Komentowana treść: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte
[#31] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #30

parametrach kalkulatora naukowego efika

A jaki sprzęt nim nie jest ?
[#32] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #29

To że EFIKA nie jest komputerem typu desktop, jakim stara się być wymieniona przez ciebie microA1 lub sam. To po prostu płyta z której amigowcy na siłę chcą zrobić komputer desktop. I tyle . Jako zamiennik starej wysłużonej A1200 efika się nadaje, jest tania, mała, mozna łatwo dostać do niej części, ideał w porównaniu z kanapkową A1200.
[#33] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@TomK, post #27

mos 1.5 ma stery do nowszych radeonów AFAIK
[#34] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #30

@nie mówimy o używalności mosa

pozwól ze przytocze twóje słowa....

oto one

Dużo więcej niż na A1200 na niej nie zrobisz

robic znaczy używać

Zapraszam na AmiParty bedziesz miał okazje troche używać. OK
[#35] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@rzookol, post #22

A ten Radeon w efice to na AGP czy może PCIExpress? Bo ja pisałem o wypasionym classicu znaczy się z mediatorem gdzie również możesz włożyć karty na pci zarówno audio 16bit, gfx, usb, lan 100Mbit, rolka w classicu też działa może nie bezpośrednio, ale działa, a poza tym za dużo do tej efiki nie podepniesz. Jeśli chodzi o pamięć to takiemu procesorowi nie zrobi ona za dużej różnicy, a i tak do classica nawet 256MB maksymalnie podejdzie. I żeby było jasne nie próbowałem porównać ceny ani stabilności - classic vs efika, stwierdziłem jedynie, że wydajność efiki nie odbiega zbytnio od classica.
[#36] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Drako^lM, post #23

A co zrobi więcej na efice niż gg, poczty, przegladania netu na tyle ile ibrowse pozwala i czasami zrobienia czegos w starutenkim tvpaincie?
[#37] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@luk, post #24

Karta na PCI nie jest już dzisiaj "normalna". ;)
[#38] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Olo, post #32

Zamiennik jak zamiennik zgoda, ja mówiłem tylko że nie jest specjalnie od wypasionego classica z PPC szybsza.
[#39] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@rzookol, post #33

Tu nie chodzi co mityczny MOS1.5 ma czy nie ma, czy istnieje czy nie, tylko o to, że efika wcale nie powala prędkością classica.
[#40] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@luk, post #24

fajne srodowisko

Serio? ;)
[#41] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Sir_Lucas, post #34

Oczywiście że dużo więcej nie zrobi bo mosa może mieć i na classicu. A prędkość efiki podobna.

Zapraszam na AmiParty bedziesz miał okazje troche używać. - dziękuję, dziękuję już zapraszałeś :)

Ostatnia edycja: 14.03.07 21:47:15
[#42] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #37

To czemu ja u siebie w efice mam karte na agp?
[#43] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@marcik, post #42

Kanapka z przejściówką PCI->AGP, jakiś riser?
[#44] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #37

Masz na myśli karte graficzną na PCI ... bo reszta kart na PCI jest jak najbardziej normalna ... Tyle co to ma wspólnego z efiką skoro dzięki kątówce możesz podpiąc karte na AGP .. czy ona też nie jest już normalna?
[#45] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #39

Żebyś się nie zdziwił ....
[#46] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #41

Ja osoboscie nie testowalem ale jaca porownywal predkosc kompilacji na a1200bppc oraz na efice i efika byla znaczaco szbysza (dokladnych liczb Ci teraz nie podam). Oczywiscie nie zmienia to faktu ze jest wolna, ale wszystkie 'nowe' amigowe rozwiazania takie sa (sam rowniez sie miesci w tej samej klasie).
[#47] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #36

A co zrobi więcej na efice niż gg, poczty, przegladania netu na tyle ile ibrowse pozwala i czasami zrobienia czegos w starutenkim tvpaincie?

Tak samo można napisać, a co zrobi więcej na Samancie/Pegasosie/AmigaOne/MicroA1?
[#48] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #43

Przecierz risery to standardowe wyposarzenie kompów desktop-lowprofile. Czy to coś niezwykłego? (pozatym że PCI na AGP)
[#49] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #43

Dolaczana ze sprzetem przejsciowka dzieki ktorej cala efika z dyskiem i gfxem miesci sie w obudowie po cdromie i zostaje jeszcze kupa miejsca
[#50] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #41

Oczywiście że dużo więcej nie zrobi bo mosa może mieć i na classicu

Zrobie i to duzo wiecej. Chocby nawet odpale DVD i Dvixy ktore zajmuja 92% mocy procesora.

Na klasyku nie jest to MOŻLIWE

Pochwal sie swoją specyfikacją??? Czyli swoimi Amigami
[#51] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@marcik, post #49

Ale to takie nie amigowe dołączać coś ze sprzetem ...
[#52] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #35

www.bplan-gmbh.de/efika_spec_en.html

www.ppa.pl/graffiti/obrazek.php?id=583
[#53] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #35

na wypasionym classicu znaczy się z mediatorem gdzie również możesz włożyć karty na pci zarówno audio 16bit, gfx, usb, lan 100Mbit, rolka w classicu też działa może nie bezpośrednio, ale działa,

Mosa na tym konfigu nie odpale

Os4 tez niestety nie ;)

Ostatnia edycja: 14.03.07 22:01:29
[#54] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #38

Nie no oczywiście, nowoczesna karta graficzna, kontroler z UDMA, USB, AGP, szybsze pamięci, szybszy procesor... to oczywiście niewiele szybsze od klasyka, na którym DVD/Divx-a nie obejrzysz, co na EFICE zrobisz bez problemu. Czy się to Tobie podoba czy nie, to EFIKA jest szybsza od dowolnego klasyka. Nie wspomne już o stabilności klasykowych kanapek. Pozatym nie ma co porównymwać klasykowej Parmedia 2 czy "wypasionych" Voodoo3 do radeona 9250 AGP w Efice. Dodatkowo w przypadku klasyka transfer do takiej karty to max 20 MB/s przy dobrych wiatrach czyli... mniej niż wyciska dysk w EFICE Oczywiście, to niewiele szybciej niż klasyk .
[#55] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Sir_Lucas, post #53

Mosa może nie :) Ale jaka ta kanapka ma cene z 3 efiki ? i ta
stabilność i wogóle :)
[#56] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Drako^lM, post #55

Dlatego wymieniłem mojego wypasionego elboxa, z wypasionym Mediatorem przez którego omal nie dostałem wylewu żółci do mózgu, dopłaciłem parę złotych i wziąłem Pegaza II. OK

Thx eFunzine

Ostatnia edycja: 14.03.07 22:04:55
[#57] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@AmiChris, post #18

Ińsza ińszość, to fakt, że sam sprzęt (efika) jest beznadziejny...
[#58] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Olo, post #54

[...]Dodatkowo w przypadku klasyka transfer do takiej karty to max 20 MB/s przy dobrych wiatrach czyli... mniej niż wyciska dysk w EFICE[...]
Troche się Olo zapędziłeś Efika nie ma aż tak szybkiego kontrolera IDE, ~6MB/sek to chyba max (oczywiście przy 0% zajętości proca).
[#59] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@rzookol, post #22

kontrolera ide bym raczej nie porównywał, ze względu na duuuże
ograniczenia tego w efice....
[#60] Re: AROS dla Efiki - prace rozpoczęte

@Kiv_Master, post #30

po pierwsze - gdzie można kupić te kalkulatory naukowe z procesorem
400 MHz i 128 MB? Chętnie kupię.
po drugie (czyli brednie):
- PPC603 nie ma i nigdy nie miał cache L2, podobnie karty do Amig
zewnętrznego L2 też nie mają
- 166 MHz 603 a 400 MHz to jednak ponad 2.5 raza różnicy :) , czyli
sporo więcej niż między 400 a 667 MHz - czyli skoro Efika ma prędkość
klasyka, to niewiele od niej szybsza Samantha także
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem