Komentowana treść: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
[#151] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@grxmrx, post #150

ale jak jest to nie wiem bo tam nie zaglądam.

Czy naprawdę przy każdej okazji musisz wygłaszać ten swój manifest. Gdybym był złośliwy, to odszukałbym Twój komentarz z przed kilku miesięcy, w którym sam przyznałeś się do kilkukrotnego odwiedzenia eXeca w tym roku. No ale tego nie zrobię, musiałbym Cię nie lubić, lub być do Ciebie uprzedzony
[#152] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@grxmrx, post #150

nie, nie oto chodzi ... dodawał newsa z AmigiOne a jego karta graficzna obsługuje tylko 16 odcieni szarości.. ...więc konwertery i filtry nie działają
[#153] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #119

Tylko czemu nie chcieli sprzedawać już tej wersji ?

Nie chcieli sprzedawac, wlasnie dlatego aby ludzie na klasikach potestowali jak im sie spodoba to przejda na Pegaza bo co by nie mowic nawet najszybszy CPPC demonem przedkosci obecnych czasach nie jest. Nie raz ludzie sie juz zastanawiali czemu MOST/Genesi dawno takiego ruchu nie wykonalo. Moim zdaniem byl to duzy blad i sporo ludzi czekalo przez to i nadal czeka na OS4.

Teraz nie chodzi juz o bezposrednia zachete na kupno Pegazow ale raczej na kupno MOS 1.5, co i tak sie wiaze z zakupem Pegaza. Fakt jest taki ze nawet Peg I dla klasikowcow bedzie szybki niczym promien swiatla. A teraz przeciez Peg I kosztuje mniej niz dopasiona A1200. Wiec moim zdanim mimo ze pozny ruch jak nabardziej trafny. Moze MOST nauczylo sie co to PR .

Jest za dramo to ludzie i tak sobie sie to zainstaluja. Darowanemy koniowi nie zaglda sie w zabki wiec nie ma co marudzuc moim zdaniem :) Juz teraz wiadomo ze OS4 bedzie obslugiwal wiecej sprzetu na klasikach.

A wie ktos czy ta wersja bedzie miala jakies updejty i bedzie rozwijana ??
[#154] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #142

A ja już chciałem kasować ten komentarz, bowiem w moim (i nie tylko moim) przekonaniu jest zbyt szyderczy. Udało Ci się mnie zdezorientować...

Chyba... ale to chyba niemożliwe, naszła mnie bowiem myśl, że Tobie nie chodzi o treść, tylko o osobę, bowiem nie potrafisz odróżnić czyjegoś prywatnego zdania od ogólnego stanowiska PPA, więc to, co sobie ktoś nabazgrze w prywatnych komentarzach, przez Ciebie jest uznawane za zdanie PPA i takoż to traktujesz. A skoro ja to napisałem, czy jakiekolwiek inne zdanie innego redaktora PPA, to według Ciebie całe PPA jest złe i niedobre.

A to, że na eXecu sobie prywate w newsach robią i po nazwisku piętnują (co jest AFAIR w Polsce karalne), to tak ma być i wszystko jest w porządku. A wydawało mi się, że to newsy świadczą o jakości portalu, a nie brednie w komentarzach... no ale Ty możesz mieć swoje zdanie, na szczęście to tylko Twoje zdanie.

No, ale to my jesteśmy nie kul-tegotam...

Acha, no i jacy Wy? Ja to sobie sam pisałem, zatem czemu mnie mieszasz do Nich?
[#155] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #151

Muszę bo jestem przewrażliwiony (chyba:). Co do szukania to nie musisz bo faktycznie, wyświetliłem w tym roku dwa razy stronę execa. Przy recenzjach aktualizacji AmigaOS4, sprawie zwiążanej z przejęciem kanału przez marcika i jakiejś tam aferze (hmm, to może nawet 3 hity były). Należy też wspomnieć o tym, że pobrałem (z linka na ircu) banner execowy z użytym logo z programu TVP Pegaz.
[#156] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Sventevith, post #153

A wie ktos czy ta wersja bedzie miala jakies updejty i bedzie rozwijana ??

Jest napisane na stronie - jak ludzie beda wspomagac finansowo to bedzie tez 1.5 dla classica. Dla mnie brzmi rozsadnie, bo raczej nikomu sie dzisiaj przy classicu nie chce robic i jedynie kasa moze byc motywacja
[#157] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Sventevith, post #153

wszystko to swieta racja

tylko zamienmy z :

"...Fakt jest taki ze nawet Peg I dla klasikowcow bedzie szybki niczym promien swiatla...."

to "dla klasikowcow bedzie szybki"

na "jest szybki"

i wtedy wszystko gra i jest prawda :D
[#158] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@marcik, post #156

O.k to wiele wyjasnia i daje duza nadzieje. :D
[#159] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@SirLEO, post #154

potrafisz odróżnić czyjegoś prywatnego zdania od ogólnego stanowiska PPA, więc to, co sobie ktoś nabazgrze w prywatnych komentarzach, przez Ciebie jest uznawane za zdanie PPA i takoż to traktujesz. A skoro ja to napisałem, czy jakiekolwiek inne zdanie innego redaktora PPA, to według Ciebie całe PPA jest złe i niedobre.

Nie chodzi mi tylko o Ciebie, w tym samym wątku również Grx sobie na mnie poużywał. A chyba o stosunku do mnie MiniQ nie muszę nikomu mówić. To że się do mnie przyczepi przy jakimś komentarzu do newsa, jest niemal tak pewne jak to że Grx wygłosi swoje zdanie o nie wchodzeniu na eXeca. Ci ludzie mają takie swoje znaki firmowe

Napisałem na stronce wyraźnie że chodzi mi o część redakcji PPA.

Do niektórych redaktorów nic nie mam, owszem dawniej różnie bywało, ale ostatnio jakoś nie wchodzimy sobie w drogę.

To tyle, nie chcę mieć u Was strony, nie chcę by widniała w menu hostujemy. Uszanuj to proszę.
[#160] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #58

60 komentarzy i żadnych ochów i achów na temat działania tego cuda. Czyżby brutalne zderzenie szarej rzeczywistości ze zbyt wybujałymi wyobrażeniami :P

to nie exec, tu są normalni ludzie.
[#161] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #73

1. Prędkość, czy przesiadając się z 060/50Mhz ewentualnie 040/40 Mhz aplikacje działają szybciej czy wolniej.

od 040/40 jest duzo szybciej, 060/50 za rzadko uzywalem zeby dobrze porownac, ale to co uzywam tez jest troche szybsze (ppc 160)

2. Zawartość. Jak system rozwinął się w porównaniu choćby do OS3.9. Czy możecie porównać "wagę obu płytek", ilość plików w katalogu, devs, libs, tools, prefs itd.

Czy na płytce z MOSem jest tego więcej, a może mniej ?

ale co ty chcesz porownywac? zassaj plytke, popatrz co konkretnie jest w srodku a potem zastanow sie (chociaż spróbuj, wiem ze ciebie boli) nad tym pytaniem.
[#162] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #159

Ojej ;) No to się wyklarowało (nareszcie:), już nie mosowcy źli tylko MiniQ i grx :) W sumie to jest mniejszy zbiór więc może i lepiej dla ogółu ;)
[#163] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@wali7, post #138

czyscisz mi monitor!!! ROTFL!
[#164] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #96

wez ten twoj A****S dorzuc tam pare gierek sdl i bedziesz mial wieksza zajetosc, do tego dorzucisz dvplayera czyli skorke na avcodec.library i bedziesz mial wiecej. Dobra koniec zlosliwosci.

MOS mi dziala na klasiku i dziala bardzo dobrze.

p.s.czy O*4 dziala z mediatorem?
[#165] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@stefkos, post #164

ja mam teraz poważny dylemat bo mediator jest w ami z 3.9 :) jak uda mi sie pożenić kopie mojego systemu z mosem to chyba jednak kupie sobie pega szybciej niż myślalem. na razie dokupilem wiecej ramu, zapowiadaja sie ciekawe dni :) jestem ciekawy jak os4 sie sprawdzi w porownaniu z tym. bo na razie wierzyc mi sie nie chce zeby bylo szybciej :)
[#166] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Grzegorz Kraszewski, post #80

> Jak nie masz BVision albo G-Rexa to po prostu zapomnij. Nie odpali się bez karty i koniec. Nie ma sensu bić piany.

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=4045&t=4027&startliczba=100#reply_4045

Sorry ale nie mogłem się powstrzymać tak to zajefajnie pasuje
[#167] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Uff , dokonałem wielkiego wysiłku myślowego :), przeczytałem wszystkie 165 kom. ale niewiele się dowiedziałem . Wiem , jestem off topic :), ale kto pierwszy do testów ? Kiedy poczytamy o pierwszych wrażeniach ?

[#168] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@ems, post #167

Pewnie już niedługo bo rzookol właśnie włożył do ami dysk z pega i testuje programy :) Więc pewnie niedługo bedzie artek :D

-----------------------------------------------

Pegaos II G4 User

Project Xenocide Team Member -> www.projectxenocide.com

[#169] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@kiero, post #100

> dialaja. wystarczy miec obraz kickstartu

bezpośredni dostęp do audio.device i boot-menu też działa? :)
[#170] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@ems, post #167

Uff , dokonałem wielkiego wysiłku myślowego, przeczytałem wszystkie 165 kom. ale niewiele się dowiedziałem . Wiem , jestem off topic, ale kto pierwszy do testów ? Kiedy poczytamy o pierwszych wrażeniach ?

Może Cię zdziwię, gdyż sam się tego nie spodziewałem, ale w kilku zdaniach pierwsze wrażenia zostały juz opisane na eXecu. Cóz wygląda na to że zawsze jesteśmy pierwsi, nawet gdy sprawa jest jakby nie z naszego podwórka ;)

[#171] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Drako^lM, post #168

tak ale dysk teraz siedzi znów w pegazie bo czekam na jedną aukcje na allegro ;), artek bedzie jutro ;)
[#172] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #170

No właśnie zobaczyłem, motylek szary, pewnie wyprany, bo jakże inaczej. Pierwszy komentarz, no wybacz, ale powagi się nie da zachować, nie oglądaj broń panie instalek takiego Debiana, bo jeszcze stwierdzisz, że... a zresztą... :D Powiedz nam może, co można zrobić na AOS4.0 na klasyku, czego nie można zrobić na MOSie klasycznym? Zastanawia mnie, po czym poznałeś "ubogi system"? W czym ubogi? Jaca, powiedz chłopakom, żeby dawali rozkompresowane binarki (albo zostawiali w nich wszystkie komentarze), dorzucili nieco filmików, jakieś doce... ;)

Kaźdy się zastanawia, jak Ty takie rzeczy możesz wymyślać? To ja może idąc Twoim tokiem myślenia; AOS4.0 jest tłoczony na gorszych płytkach, jak nagrany na tym system może być dobry? Przeczytałem, że AOS4.0 wystarcza 16MB, jak może być funkcjonalny? - To jest dobre, oceniać funkcjonalność po objętości... : Na szczęście to są tylko Twoje wnioski. No i sam się przyznajesz, źeś uparty i niech się wali, ale nie, bo tak... ;) Serio chcesz, żeby Hyperion podniósł cenę? :D

Mnie zastanawia jedno, czy więcej będzie osób z uA1 i AOS4.0, czy klasycznych z MOSem? Jak myślisz, ilu jest w Polsce takich?

Myślisz, że ludziom takie teksty ludziom też się fajnie czyta? Czym Ty chcesz przyciągnąć ludzi do nowej Amigi? Takimi bzdurnymi tekstami? Takie wątki jak ten, teź się nie czyta miło, tylko czemu znowu od Ciebie się zaczęło?
[#173] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #134

widze ze moje czcionki nadal popularne :>
[#174] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@smackme, post #173

a tak w temacie: nie wiem skad tyle emocji. ludzie zwiazani z firmami ktore wspieraja nasza platforme od bez mala dekady (kiedy to firma A czy tez jej wlasciciele robili tyle co pod siebie) wypuscila eksperymentalnie, bez wsparcia swoj system na obsolete jak to sie ladnie mowi sprzet. o os4 slysze chyba od lat czterech (pieknie pasi), mozliwe ze jestem motylowca z przyzwyczajenie, mozliwe ze wybor ktorego dokonalem mam poparcie w wierze w intencje tych ludzi i jakby nie patrzec konsekwencje. 1.5 to nastepny krok, mam nadzieje.
[#175] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@smackme, post #173

hej bardzo mi miło :) a dokłanie która z ciekawości spytam jak się zwie? (polak potrafi)
[#176] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Dzisiaj znów się nieco pobawiłem Morphosem na klasyku. Jeżeli chodzi o prędkość, to trochę trudno mi się wypowiadać, bo głównie Pega II używam.

Ogólnie zauważyłem, że jest szybciej (oczywiście nie w porównaniu do Pega). ;) Chociażby na przykład magellanowskie okienka sprawniej się otwierają (tak, cały czas jeszcze nie potrafię się przekonać do Ambienta). ;) Przyspieszeniu uległy też operacje graficzne - do takiego wniosku dochodzę np. na podstawie szybkości przesuwania wypełnionych okienek.

Na chwilę obecną nie podoba mi się jedna rzecz - wszystko co pod MUI strasznie się ślimaczy. Tzn. okienka otwierają się długo, gadżety MUIowe (wszelkiego rodzaju listy wyboru) rozwijają się w ok. 2 sekundy po kliknięciu. Podejrzewam jednak, że to u mnie jest jakiś problem. Nie wydaje mi się żeby MUI, nawet jeśli jest tak przybajerzone, wlokło się aż tak koszmarnie. Na tym samym sprzęcie pod AmigaOS 3.1 MUI działa sprawniej, chociaż jest skonfigurowane raczej "nieoszczędnie". Jeśli wyczaję co jest nie tak, dam znać. Nie gwarantuję jednak, że nastąpi to prędko - jak już pisałem na codzień używam Pegasosa. Poza tym ostatnio mam naprawdę mało czasu. A może to jest normalne i nic już na to nie poradzę? Czy ktoś komu także udało się odpalić MOS-a PUP mógłby się wypowiedzieć? Ta powolność MUI w zasadzie uniemożliwia mi obiektywną ocenę prędkości działania większości używanych na codzień programów. Drugą przeszkodą jest system w bardzo podstawowej wersji. Tzn. brakuje sporo klas, bibliotek itp, a nawet jeśli są, to niekoniecznie pod PPC.

Odnośnie ilości zużywanej pamięci: tuż po odpaleniu Magellana mam 46316344 B wolnego fastu. Jeśli uruchomię jednocześnie (z Opusem) Ambienta, pozostaje jeszcze ok. 40MB.

Wspomnę może jeszcze, że instalacja w moim przypadku nie sprawiła absolutnie żadnych problemów. Wczoraj odpaliłem MOSa tylko z płytki, dzisiaj już z twardego. Amiga, na której przyglądałem się nieco MorphOSowi to A1200 BPPC 270MHz (oraz nieużywana 040/33MHz), 64MB RAM, BVision.

[#177] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@SirLEO, post #172

Myślisz, że ludziom takie teksty ludziom też się fajnie czyta? Czym Ty chcesz przyciągnąć ludzi do nowej Amigi? Takimi bzdurnymi tekstami?

Tak myślę że ludziom takie teksty lepiej się czyta. Dowód choćby te kilka KB tekstu opisujących pierwsze wrażenia, o które tutaj jakoś nie mogłem się doprosić. Ale trudno się dziwić, tutaj większość ludzi włącznie z Tobą zastanawia się głównie jak dogryźć rywalowi. Na eXecu, co od kilku miesięcy stało się normą, panuje jak zawsze merytoryczna dyskusja. Jak widać przynosi to dobre owoce.

Co do wielkości wypowiem się po raz ostatni. OS4 zajmuje 100MB, jak dla mnie to akurat. Z jednej strony pokazuje to że system nadal jest lekki w porównaniu do molochów takich jak Windows czy MACOSX, z drugiej jest to jednak ponad dwa razy więcej niż OS3.9, co z kolei najlepiej pokazuje ile pracy wykonano i jak bardzo rozrósł się system pod względem funkcjonalności. Te 26MB, czy nawet 36 jeśli wierzyć Krashanowi, to sporo mniej niż w OS4, a nawet OS3.9. Dla "nowoczesnego" systemu wydanego w 2005r powodem do chluby to nie jest. Tak wygląda moje zdanie i myślę że nie jsetem w nim odosobniony, a że kilku krzykaczy chce z tego zrobić zaletę, bądź też nawet przewagę nad konkurencyjnymi rozwiązaniami, to już ich sprawa. Wiem że w Twoich oczach nie ośmieszyłbym się jedynie gdybym napisał że te 26MB oznacza system bogaty i wogóle Full wypas.

Co do ewentualnych przyszłych userów OS4 na classicach, jestem spokojny, Twoje wróżby chyba jak zwykle się nie sprawdzą. Z tego co widzę po komentach sporo ludzi i tak czeka na OS4, co najwyżej niektórzy deklarują używanie obu systemów. No i bardzo dobrze że wydanie tej wersji MOSa tak naprawdę niewiele zmieniło. Zbyt wielu już amigowców wybrało pochopnie, po czym wylewało i wylewa nadal swoje smutki na portalach. Myślę że użytkownicy classiców umieją wyciągać wnioski i zjednoczą się wokół jednego, lepszego rozwiązania.
[#178] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@MinisterQ, post #64

Ochy i achy są charakterystyczne dla użyszkodników os4.

użyszkodników ? A teraz kogo chciałeś obrazić ? Język polski ?

[#179] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #175

dehumanizer
[#180] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Kamul, post #176

co do rozwijanych list to u mnie jest tak samo (tyle ze dluzej czekam, grrrr)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem