Komentowana treść: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
[#61] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #58

Po tym poście chyba już nikt nie ma wątpliwości kto na tym portalu "robi klimat". Brawo.
[#62] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Grzegorz Kraszewski, post #61

Po tym poście chyba już nikt nie ma wątpliwości kto na tym portalu "robi klimat". Brawo.

Znaczy dowiem się jak to działa, szybkość kompatybilność wiechliwość itp.

Czy znowu robimy nagonkę na Mufę, za to że ośmielił się zadać pytania ?

[#63] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Grzegorz Kraszewski, post #61

Mufa jest jak mucha brzeczy naokolo itd.... ignorujcie to zjawisko.
[#64] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #58

Po prostu normalni ludzie podchodzą do pewnych spraw również normalnie. Ochy i achy są charakterystyczne dla użyszkodników os4.
[#65] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #58

Jakze smiesznie brzmia teraz TE slowa...
[#66] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@MinisterQ, post #64

Po prostu normalni ludzie podchodzą do pewnych spraw również normalnie. Ochy i achy są charakterystyczne dla użyszkodników os4.

No ale to chyba dziwne że nikt jak dotąd nie podał żadnych konkretów. No nie wiem np. system wczytuje się o 50% szybciej, czy program XXX chodzi teraz jak burza.

Od posiadaczy Pegasosa raczej trudno wyciągnąć informacje, lecz liczyłem na to że teraz kiedy system wpadł w ręce ludzi nie zawsze opowiadających się po stronie motyla, a często wręcz po stronie boinga.

Na mój komentarz można było odpowiedzieć dwojako, pierwszy sposób - "Ależ skąd, jestem zadowolony bo....", drugi sposób to oczywiście zaatakować pytającego. Jak narazie dostałem odpowiedzi tylko od posiadaczy Pegasosa żeby nie było wątpliwości wybrali drugi sposób :)

Czekam też na normalne odpowiedzi, choć ich brak też jest dla mnie pewną odpowiedzią.

[#67] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #62

Ode mnie się nie dowiesz, nie mam klasyka. Ale jak masz ochotę potrollować, to podsuwam gotowe tematy: nie działa z Mediatorem oraz z większością kart graficznych instalowanych w slot Zorro. OS4 na klasyki jak wyjdzie to z pewnością zmiecie go samym podmuchem .
[#68] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #66

Przyjmij w moim imieniu przeprosiny ze w przeciagu kilku godzin nikt z posiadaczy Classica spelniajacego wymogi do uruchomienia MorphOSa nie zainastalowal go, przetestowal na wszystkie strony i napisal raport tutaj. Naprawde prosze o wybaczenie w imieniu wszystkich.
[#69] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@ako, post #65

Jakze smiesznie brzmia teraz TE slowa...

Te słowa nie są moimi słowami. Jednak po części się z nimi zgadzam. Mnie nie interesuje MOS jako taki, po pierwsze nie mam odpowiedniego sprzętu, po drugie posiadam ciekawsze rozwiązanie.

Interesuje mnie bardziej ilu potencjalnych userów straci OS4 dla classiców i dla czego.
[#70] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #66

Na komentarze trzeba troche poczekać, przecież to zostało przekazane ludziom w środku tygodnia, późno wieczorem... Ciężko oczekiwać że ludzie którzy najczęściej już sami pracują na własne utrzumanie zarwią noc tylko po to, żeby zainstalować mosa, i napisać stosowny raport dla usatysfakcjonowania mufy...

No, ale zapewne ty wiesz swoje. Bo przeciez brak odpowiedzi również jest odpowiedzią w tym przypadku. Logika pane, i do przodu.
[#71] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #66

wszyscy czekamy na informacje - ja nie mam A1200+PPC+BVision, sam jestem ciekaw jak szybko pójdzie MOS na 603 160 MHZ. Bo to, że na G4 1 GHz śmiga mnie nie dziwi.... po prostu musi się znależć jakiś zdesperowany, z odpowiednim sprzętem, wolnym miejscem na dysku i sporą ilością wolnego czasu.
[#72] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #66

nikt jak dotąd nie podał żadnych konkretów

Podał, podał. Wystarczy zajrzeć na AmigaWorld.net albo na ANN. Język obcy chyba nie jest dla Ciebie przeszkodą?

Od posiadaczy Pegasosa raczej trudno wyciągnąć informacje

Trudno wyciągnąć informacje od kogoś, u kogo ta wersja systemu się nie odpali. Równie dobrze mógłbyś od posiadaczy Pegasosa wymagać informacji na temat OS4.

żeby nie było wątpliwości wybrali drugi sposób

Chyba zapomniałeś, kto rozpoczął te dyskusję i w jak zdecydowanie prowokacyjny sposób. Może odświeżę Twoją pamięć: "60 komentarzy i żadnych ochów i achów na temat działania tego cuda. Czyżby brutalne zderzenie szarej rzeczywistości ze zbyt wybujałymi wyobrażeniami?". I czego się spodziewałeś w odpowiedzi na tą żałosną prowokację? Głaskania po główce? Dostałeś dokładnie to, na co (nie od dziś zresztą) zasługujesz.

[#73] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Grzegorz Kraszewski, post #72

Podał, podał. Wystarczy zajrzeć na AmigaWorld.net albo na ANN. Język obcy chyba nie jest dla Ciebie przeszkodą?

Na ANN nie zaglądam, na AmigaWorld przyznam szczerze że przeoczyłem newsa, szybko został przykryty przez Synergy i RockBeat. No cóż tam jednak zdążyli przekazać kilka pierwszych wrażeń na gorąco. Choć konkretny komentarz był tylko jeden:

Here are a few of my experiences:

- no floppy support (not even _WITH_ running a Kickstart, original trackdisk.device seems to do something nasty)

- no audio support if running without Kickstart(?)

- if you've an X-Surf, try to use MNI driver with Miami, SANA-II driver doesn't work

- Toccata didn't worked for me (again, toccata.library does stg nasty about interrupts, maybe i'm wrong though)

- only graphics cards specified in the compatibility list work, CGFX V4 drivers won't work

- there is no overlay (if i remember correctly) and no 3D for CVPPC/BV

- take a care about resetlevel in startup-sequence! my CSPPC needs resetlevel=5, probably your card also will need different one than the default value 1.

- read the readme.

Dobra mam tylko jeszcze parę pytań i znikam co by nie dręczyć przeczulonych. Nie będą to oczywiście pytania w stylu co robisz czekasz na OS4, czy zostajesz na MOSie, do podjęcia takich decyzji trzeba czasu i spokojnych testów. Mam nadzieję że na moje pytania z łatwością odpowie każdy bawiący się tym systemem nawet przez kilka godzin.

1. Prędkość, czy przesiadając się z 060/50Mhz ewentualnie 040/40 Mhz aplikacje działają szybciej czy wolniej.

2. Zawartość. Jak system rozwinął się w porównaniu choćby do OS3.9. Czy możecie porównać "wagę obu płytek", ilość plików w katalogu, devs, libs, tools, prefs itd.

Czy na płytce z MOSem jest tego więcej, a może mniej ?

[#74] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Grzegorz Kraszewski, post #72

nikt jak dotąd nie podał żadnych konkretów

mUFA doskonale o tym wiedział, tylko wpadł na ppa żeby tylko komuś dociąć lub dokuczyć....on tylko to potrafi :)

...co ta AmigaOne robi z ludzmi
[#75] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #73

poczekamy, zobaczymy...

jeśli zawartość MOSa 1.4.5 pod Pegaza i Classika jest taka sama (oczywiście chodzi o dołączone programy), to jest tego więcej - i w ilości MB i jako przydatność tych komponentów.
[#76] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@wali7, post #75

w mosie dla klasyków jest nowy Skin - Clara, a sama płytka nawet się bootuje na pegazie ;)
[#77] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Kaczus, post #59

> Flashka nic nie zmieni - bez karty gfx nie zabootuje.

Flashke dokładnie mam 45.35 w menu są opcje do PCI

A z czego mam zabootować?

Zanim się pokże jakiś obraz nawet na karcie graficznej to musi się wpierw wczytać sterownik do tej karty etc, a jak mi się ma ten sterownik wczytać CGX5-AGA.elf z Phase5 powiedzmy skoro nawet flopp nie kręci na tym 1.4.5 ;)

Do tej pory używałem/używam (bo jeszcze dziś odpalałem) MOS-a 0.4 i też nie ma supportu dla kości AGA a obraz (boot-menu) jakoś widać :), nie ma supportu dla FastATA a działa jednak ATA3.driver na emulacji 68k pod 0.4 :)

Instalacja nowego MorphOS-a 1.4.5 jest banalnie prosta, a ze mi nie działa bo to lipa to już inna sprawa
[#78] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #77

A kombinowales z parametrem resetlevel i innymi z loadera??
[#79] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #62

Znaczy dowiem się jak to działa, szybkość kompatybilność wiechliwość itp.

Dowiesz się, pewnie że tak,tylko cierpliwości trochę... Ja np. dopiero ściągnąłem archiwum (i to 2x, a co?), może gdzieś w okolicach weekendu wypalę płytkę, zainstaluję i będę mógł się dzielić wrażeniami. A może ktoś bedzie szybszy?

W innym miejscu zastanawiasz się, ilu potencjalnych userów straci przez to OS4. No cóż, mnie na pewno nie. Parę razy pisałem, że jeżeli tylko będzie to możliwe, to to zamierzam używać obu tych systemów.

I na koniec coś, co Cię pewnie rozbawi - mianowicie o upublicznieniu MOSA dowiedziałem się z execa...

[#80] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #77

Jak nie masz BVision albo G-Rexa to po prostu zapomnij. Nie odpali się bez karty i koniec. Nie ma sensu bić piany.
[#81] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@LeMan, post #79

Dowiesz się, pewnie że tak,tylko cierpliwości trochę... Ja np. dopiero ściągnąłem archiwum (i to 2x, a co?), może gdzieś w okolicach weekendu wypalę płytkę, zainstaluję i będę mógł się dzielić wrażeniami.

Cóż ja akurat przebywam na urlopie więc mam dużo czasu. Postanowiłem nie czekać i na niektóre pytania odpowiedzieć sobie sam. oto porównanie zawartości OS3.9 i MOSa 1.45, może kogoś to zainteresuje:

Katalog OS-Version3.9 na płytce z systemem Amigi z przed 5 lat bez BoingBagów waży 48MB.

Płyta z MOSem aspirująca do miana największej nadzieji dla Amig klasycznych waży niespełna 26MB.

Jak wyglądają poszczególne katalogi

C: 3.9 - 7 plików 187KB + (29 plików 233KB), MOS - 0 plików 0 bajtów + (91 plików 2.7MB)

W nawiasach podałem katalogi (Workbench 3.9 i MorphOS)

Classes: 3.9 - 3 podkatalogi 412KB MOS - 4 podkatalogi 2,1MB

Devs: 3.9 - 2 podkatalogi i 5 plików 215KB MOS - 7 podkatalogów i 3 pliki 1.2MB

Fonts: 3.9 3KB MOS - 746KB

L: 3.9 26KB MOS - 27KB

Locale 3.9 - 6 podkatalogów 738KB MOS - 2 podkatalogi 65KB

Libs: 3.9 - 1 podkatalog i 19 plików 1MB MOS - 1 podkatalog i 49 plików 4.4MB

Prefs: 3.9 - 2 podkatalogi i 24 pliki 5MB MOS - 4 podkatalogi i 3 pliki 2.4MB

S: 3.9 - 9 plików 5KB MOS - 3 pliki 2KB

Storage: 3.9 - 4 podkatalogi 1.2MB MOS - brak

System: 3.9 - 6 plików 62KB MOS - brak

Tools: 3.9 - 1 podkatalog i 12 plików 520KB MOS - 7 plików 342KB

Utilities; 3.9 - 1 podkatalog, 10 plików 1.9MB MOS - 14 plików 911KB

WBStartup: 3.9 - 6 plików 182KB MOS - brak

Dodatkowo w MOSie istnieje katalog Ambient - 2 podkatalogi i jeden plik 1MB, oraz Boot 2 podkatalogi i 3 pliki 2MB

W OS3.9 znajdują się AmigaOS3.9 Manual 4.1MB, CacheCDFS 157KB, Emergency Disk 340KB, Extras 7.8MB

First-Install 689KB, icons 443KB, Install-Tools 45KB, Installer 742KB, Internet 5.2MB, Licence 15KB, Locale Euro 5KB

PowePC 157KB, Special-Locale 1.2MB

Trochę to mało czytelne. Jakie z tego płyną wnioski, w niektórych miejscach widać postęp, ale w innych nie wiem czy nawet nie w większości, spore braki w stosunku do staruszka 3.9. Oczywiście tak to wygląda na papierze, mam nadzieję że napiszesz jak to się sprawuje w praktyce.

P.S.

Przez grzeczność nie porównywałem zawartości MOSa z OS4.0, nie chciałbym być posądzony o trollowanie czy też bezpodstawne znęcanie się nad zwierzętemi, przepraszam niebieskimi owadami
[#82] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #81

Przez grzeczność nie porównywałem zawartości MOSa z OS4.0

Że tak spytam: skąd można ściągnąć OS4 dla klasyków?

Postęp określasz poprzez wielkość/ilość plików w systemie?

[#83] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #81

Ależ Cię boli ten MOS :). Ktos pewnie napisze jak to działa. Hmmm nadzieja Amig klasycznych? Pewnie tak chociazby ze względu na mozliwość odpalenia/zobaczenia świerzych programów. Jak narazie to klasyk zapowiada się być najfajniejszą multiamigowąplatformą , "troszkę" mało mocy ale jednak wszystkie znaczące amisystemy da się już odpalić :D
[#84] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Fazior, post #83

Znaczy prawie wszystkie bo os4 jakos nadal niedostępny jest
[#85] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #81

A nie przyszło Ci czasem do głowy, że ISO MorphOS-a maksymalnie odchudzono, aby zmniejszyć obciążenie serwera i uniknąć chociażby takich problemów jakie wystąpiły przy ostatniej aktualizacji OS4? Płyta CD z MorphOS-em 1.4 (nie 1.4.x) ma 38,6 MB. Pomijam już dyskusyjną sprawę czy jakość oprogramowania zależy od tego ile ono zajmuje na dysku.
[#86] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #81

O rany. To jakaś nowa metodologia badania przydatności systemu? Na podstawie ilości plików? W takim razie XP jest zdecydowanym liderem.

Przez grzeczność nie porównywałem zawartości MOSa z OS4.0, nie chciałbym być posądzony o trollowanie czy też bezpodstawne znęcanie się nad zwierzętemi, przepraszam niebieskimi owadami

Fajnie się ciskasz. Nerwosolku?
[#87] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@opi, post #86

O rany. To jakaś nowa metodologia badania przydatności systemu? Na podstawie ilości plików? W takim razie XP jest zdecydowanym liderem.

Może napiszę jeszcze raz fragment mojej wypowiedzi z poprzedniegoi komenta. w niektórych miejscach widać postęp, ale w innych nie wiem czy nawet nie w większości, spore braki w stosunku do staruszka 3.9. Oczywiście tak to wygląda na papierzeOczywiście tak to wygląda na papierze, mam nadzieję że napiszesz jak to się sprawuje w praktyce.

Mam nadzieję że zrozumiałeś już że nie oceniam, a jedynie przypuszczam. Aby stawiać kategoryczne wnioski potrzebuję testów praktycznych.

Fajnie się ciskasz. Nerwosolku?

[#88] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@ako, post #65

Odpowiedziałem Ci na Execu, więc grzecznie byłoby nie rozsiewać linków po sieci bo w ten sposób nie zawsze można sprostować.

[#89] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #81

Ja ogolnie ignoruje wojenki mos -os4.... ale mnie zadziwiles takimi porownaniami.

Ja wiem ze ze wzgledu na bugi i nowe api bibliotek w a1 binarki

puchna wiec jestes u siebie przyzwyczajony do duzych (wielkosciowo) plikow systemowych.

[#90] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@opi, post #86

nie zgadzam się!

osx jest liderem, minimalna instalka 1.1GB a roszeżona ponad 2.5Gb. (sterowniki do drukarek ponad 1GB)

mUFA ma jakieś kompleksy, bo porównuje tylko wielkości :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem