Komentowana treść: MorphOS 3 wkrótce
[#31] Re: MorphOS 3 wkrótce

@parallax, post #30

Świetna wiadomość OK co nie parallax?
[#32] Re: MorphOS 3 wkrótce

@DRACOX, post #28

;)
[#33] Re: MorphOS 3 wkrótce

@MaveRick, post #24

Możliwe, że w 3.0 rzeczywiście trzeba będzie dokupić kartę PCMCIA. Na alledrogo chodzą po 20-30zł afair.
[#34] Re: MorphOS 3 wkrótce

@tomek, post #31

Dla tych co z tego korzystają, to na pewno :D A mi to zwiewa i powiewa ;)
[#35] Re: MorphOS 3 wkrótce

@parallax, post #34

mógłbyś się chociaż cieszyć naszym szczęściem
[#36] Re: MorphOS 3 wkrótce

@tomek, post #35

no właśnie, my się cieszymy jak wychodzi coś dla OS4... albo przynajmniej udajemy że się cieszymy ;)
[#37] Re: MorphOS 3 wkrótce

@MaveRick, post #26

Znaczy sie przesuwac piekne amigowe ikonki? Czy udawac ze to niemacany ejpl? :)

Dla wielkich fanow mosa laptop to rzeczywiscie hit, gratulacje :) Dla uzytkownikow hobbystow to najmniej uzyteczny laptop swiata :) Duzo fajniejszy jest ten mac mini, czy sprzet z g5(jednak to byl by prestiz w amiswiatku) :>
[#38] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #36

No właśnie, a czy w tym przypadku coś już... wyszło? ;) Nie chcę być złośliwy, ale np. OO4Kids, Timberwolf i pare innych projektów też są jeszcze w zapowiedziach, a wtedy kto inny się cieszy a kto inny sobie szydzi ;)
[#39] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pawelini, post #37

Prestiz to amigowy laptop. Taki wlasnie bedzie pb z mosem.
Aone 500, x1000 to przeceniony zlom. Szczegolnie ta x1000, trzeba byc "dziwnym" zeby to kupic.

Milo slyszec, nareszcie moj PB doczeka sie porzadnego systemu, a nie jakies os x :)
[#40] Re: MorphOS 3 wkrótce
Zaraz zaraz Panowie. Poprosze o szczegoly WiFi na PB pod MOS3.0... Jak to w koncu bedzie Bedzie dzialal normalnie cz ytrzeba bedzie dokupic karte PCMCIA i wpinac ja i miec "garba" w PB :)
[#41] Re: MorphOS 3 wkrótce

@tomek, post #35

No ok, po dłuższym przemyśleniu sprawy pocieszę się trochę

jaaa ale super mos 3 wyjdzie jestem prze szczęśliwy yippee yippee yippee yippee yippee alle supeeeeeerrrrr yippee może w końcu będziecie mogli przesuwać ikonki jaaa ale super, ten dzień przejdzie do chistorji suuuuuuuuper jupi jupi Tańczący banan Tańczący banan Tańczący banan Tańczący banan trampolina

Ostatnia edycja: 21.09.11 20:13:38
[#42] Re: MorphOS 3 wkrótce

@parallax, post #41

Hmm, od przesuwania ikonek jest os4 szczegolnie z x1000 :)
[#43] Re: MorphOS 3 wkrótce

@AmiChris, post #39

Szczegolnie ta x1000, trzeba byc "dziwnym" zeby to kupic.
Dlaczego ?? trzeba być dziwnym ?? Pamiętam jak czytałem o Athlonach 500-800 MHz (kartridż) że zanim się pokazały w Europie Japończycy kupowali po 3-4 sztuki. Tylko po to żeby bawić się w overklocking. Zakładał taki że 2-3 sztuki może zjarać. A był to czas premiery tych CPU.
Jak widzę takie stekanie biedaków to się płakać chce. Załóż jedno, że są ludzie którzy żyją w normalnych warunkach i posiadają wszystko w domu dla "zabawy". Zobaczcie, ten gostek ma cały arsenał "amigowego" hardwaru..:
http://www.youtube.com/watch?v=s1RsvEm7UrU

Co do mosa, szykuję się na legalną kopię pod warunkiem obsługi Power Maca G5. Ale jestem realistą, zapewne istnieje jakaś niepisana umowa z amigowymi firmami żeby MOS na tym nie zaistniał szybko. Gdyby MOS 3.0 obsłużył PM G5, byłaby to najszybsza platforma dla postAmigowego systemu. To mogłoby pogrążyć nawet x1000
[#44] Re: MorphOS 3 wkrótce

@AmiChris, post #42

Skoro tak piszecie na te systemy ?? to zróbcie może wątek na forum pt. : LISTA DZIAŁAJĄCYCH PROGRAMÓW I GIER NA AOS 4.x & MOS 2.x

Może lepiej będzie dać sobie spokój >>>
[#45] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Wojox, post #43

Nie ma żadnej umowy. Po prostu programiści od hardware mają i tak za dużo roboty z Powerbookiem. Np. w mojej wersji nie działa DFS i Jaca poświęcił bardzo dużo czasu, żeby to obejść i żeby w ogóle MorphOS ruszył a mówimy o pierdółce zmiejszenia częstotliwości procka 2x (i zmiejszeniu napięcia).
Apple troche eksperymentowało z Powerbookami. Wypuszczano krótkie serie (sam jestem posiadaczem takowej). Dodawano w krótkim czasie nowe elementy. Ostatnie wersje mają nawet DDR2. To fajne maszynki o fajnym wyglądzie.

[#46] Re: MorphOS 3 wkrótce

@rzookol, post #45

No właśnie. To FAJNE maszynki, chyba drugi raz w historii "next-gen" Amigi (MacMini też jest fajny, choć jego faktor fun'u jest zdecydowanie mniejszy niż Pbook'a)
Wg mnie MorphOS i Aros mogą się uzupełniać, i bardzo fajnie działać na sprzęcie przenośnym. A1Xk to mastodont, który fajnie mieć w kolekcji, czy muzeum, ale używać ??? no sorry.....
A1 0,5k to bohomaz, który ośmieszył Acube.
Skoro next-gen amigowanie to hobby, to Morphos team fajnie to zrobił - przystępny sprzęt i dla wielu dobry system.
Hyperion po prostu doi amigowców - pewnie równie dobrze mogliby wydać AmigaOS na sprzęt przystępniejszy cenowo, tylko po co....
Więcej użytkowników, więcej problemów, a tak mają spokój. Jaki gość po wydaniu ponad 1k Euro będzie płakał, że sprzęt beznadziejny i nic nie działa :) Przecież to wstyd byłby dla niego :) Ja w tej polityce nie widzę "od fanów dla fanów", którą faktycznei reprezentuje MOs team, wygląda mi to raczej na "chcesz być true amigowcem, kup nasz beznadziejny i mega drogi shit, a będziesz KIMŚ"

Jeszcze nie tak dawno myślałem, że next-gen Amiga w obecnych rozwiązaniach nie ma sensu zupełnie, jednak idea i jej realizacja przez MorphOS team jakoś do mnie przemawia. Zaczynam rozumieć, że komuś takie rozwiązanie może odpowiadać. I za to wielki szacun dla gości. Gdybym miał minimalnie chęci by bawić się systemem, pewnie zainwestowałbym w Mos'a :)Choć i tak, dla mnie next-gen Amigami są i pozostaną konsole i iSprzęty.......

Ostatnia edycja: 21.09.11 20:51:36
[#47] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Wojox, post #44

lista programów działających pod Morphosem jest tutaj (i to od bardzo dawna):
http://morphos.lukysoft.cz/
na tej liście można znaleźć zarówno programy tylko dla MOSa, jak i te z klasycznej Amigi kompatybilne z MOSem
[#48] Re: MorphOS 3 wkrótce

@rzookol, post #45

To fajne maszynki o fajnym wyglądzie.

Zgadzam się w 100%.
Ten news jest dla mnie wiadomością roku. Już się doczekać nie mogę kiedy odpalę MorphOSa na moim PB rev.E
[#49] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Wojox, post #43

Ale po co G5? Na G4 1.5 GHz zrywa kask razem z głową. Serio.
Nie ma amigowego i morphosowego oprogramowania które chodzi wolno na G4. Serio.
Dużo bardziej przydałaby się kompletna obsługa peryferiów maków: wifi, firewire, czy bluetooth. Ze wskazaniem na wifi (i akurat do realizacji jego obsługi jest najbliżej).
[#50] Re: MorphOS 3 wkrótce

@MaveRick, post #40

Jaja sobie robisz? Włacznie z komentarzami było napisane już 3 razy, że będą działać wewnętrzne karty wifi...
[#51] Re: MorphOS 3 wkrótce

@arti4-92, post #50

Ufff.... no to mi ulzylo.
[#52] Re: MorphOS 3 wkrótce

@grxmrx, post #38

Jakoś nie przypominam sobie niezrealizowanych zapowiedzi związanych z Morphosem. MOST nie lubi udzielać się medialnie, dokładnie odwrotnie niż druga strona. Mi to bardziej odpowiada, bo wolę pozytywne niespodzianki MOSTu, niż kolejną gorzką pigułkę w rodzaju kolapsu OOfice4Kids dla OS4.
[#53] Re: MorphOS 3 wkrótce

@recedent, post #16

Do tego doliczamy AmigaOS4 Classic (wg. Darrena Evelanda najlepiej sprzedająca się wersja, czyli co najmniej tyle samo).

A ja osobiście nie mogę doczekać się AOS4.1 dla klasyka. :)
Jakby MOS był nowszy dla klasyka to też bym kupił.
[#54] Re: MorphOS 3 wkrótce

@MaveRick, post #51

Żebyś źle nie zrozumiał, będziesz musiał dokupić osobną kartę na pcmcia ale jak Jacek pisał chodzą one po 20-30 zeta na allegro więc koszt to żaden. Airport ma być wspierany w późniejszych wersjach.
[#55] Re: MorphOS 3 wkrótce

@Wojox, post #43

Zaskocze cie, stac mnie na paredziesiat takich x1000 ale ten sprzet jak i system nie sa warte wydanej kasy.

Kazdy ma prawo kupic sobie co chce i kazdy ma prawo skomentowac czyjes kupno. Podobna sprawa jest aktualnie z klasykami.

G5 jest aktualnie nieplanowane i dobrze bo nalezy dopiescic system, obsluzyc wszystkie elementy aktualnie supportowanych platform.
Dopiero potem mozna sie bawic w ekspansje.
[#56] Re: MorphOS 3 wkrótce

@arti4-92, post #50

Było napisane, że będą działać karty PCMCIA, a nie wewnętrzny Broadcom.
[#57] Re: MorphOS 3 wkrótce

@wali7, post #49

Na G5 pójdzie H264 1080p bez problemu (już testowaliśmy ;)
[#58] Re: MorphOS 3 wkrótce

@pampers, post #54

Dobra, to ja juz nic nie rozumie...

Aaaachaaaa to mowa o ło toto o ło to to ?
http://www.ebay.com/itm/Aiport-card-WIFI-wireless-Apple-iMac-G3-Powerbook-G4-/260761764027?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb69cc0bb

Ostatnia edycja: 21.09.11 21:49:28
[#59] Re: MorphOS 3 wkrótce

@AmiChris, post #55

bo nalezy dopiescic system, obsluzyc wszystkie elementy aktualnie supportowanych platform.
Dopiero potem mozna sie bawic w ekspansje

Dokladnie, ale jakoś trzeba bylo uplynnic te zakupione i wylezakowane pa6 ;)
[#60] Re: MorphOS 3 wkrótce
A czy będzie już w pierwszej wersji obsługa touchpada w PowerBooku?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem