Configa, to spartycjonowałem nim swój dysk jakoś bez problemów, więc do używania się jak widzisz nadaje. Nie jest to rzecz jasna program najwyższych lotów, ale swoje zadanie spełnia bez zarzutu. Na przyszłość zaś proponuję czytać komentarze ze dwa razy na spokojnie przed wysłaniem...
[#72] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #70

Jaki monopol? Nic nie rozumiem z tego komentarza. Czego to dotyczy? Jakiego punktu zaczepienia?
[#73] Re: Secret of my Soul - recenzja

@grxmrx, post #68

SFS_PPC tylko szkoda ze nie ma nic wspolnego z tym co jest w OS4 a wiec zawiera cala mase niespodzinek.
[#74] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Grzegorz Kraszewski, post #71

Muszę się przyznać do pomyłki - FFS w MorphOS-ie obsługuje tylko nazwy 31-znakowe. Trochę tłumaczy mnie fakt, że w FFS mam wyłącznie małą partycję z kernelem, reszta (łącznie z systemem) jest na SFS. Niemniej mój błąd.
[#75] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #73

To jest tylko nieco inny SFS i jakie to miałyby być niespodzianki? Konkrety mi tu prosze szybko napisać :]

SFS jest na tyle inny na AmigaOS3.x, AmigaOS4 i MorphOS-ie, że jak powstał program SFSResize to nie było możliwe jego powstanie również dla tych dwóch pierwszych systemów. Jako użytkownik tylko tyle mogę stwierdzić, czekam na te rewelacje (niespodzianki)...
[#76] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Grzegorz Kraszewski, post #71

Dopoki nie zostana uregulowane wszelkie zaleglosci wobec programistow M****OS'a to co masz na dysku jest "guzik warte".

Buduj dalej szklane zamki na lodzie z M****OSem 1.5 - moze uda sie jeszcze kogos naciagnac by wydal swoje pieniadze. Proponuje dolaczyc dokazdego PegasOSa oswiadczenie Genesi (BBRV) o zaniechaniu wsparcia dla Twojego Linuxboxa.

[#77] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #73

SFS_PPC tylko szkoda ze nie ma nic wspolnego z tym co jest w OS4 a wiec zawiera cala mase niespodzinek.

Tę wiedzę o niespodziankach rzecz jasna czerpiesz z kilkuletniego doświadczenia w codziennej pracy z MorphOS-em? Bo ja mogę z równym powodzeniem wypisywać bzdury, że to SFS w OS4 ma niespodzianki... SFS-a MorphOS-owego używam od kwietnia 2003 i ręczę Ci, że nie ma w nim żadnych niespodzianek.
[#78] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Grzegorz Kraszewski, post #74

Widzisz Grzegorz prowokujesz, kazesz mi 2 razy sprawdzac a sam piszesz od rzeczy bez sprawdzenia. Nie mozesz ze mna normalnie ozmawiac - albo przyjechac na GGUA jak Jaca i zobaczyc OS4 ?

Potem rodza sie takie komentarze jak ten moj wczesniejszy.

[#79] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Grzegorz Kraszewski, post #77

Kto jest autorem SFS dla M****OSa ?
[#80] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #67

Rozbawiłeś mnie, tyle razy już o tym było, tych natywnych stosach tcp/ip, bez których system się obejść nie może, a te sterowniki do 3D w Radeonach 7xxx to w dzisiejszych czasach chyba przyznasz, że to nie powód do dumy?! R9xxx to by było coś. Zaraz będzie riposta, że i tak nie ma gier, które tego wymagaja. No to te wymienione programy są aż tak wymagające, że potrzebują G3/G4 i natywnych wersji? Na A1240 mi CrossDos i inne FFS-y nie działał?

Acha, i nie udawaj, że na PPA jest cenzura, bo zacznę Twoje tekty jeszcze korektować. :D

A tak ogólnie podsumowując całość wątku, zacytuję:

Kaaziu! Kaaaaziu! nie spi, pacz, tera bedom sie napierdalac!

[#81] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #79

Czy doczekam się odpowiedzi na mój komentarz w sprawie konkretów jakie to niespodzianki są w SFS_PPC na MorphOS-ie(czy MacOS-ie)?

Czy tym konkretem jest nazwisko autora?
[#82] Re: Secret of my Soul - recenzja

@SirLEO, post #80

Twój komentarz najbardziej przypadł mi do gustu - zwłaszcza to ostatnie zdanie. :)

No to kogo dopingujemy? ;)
[#83] Re: Secret of my Soul - recenzja

@grxmrx, post #81

Jesli tylko dowiem sie o autora i na jakich zrodlach sie opieral.

Jesli korzystal z tych samych co autor SFS dla OS4 to jest ok.

[#84] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #79

Jak sie juz bawimy w obrzucanie blotem to lepiej sie dowiedz skad autor SFS dla OS4 wzial zrodla SFS i w jakim celu je dostal.
[#85] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #76

Może nie pisz już tyle o MorphOS-ie bo Ci się klawisz z '*' zatnie... Nie bardzo rozumiem tego plucia jadem na mnie. Ale może po kolei. To co mam na dysku nie jest wcale guzik warte, rozumiem, że nie zauważyłeś, że po wycofaniu finansowego wsparcia Genesi wyszły dwie aktualizacje MorphOS-a (nikt nie dostał za to kasy). Nie były to ostatnie aktualizacje. Poza tym na dysku mam też swoje własne oprogramowanie dla MorphOS-a (np. TTEngine czy Reggae), które działa na MOS-ie 1.4 i jest udostępniane użytkownikom. Temat Genesi nie jest obecnie dyskutowany, po prostu MorphOS nie jest w tej chwili produktem komercyjnym i jest rozwijany hobbystycznie. Co do zdania o naciąganiu - to zwykłe pieniactwo w Twoim wykonaniu. Nikt nie robi tajemnicy z tego, że MorphOS nie jest już finansowo wspierany przez Genesi. Wie o tym każdy zainteresowany kupnem Pegasosa. Jeżeli chodzi o mojego "Linuxboxa" to nie wiem jak możesz nazwać tak komputer, na którym nie jest (i nigdy nie był) zainstalowany jakikolwiek Linux. A tak przy okazji to naprawdę szkoda Twojego zdrowia psychicznego na dyskusje o MorphOS-ie bo widzę że po kilku komentarzach opuszcza Cię logika i wpadasz w niekontrolowany bredniotok. Nie wiem dlaczego, przecież to taki kiepski system bez przyszłości do odpalania na linuxboxach .
[#86] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #83

SFS dla OS4 i dla MOSa poszly swoja droga. Oba sa rozwijane przez inne osoby.
[#87] Re: Secret of my Soul - recenzja

@SirLEO, post #80

PPA ma juz za soba cenzure artykulow GGUA wiec daruj sobie.

PS.

Strasznie mi zaimponowales swoim podsumowaniem watku.

[#88] Re: Secret of my Soul - recenzja

@marcik, post #86

Niestety twoja odpowiedz mi nic nie daje. Przykro mi.
[#89] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #83

Jesli tylko dowiem sie o autora i na jakich zrodlach sie opieral.

Ależ proszę bardzo:

Ram Disk:> version sfs.filesystem full

SFS.filesystem 1.210 (2004-08-29)

[MorphOS/Beta] by John Hendrikx, Ralph Schmidt, Emmanuel Lesueur, David Gerber, Marcin Kurek

Jesli korzystal z tych samych co autor SFS dla OS4 to jest ok.

A jeśli nie to co? To wtedy jest gorszy? Programiści pracujący nad elementami OS4 to też ludzie. I też popełniają błędy. Ja uważam, że chociażby dlatego, że nad MOS-owym SFS-em pracowało kilku niezależnych programistów, ta wersja jest lepsza od tej w OS4.
[#90] Re: Secret of my Soul - recenzja

@Amig_OS, post #88

Tak samo jak Twoje wypowiedzi w calym watku. Przykro mi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem