Komentowana treść: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
[#61] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MDW, post #51

Gratuluję wydania AmigaOS 4 na Pegasosa 2.

Pownienem jeszcze napisać, czy mi nie żal wydanych pieniędzy na A1 + system, parę lat temu.
Powiem tak - gdybym ich wtedy pożałował i gdyby większość ludzi tak właśnie postąpiła to nie cieszylibyście się dzisiaj.

Liczę na wygaszenie kłótni po obu stronach, albo raczej, że nie będzie już "obu stron" - naprawdę na to liczę i obym tu się nie okazał naiwniakiem.
[#62] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Bardzo miła wiadomość Czy w takim razie ktoś jeszcze kupi Sam Co na to Acube Czy wiedziała o kreciej robocie Hyperionu ;)
[#63] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@rjack, post #62

niekoniecznie - Sam jest całkiem ciekawą maszyną, mała płytka, nowa i serwisowana w pełni maszyna. Do tego 667 MHz (przecież wiele pegów jedzie na G3 600 MHz i jakoś użytkownicy specjalnie nie narzekają) i możliwość prostej rozbudowy pamięci. Do MOSa to też byłaby fajna sprawa.
[#64] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Mimo, że nie jestem użytkownikiem żadnego z "nowych amigowych systemów" to muszę przyznać. ze pierwsza myśl to była "o Bulwa! ale ziemniak!". Prędzej bym się spodziewał na ppa newsa, że MorphOS team został zaatakowny nieznanego pochodzenia Boingiem, niż że wyjdzie AmigaOS na Pegasosa... Koparę z podłogi zbierałem z 20 minut... po przyzwyczajeniu się do tej myśli (dobre dwie godziny szoku) czekam na pierwsze testy porównawcze. Macie nowy sprzęt i nowe systemy... powiedzcie wreszcie w co inwestować :P
[#65] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@widelec, post #64

W kaczki synu, w kaczki
[#66] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Piotr Zadora, post #61

widzisz, Ty się nakorzystałes przez te lata, nie bylo innego wyboru, wkurzeni mogą być jednak Ci co kupili sprzęt ostatnio

ps. kłótnie i tak będą gdy teraz zacznie się wojna na porównywanie systemów na jednej maszynie :)
[#67] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

[#68] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@rzookol, post #66

Wiesz jeśli ktoś się chce kłócić to się będzie kłócił bez względu na przynależność obozową. Ja cały czas marzyłem o tym aby pojawił się komp poza klasykiem na którym zagadają obydwa systemy. Dzisiaj to marzenie stało się realne. Choć jeszcze przed godziną 19:00 nie było.

Benedykt Dziubałtowski
[#69] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@wali7, post #54

Oni po prostu pokazują w ten sposób, że pomimo upływu lat ich mentalność się nie zmieniła - pozostała w swojej starej, prymitywnej, ksenofobicznej formie.
Inaczej mówiąc - trzymają swój poziom. W końcu za to ich przecież kochamy, nieprawdaż? ;)
[#70] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MinisterQ, post #69

> W końcu za to ich przecież kochamy, nieprawdaż?

Mów jaśniej: OS4 beton "rzondzi"!
[#71] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Powiem tak ..SZOK jak ...ja Pier......no wiecie jaki . Myslalem ze predzej pieklo zamarznie . fajnie by bylo jakby mos ukazal sie na aone i sam. wtedy by moze jakos sie sytuacja w tym naszym piekielku unormowala.

ale wiesc imo dobra ...cos sie dzieje . i to bardzo . najpierw sam , teraz bez zadnych obiecanek nagle os4 dla pega....

a beton? na beton nalepszy jest duzy 25 kilowy mlot .
[#72] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@DRACOX, post #71

> wtedy by moze jakos sie sytuacja w tym naszym piekielku unormowala.

Sytuacja by się całkowicie unormowała, gdyby Hyperion się dogadał z MOSTeamem. A to jest jak na razie abstrakcja...

...chociaż do niedawna równie wielką abstrakcją był OS4 na Pegasosa.
[#73] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@Solo Kazuki, post #72

Solo Kazuki, myślałem dokładnie o tym samym jak wchodziłem na ppa i miałem pisać posta..

Może jakiś okrągły stół zorganizować? ;)

Ja tak się zastanawiam, jeżeli Hyperion przeportuje AmigaOS4 na Mini Maki i/lub inne Maki oparte na ppc, co na to powiedzą ludzie, którzy kupili/kupią SAM, Pegasosy.

Wydanie AOS4 na Pegasosy to zapewne bardzo miła niespodzianka, ale wg Hyperion powinien przedstawić konkretne plany, żeby ludzie chociaż po części wiedzieli na czym stoją.
[#74] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@pampers, post #73

stoja na tym ze jest system i jest sprzet . ba nawet ci ktorzy byli niebiescy moga byc czerwoni , bez wielkich kosztow....a co dalej to przyszlosc przyniesie . stwierdzenie ze robia port na maka by bylo jak noz w plecy acube. pozatym samm to raczej nie jest taka zla .
[#75] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@DRACOX, post #74

Może i nie jest zła, ale popatrz - takiego Mini Maca G4 z prockiem 1.42Ghz kupiłem za 200 funtów, sterlingi teraz tanie to tym lepiej. Obenie na AmigaKit Sam stoi po prawie 500 funtów, a osiągi nieporównywalne..

Swoją drogą, przecież Hyperionowi powinno zależeć też na popularności systemu (patrząc przez pryzmat marketingu), a im dłuższa lista kompatybilnego sprzętu, tym lepiej. Jestem przekonany, że niejeden użytkownik Maka PPC spróbowałby pracy na AOS4.
[#76] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@pampers, post #75

ok ,ale ze sprzedaży makow NIC nie wpadnie do firm ktore probuja krecic troche tym biznesem. nie ubijesz chyba ostatnich firm ..ktore robia co kolwiek?pozatym jezeli port na maka wyjdzie za powiedzmy rok... to nie mozna tak przeliczac ze posiadacze sam zostali nabici w butelke ..gdyz mogli i uzywali by sustemu ponad rok czy dluzej ..a tak taka ilosc czasu musieli by czekac.

widzisz to tak jak z grami . nowosc mozesz kupic za 200 zlotych i grac juz teraz. mozesz za 2 lata kupic ta gre jednak za 40 zeta z drugiej reki. czy ten kto kupil i gral 2 lata wczesniej zostal nabity w butelke?

mysle ze to akurat jest dobre porownanie.
[#77] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@DRACOX, post #76

Dracox, zgadzam się z Tobą. Jak patrzę na to całe "zamieszanie" to nasuwa mi się jedno pytanie - na czym bardziej Amigowcom zależy, na sprawnym, rozwijanym i z dostępnym softem - systemem operacyjnym czy na dedykowanym sprzęcie do tego systemu. A może na obu?

Kurde, wszystko to jakieś pokomplikowane, dlaczego Ci wszyscy "na górze" tak komplikują sobie jak i nam życie.

EDIT: Zastanawiam się tak nad jakimś lepszym marketingiem Hyperionu. Wg mnie ten marketing w chwili obecnej nie istnieje. Problem ten nie dotyczy chyba tylko Hyperionu ale też innych firm. Poza środowiskiem zainteresowanym Amigą, raczej mało ludzi ma pojęcie o istnieniu tej platformy.. A może sukcesu należy szukać też wśród nieświadomych userów? Bardziej otworzyć się na ludzi..

Ostatnia edycja: 01.02.09 03:15:26
[#78] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@pampers, post #77

Nie che być niemiły, ale w chwili obecnej nie ma co promować. Systemy dostępne na "Amigę" są mało zaawansowane, maja problemy z podstawowymi operacjami, obsługa sprzętu, oprogramowania jest mało w dodatku jest troszkę ubogie, ba chwilami go brak. Cena nie zachęca. O sprzęt trudno, jest drogi, w większości przypadków "martwy" i mało wydajny. W górze ciągła wojna o to kto ma prawo a kto go nie ma. Nieświadomy użytkownik gdy tylko zda sobie z tego sprawę, ucieknie jak najdalej i raczej nie wróci. Oczywiście dla entuzjasty to wszystko nie ma znaczenia ;).

Dobrze ze os4 zawita na pegu, bo oznacza to możliwość wyboru której użytkownicy "Amigi" zazwyczaj nie maja. Każdy jest inny i oczekuje czegoś innego od systemu, dlatego dobrze że są "dwie strony" i lepiej żeby żadna z nich nie niszczyła drugiej. Konkurencja motywuje ;).

Tak na marginesie, moim zdaniem największym problemem "Amigi" są jej sami użytkownicy. Żyją przeszłością zamiast iść do przodu, przez co marnują wiele "siły roboczej". Tutaj potrzeba drastycznej zmiany, tak jak to robi Apple - zmiana architektury, zachowanie pewnej kompatybilności i ostre parcie do przodu, nawet jeśli oznacza to płacz i lament części użytkowników. Jest jeszcze jeden kłopot, użytkownicy jeśli chodzi o sprzęt biorą wszystko jak leci,a czasem by można było pokręcić nosem. Płaci się za to więc można trochę wymagać, jak jedna firma nie spełni oczekiwań zrobi to inna. Byle by tylko znaleźli się chętni gotowi zapłacić za porządną Amige.

Oczywiście to wszystko oczami byłego użytkownika Amigi 500, czytelnika ppa od około 4-5 miesięcy oraz obecnego (jeszcze) ucznia technikum informatycznego.

Pozdrawiam Grzegorz.
[#79] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Czyzby peg stal sie amiga? :>
[#80] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@DRACOX, post #76

ok ,ale ze sprzedaży makow NIC nie wpadnie do firm ktore probuja krecic troche tym biznesem.

A od sprzedaży Pegasosów 2 wpadnie?
[#81] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MikeN, post #52

Czyli, że co? Będziesz kibicował MOS Teamowi, żeby im się noga powinęła?
[#82] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MisOr, post #53

No i masz rację ... Gdzie ten haczyk, no gdzie ...?

Zaryzykuję stwierdzenie, że pracują tez na portem na MacaMini. I tu jest haczyk bo nie pisną o tym ani słowa, żeby sprzedać trochę egzemplarzy na Pegasosa2, bo na pewno są tacy, którzy woleliby poczekać jeszcze trochę i nabyć tańszego i szybszego MacaMini.
[#83] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@GumBoy, post #82

Mnie tylko jedno powstrzymuje przed wymianą Pegasosa2 na MacaMini. Chodzi o małą ilość pamięci graficznej w MacuMini i brak możliwości wymiany karty graficznej. Pegasos2 (G) jest jeszcze na tyle mocna maszyną, że różnicy bym wielkiej nie odczuł, a jednak jak mi ilość pamięci graficznej spadnie ze 128MB do 32MB to się załamię. Tym bardziej, że na codzień używam właściwie tylko ekranów w rozdzielczości 1600x1200 i na mniejsze rozdzielczości na pewno nigdy nie zejdę.
[#84] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@MDW, post #83

Zawsze można kupic wersje z 64 MB :)
[#85] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
:D
[#86] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Pozwolę sobie zacytować KB:

Pierwszy film na youtube z działania AmigaOS 4.1 na Pegasosie 2.

Fane, szybkie, mniam.
Czy po doinstalowaniu różnych dodatków, czy to do WB-Startup czy S-S, system będzie się wolniej wczytywać? Coś jak pod Windowsem?

Gdyby nie to, że ja nie znoszę wszelkich restartów itp...
[#87] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@GumBoy, post #80

Nie, ale wpadnie ze sprzedaży OS4. I to widocznie ACube wystarczy.
[#88] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Tak czytam niektóre wypowiedzi i odnoszę wrażenie, że niektórzy stawiają MOS team pod ścianą, sugerując połączcie się z Hyperionem, róbcie dalej już wspólnie system, albo won z amigowego podwórka. Trochę to dziwne zważywszy, że jeszcze nie tak dawno ludzie chcieli MORPHOS-a, bo AOS z powodu procesu zdawał się stać w miejscu, a wszyscy chcieli coś nowego.
Fajnie, że Amiga OS jest dostepny na kolejnym sprzęcie, ale ja się pytam: a mają prawo do tego? Co z procesem? Żeby się nie okazało, że to chwyt mający przekonać sąd, że skoro zainstalowali system na kolejnym sprzęcie z PPC to prawa im się należą. A co jak sąd zakaże używania tego systemu na sprzęcie innym niż AOne i PPC clasic? No to kto w końcu ma te prawa do systemu i nazwy?
[#89] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2
Port na peg 1 też jest brany pod uwage .

Rogue na AW.net

It's under consideration. It requires additional work, and I don't really know how many Pegasos I are still around, seeing that bPlan/Genesi exchanged the boards relatively cheaply at one point.

Bottom line, it will depend on the feedback we see.
[#90] Re: AmigaOS 4.1 wydany dla Pegasosa 2

@ender, post #88

Narazie nic nie wiadomo co do procesu . Dlatego narazie nie będe kupywał OS4.1 dla Pegaza

Ostatnia edycja: 01.02.09 11:29:49
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem