Komentowana treść: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
[#151] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Santon, post #150

Nie chciałbym się powtarzać ... L i c e n c j a. Chyba, że starczy Ci AROS.
[#152] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MisOr, post #151

Starczył by mi nawet Amithlon jak by był rozwijany i chodził na notkach. Przy obecnych prockach emulacja 68k jest duuuużo szybsza niż same 68k więc jak by taki emulator napisać na nowo pod dwurdzeniówkę to i obeszło by się może bez PPC ;)
[#153] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Santon, post #150

Aros jest AOSem starym, "sucho" przeniesionym na x86

To nie ma nic do rzeczy. Nowe AOSy zbytnio się nie różnią od arosa założeniami, i ogólną filozofią działania, również wewnętrzną.
Problemem nie jest brak mocy współczesnych x86, tylko nieśmiertelne endiany, i brak ukrywania struktur/danych systemowych.
Jedynym rozwiązaniem jest stworzenie nowego AmigaOS, który nie będzie osadzony technologicznie w latach 80 (tak jak Apple porzucił klasycznego MacOS na rzecz OSX).
[#154] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Santon, post #150

Dobrze prawisz.
[#155] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Drako^lM, post #132

Super, przecież muszę sobie kupić drugiego Pega pod nowy system!
[#156] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
bardzo smieszne, dwa tygodnie temu sprzedalem pega
[#157] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@vi-bee, post #156

No to faktycznie ... Pozazdrościć.
[#158] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MinisterQ, post #153

"i brak ukrywania struktur/danych systemowych"

Czy to ma związek z ochroną pamięci ?

[#159] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@ede, post #158

bo przekazujesz struktury przez wskaźnik czyli przez adres ich w całej ciągłej pamięci. Trudno by bylo chronić proces jak jego część jest przekazywana innemu :)
[#160] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Bardzo dobra wiadomość!!
[#161] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@rzookol, post #159

czyli, że każdy proces niesystemowy winien bruździć we własnym zaalokowanym przez siebie i chronionym obszarze pamięci,
i wtedy nie tak łatwo byłoby motyla ubić :)

czy aby dobrze ze swym bladym pojęcięm rozumuję :P
[#162] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@gorzyga, post #128

ehhh Wszystko da rady, znajdź ludzi i duuuzo pieniędzy. Wszystko kończy sie na "kasa kasa i jeszcze raz kasa"
[#163] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Nie powiem, wiadomość bardzo miła. co prawda uznałem, że więcej jak 100 Euro za amigowy(czy też amigopodobny ;) ) system nie dam, bo hobby też ma swoje granice(dla każdego inne), ale chyba udam, że nie widzę tej 5 na końcu i kupię.
Szkoda tylko, że nie ma wersji demo, bo wolałbym przetestować przed kupnem, czy to naprawdę działa - o tyle, że z moim radeonem są ciągłe problemy z kompatybilnością i już parę rzeczy które miało niby działać(w tym open-source'owe stery z linuksa) jednak nie działało - tak naprawdę, to jedynie MOS na tym radku chodzi, ale MOS(przynajmniej w wersji 1.4.5) zlewa dodatkową(ponad 128MB) pamięć...
A swoją drogą, to zabawne, że akurat kiedy dałem sobie już siana z udawaniem, że Pegaz służy do czegokolwiek innego niż hobby i wyjąłem z niego 2x1GB Kingstona, a założyłem z powrotem 512MB, odinstalowałem linuksa, robiąc dodatkowe miejsce na MOSa i rozważałem opcje sprzedaży+rejestracja MOSa na Efikę+ ewentualny zakup Sam, pojawia się OS4 na pegaza... Rzeczywistość chyba jednak niechce, żebym się rozstał ze swoim Pegazem. ;)
[#164] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@ede, post #161

no na tym polega ochrona pamięci a do przesyłania danych "wspólnych" służą odpowiednie funkcje
[#165] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Torn, post #163

to jest 105 euro + vat
[#166] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Torn, post #163

No widzisz, ja planowałem sprzedać Pega w perspektywie 2-3 miesięcy i kupić maka mini z licencją MOSową... też chyba rzeczywistośc pragnie utrudnić mi rozstanie z Pegiem :)
Ale decyzję podjąłem: kupuję licencję pod OS4, porównam oba systemy i jeśli OS4 bardzo mi się spodoba, to Peg na dłużej zostanie ze mną - będzie machina trzysystemowa (MOS, AOS4 i OpenSuse) - w razie potrzeby będzie można popracować. Jeśli OS4 mnie nie zachwyci, to Peg z licencjami na oba systemy trafi do kolejnego, szczęśliwego (mam nadzieję) użytkownika, a ja kupię mini z 1.5 GHz G4 i 64 MB VRAM. Plus oczywiście nowiutka licencja na MOSa.
Obie alternatywy mi się podobają, nie jest źle :)
[#167] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@rzookol, post #165

Dokładnie tak . Z kosztami przesyłki zapłaciłem 136,62€ po bandyckim kursie (PayPal) 1PLN = 0,218450€.
Ale dla Amisi się nie oszczędza
[#168] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Kitech, post #167

No to też nie tak tanio :)
[#169] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Drako^lM, post #168

Powiedzmy sobie szczerze: bandycko drogo
[#170] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Torn, post #163

Czyli rozumiem, ze pragniesz AOS4.1 Czy mozna liczyc, ze AOS odmieni zycie uzytkownika MOSa?
[#171] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Kitech, post #167

PayPal ma przegięte kursy, właśnie zaraz będę płacić 236 funtów za mojego maca mini i kurs rzeczywisty nie ma nic wspólnego z kursem paypala :/
[#172] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MinisterQ, post #153

Z jednej strony można porzucać całkowicie stare struktury i pozbawiać się kompabitylności w dół - ale jeśli chodzi o AmigaOS to było by fatalne rozwiązanie - system jest traktowany raczej jako hobby (przynajmniej mi sie tak zdaje) i bez udawania jakieś ciągłości będzie to tylko przyklejenie naklejki AmigaOS do nowego systemu. Istnieją bodajże emulatory PPC na x86 - gdyby ładnie opakować i zgrać wraz z nowymi elementami - mógłaby powstać całkiem ciekawa alternatywa dla innych OS-ów (oczywiście jest Uae ale to chyba też by znalazło iluś nabywców)
[#173] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@temp, post #170

Pewnego procentu userów na pewno, tak samo jak sympatycy os4 po kupnie pegazosa dla os4 wypróbują morphosa i wybiorą jego a nie os4.
[#174] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@GumBoy, post #81

Nic takiego nie powiedziałem. Nikomu nie życzę źle - nie jestem po żadnej ze stron. Nawiązałem tylko do wcześniejszej wypowiedzi. Jedyną rzeczą, jakiej bym sobie i Wam życzył, to połączenia sił.
[#175] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Solo Kazuki, post #139

Oczywiście, że się da. Wszystko jest funkcją czasu i pieniędzy
[#176] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@NREPEB, post #172

Gdyby np. takie Apple myslalo ciagle o kompatybilnosci w dol, dzis co najwyzej robiloby mikrofalowki.

To wlasnie ta mityczna kompatybilnosc hamuje rozwoj Amigi od mniej wiecej 2001 roku, kiedy to Dave Hynie po raz pierwszy glosno "zalcal" przejscie na x86, przewidujac rychly koniec PPC.

Prawda jest taka, ze nie potrzeba nam zadnej kompatybilnosci poza UAE do odpalenia gier i co lepszych aplikacji (+ewentualnie jakis wrapper MUI).

Gdyby pojawil sie nowy system, napisany wg. zalozen AmigaOS i jego look&feel ale na x86, korzystajacy z jadra Uniksa, to jestem wrecz pewny, ze wiekszosc dzis uzywanego softu (ktory i tak w 60% to porty z Linuksa) zostaloby przeprotowane pod nowa architekture w ciagu 3-4 miesiecy a do grania w zabe czy Lotusa wystarczyloby owe UAE w okienku.

Chcesz orginalnosci - kup piecsetke, chcesz nowoczesnosci - sorry ale nie ma innego wyjscia, jak tylko isc DO PRZODU.

[#177] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@_arti, post #176

Nie da się ukryć. W roku 2009 nie możemy myśleć sentymentalnie. Rozwój sprzętu i tak szybko pozwoli emulować "wszystko". A wiadomość dnia ciekawa i zaskakująca! Choć kiedyś nawoływałem też do zjednoczenia środowiska, teraz wydaje mi się, że ta mała różnorodność (AOS 4.1, MOS i AROS) napędza maszynkę ogólnie znaną jako Amiga. Konkurencja się przydaje! Może teraz MOS + AROS = nowy system Amigowy opensource??
[#178] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@JaCoP, post #177

ambient jest opensource a jakos nikt nie podj±³ siê portu na aros

Ostatnia edycja: 02.02.09 01:12:10
[#179] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@smith, post #175

No tak. Za odpowiednią ilość kasy można napisać dowolnego potworka, w którym większość pary będzie szła w gwizdek, ale co tam! Najważniejsze że będzie działać!
Na endiany od biedy jest rozwiązanie w postaci kompilatora produkującego kod działający w pseudo-big endian dla x86, szkoda tylko że w takiej sytuacji narzut spowodowany koniecznością konwersji endianów w locie ująłby "trochę" prędkości takiemu rozwiązaniu. A już integracja tego potworka z emulatorami m68k i ppc to już byłaby jakaś czarna rozpacz.
[#180] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MikeN, post #50

schodzą na psy

Albo na koty :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem