Komentowana treść: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
[#91] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #87

Mam nadzieję że zrozumiałeś już że nie oceniam, a jedynie przypuszczam. Aby stawiać kategoryczne wnioski potrzebuję testów praktycznych. -na PPA.

Alternatywa, tylko dla nastoletnich wersji systemu.- na exec

Cholera rozdwojenie jaźni?
[#92] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #81

mam nadzieję że napiszesz jak to się sprawuje w praktyce.

Też mam taką nadzieję...

nie chciałbym być posądzony o trollowanie

Ja również, ale niestety właśnie przyszła mi do głowy myśl nader osobliwa, wredna może nawet : przecież i Konrad, i Szaman mają sprzęt, na którym mogliby swobodnie poznęcać się nad "niebieskim owadem", czyż nie?

[#93] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #87

Może napiszę jeszcze raz fragment mojej wypowiedzi z poprzedniegoi komenta.

Nie musisz. Nadal nie widzę, jak sens ma twoje porównanie. Acha, wypowiadaj się pełnym zdaniem. Znak zapytania nie jest zdaniem. Polecam Ci nerwosolek, bo widzę, że nerwy chyba puszczają. Przypominam Ci, że MorphOS został wydany na *gasp* jedyne i prawdziwe Amigi. Pamiętasz te slogany na Portalu Czystorasowych Amigowców? Wczoraj o Amidze, dzisiaj o Amidze, hail Amiga. No i co? Oczywiście, MorphOS w dowolnym stanie jest zawsze niewygodny Hyperionowi. A MorphOS za darmo dla klasycznych Amig i wizja nadchodzącego KHTML-a dla MorphOS-a czynią ten system jeszcze atrakcyjniejszym dla zwykłego usera.

Ty chcesz Jedynej Słusznej Drogi. Dla mnie userzy powinni mieć wybór. Taki wybór userzy klasików właśnie otrzymali. No, otrzymają, jak OS4 zostanie wydane. Boisz się konkurencji?

No, napisałem za co mi płaci Bill, teraz muszę zadzwonić po czek.
[#94] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@krismiszcz, post #90

No dobra, ale Wiśtavio wygra.
[#95] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Mam prośbę do redakcji. Czy zechciałaby zwracać uwagę na takie rzeczy jak pisanie złośliwie czyjegoś nicka z małej litery?

I żeby nikt się mnie nie czepiał to również odebrałem komentarz [58] Mufy jako prowokacyjny.

[#96] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@opi, post #93

Rozumiem że teraz z braków pewnych rzeczy do których przeciętny użytkownik Amigi jest przywiązany od lat kilku bądź kilkunastu, usiłujesz zrobić zaletę.

Cóż w takim razie rzucam hasło - MOS na jednej dyskietce. Ah przepraszam, znowu te braki systemu ........
[#97] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Masta Krishna, post #78

> A kombinowales z parametrem resetlevel i innymi z loadera??

Tak nawet wystartowałem z powodzeniem starym startup(loaderem) z 0.4 po zmianie nazwy do modułu abox na amiga to samo rom Morpha wchodzi i tyle black i mruganie diody (bez disableled) ok. Po resecie z klawiatury tak jak w starym 0.4 trzeba na nowo wczytywać rom etc.

Może na filesystemie PFS się ten MOS wywala, jednak to by było głupie bo stary 0.4 właśnie z PFS staruje, mam też partycje SFS więc zapodałem parametr tak jak w przykładzie dla tej partycji w SFS - set bootdevice "bootdevice=DH3" i nic głowica w HD ani pryknie

Na 0.4 uruchamia się Trance jednak system po tym co widzę nie potrafi z niego skorzystać a szkoda :(
[#98] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #96

Hehe stacje dyskietek nie działają z MOS
[#99] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@pini, post #95

Mam prośbę do redakcji. Czy zechciałaby zwracać uwagę na takie rzeczy jak pisanie złośliwie czyjegoś nicka z małej litery?

To już dziki zachód i nikt się takimi rzeczami nie przejmuje. Ja też zawsze staram się pisać nicki z dużych liter, gdyż uczono mnie że jest to wyrazem szacunku. A ja mam szacunek dla każdego, nawet oponenta mającego zupełnie inne poglądy niż ja. Niestety rzadko kiedy mogę liczyć, na wzajemność w tej sprawie, już prędzej zwrócą się do człowieka z uwagą że zwracanie się do kogoś z dużej litery jest błędem otrtograficznym :)

[#100] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Fazior, post #98

dialaja. wystarczy miec obraz kickstartu
[#101] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #96

Jeśli ktoś chce zobaczyć czy ocenić MorphOS-a, może sobie go ściągnąć i spróbować użyć. Może sobie też kupić Pegasosa, jeżeli jego klasik zmarł. Ocenianie systemu przez listowanie katalogów to bzdura. Tyle i tylko tyle.

Cóż w takim razie rzucam hasło - MOS na jednej dyskietce. Ah przepraszam, znowu te braki systemu ........

Jak masz za dużo kropek, to oddaj na dobroczynność. Brak stacji dyskietek to wielki problem XXI wieku. Porównywalny z głodem, bezrobociem i plajtą MAI. Nie widziałem dyskietki od kilku lat. Mój laptop, Pegasos, czy x86 nie posiadają stacji. Słyszałeś o czymś takim jak USBKey?

Mam dla Ciebie kolejny przytyk: nie ma też supportu dla OCS-a! Sterowniki do twardego dysku A500? A czy przełącznik Slow-RAM/Chip-RAM też ma być w kernelu?
[#102] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Fazior, post #98

Ech spostrzegawczosc rulez - sori
[#103] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@kiero, post #100

O! Kiero, wrednyś! Wybijasz najważniejszy argument z rąk czerwonych.
[#104] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@opi, post #103

staram sie jak moge:)
[#105] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@AmiChris, post #36

AmiChris - kupno PPC.

Ok, rzuc cene i napisz dokaldnie, ktory to model.
[#106] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Grzegorz Kraszewski, post #80

> Jak nie masz BVision albo G-Rexa to po prostu zapomnij. Nie odpali się bez karty i koniec. Nie ma sensu bić piany.

Tak trudno im było w readme napisać że ten system odpalony na klasyku dokładnie po załadowaniu romu przez startup_loadera szuka urządzenia X made by only Phase5 (DCE) jeśli takowego urządzenia nie znajdzie system nawet się nie zaczyna wczytywać/bootować

Mam nadzieje że to nie jest ostatnia wersja MorphOS-a w wersji na klasyka tego roku i licze na lepszy support choćby audio.device i 3c589.device ;)
[#107] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@LeMan, post #92

Ja również, ale niestety właśnie przyszła mi do głowy myśl nader osobliwa, wredna może nawet: przecież i Konrad, i Szaman mają sprzęt, na którym mogliby swobodnie poznęcać się nad "niebieskim owadem", czyż nie?

Chyba będę musiał ich poprosić o jakiś rzetelny test. Skoro póki co z jaskini lwa niczego się nie dowiedziałem, to może pomoc przyjdzie z najmniej spodziewanej strony.

[#108] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #107

Już Ci pisano, ale ze zrozumieniem czytać chyba nie potrafisz. To się pojawiło dopiero wczoraj wieczorem, w środku tygodnia. Nie wymagaj, że w niecałe 15 godzin, ktoś walnie piętnastoczęściową sagę poświęconą MorphOS-owi na klasyka. Będę złośliwy i zapytam dlaczego recenzja Update 3 dla OS4 zajęła Tobie aż tydzień? Może zajęty byłeś? Nie powinieneś przecież, bo lud czeka na recenzję. Weź ty się czasami zastanów zanim rozpętasz kolejną awanturę.

P.S. Chyba Ci się nudzi na urlopie. Taka ładna pogoda, skorzystałbyś z lata, a nie prowokował do wojenek. Większość i tak Cię olewa. O kulturze, z którą tak bardzo walczysz i zarzucasz jej stały brak, już nawet nie wspominam, bo doskonale widać kto jaką posiada...
[#109] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #66

A czy odpisał Ci już ktoś, że to jest MOS dla klasyków, a nie Pegasosa? Co Ty od nich chcesz? A poza tym, to ta wersja MOSa na Pegasosie już od jakiegoś czasu istniała i wielu na różnych imprezach ją widziało i wiedzą, czego się można spodziewać, teraz tylko u siebie odpalili. Kolejna rzecz, to jakim cudem ma przyśpieszyć coś, skoro sprzęt jest nadal ten sam? ;)

A teraz czytam dalej. :D
[#110] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #107

Chyba będę musiał ich poprosić o jakiś rzetelny test.

No prawie umrzeć ze śmiechu można. Już widzę rzetelność tego testu, zwłaszcza jak sie Konrad za niego weźmie...

Już ewentualnie Szaman by w tej roli bardziej wiarygodnie wyglądał.

Żeby taki test był w jakikolwiek sposób wiarygodny, musiała by go zrobić osoba która wcześniej nie miała do czynienia ani z 4.0. ani z MOSem. Postronny użytkownik 3.x.

[#111] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Dobre wieści. eFUNZINe da nam (mi i Artiemu) klasyczną puszkę. Poskładamy i zobaczymy. Obok stoi Pegasos (akurat z Linuksem to będzie można jeszcze porównać do tego.
[#112] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Witam mam pytanie jak to wypalic na PC bo mi nero troche z tym guuuupieje.Zreszta po przeczytaniu tego wszystkiego powyzej to ja zglupialem bo tak jak ktos mi podstawi noge gdy ide ulica to ja odwracam sie i faceta ... lomot i spokuj ale jak ide ulica iktos mnie stuknie tak niby przypadkiem to mam go lac? Panowie troche spokoju i sensu poprosze no i czekam na ten test jak to dziala.
[#113] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Nie dziala. Problem opisalem na forum. Tam tez prosze kierowac ewentualne uwagi i pomysly.
[#114] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Gratulacje. Fajnie ze cos sie ruszylo w MOST :)

[#115] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@mailman, post #108

uż Ci pisano, ale ze zrozumieniem czytać chyba nie potrafisz. To się pojawiło dopiero wczoraj wieczorem, w środku tygodnia. Nie wymagaj, że w niecałe 15 godzin, ktoś walnie piętnastoczęściową sagę poświęconą MorphOS-owi na klasyka. Będę złośliwy i zapytam dlaczego recenzja Update 3 dla OS4 zajęła Tobie aż tydzień? Może zajęty byłeś? Nie powinieneś przecież, bo lud czeka na recenzję. Weź ty się czasami zastanów zanim rozpętasz kolejną awanturę.

Nie pamiętam już jak to było, ale raczej zanim napisałem recenzję już na gorąco pisałem o nowych możliwościach. Pamiętam na przykład że po drugiej aktualizacji wogóle nie pisałem recki. Jednak na napisanie kilku zdań komentarza stać mnie już było w pół godziny po pobraniu archiwum. Nie oczekuję żadnej 15 częsciowej megarecenzji. Jednak na proste pytanie o prędkość, emulacji chyba mógłby mi ktoś odpowiedzieć nawet po półgodzinnym użytkowaniu. O dziwo nikt tego nie uczynił, ciekawe czy 100% classicowców w Polsce, jest podczas trwających właśnie wakacji tak bardzo zapracowanych, że nikt nie zainstalował jeszcze systemu.

Większość i tak Cię olewa.

Proponuje zamiast pisać komenty na takim poziomie, lepiej też jak to sie wyraziłeś "mnie olać". Tak chyba lepiej byłoby dla wizerunku PPA.

O kulturze, z którą tak bardzo walczysz i zarzucasz jej stały brak

O kulturze to może lepiej już nie mówmy, właśnie dałeś doskonały przykład swojej.

[#116] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@arti040, post #105

oki tylko go odkurze ;)

napisze tu albo podaj gg namiary bedzie latwiej
[#117] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Sventevith, post #114

Biorac pod uwage nazwe tej edycj oraz rejestracje, wyniaklo by ze MOST zbiera sie aby sprzedawac MOSA. :)
[#118] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@AmiChris, post #116

3224281
[#119] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Sventevith, post #117

Biorac pod uwage nazwe tej edycj oraz rejestracje, wyniaklo by ze MOST zbiera sie aby sprzedawac MOSA.

Tylko czemu nie chcieli sprzedawać już tej wersji ?

BTW! Nasunęło mi się kolejne pytanie. Czy na tym MOSie działa OS4Emu ?

[#120] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Odpalił to ktoś w końcu?

Bo mnie na CSPPC+CVPPC nie chce ruszyć (sprawdzałem resetlevel od 1 do 4 i nic - dalej się bawić nie mam czasu bo wychodzę do roboty).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem