Komentowana treść: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
[#31] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MinisterQ, post #29

Niektórzy są mimo wszystko wielce przewidywalni. Z kolacja też się pewnie niewiele pomyliłem ;)
[#32] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
To teraz tylko czekać na wersję PC ;)
[#33] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Santon, post #32

rotfl
[#34] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Mnie też wcięło jak to przeczytałem. W pierwszej chwili nie mogłem uwierzyć. Do kwietnia jeszcze daleko. Nie mniej uważam, że to jest bardzo dobra wiadomość.

Benedykt Dziubałtowski

[#35] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Benedykt Dziubałtowski, post #34

Haha ja również bardzo się zdziwiłem - tak nagle zaglądam na PPA a tutaj zapewne historyczne wydarzenie , chociaż na codzien nie mam do czynienia ze wspominanymi systemami wiadomość ta mnie cieszy. :)
[#36] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Hmmm :D Elegancko, zaloze sie ze rynkowa cena Pega2 wzrolsla w tym momencie o jakies 50%
[#37] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Grzegorz Kraszewski, post #30

A to np. taka lub taka nie będzie pasować?
[#38] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

Szczena mi opadła. Jak kiedyś napisałem, że predzej doczekam się MOSa na jakiegoś Asusa niż AOSa na Pegasa, tak teraz szybko się z tego wycofuję - brawo, bardzo się cieszę.
Jedna uwaga mi się od razu nasuwa, systemy amigowe poszukują pilnie maszyn. To wróży tylko dobrze. :)
[#39] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Grzegorz Kraszewski, post #13

Jest i oficjalne potwierdzenie: http://amigaworld.net/modules/news/article.php?storyid=4740&start=20#63034
[#40] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Drako^lM, post #27

Drako, wyedytowałbyś lepiej to szóste słowo :/
[#41] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
No patrz pan. Nawet nie wiedziałem, że taki port był w produkcji. Życzę jak najmniej problemów przyszłym użytkownikom nowego systemu.
[#42] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

Czyli co? W pierwszym kwartale dostaniemy MOSa na MakaMini....
[#43] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Niesamowite... przecierałem oczy ze zdziwienia. W końcu będzie można porównać funkcjonalność obu systemów na jednym sprzęcie.
[#44] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@ppill, post #43

Czy nie można było tego zrobić na Amidze classic?
[#45] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@grxmrx, post #44

niebardzo - na klasyku dostępne sa starsze wersje obydwu systemów, oraz w przypadku MOSa nie ma sterowników 3d do najpopularniejszego konfigu (BVision)

a poza tym - raczej się cieszę... chociaż przez ten OS4 będe musiał poważnie zastanowić się nad kupnem maca mini.
Inna sprawa, że jak już ktoś napisał, teraz wartość Pega 2 wzrośnie :) , w końcu to obecnie najmocniejsza maszyna pod OS4, a wypuszczenie MOSa na maka nie spowoduje takiego spadku wartości Pega.
Chyba wysupłam jakieś zaskurniaki i kupię, porównam oba systemy na Pegu i zdecyduję - jeśli uznam wyższośc MOSa, to Pega sprzedam z OS4 i kupię maca mini z MOSem. Jeśli OS4 spodoba mi się bardziej - to Peg jeszcze długo u mnie postoi :)

Ostatnia edycja: 31.01.09 22:26:43

Ostatnia edycja: 31.01.09 22:27:48
[#46] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@grxmrx, post #44

No, w sumie tak... ale w tym przypadku sprzęt jednak pozwala na dużo więcej.
[#47] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Zauwazyliscie ze ostatnio jest mniej zapowiedzi a wiecej gotowych niespodzianek?
Zazwyczaj konczylo sie na zapowiedziach, specyfikacjach itp.

Ogolnie super wiadomosc.

Ostatnia edycja: 31.01.09 22:36:23
[#48] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Dobra wiadomość. Jeszcze więcej portów! O to chodzi ... OK
[#49] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@wali7, post #45

> w przypadku MOSa nie ma sterowników 3d do najpopularniejszego konfigu (BVision)

w przypadku OS4 tez nie ma sterownika 3D dla BVision i tym samym dla CVision.
[#50] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@XaVeR, post #47

Fakt, nie zachowują wypracowanej przez lata tradycji amigowej. Jednym zdaniem, trawestując z dawnego amiga.com.pl, schodzą na psy
[#51] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Uważam, że to jedno z najważniejszych (jeżeli nie najważniejsze) wydarzeń ostanich kilku lat. To bardzo namiesza w ami-światku. Nie spodziewałem się tego więc trudno mi zająć jakieś stanowisko. Sam jeszcze nie wiem czy to dobrze czy źle, że coś takiego się stało. Pozwólcie mi wyjść z szoku. :)

Od samego faktu pojawienia się AmigaOS4 na Pegasosa2 bardziej zastanawia mnie jedna sprawa. Jakim cudem prace nad AmigaOS4 dla Pegasosa2 zostały utrzymane w tajemnicy do samego końca? Tak po prostu wchodzę na PPA i widzę, że AmigaOS wyszedł na Pegasosa2. Tak po prostu? Bez obiecanek? Bez kilkuletnich opóźnień? Bez jakichkolwiek zapowiedzi? Nie rozumiem o co tu chodzi. Gdzie tu jest haczyk? :)

I jeszcze pytanie. Czy pod AmigaOS4 na Pegasosie2 z Radeonem 9250 zadziała akceleracja 3D?
[#52] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MinisterQ, post #23

A gdyby faktycznie zmiotło MOSa z powierzchni, to może nastąpiłoby połączenie amiświatka = wzmocnienie środowiska. ??

Ostatnia edycja: 31.01.09 23:05:02
[#53] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MDW, post #51

Myślę, że news typu "Pampuch wraca" nie zrobiłby na mnie większego wrażenia. A i tempo jakiego nabrali zwala po prostu z nóg.

No i masz rację ... Gdzie ten haczyk, no gdzie ...?
[#54] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MikeN, post #52

po przeczytaniu postów pod analogicznym newsem na "bratnim", polskim portalu zdecydowanie odeszła mi ochota na integrowanie się z co poniektórymi dyskutantami :(

Ostatnia edycja: 31.01.09 23:06:40
[#55] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MDW, post #51

Może brakuje kasy na proces ?
[#56] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MinisterQ, post #23

No przed wyjściem MorphOS 2.x na pewno ...
[#57] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Hmm...

Wszystko fajnie, ale bardzo późno. Dlaczego?
Otóż mam już MorphOS (kupiony w promocji, za bodajże 115euro)m i jakoś na razie nie czuję potrzeby kupować drugiego "amigowego" OS. Tymbardziej że MorphOS spisuje się dobrze.

Jednakże jest to dobra wiadomość. Może kiedyś dokupię OS4. A także jakbym chciał kupić MacaMini i sprzedać swojego Pega II, to powinienem mieć mniejsze problemy ze sprzedaniem ;)
[#58] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@wali7, post #54

Bez przesady. Może jest kilku niezadowolonych (czemu się nie dziwię, skoro wydali kasę na Sam), przez co wzmaga się w nich bunt. Ale ogólnie środowisko OS4-kowców pozytywnie przyjęło informację o dostępności nowej platformy.
[#59] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Solo Kazuki, post #57

Zdecydowanie mniejsze :)
[#60] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Solo Kazuki, post #58

mam na myśli raczej posiadaczy AONe (oczywiście nie wszystkich - ale nie będę tutaj sypał nazwiskami)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem