Komentowana treść: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
[#31] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
no to jak ? teraz MOS na Apple?
[#32] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@krismiszcz, post #31

A zaraz potem gruszki na wierzbie ;)
[#33] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@MinisterQ, post #32

i sliwki na sosnie :D
[#34] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Co mi przypomina, ktoś używał PayPala z polskimi bankami? Mam akurat ze 150 PLN nadwyżki. Trzeba dać Markowi na pizzę. To jak, udało się komuś zasilić swoje PayPalowe konto?
[#35] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Tak trochę ponarzekam - szkoda, że ta dystrybucja MOSa nie obsługuje wbudowanego kontrolera SCSI w A3000/T i A4000T
[#36] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@_arti, post #24

dogadamy sie jak chcesz :)

ale ultra tanio bo lezy i kurzy sie

[#37] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Oni chyba specjalnie czekali aż Krashanowi nerwy puszczą... ;)
[#38] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@ako, post #26

Na Allegro za 20 zł można kupić 3COM PCMCIA w idealnym stanie. Sam kupiłem ok. miesiąca temu. Powinny jeszcze być. Oczywiśnie bez problemów działa z Ami.
[#39] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Kamul, post #37

Krashanowi puszczą nerwy? Nigdy nie widziałem, żeby Krashanowi choć brwi się zmarszczyły.
[#40] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@opi, post #34

T nie chodzi o banki a o karty (bo nie da sie przelewu zrobić).

Ja zasilałem PayPala kartą z Inteligo.
[#41] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

Ja tu sobie dopiero co spokojnie Amisie odpalam a tu taka wspaniała nowina :D

No to chłopaki i dziewczyny zabieramy się za portowanie :), na początek Heretic i stery do medka ;)
[#42] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Kamul, post #38

A czy jest już natywny sterownik 3c589.device do kart 3Coma bo z tym 68k miałem problemy na 0.4 owszem działał, ale nie tak jak powinien :/
[#43] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Kamul, post #38

To powiedzmy ze sieciowke juz mam, teraz jeszcze katowka.

No i co zrobie z karta TV (jest mi bardzo potrzebna) i sound blasterem (rowniez)?

Bez Mediatora nie wyrobie (ba, juz mi slotow PCI brakuje ;)), wiec niestety nie wiem jak by kombinowac - to MOS odpada aktualnie.

Poza tym MOS suxx bo szanujacy sie system powinien miec chociaz hacka ktory umozliwia odpalenie na Mediatorze.

(nie bijcie, zartuje) ;)
[#44] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@ako, post #43

No i co zrobie z karta TV (jest mi bardzo potrzebna) i sound blasterem (rowniez)?

Bez Mediatora nie wyrobie (ba, juz mi slotow PCI brakuje), wiec niestety nie wiem jak by kombinowac - to MOS odpada aktualnie.

Nie tyle Morphos, co Morphos na klasyku. ;)

[#45] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Kamul, post #44

W moim wypadku MOS ogolnie, bo Pegasosa zamiaru dla MOSa kupowac nie mam i mial raczej nie bede :)
[#46] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@amigafan, post #35

Alez w ( teorii ;)) dziala poczytaj czasami dookumentacje po to jest
[#47] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Po wczytaniu przez startup ROM restart i nic się nie dzieje, a powinno system z hd wczytywać (mam ostatnią flaszke może to jej wina sobie myśle), usunąłem w linijce do startup disableled i po wczytaniu rom/restarcie jedynie to mi dioda mruga i jak poruszam mychą zwalnia (powiedzmy) tępo mrugania i to by było na tyle na AGA. A czy jest jakieś bootmenu? Zmieniłem też w linijce s-s na set kickstart "kickstart=Devs:ROM3.1" ale to chyba do czegoś innego bo (w MOS 0.4 to startup ładował ROM3.1) też ciemność

Bark supportu dla AGA czyli nawet jak uruchomię z CLI (jak się da bez wczytania Ambienta) nie zobaczę dzięki emulacji 68k Trance dema Gift grupy Potion na tej wersji MOS?
[#48] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #47

Skoro na stronie pisze że AGA not supported, to znaczy że AGA not supported.
[#49] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@MinisterQ, post #48

MorphOS O.4 ma jakoś support dla kości AGA bo używam czasami dla AHI i demo Gift działa jednak wolno bo bez JIT jest emulacja 68k, i już wiem że nie odpale Ambienta bez gfx bo on nawet nie ma trybów 8-bit na kartach graficznych. Tylko czemu nic się dalej nie dzieje - powinno wczytywać (coś) system MOSa, a jest tylko czarny obraz po wczytaniu rom i restarcie Amigi?
[#50] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #49

rtfm
[#51] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Valwit, post #50

heh wiem zakręciłem z tym pytaniem bo tu i tak pewnie mi nikt nie odpowie, po prostu na mojej bppc nie dziala ten mos frezz i tyle :(
[#52] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@ako, post #19

A moze daloby sie jakies bounty zrobic coby to na mediatora przystosowac? Moze by sie jakos zgadac?
[#53] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Fazior, post #52

1. jak chcesz to zrobic bez sdk do mediatora? mało kto je ma iirc

2. patrz tutaj
[#54] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Valwit, post #53

Alez ja bladego pojecia o programowaniu nie mam. Jezeli ktos mialby mozliwosci i podialby sie to mozna by mu to jakos wynagrodzic.
[#55] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
najwyzszy czas ze to puscili, choc uwazam ze mogli to zrobic 2 lata wczesniej. nie musialbym zmieniac sprzetu :P
[#56] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #51

Miało być - ale tu i tak pewnie mi nikt nie odpowie, po prostu na mojej BPPC nie działa ten MOS, dokładnie po automatycznym pierwszym resecie nic się nie dzieje tylko czarny obraz, stacja dysków nie klika, dysk twardy nie czyta (pamiętam podobny problem miałem z kilkoma starymi wersjami BlizKicka po restarcie czarny obraz i nic się nie działo, albo czerwony z restartami na okrągło), więc w tym wypadku pewnie karta graficzna też mi nic nie pomoże

Jak się już komuś uda uruchomić tego Morpha na A1200 to niech napisze czy jest jakieś bootmenu i jakiego ma speeda :)
[#57] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Może masz starą flaszke ?? Bo wydaje mi sie że nawet przy braku BVision powinno się coś ładować...

[#58] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
60 komentarzy i żadnych ochów i achów na temat działania tego cuda. Czyżby brutalne zderzenie szarej rzeczywistości ze zbyt wybujałymi wyobrażeniami :P
[#59] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@waldiamiga, post #57

Flashka nic nie zmieni - bez karty gfx nie zabootuje.
[#60] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #58

Mufa prowokacja? ...sam zobacz kto zaczyna! a potem biedny mUFA się obrazie że ktoś raczy odpowiedzieć na jego OT.

super sprawa mosik na klasyczną Ami :) ...czekam na port dla MAC-ów ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem