Komentowana treść: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
[#211] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@stefkos, post #209

wtedy rozpetam dyskusje jaki to o54 ble, czemu tak wiele zajmuje i serwery hyperionu sie przegrzewaja i sa z nimi problemy

Obawiam się że wszystko co dotyczy OS4, wyjdzie już tylko na płytach CD. Tak więc z serwerami Ci nie wyjdzie, no chyba że tymi od bittorrent lub e2dk :)

[#212] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
To ja moze tak troszke przerwe wam i zadam pytanie na temat

Jak wyglada sprawa z 3D ?? Jest obsluga 3d kart BV/CV. Jak rozumiem MOS 1.4.5 obsluguje mostek G-REX czyli jak sie wsadzi voodoo 3 to 3d tez bedzie ??
[#213] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #201

Czy zaprzeczysz że Arek, czy Szaman zanim odeszli zostali, obrażeni, wyśmiani, zdyskredytowani ?

sami sie obrażali jak przedszkolalki za zabranie foremki, zdyskredytowali się równiez sami opowiadając bajki (wszytsko jest w archiwum) a wyśmiewani byli zawsze gdy te ich bajeczki weryfikowało zycie.
[#214] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #208

Mimo wszystko, chyba dobrze jest mieć wszystkie podstawowe narzędzia w systemie, jak choćby stos TCP/IP. Chyba każdy woli je dostać odrazu, niż ich nie mieć i liczyć aż osoby czy firmy trzecie to napiszą, bądź nie.

cos tego tcp/ip tak uparł? bierzezs miami czy genesis czy amitcp i masz. w czym problem? aweba i yama na przyklad tez na plytce nie widze a mozna sobie zassac o ile ktos jeszcze nie ma. naprawdę nie rozumiesz ze nie ma sensu dawac czegos takiego na cd skoro w sieci co rusz jest nowa wersja albo i tak kazdy to juz ma?
[#215] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Valwit, post #214

Zwłaszcza, że większość posiadaczy klasyków jakoś do tej pory łączyła się z siecią.
[#216] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@amigafan, post #210

dzięki - miałem napisać 1.4.5 - wyszło 1.5 - może to dobra wróżba? ;)

a jaki desktop odpala się automatycznie? Ambient czy coś innego? a jeśli Ambient, to która wersja? (jeśli stary Ambient, to zdecydowanie warto zamienić go na nowszą wersję)

z procesorożernych aplikacji polecam Ci klienta RC5 - ma też opcję testowania prędkości, no i oczywiście MPlayer.
[#217] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #201

(Fragment komentarza został ocenzurowany, ze względu na wulgarne zwroty) A ten tekt o straszeniy dzieci Tobą to skąd wziąłeś?? Ciebie to się tylko za te Twoje głupoty wini. A nie za to, źe akurat masz A1. Sam sobie jesteś winien, bo jesteś uparty, nawet jak Ci wszyscy brak racji tłumaczą. Ty to nazywasz atakowaniem.
[#218] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #201

zy nie uważasz że wygodniej dla portalu, beđzie gdy pozostani on "czysty rasowo".

Jedyny portal, jaki znam, który aspiruje do bycia "czystmy rasowo", to eXec. Chcesz nas zepchnąć?
[#219] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@opi, post #218

Jedyny portal, jaki znam, który aspiruje do bycia "czystmy rasowo", to eXec

Żartujesz chyba, wbrew pozorom udziela się tam więcej "pegazowiec" niż "amigaonowiec". Choć rzeczywiście proporcje są tam nieco bardziej wyrównane, dzięki czemu nie zawiązują się tam koalicje w stylu 20 na jednego, a i poziom dyskusji jakby inny.

Ale może skończmy już ten temat, bo zaraz MinisterQ powie że znowu zaczynam krucjatę przeciwko PPA.

[#220] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@wali7, post #216

Domyślnie odpala się Ambient ale nie wiem, która wersja bo się nie interesowałem jego rozwojem.

A jaka jst najnowsza?
[#221] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #219

A skąd, powiem co innego:

Żartujesz chyba, wbrew pozorom udziela się tam więcej "pegazowiec" niż "amigaonowiec".

Bo tam jeśli na każdym kroku nie deklaruje sie że jest sie zwolennikiem A1, to się automatycznie staje pegazowcą (np. tak jak mailman). ;)
[#222] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@MinisterQ, post #221

Bo tam jeśli na każdym kroku nie deklaruje sie że jest sie zwolennikiem A1, to się automatycznie staje pegazowcą (np. tak jak mailman)

Tylko że Mailman od kilku miesięcy już się tam nie udziela. Poparł tezę o eXecu, jako portalu faszystowskim, po czym gdy staraliśmy się mu powiedzieć że przegiął, obraził się jak dziecko i tyle go tam widziano. Było to już wałkowane, nawet tutaj.

Z redaktorów PPA, udziela się czasami tylko Mariusz Barczyk, poza tym komentują między innymi Marian Guc, Michał Żukowski i jeszcze paru innych, zapewniam Cię jak najbradziej realnych posiadaczy Pegasosa. Przy tym dawno nie przypominam sobie, aby szły jakieś ostrzejsze ataki w ich kierunku.

[#223] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@pini, post #188

Mam 23 lata i 3 miesiące. To co kogo w oczy kole nie moja sprawa. Ja swoje wady widzę i potrafie gdy trzeba sam się z siebie zaśmiać. Niestety wkurza mnie to, że ktoś prowokuje, nie odpowiada na pytania i dalej powraca do tych samych argumentów. Zgłoś się do mnie na priv, na GG czy e-mail. Przedstawie Ci mój punkt widzenia. Jestem gotów przeanalizować wszystkie komentarze i udowodnić kto wykorzystuje swoją pozycję i w jakim stopniu.
[#224] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #222

Pewnie wyjdzie na to, że znowu poklepuję redakcyjnego kolegę po ramieniu, ale zacytuję Twoje słowa - czytaj ze zrozumieniem. Absolutnie nie o to chodziło, zarówno Opiemu jak i MiniQ... A to dlaczego ja nie komentuje na eXecu, to już jest moja osobista sprawa i ma dalece głębsze podłoże niż to, na czym się opierasz. Ty jednak widzę lubisz wałkować utarte teksty o "faszyźmie", "przegięciu" i "obrażaniu się jak dziecko". Byś pomyślał, byś zrozumiał...
[#225] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@mailman, post #224

Absolutnie nie o to chodziło, zarówno Opiemu jak i MiniQ

Mam wrażenie ze im chodzi głównie o kontynuowanie tego niekończącego się offtopa. To chyba najdłuzszy brednioserial w historii PPA, swoją drogą mam urlop, ale już nawet mnie ta cala gadanina zaczyna nużyć, dlatego nie wdaję się w szczegóły

Ty jednak widzę lubisz wałkować utarte teksty o "faszyźmie", "przegięciu" i "obrażaniu się jak dziecko". Byś pomyślał, byś zrozumiał...

No własnie nie rozumiem. Nie rozumiem dlaczego osoba kreująca się na ostatniego mohikanina zainteresowanego OS4 wśród redakcji PPA.

Zamiast zadawać rzeczowe pytania dotyczące tego systemu, wolała przyłączać się do krucjat, pokroju tej o faszyźmie. No ale jak już napisałeś to Twoja sprawa.

Może wzorem Grxa zaproponuję że jeśli chcesz kontynuować ten wątek to zapraszam na priv. Tutaj obawiam się że za chwilę kolejne kilka osób przyczepi się do jakiś słówek i zrobi się z tego jeszcze z 350 komentów pustosłowia.
[#226] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@amigafan, post #220

nie wiem czy różnią się one wersją podawaną przez opcję "about" (ta z przewijającą się listą MOST), najprościej rozróżnić po Preferencjach - nowy Ambient ma tam dużo więcej opcji - skalowanie ikon, czy niedziałający na razie edytor MIME, w starym Ambiencie niedziałają też chyba Toolbary (ale nie jestem pewien). W kazdym razie skalowania ikon na pewno w oryginalnym Ambiencie nie było.
[#227] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #225

ale o jaką krucjatę przeciw OS4 tu chodzi? chcemy sobie merytorycznie porozmawiać o MOSie dla Classików - ze wszystkimi niegdysiejszymi adwesarzami da się normalnie dyskutować, nie wierzę że i z Tobą się nie da.

A propo poprzednich postów - chyba rozumiem, co masz na myśli pisząc o wyższości OS4 wyrażonej w ilości zajmowanych MB. To zrozumiałe - więcej MB, to zapewne więcej potencjalnie przydatnych programów. Ale każdy z tych elementów których nie ma w MOSie, a ma je OS4 można znaleźć w sieci - zwłaszcza chodzi tu o stos TCP/IP. Miami sprawuje się świetnie, naprawdę, nie widzę żadnej potrzeby wbudowywania stosu w MOSa - to co oferuje Miami, dla mnie to aż nadto. Narzędzi do nagrywania CDR/CDRW/DVD mamy pod MOSem też kilka, a GrimReapera nie potrzebujemy, bo MOS posiada własny mechanizm usuwania wykrzaczonych aplikacji - działa to naprawdę nieźle... nie wiem jak skuteczne jest rozwiązanie zastosowane w OS4, ale to co jest w MOSie o niebo przewyższa to co oferuje OS3.1. Więc po co obudowywać instalkę systemu niepotrzebnym balastem, który każdy zainteresowany bez problemu zainstaluje?
[#228] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #225

zrobi się z tego jeszcze z 350 komentów pustosłowia

dupa dupa dupa dupa (4 dupy to już nie pustosłowie - to półfinał Miss Polonia ;) )
[#229] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
porobilem pare testów na nowym mosie, wieczorkiem powinien byc artek, no chyba, że mi sie dlużej z koleżanką zejdzie piwko ;) to artek bedzie jutro
[#230] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #225

1. Gdy zadawałem rzeczowe pytania byłem wyśmiewany, traktowano mnie jak wroga lub szpiega z przeciwnego obozu oraz "posiadacza Pegasosa" (jakoby ten ostatni element, nie jest ważne czy prawdziwy, czy nie, miał jakieś znaczenie). Powiedziałem dość i tego się trzymam. A że się to wszystko z jakimś innym zdarzeniem powiązało, to tylko przypadek...

2. Nie wiem o jakiej krucjacie piszesz. Sam jakąś krucjatę budujesz i starasz się do tego stworzyć jakąś ideologię.

3. Na priv? Najpierw robisz dym na forum publicznym, a potem chcesz iść na priv? Jeżeli masz coś do mnie to zapraszam do kontynuowania wątku tutaj. Ja tam nie mam nic do ukrycia. Argumenty też swoje mam i nie muszę ich na priv przedstawiać.
[#231] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@mailman, post #230

I również proponuję zakończyć ten offtopic i skupić się na newsie...
[#232] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@mailman, post #231

To dostane wkoncu odpowiedz na to pytanie.
[#233] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@mailman, post #230

Gdy zadawałem rzeczowe pytania byłem wyśmiewany, traktowano mnie jak wroga lub szpiega z przeciwnego obozu

No nie wiem, o ile mie wiadomo to na Twoje pytanie dotyczące okien w Reaction odpowiedział Ci Szaman. Na inne pytania odpowiedzi znajdują się tu Dodam tylko od siebie że ponieważ FAQ z natury rzeczy zawiera krótkie i zwięzłe odpowiedzi, chciałem niektóre z nich rozszerzyć. Np. te Grxa o AminetRadio czy ShowGirls. Konkretnie zabrałem się za pisanie artków takich jak przegląd playerów muzycznych, czy viewerów obrazków, chciałem też zaktualizować przegląd playerów animacji, jako że przez te kilka miesięcy trochę się pozmieniało. Kto wie może to jeszcze dokończe, choć czasami zastanawiam się po co. Np. po przeczytaniu tekstów o stosie TCP/IP ręce opadają. Nic to że MOS jako jedyny system operacyjny na świecie nie posiada tego elementu, co samo w sobie jest już kuriozum. To jeszcze usiłuje mi się wmówić że to zaleta MOSa, bo stos nie zajmuje niepotrzebnie miejsca na płycie.

Po co więc się męczyć i opisywać konkurencyjne rozwiązania skoro większość ludków ma już zakute na stałe że motyl jest lepszy i żadne argumenty do nich nie dotrą.

Na priv? Najpierw robisz dym na forum publicznym, a potem chcesz iść na priv? Jeżeli masz coś do mnie to zapraszam do kontynuowania wątku tutaj

Jak chcesz, to Twoje podwórko, tylko nie mów mi potem że specjalnie sieję destrukcję na łamach PPA.
[#234] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Sventevith, post #232

To dostane wkoncu odpowiedz na to pytanie.

Oczywiście. Nie ma obsługi 3D w BVision/CVisionPPC w MorphOS-ie 1.4.5 dla klasyków. Co do Voodoo3 w G-Rexie to nie wiem niestety.
[#235] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #233

Nikt nie robi zalety z tego ze MOS nie ma stosu TCP/IP. Ale dziwisz sie ze na glupote w stylu "MOS suxx bo jest mniejszy" ktos odpowiedzial w ten sposob?
[#236] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Grzegorz Kraszewski, post #234

Sam MOS nie obsluguje 3D w BVision/CVisionPPC ale z tego co wyczytalem na MorphZone mozna zainstastalowac Hyperionowskiego Warp3D i bedzie dzialac wtedy 3D. No ale wtedy tak czy tak programy/gry korzystajace z TinyGL (a chyba kazda mosowa aplikacja 3D z niego korzysta) nie beda dzialac.
[#237] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #196

Dzięki za szczerość, wież mi że gdyby wszyscy twoi koledzy przedstawiali sprawę tak jak Ty, dawno już bym to zrobił.

Więc pokaż, że stać Cię na to i zrób. Przecież nie powiesz, że mailman, czy SirLeo Ci zabrania :D. Osobiście myślę, że tak jak opuszczenie eXeca przez kilku użytkowników, a następnie zabanowanie kilku kolejnych ucięło brednioseriale na eXecu, tak samo opuszczenie PPA przez AmigOS-a, Szamana i ewentualne opuszczenie przez Ciebie (lub, jeżeli z jakichś powodów tego nie zrobisz - zabanowanie, ja bym nie miał oporów) znakomicie uspokoi i oczyści dyskusje na PPA. To jest oczywiście moja prywatna opinia, nie reprezentująca opinii całej redakcji.

[#238] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Grzegorz Kraszewski, post #237

Odejdę, odejdę tę sprawę rozważam już od dobrych kilku miesięcy. Dosyć mam powoli tych kłótni i wież mi że na siłę nie będę się tu trzymał w nieskończoność. Ale jak już pisałem nie zrobię tej przyjemności paru panom właśnie teraz. Mogli kulturalnie wyrazić swoją opinię, tak jak Ty uczyniłeś to teraz, zamiast bombardować mnie chamskimi komentarzami. Przed chamstwem nie będę się uginał.

[#239] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@marcik, post #236

No tak ale za to rusza starsze gry a to juz cos :) A co do TingGL to jest chyba tylko jest on dostepny dla 1.4.5 ??
[#240] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Sventevith, post #239

Mialo byc dostepny tylko dla MOS 1.5.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem