Komentowana treść: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
[#91] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Bienio, post #78

No, to którą Amigę i który system wybierzesz? :)
[#92] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@SirLEO, post #86

Coś czuję, żs SirLEO szykuje się do ostrych zakupów :)
[#93] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@ender, post #88

Odnoszę wrażenie, że w pewnym sensie nie wiesz co piszesz.

Żeby się nie okazało, że to chwyt mający przekonać sąd, że skoro zainstalowali system na kolejnym sprzęcie z PPC to prawa im się należą. A co jak sąd zakaże używania tego systemu na sprzęcie innym niż AOne i PPC clasic?

To na pewno nie jest tego typu chwyt :P, a to co robią może im bardziej zaszkodzić w procesie niż pomóc. Jeśli by się okazało, że jednak A INC. ich wychu... ekhm , znaczy się wykołuje i wynik procesu będzie dla nich niekorzystny, żadne sąd nie zabroni Ci używać systemu, który kupiłeś legalnie, a taki status ma AOS 4.x w tym momencie. Jeśli już, to po prostu nie będą go mogli już sprzedawać na te platformy. Odnoszę wrażenie, że piszesz to czując się pokrzywdzony jako posiadacz Efiki, na którą nie ma AOS a jest MOS i boisz się, żeby ten przypadkiem nie "zbratał" się z AOS bo wtedy zostaniesz na lodzie jeśli chodzi o nowe wersje - oczywiście tak nie musi być ale Ty się tego chyba wyraźnie obawiasz.
[#94] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@pampers, post #77

Odpowiedź na komentarz pampersa: Kurde, wszystko to jakieś pokomplikowane, dlaczego Ci wszyscy "na górze" tak komplikują sobie jak i nam życie.

Kasa, Kasa i jeszcze raz kasa.

Ostatnia edycja: 01.02.09 11:39:25
[#95] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Chaos, post #93

To raczej nie nastąpi .. więc może być spokojny
[#96] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Chaos, post #93

Rogue nie mówi nie jeżeli chodzi o port na Efike ..
[#97] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Solo Kazuki, post #87

Nie, ale wpadnie ze sprzedaży OS4

Po wydaniu wersji na Maca również wpadnie od sprzedaży OS4. Wydanie OS4 na Maca jest w takim samy stopniu nie na rękę Amigowym firmom, co wydanie na Pegasosa.
[#98] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Chaos, post #93

jest MOS i boisz się, żeby ten przypadkiem nie "zbratał" się z AOS

Przecież takie coś w życiu nie nastąpi. Już widzę, jak jedni próbują przekonać drugich, że to ich system jest lepszy i ten gorszy trzeba ubić, aby kontynuować pracę na tym lepszym. Bo chyba nie wyobrażasz sobie połączenia systemów operacyjnych (to nawet nie brzmi normalnie), bo jak takie połączenie wyglądać by miało?
[#99] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@GumBoy, post #97

Jeżeli Hyperion uderzył z AOS4 na Pegasosy to logiczne mi się wydaje, jak najszybsze wydanie MorphOsa na Mac Mini, co zresztą zostało zapowiedziane.
Miejmy nadzieję że Hyperion pójdzie tą samą drogą. AOS4 na PowerBook? Cudnie by było :)
[#100] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Może częściej powinienem robić jednodniowe przerwy w odwiedzaniu PPA? Wczoraj nie zaglądałem, a tu taka bomba! Też zacząłem zerkać na kalendarz, ale do kwietnia daleko. Niesamowita sprawa, chętnie zobaczę w praniu. Mam nadzieję, że na eXec party będzie jakiś pokaz...
No dobra, kto zamieni się ze mną na Pegazy? Oferuję unikalną jedynkę z pierwszej krajowej dostawy :).
[#101] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@pampers, post #99

Jeżeli Hyperion uderzył z AOS4 na Pegasosy to logiczne mi się wydaje, jak najszybsze wydanie MorphOsa na Mac Mini

Dlaczego?
[#102] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Leander, post #100

Spokojnie może i bedzie OS4.1 na peg 1 :)
[#103] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@GumBoy, post #98

taaa... nie wyglaszaj takich wyroków..jak wiesz ,predzej piekło miało zamarznac niz os4 wyjsc na pegaza.....
[#104] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@DRACOX, post #103

Przecież OS4 na Pegasosa był zupełnie realny cały czas. Łatwiej mi było go sobie wyobrazić, niż w chwili obecnej ubicie swojego systemu przez jeden z teamów i przyłączenie się do drugiego w celu rozwoju tego nieubitego systemu.
[#105] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Chaos, post #93

Użytkownikiem Efiki jestem od kilku tygodni i nie czuję się zaniepokojony zamieszczoną informacją (biorąc pod uwagę, to co ludzie pisali na temat możliwości Efiki), bo kupiłem ją mając świadomość ograniczeń jakie ma ten sprzęt. Chciałem poznać MORPHOS-a i to tego celu Efika za która dałem 900zł razem z zarejestrowanym MORPHOS-em 2.2 nadaje się znakomicie.
Z tego co pamietam, to za główny powód niemożności przeniesienia AmigaOS na x86 podawano to, że w umowie było zapisane, że tylko na platmormę PPC i zastanawia mnie po prostu, czy nie było tam zapisu, że rozumie się przez to AOne i PPC classic. Jeśli uda mi się zgromadzić fundusze, to chętnie kupię SAM440, dlatego, że jest nowym sprzętem z gwarancją.
Pisząc o zakazie sądowym miałem na myśli zakwestionowanie prawa do stworzenia takiej wersji na wspomniany w newsie sprzęt. I co wtedy będą nowsze wersje systemu? A może z SAM440, Pegasosem 2 będzie tak jak Ty przewidujesz z Efiką. (Coraz bardziej zaczyna mnie intrygować Aros - też wydaje się ciekawy, a może dzięki Efice/Sam440 będzie to fajny, bo dopracowany na konkretny sprzęt system; poczekamy zobaczymy)
Gdybyś uważniej śledził, to co piszę na forum , to pamiętał byś, że kibicuje wszystkim amisystemom, a wybrałem Efikę przede wszystki ze względów finansowych (na Pegasoa nie było mnie stać- jak dla mnie był za drogi, tak samo jak AOne, bo to są komputery używane). Co do nowych wersji MORPHOS lub AmigaOs, to chętnie widziałbym w tych systemach elementy QNX Neutrino, którego jestem fanem. Taka współpraca (dodanie/wykorzystanie z QNX tego, czego brakuje/na co wszyscy czekają w tych systemach pozwoliłoby chyba dogonić "wielkiej dwójce" czołówkę systemów). Nie jestem fanatykiem żadnego z amisystemów i proszę mnie tak nie traktować. ok, racja

Ostatnia edycja: 01.02.09 12:50:22
[#106] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Drako^lM, post #102

Czego brakuje pierwszemu Pegazowi do instalacji i uruchomienia OS4?
[#107] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@El Amigos, post #106

jes starszy OF poza tym pegaz 1 jest prawie identyczny z amigami one wiec zrobienie wersji na pega1 powinno być prostsze niż na pega2 :)
[#108] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@SirLEO, post #86

Pierwszy film na youtube z działania AmigaOS 4.1 na Pegasosie 2.

Gdyby ktoś znalazł jakiś większy film i w lepszej jakości, to niech da tutaj link. Nawet z 300-500 MB mógłbym pobrać i obejrzeć. ;)
[#109] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@GumBoy, post #101

Dlatego że Hyperion wydaniem AOS4 przyćmił trochę blask MorphOsa. Poza tym, jeżeli jest już wybór między AOS4 a MorphOsem na Pegaza to oznacza przecież mniejszą sprzedaż prawda?
[#110] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@pampers, post #109

Dlatego że Hyperion wydaniem AOS4 przyćmił trochę blask MorphOsa.

Jaki blask?

Poza tym, jeżeli jest już wybór między AOS4 a MorphOsem na Pegaza to oznacza przecież mniejszą sprzedaż prawda?

Moim zdaniem nieprawda. Kto miał kupić MOSa i tak już go kupił. Minęło ponad pół roku od jego premiery. Dodatkowo nie każdy z taką ochotą zmienia przyzwyczajenia i systemy operacyjne używane na co dzień, jak rękawiczki.
[#111] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@El Amigos, post #108

pierwszy filmik został usunięty. teraz jest nowszy http://pl.youtube.com/watch?v=usceTXybNbA
[#112] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@DRACOX, post #111

A zadałeś sobie trud kliknięcia to co ja podałem?
[#113] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@SirLEO, post #112

ups ,myslalem ze chodzi o ten starszy ,ktorego w sieci juz niema . :)

Ostatnia edycja: 01.02.09 13:07:32
[#114] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@GumBoy, post #110

Moim zdaniem nieprawda. Kto miał kupić MOSa i tak już go kupił. Minęło ponad pół roku od jego premiery. Dodatkowo nie każdy z taką ochotą zmienia przyzwyczajenia i systemy operacyjne używane na co dzień, jak rękawiczki.

Pegazy nie są już produkowane a na ten hardware był pisany MorphOs, prawda? Czy Panowie z MosTeam nie zadają sobie już żadnego trudu, aby spróbować jeszcze bardziej rozpowszechnić swój produkt?
[#115] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@pampers, post #114

Pegazy nie są już produkowane a na ten hardware był pisany MorphOs, prawda?

A Mac Mini jest produkowany?

Czy Panowie z MosTeam nie zadają sobie już żadnego trudu, aby spróbować jeszcze bardziej rozpowszechnić swój produkt?

Oczywiście, że zadają. Ale nie z powodu wyjścia OS4.1 na Pegasosa, jak to zasugerowałeś. MOS na Mac Mini został ogłoszony na długo przed wyjściem OS4.1 na Pegasosa. Reasumując, port MOSa na Mac Mini jest logiczną koleją rzeczy, ale nie ma nic wspólnego z wydaniem OS4.1 na Pegasosa, co zasugerowałeś.
[#116] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@GumBoy, post #115

No, i w planach jest port MorphOS-a na PowerBook-a.
[#117] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@SirLEO, post #112

Tak, obejrzałem całość. Nawet nieźle się sprawuje. ;) Ale gdyby ktoś miał coś większego to też chętnie zerknę.
[#118] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
co za news. mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci doczekamy wersji amigaos na x86, co pozwoli na zbudowanie amikomputera korzystajac z tanich i wydajnych platform typu intel atom czy ion nvidii, co zlikwiduje raz na zawsze problem z dostepnoscia sprzetu i pozwoli na gwaltowne przyspieszenie rozwoju samego aosa. trzymam kciuki.
[#119] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@hakonwpz, post #118

taaa, a kto napisze drivery pod te dziesiatki roznych chipsetow,dzwiekowek,sieciowek,oraz gpu?.....skonczy sie na tym ze i tak bedziesz latal po demobilu szukal plyty z konkretnym chipsetem ,konkretnego gpu,audio,lan..etc
[#120] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@GumBoy, post #115

Oczywiście, że zadają. Ale nie z powodu wyjścia OS4.1 na Pegasosa, jak to zasugerowałeś. MOS na Mac Mini został ogłoszony na długo przed wyjściem OS4.1 na Pegasosa. Reasumując, port MOSa na Mac Mini jest logiczną koleją rzeczy, ale nie ma nic wspólnego z wydaniem OS4.1 na Pegasosa, co zasugerowałeś.

Wiem, że plany wydania MorphOsa na Mini Maki pojawiły się zanim komukolwiek zamarzyło się AmigaOs na Pegasos. Po prostu wydaje mi się że pojawienie się AOS4 na Pegaza powinno dać dodatkowego kopa nad tymi pracami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem