Komentowana treść: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
[#121] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@DRACOX, post #119

Na Linuxa sie dalo, moze na AOS4 PC tez sie uda.

Pozdrawiam
[#122] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@pjk, post #121

marzenia
[#123] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@hakonwpz, post #118

mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci doczekamy wersji amigaos na x86

Lata mijają, setki tłumaczeń dlaczego to nie nastąpi, a ludzie dalej swoje.
[#124] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@hakonwpz, post #118

mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci doczekamy wersji amigaos na x86,

To już się staje nudne powoli. Ile razy można to samo wałkować?
[#125] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@rzookol, post #66

Ja też zainwestowałem w SAM'a i nawet już do mnie leci/jedzie.
I nie narzekam. Będę miał sprzęt rezerwowy i pokazowy. Szkoda mi
było brać ze sobą wrażliwą na wstrząsy i trudno wymienialną A1.

A co do kłótni - to myślę, że powodów będzie mniej niż dotąd.
Ludzie będą mogli mieć co zechcą i będą mogli mieć to łatwiej.

[#126] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@GumBoy, post #124

wiesz, jeśli nagle pewnego dnia okazuje się, że Pegasos to jednak jakaś kontynuacja Amigi (w sensie nazwy AmigaOS) co wydawało się niemożliwe - to równie dobrze któregoś dnia może się okazać, że podobnie jest z x86 [możliwe, że nie na wszystkie możliwe procesory etc. ale dla konkretnych np. laptopów] - oczywiście jest AROS ale on nie ma tej samej magicznej nazwy , chociaż dla mnie ciekawszy byłby AmigaOS na PS3 ale to już raczej science-fiction
[#127] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@NREPEB, post #126

Przeportowanie OS4.1 na PS3 jest o wiele łatwiejsze, niż w przypadku x86.
[#128] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@DRACOX, post #119

Zgadzam sie w 100% z Hakonem, a sam wole latac po demobilu niz kupowac za gruby hajs sprzet, ktory jest fabrycznie nowy, ale smieszny jezeli chodzi o wydajnosc (nie wspominam juz o szukaniu kart na PCI - smiech na sali:)). Jednyna szansa dla tego systemu jest przeportowanie go na x86 (Apple w odpowiednym momecie zdal sobie z tego sprawe). Da sie to na pewno zrobic, trzeba tylko chciec i pozbyc sie uprzedzen - a wtedy chetnie kupie taki system, bo ciagle uwazam, ze Amiga OS jest najlepszym systemem operacyjnyn ma ktorym pracowalem.
[#129] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@R-Tea, post #116

to jest to na co czekam najbardziej :)
[#130] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@gorzyga, post #128

Coś w tym jest.
[#131] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@rzookol, post #107

A os 4.1 na AmigaOne jest dostepny?

tsd ciekawe czy exec eksploduje jak rzuca 4.1 na efiki.
[#132] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Na allegro jest peg2 G4 za 2300 z zarejestrowanym MorphOS-em 2.2
[#133] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@GumBoy, post #97

A czy ja pisałem, że tak nie jest? Ja tylko skomentowałem naraz obydwa wasze posty. :P
[#134] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@gorzyga, post #128

Da sie to na pewno zrobic, trzeba tylko chciec i pozbyc sie uprzedzen

Da sie to na pewno zrobic, trzeba tylko zapomniec o calym dotychczasowym oprogramowaniu na m68k i ppc.
[#135] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@szuler, post #134

To by nie mialo sensu... wlasnie chodzi o tym, ze cale dotychczasowe oprogramowanie dzialalo.
[#136] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@hakonwpz, post #118

> mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci doczekamy wersji amigaos na x86.

Pomimo że nie jestem programistą, to uwierz mi że przepisanie jądra systemu z PPC na x86 jest bardzo trudne z powodu ich odmienności.

A tak pozatym masz system "amigowy" dla x86. Jest to AROS. O Amithlonach nie wspominając.
[#137] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@gorzyga, post #135

No to się nie da zrobić.
I tu nie chodzi o uprzedzenia, tylko o budowę wewnętrzną AmigaOSów. MacOSX to nigdy nie dotyczyło. Klasycznego MacOS jak najbardziej, i dlatego dziś już nikt o nim nie pamięta.
[#138] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Solo Kazuki, post #136

Tyle lat, i jakoś aros nie doczekał się wstecznej kompatybilności z oprogramowaniem na m68k/ppc. Ludzie na przykładzie arosa się niczego nie nauczyli, i ciągle snują te swoje baje na temat cudownego AmigaOS na x86, kompatybilnym z wszystkim wstecz.
[#139] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@gorzyga, post #135

To se ne da, pane Havranek. Są wprawdzie próby wprasowania UAE w AROS, ale na razie jest to czyste teoretyzowanie. Albo zgodność w dół i PPC, albo zupełnie nowe oprogramowanie dla systemu pod x86. Więc jak sam widzisz to nie ma sensu.

Ale i tak założę się że niedługo znowu wyskoczy kolejny Rambo z podobnym hasłem...
[#140] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Solo Kazuki, post #139

Spoko, nie bede sie klocil - mowisz ze sie nie da, to sie nie da, unosic sie nie musisz ;)
[#141] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@gorzyga, post #128

A ja chętnie kupię taki system jeśli pokaże się między 13 a 17 października, przy zastrzeżeniu, że cena gęsiego smalcu wyniesie wtedy 20 PLN za kg.

Dla mnie sprawa wygląda tak. Licencja dla Hyperionu jest dla PPC - i tylko na to można liczyć. Jakkolwiek skończy się proces z AINC.

Ostatnia edycja: 01.02.09 16:00:42
[#142] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@DRACOX, post #119

Dlatego dla mnie ta informacja ni ziembi ni parzy. Peg2 nie jest produkowany i nic nowego na PPC ze stajni Genesi sie juz nie pojawi. Port MOS/AOS4 na MacMini zabije tylko rynek istniejacych dzis zabawek za 500 Euro.

Osobiscie czekam na chlopakow od AROSa i na ich projekt Anubis. Dowolny PC wraz z niekoniecznie bardzo wydajna emulacja 603/604 bedzie wystarczajaca zabawka do dzisiejszego amigowania.

PPC jest w tej chwili jak picie alkoholu na marskosc watroby - czujesz sie lepiej ale nieuchronnie prowadzi cie to w jednym kierunku - do piachu.
[#143] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@_arti, post #142

Przeciez masz Power Booka .
[#144] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Solo Kazuki, post #139

Nie da to się parasolki w nosie otworzyć.
Najpierw nikt Einsteinowi nie mógł uwierzyć w teorię względności a później Einstein zmarnował drugą połowę życia aby obalić fizykę kwantową. Prędzej czy później powstanie maszyna na której będzie można emulować wszystko wstecz z rozsądną prędkością. Obecnie mamy ograniczenie technologiczne i albo znajdzie się geniusz który to przeskoczy albo nowa technologia procesorów przyniesie nowe pomysły.
Patrząc z dystansem na to co się dzieje to do AOSa czy MOSa na x86 jest bliżej niż dalej. :)

Ostatnia edycja: 01.02.09 16:09:10
[#145] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MisOr, post #143

na intelu , czyli asusa z ogryzkową naklejką :)
[#146] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MisOr, post #143

> Przeciez masz Power Booka

Mam kilka Makow w domu i zaden nie jest na PPC Ostatniego PowerBooka sprzedalem prawie roku temu ale co to ma do rzeczy?

[#147] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Santon, post #144

sam sprzet bez oprogramowania za przeproszeniem g zrobi,chocby niewiadomo jak bym mocarny i wspanialy. a programistow brak . szczegolnie na tak duze przedsiewziecie. za poprzednikami powiem --> AROS
[#148] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Santon, post #144

Poza nieszczęsną licencją (powtórzę - tylko ppc)...
[#149] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@DRACOX, post #147

Anubis z zalozenia ma korzystac z inteniejacych elementow, takich jak np. QT4. Przeportowanie czegokolwiek na taki system bedzie na pewno mniej czasochlonne niz dososowywanie 20 letniego systemu do dzisiejszych standardow.

Mozna to porownanac wlasnie do MacOS X - niby bebechy Uniksa ale jednak odrebny system, nie?

[#150] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@DRACOX, post #147

Aros jest AOSem starym, "sucho" przeniesionym na x86 - bez możliwości odpalania niczego pod 68k i PPC. Projekt łączenia Arosa z UAE może się udać - jeśli nie teraz to powiedzmy za 2 lata jak sprzęt ówczesny będzie 10x szybszy. I wtedy może ktoś pomyśli o rozsądnej emulacji PPC na x86 i przeportowaniu AOSa - chyba, że zablokują go względy ideologiczne.
Panowie i Panie - Czas na zmiany ;) MacOfce przeszły na x86 i nieżle na tym wychodzą, teraz kolej na nas - czy nam się to podoba czy nie (ze względów ideologicznych nie) to to rozwiązanie było by chyba najlepsze dla środowiska i samego systemu (być może byli by nowi klienci z poza środowiska).

Ostatnia edycja: 01.02.09 16:24:15
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem