Komentowana treść: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
[#181] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Oooo, jeszcze mnie tu nie było. Fajny news i fajna wojenka :) A żeby coś napisać tak od serca to napiszę DUPA. No, to już mogę iść lulu ;)
[#182] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Piotr Zadora, post #178

Jakaś mania wszędobylskiego obrażania się na wszystkich i za cokolwiek?
[#183] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #177

Weź chłopie zrób kiedyś prosty eksperyment. Porównaj sobie objętość dwóch binarek - jednej w wersji m68k, a drugiej w wersji PPC, przy czym niech to będą binarki zbudowane z tych samych źródeł. Najlepiej jeszcze żeby to były binarki w wersji PPC pod OS4, co znacznie dobitniej pokaże sedno sprawy.

A następnie przyjdź, i pochwal się wnioskami do jakich dojdziesz. Na końcu wyciągnij jeden, dodatkowy, końcowy wniosek - ile tak naprawdę warte jest porównywanie po wielkości.

Za dużo wymagam? Zapewne.

Co do reszty nie warto się odnosić. Trzeba byc wyjątkowo ślepym, by nie widzieć tego, że większość sie śmieje z execa, i tego co sie tam dzieje.
[#184] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Kamul, post #176

ja nie zauwazylem mulenia mui
[#185] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #177

A moj PalmOS 5 ma 12 MB razem z przegladarką www (lepsza niż na dowolną Amigę), stackiem tcp/ip (wbudownym!), sterami wifi, kilkoma grami, playerem filmów, odtwarzaczem mp3 i mnóstwem użytków i gier (po części też niedostęepne na Amigach), przy czym przeglądarka i player to ponad 2.5 MB). Instalka W98 to niecałe 100 MB, Linuksa lub BSD połowę z tego. I jaki z tego wniosek Mufo? Że OS4 jest lepszy od Linuksa, BSD czy W9x? MOSTeamowi proponuje nastepnym razem udostepnic iso DVD a nadmiar miejsca zapełnić jakimiś bitmapami i wavami z dźwiękami dla Ambienta. Jakiś making of i pozdrowienia dla znajomych i rodzin w mpeg i płytka będzie pełna. A wtedy Mufa powie że nawet MS Vista przy Morphosie to g...o bo ma tylko 2.5 GB.

(Fragment wypowiedzi usunięty przez moderatora z uwagi na złamanie zasad regulaminu forum).
[#186] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Piotr Zadora, post #178

A może MiniQ ma takie poczucie humoru? Nie sądze, żeby jego celem było obrażanie kogoś, bo i po co mu to.
[#187] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #177

Na eXecu, co od kilku miesięcy stało się normą, panuje jak zawsze merytoryczna dyskusja.

Zauważ, że na PPA również panowałaby merytoryczna dyskusja, gdyby nie Ty i Twoje, pożal się Boże, wypowiedzi. Z drugiej strony, jeżeli porównywanie funkcjonalności dwóch systemów operacyjnych poprzez porównanie rozmiaru ich wersji instalacyjnych (w dodatku porównanie płyty CD z ISO przeznaczonym do dystrybucji przez sieć) nazywasz "merytoryczną dyskusją", to w ten sposób sam dajesz świadectwo jak niski jest poziom merytoryczności wśród dyskutantów eXeca, z Tobą niestety na czele...

Jeżeli zależy Ci na merytorycznej dyskusji na PPA, powinieneś poprosić administratora forum o usunięcie swojego konta, co mam nadzieję, będąc człowiekiem konsekwentnym, zrobisz.

Dla "nowoczesnego" systemu wydanego w 2005r powodem do chluby to nie jest.

Próbowałem już Ci wytłumaczyć, dlaczego ISO MorphOS-a dla klasyków zostało celowo odchudzone z większości dodatków i aplikacji. Ale nie jest to dla Ciebie wygodny argument, zbyłeś więc go milczeniem i dalej powtarzasz swoje. Dla podniesienia poziomu merytorycznego dyskusji zapewne... Co do tego, że na płytce jest 38,6 (a nie 36, przypadkowa pomyłka?) MB danych, nie musisz mi wcale wierzyć, możesz zwyczajnie sprawdzić, ja nie jestem jedynym posiadaczem tej płytki w Polsce. Powodem do chluby rzecz jasna 38 MB nie jest, tak samo jak powodem do chluby nie jest 100 MB AmigaOS 4, bo objętość płyty instalacyjnej nie jest wprost proporcjonalna do funkcjonalności systemu, przecież do systemu można dorzucić np. 50 MB podkładów na blat, czy funkcjonalność przez to wzrośnie?

Zbyt wielu już amigowców wybrało pochopnie, po czym wylewało i wylewa nadal swoje smutki na portalach.

Na tym portalu swoje smutki i frustracje wyładowujesz głównie Ty. Nie wiem czy to dlatego, że wybrałeś "jedno, lepsze rozwiązanie". Bo i płyta z systemem trzy razy bardziej wypchana a i sprzęt dwa razy droższy, więc też ma na pewno większą funkcjonalność .

[#188] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@grxmrx, post #186

Nie sądze, żeby jego celem było obrażanie kogoś, bo i po co mu to.

A ton wypowiedzi nie wystarczy!? Niestety Panowie u Was "solidarność" redakcyjana aż w oczy kole.

Oczywiście nazwanie kogoś durniem też nie jest obraźliwe, no bo co to by miało komuś dać, prawda. W ten sposób możesz zawsze wszystko wytłumaczyć ale świadczy to tylko o tym, że jak trzeba komuś dokopać to przymknie się oko na "durnia" na "mUFA". Ile Wy macie lat, żeby się cieszyć, że kogoś kopią po kostkach i jeszcze się do tego przyłączać? Oby mało, bo to by wiele tłumaczyło.

To wszystko.

[#189] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
chulali po polu, jechali w kakao... ;)
[#190] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Kamul, post #176

Moze uruchamiasz programy klasyczne i wtedy wlacza sie jit i za pierwszym razem jest troche wolniej ale kazde nastepne powinno byc szybsze imo

w temacie klas natywnych czesc rzeczywiscie nie jest dla mos-a

ale wiele (wiekszosc,najwazniejsze) sa natywne.

Wina IMO jest brak kodow zrodlowych do tych klas(i bibliotek) no chyba ze sie myle.

Jezeli dojdzie kilku programistow ktorym sie spodoba mos na klasyka to moze sie to zmieni ;)

pozdrawiam

[#191] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@pini, post #188

Ach bardzo ciekawie interpretujesz odpowiedz grx-a.

Zdradze ci cos Miniq jest rownie zlosliwy (jak nie bardziej) dla "mosofcow" i "klasikofcow".

Mufa potrafi prowokowac czasami....

No koniec na tym....

[#192] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #177

lol

gosc jestes.

Wez naprawde przestan sobie szukac wrogow, przestan myslec ze ppa chce zniszczyc egzek i caly swiat. PPA chce byc tylko portalem amigowym dla hobbystow.

Co do wielkosci, jak juz mowilem wywal dorzuc sobie jeszcze sdlowe gry do o54 bedziesz mial super system, kotry moze windows przebije.
[#193] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@pini, post #188

tak to spisek miedzynarodowy.

a tak naprawde, to ich prywatne zdanie! zobacz ze dosc czesto pisza "przeciwko sobie", a tu co nie moga miec jednych pogladow? To ze prowadza serwis maja bana by sie nie wypowiadac?

ppa: zabraniam wam wypowiadania sie, usiadzcie w domu spokojnie i tylko czytajcie:)
[#194] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Valwit, post #185

(Fragment wypowiedzi usunięty przez moderatora z uwagi na złamanie zasad regulaminu forum).

Mam nadzieję że są w tym kraju jeszcze ludzie którzy dostrzegą że w swoim porównaniu przedstawiałem konkretne, o katalogach, C:, devs: czy libs:, a nie o jakiś vawach czy mpgach. Które to zarówno Ty, jak i połowa redacji PPA, z uporem maniaka na siłę próbuje mi przypisywać. Nie ma to jak puste wymysły, aby ośmieszyć przeciwnika i uwiarygodnic swoje pasztety.
Ja na szczęście do takiej formy dyskusji nigdy się nie zniżę.
Przedstawiam więc fakty, GrimmReaper, Mediatoolbox, Partion Wizard, Stos TCP/IP, FormatCDRW i wiele wiele innych rzeczy bez których już dzisiaj trudno sobie wyobrazić AmigaOS. Tak panowie przedstawiłem kilka przykładów i to wcale nie filmików czy sampli, ale żeby nie było wątpliowści takie rzeczy też trochę ważą. Czekam więc na gruntowny test MOSa, mam nadzieję że dokładnie opiszecie możliwości MOSowych odpowiedników tychże programów. Z przyjemnością pogratuluje wówczas MOSTeamowi za to że wsszystko tak ładnie udało im się upchać w tych 26MB. Jeśli jednak okaże się że zgodnie z tym co przypuszczałem system jest ubogi, cóż nie omieszkam wówczas przypomnieć coponiektórym kto wyszedł na durnia.
[#195] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #194

To moze na spokojnie - dyskusja nie toczy sie o to czy MOS jest bardziej funkcjonalny niz OS4. Ale o to, ze porownywanie po wielkosci jest rownie madre jak porownywanie szybkosci procesorow po MHz czy nazywanie eXeca portalem kulturalnym.
[#196] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Grzegorz Kraszewski, post #187

Jeżeli zależy Ci na merytorycznej dyskusji na PPA, powinieneś poprosić administratora forum o usunięcie swojego konta, co mam nadzieję, będąc człowiekiem konsekwentnym, zrobisz.

Dzięki za szczerość, wież mi że gdyby wszyscy twoi koledzy przedstawiali sprawę tak jak Ty, dawno już bym to zrobił. Niestety niekrórzy jakoś nie mogą powiedzieć tego wprost. Przykład choćby SirLeo, jak znam rednaczy, to chyba żadnemu na świecie nie zależy na rozkręcaniu dymu na swoim portalu. Przecież to chore i pozbawione sensu, no chyba że przez tę formę tanich igrzysk chce podbijać sobie liczniki, o co jednak Jego Wysokości nie podejrzewam. Tymczasem, gdy ten brednioserial zaczął już wygasać, gdy od kil;ku godzin nikt nikogo nie obraził, co więcej dyskusja zaczęła jakby wchodzić na merytoryczne tory, Król Lew, swoim prostackim komentarzem, niemal siłą zaciągnąl mnie na ring.

Cóż on tutaj rządzi, więc muszę podnieść gardę i stanąć na jego wyzwanie. Mam jednak propozycję zamiast toczyć nieustanne bezsensowne wojny i robić syf na portalu, niech poprostu pokaże swoją władzę. Wiem, a przede wszystkim On wie, że ja nie pasuje do profilu portalu, w którym krytyka zarówno PPA, jak i tak na pozór niewinnych rzeczy jak choćby wielkość MOSa jest zakazana, co za problem mnie zbanować. Ja sam tej przyjemności mu nie zrobię, mam taki wredny charakter że nie idę na rękę ludziom którzy bez przerwy mnie obrażają.
[#197] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #194

Mufa powiedz mi jedno - Ty naprwdę nie umiesz czytać ze zrozumieniem czy tylko tak udajesz. Jak sie czyta Twoje wypowiedzi to się robo po prostu niedobrze.

MOS1.4.5 dla klasyków jest tym samym mosem który posiadają urzytkownicy pegasosów - więc i jego funkcjonalność i "wyposarzenie" jest identyczne. MOS-a 1.4.5 można było zobaczyć np. na amimajówce na której była spora część GGUA / Exec-a. Nie było tylko Ciebie i Konrada - więc jak masz jakieś braki - to miej winę do siebie. Ja OS4 widziałem tam (włącznie z zawartością katalogów) i chwilę się nim "bawiłem". Szaman, ZaP i AmigOS bawili się również "naszymi" pegazami. I nikomu to nie przeszkadzało. Zresztą (może to przypadek) od tamtej pory Szaman wpada na kanał morphosów .. i jakoś nikt nie robi z tego problemu (jak myślę). Nie pojawiają się też tak złośliwe uwagi jak Twoje - co nie znaczy że takich uwag nie ma. Co więcej - zdarza się nam (na kanale) żartować w różny sposób tak z MOS-a jak i z OS4 - i też nikt nie robi z tego problemów.

Jedynym (jak widzę) problemem jesteś Ty - i twoje rozgoryczenie (?) z bycia OS4-owcą.

Więc jeżeli masz jakiś problem to albo napisz do Kasi

albo poproś lekarza pierwszego kontaktu (tylko nie z Łodzi) o skierowanie na badania.. jakieś. I Tyle.
[#198] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #196

Wiem, a przede wszystkim On wie, że ja nie pasuje do profilu portalu,

A jakiż to jest ten profil, że do niego nie pasujesz? PPA jest dla każdego kto jest z Amigą związany i nie jest ważne, czy teraz poszedł ścieżką MorphOS-a czy AmigaOS 4.0. Korzenie mamy te same. Mówiąc, że sam nie pasujesz do "profilu", oznacza to po prostu, że nikt do niego nie pasuje.

w którym krytyka zarówno PPA, jak i tak na pozór niewinnych rzeczy jak choćby wielkość MOSa jest zakazana,

Bzdura.

co za problem mnie zbanować.

Żaden, ale czy myślisz, że to właśnie o to chodzi? Ja nie uważam, że to jest jakieś rozwiązanie i dopóki nikt się naprawdę jakoś swoim postępowaniem "nie przysłuży", to bana na pewno nie dostanie.
[#199] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@MaaG^dA, post #197

"...nikt nie spodziewa się Łódzkiego pogotowiaaaaa..."
[#200] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków
Już 200 komentarzy! Ciężko będzie potem ten rekord pobić :)
[#201] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@mailman, post #198

A jakiż to jest ten profil, że do niego nie pasujesz? PPA jest dla każdego kto jest z Amigą związany i nie jest ważne, czy teraz poszedł ścieżką MorphOS-a czy AmigaOS 4.0.

A jak myślisz, czemu w takim razie żaden posiadacz AONE już tu nie zagląda (pomijam Zap, który daje średnio jeden koment na kwartał) ?

Czy zaprzeczysz że Arek, czy Szaman zanim odeszli zostali, obrażeni, wyśmiani, zdyskredytowani ?

Czy zaprzeczysz że teraz dokładnie tak samo postępuje się ze mną ?

Czy nie uważasz że nawet jeśli ktoś ma inne zdanie choćby w temacie zawartości MOSa, mógł odpowiedzieć: Uważam że nie masz racji, bo .... zamiast rzucać jak najgorsze epitety pod moim adresem ?

Czy nie dostrzegasz, że nawet jeśli inne zdanie ma dwóch posiadaczy Pegaza, co żadko się zdarza, to rozmowy nigdy nie schodzą na tak niski poziom ?

Niestety posiadacza AONE można zgnoić, w czym prym wodzą niektórzy Twoi redakcyjni koledzy.

Czy nie uważasz że wygodniej dla portalu, beđzie gdy pozostani on "czysty rasowo". Prziecież będzi znacznie mniej, kłótni, zadym, nikt nie skrytykuje jeśli news bądź artek będzie bardziej stronniczy itd. Ogólnie same zalety i sielanka, dlatego nie dziwię się że niektórym bardzo zależy na owinianie mnie o całe zło tego świata, wszak jaknapisał Twój wódz "Mufą straszy się już dzieci po nocach".
[#202] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #201

"A jak myślisz, czemu w takim razie żaden posiadacz AONE już tu nie zagląda (pomijam Zap, który daje średnio jeden koment na kwartał) ?

Czy zaprzeczysz że Arek, czy Szaman zanim odeszli zostali, obrażeni, wyśmiani, zdyskredytowani ?"

To ze *kilku* (2-3) uzytkownikow AONE tu nie zaglada z jakichs powodow nie jest jeszcze zadna afera... a to ze tych 2-3 uzytkownikow tego wspanialego, bezblednego sprzetu stanowi 75% wszystkich jego uzytkownikow w Polsce to juz zupelnie inna sprawa. Sami tak wybrali.
[#203] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #201

A jak myślisz, czemu w takim razie żaden posiadacz AONE już tu nie zagląda (pomijam Zap, który daje średnio jeden koment na kwartał) ?

Nie wiesz dlaczego ? Bo o ile mi wiadomo to AmigOS jak i Szaman nie mają AmigaOne tylko uA1

Drugą A1 ma ZaP.. - ale On (jak sam zauważyłeś) raczej się w trollowaniu/komentowaniu (niepotrzebne skreślić) nie udziela...
[#204] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #201

Zagląda a się udziela to różnica.

Czy zaprzeczysz że teraz dokładnie tak samo postępuje się ze mną ?

Już Ci pisałem - spójrz na siebie. Sam do tego prowokujesz i to nie jest tylko moje zdanie i nie tylko użytkowników/fanów MorphOS-a.

Resztę spuentuję następująco:

1. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

2. W znacznej mierze sam sobie zapracowałeś na to co masz. Wiele osób nie jest bez winy - nie będę zaprzeczał, ale do wielu rzeczy sam niepotrzebnie prowokujesz, a później szukasz wytłumaczenia i starasz się każdego po kolei obwiniać. I mylisz się jakoby posiadacze AmigaOne byli nielubiani. Przeczytaj co napisał Maag^Da. Zbyt często szukasz dziury w całym i masz po prostu uprzedzenia. Całość napędza takie błędne koło, że innym robią się uprzedzenia do Ciebie... (jest to niestety przykre).
[#205] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #201

A jak myślisz, czemu w takim razie żaden posiadacz AONE już tu nie zagląda

Skąd Ty możesz mieć o tym pojęcie? Zaglądasz w logi serwera?

Czy zaprzeczysz że Arek, czy Szaman zanim odeszli zostali, obrażeni, wyśmiani, zdyskredytowani ?

Oni zrobili to sami, w dokładnie takim samym stylu jak Ty to teraz robisz. Nie dlatego że opowiadali sie po stronie OS4, tylko ze względu na styl i formę swoich wypowiedzi.

Niestety posiadacza AONE można zgnoić,

Tak, rób z siebie męczennika, normalnie weź idź na miasto, oblej się benzyną, postaw przed sobą tabliczkę z napisem "to przez PPA" i sie podpal.

Chociaż doskonale sobie zdaję sprawę z tego, że nie ma najmniejszych szans na dotarcie do Ciebie, zwłaszcza kiedy już sobie coś ubzdurasz (czyżbym użył teraz jednego z tych najgorszych epitetów wobec Ciebie?), niemniej Twoje próby ubrania PPA w szaty złego, który gnoi każdego właściciela A1 są po prostu śmiesznie żałosne... To jest oczywiste do czego dążysz - prywatna krucjata przeciw PPA, kreowanie sytuacji w których to "wychodzi na Twoje", a następnie pokazywanie na samym końcu jakie to PPA i jego redaktorzy są źli, a jaki to exec dobry, i jaka tam wspaniała atmosfera dla tzw. "merytorycznych dyskusji" (w gronie TWA) panuje... Człowieku - (kolejny epitet?) - ludzie mają oczy, mają rozum, i bynajmniej nie muszą się zbytnio wysilać żeby dostrzec tą żałośnie i sztucznie kreowaną krucjatę...

Myślisz sobie "pokażę im!" "zrobię szambo z tego znienawidzonego PPA, a na każdym kroku, gdzie to będzie tylko możliwe - pokażę jaki to teraz exec jest spokojny, i kulturalny!".

Powodzenia.

P.S A co do bana na Twoją osobę - to wybacz, ale ja jestem przeciw. Ja bardzo lubię czytać to, co smarujesz w swój jedynie słuszny i kulturalny sposób. I fajnie sie to czyta, i zabawne to jest, i w ogóle. Nie widzę powodu dla którego PPA miało by się pozbawiać takiego fajnego zawodnika. :) Kontynuuj, w ośmieszaniu siebie (epitet znów?), i środowiska OS4 w polsce jesteś naprawdę świetny. :)
[#206] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@Mufa, post #194

porownywanie objetosci a podawanie przykladow konkretnych aplikacji to juz co innego. niemniej jednak dla mnie systemm jes t ta baza ktora powoduje ze cos chodzi stabilnie albo wogole chodzi, przez lata przyzwyczailem sie ze wielu rzeczy w amigaos po prostu nie ma i wtedy zawsze odwolywalem sie do rozwiazan trzecich. imo glowna zaleta osu ma byc ilosc powstajacego nan oprogramowania a nie to co dostajemy na plytce z systemem.
[#207] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@amigafan, post #200

i jak? odpaliłeś tego MOSa 1.5 na A4000? podobno trzeba ustawić resetlevel 5... jestem ciekaw jak MOS chodzi na A4000 (opinie uzytkowników BlizzardówPPC już czytałem).
[#208] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@smackme, post #206

porownywanie objetosci a podawanie przykladow konkretnych aplikacji to juz co innego

No jak już pisałem nie zupełnie, aplikacje też swoje ważą. Im ich jest więcej, tym siłą rzeczy więcej to wszystko waży.

niemniej jednak dla mnie systemm jes t ta baza ktora powoduje ze cos chodzi stabilnie albo wogole chodzi, przez lata przyzwyczailem sie ze wielu rzeczy w amigaos po prostu nie ma

Jeśli kiedykolwiek będziesz użytkownikiem OS4, to zapewniam cię że odzwyczaisz się od niektórych rzeczy. Poza tym, niektóre aplikacje, jak choćby GrimmReaper, mają też duże znaczenie jeśli chodzi o stabilność, a przynjmniej minimalizowanie skutków ewentualnej niestabilności.

imo glowna zaleta osu ma byc ilosc powstajacego nan oprogramowania

Tu się zgadzam.

nie to co dostajemy na plytce z systemem.

Mimo wszystko, chyba dobrze jest mieć wszystkie podstawowe narzędzia w systemie, jak choćby stos TCP/IP. Chyba każdy woli je dostać odrazu, niż ich nie mieć i liczyć aż osoby czy firmy trzecie to napiszą, bądź nie.
[#209] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@amigafan, post #200

poczekaj az bedzie problem z wydaniem o54:)

albo co "gorsze" jak wyjdzie:)

wtedy rozpetam dyskusje jaki to o54 ble, czemu tak wiele zajmuje i serwery hyperionu sie przegrzewaja i sa z nimi problemy, wtedy takze nie usne bo bede szukal zrodel gpl w caly 054:)

dobra troll mode off:)
[#210] Re: MorphOS 1.4.5 dla klasyków

@wali7, post #207

odpaliłeś tego MOSa 1.5 na A4000?

MOSa 1.5 niestety nie mam ale jak gdzieś tam masz to podeślij to chętnie się pobawię :D

Odpaliłem go wczoraj i wrażenia napisałem na execu (a czemu nie ) Kopia z execa:

Szybki komentarz z bojów z MOSem1.4.5 na A4000T CSPPC+CVPPC procek 604e233 i 128MB FASTu:

Dobre pół godziny męczyłem się żeby to wogóle uruchomić.

Okazało się, że dla A4000T trzeba ustawić resetlevel na 5 i jeżeli przegrywa się zawartość płyty na pustą partycję to w libs *musi* być 680x0.library (loader MOSa go używa) i ppc.library (CSPPC w przeciwieństwie do BlizzardaPPC nie ma tej biblioteki w ROMie) - nie wiem czemu jest ona potrzebna ale bez niej nie startował.

System wczytuje się szybko i na pierwszy rzut oka wygląda ładnie (otwiera się w 800x600x24bit).

Jeżeli wczytujemy system z płyty to po załadowaniu loadera i resecie komputer wystartuje z CD-ROMu - wogóle jest automatyczne wykrywanie CD-ROMu niezależnie czy będzie podpięty jako master czy slave bez żadnego grzebania w mountlistach - bardzo miła odmiana w stosunku do AOS3.9

Co do szybkości to "goły" system (nic nie jest odpalone) pokazuje 2% zajętości procesora. Chciałem sprawdzić jak wyglądają programy 68k puszczone przez emulację - *NIE* zauważyłem, aby działały one wolniej niż normalnie na 060/50MHz czy 060/66MHz ale nie zauważyłem też aby działały istotnie szybciej (przynajmniej w ciągu tych 2 godzin testu) czyli najważniejsza dla mnie rzecz - z jaką szybkością działa emulacja 68k z JIT na 604e/233MHz - wypadła OK tzn nie działa wolniej niż na 68060. Mam nadzieję, że w OS4 też będzie podobna szybkość emulacji 68k.

Jest to pierwsze wrażenie po 2godz. używania - muszę jeszcze pobawić się procesorożernymi programami na 68k żeby wszystko dokładnie sprawdzać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem